Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept

Preluarea datoriei

legislatie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Preluarea datoriei



Sectiunea 1

Dispozitii generale

Conditii

Art.1610 Obligatia de a plati o suma de bani ori de a executa o alta prestatie poate fi transmisa de debitor unei alte persoane:

a) fie printr-un contract incheiat intre debitorul initial si noul debitor, sub rezerva dispozitiilor art.1616;

b) fie printr-un contract incheiat intre creditor si noul debitor, prin care acesta din urma isi asuma obligatia.

Efecte

Art.1611 Prin incheierea contractului de preluare a datoriei, noul debitor il inlocuieste pe cel vechi, care, daca nu s-a stipulat altfel si sub rezerva art.1616, este liberat.

Insolvabilitatea noului debitor

Art.1612 Debitorul initial nu este liberat prin preluarea datoriei, daca se dovedeste ca noul debitor era insolvabil la data cand a preluat datoria, iar creditorul a consimtit la preluare, fara a cunoaste aceasta imprejurare.

Accesoriile creantei

Art.1613 (1) Creditorul se poate prevala in contra noului debitor de toate drepturile pe care le are in legatura cu creanta preluata.

(2) Preluarea datoriei nu are niciun efect asupra existentei garantiilor creantei, afara de cazul cand acestea nu pot fi despartite de persoana debitorului.

(3) Cu toate acestea, obligatia fideiusorului sau a tertului care a constituit o garantie pentru realizarea creantei se va stinge daca aceste persoane nu si-au dat acordul la preluare.

Mijloacele de aparare

Art.1614 - (1) Daca din contract nu rezulta altfel, noul debitor poate opune creditorului toate mijloacele de aparare pe care le-ar fi putut opune debitorul initial, in afara de compensatie sau orice alta exceptie personala a acestuia din urma.

(2) Noul debitor nu poate opune creditorului mijloacele de aparare intemeiate pe raportul juridic dintre el si debitorul initial, chiar daca acest raport a fost motivul determinant al preluarii.

Ineficacitatea preluarii datoriei

Art.1615 (1) Cand contractul de preluare este desfiintat, obligatia debitorului initial renaste, cu toate accesoriile sale, sub rezerva drepturilor dobandite de tertii de buna-credinta.

(2) Creditorul poate, de asemenea, cere daune-interese celui ce a preluat datoria, afara numai daca acesta din urma dovedeste ca nu poarta raspunderea desfiintarii contractului si a prejudiciilor suferite de creditor.

Sectiunea a 2-a

Preluarea datoriei prin contract incheiat cu debitorul

Acordul creditorului

Art.1616 Preluarea datoriei convenita cu debitorul isi va produce efectele numai daca creditorul isi da acordul.

Comunicarea preluarii

Art.1617 (1) Oricare dintre contractanti poate comunica creditorului contractul de preluare, cerandu-i sa isi dea acordul.

(2) Creditorul nu isi poate da acordul cat timp nu a primit comunicarea.

(3) Cat timp creditorul nu si-a dat acordul, contractantii pot modifica sau denunta contractul.

Termenul de acceptare

Art.1618 (1) Contractantul care comunica preluarea creditorului ii poate stabili un termen rezonabil pentru raspuns.

(2) Daca amandoi contractantii au comunicat creditorului preluarea, stabilind termene diferite, raspunsul urmeaza sa fie dat in termenul care se implineste cel dintai.

(3) Preluarea este considerata refuzata daca creditorul nu a raspuns in termen.

Obligatiile tertului

Art.1619 (1) Cat timp creditorul nu si-a dat acordul sau daca a refuzat preluarea, cel care a preluat datoria este obligat sa libereze pe debitor, executand la timp obligatia.

(2) Creditorul nu dobandeste un drept propriu impotriva celui obligat sa libereze pe debitor, cu exceptia cazului in care se face dovada ca partile contractante au voit altfel.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1432
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved