Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


NOTIUNI GENERALE DESPRE FAMILIE

Drept+ Font mai mare | - Font mai micNOTIUNI GENERALE DESPRE FAMILIE

  1. Notiunea de familie

Familia reprezinta o realitate sociologica datorita comunitatii de viata dintre membrii ei uniti prin raporturi de casatorie, rudenie si adoptie, o realitate biologica prin uniunea dintre barbat si femeie si prin procreare si o realitate juridica datorita reglementarii de catre legiuitor a relatiilor care se stabilesc intre membrii unei familii.Cuvantul familie provine din latinescul familia, -ae care reprezenta in dreptul roman grupul de persoane libere si de sclavi supusi lui pater familias locuind in acelasi domus.

In sens larg, familia reprezinta ansamblul persoanelor unite prin casatorie, filiatie, adoptie si rudenie rezultata dintr-o descendenta cu un autor comun (familia patriarhala).

In sens restrans, familia este formata din soti si copiii lor minori (familia conjugala sau nucleara).

In sens juridic, familia reprezinta grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii care izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie si alte raporturi asimilate relatiilor de familie.

Astfel, exista doua notiuni de familie, cea de drept comun, in sensul Codului familiei, formata din soti si copii lor minori, si cea speciala, in sensul altor acte normative, de exemplu, in Legea locuintei nr. 114/1996, familia este formata din soti, copii si parintii sotilor care gospodaresc si locuiesc impreuna.

2. Functiile familiei

Functiile familiei sunt urmatoarele:

functia de perpetuare a speciei umane, datorita uniunii dintre barbat si femeie si procrearii;

functia economica, concretizata prin ducerea in comun a gospodariei casnice si prin comunitatea de bunuri a sotilor;

functia educativa, exprimata prin indatorirea parintilor de a creste copilul, de a se ingriji de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia;

functia de solidaritate sociala, membrii unei familii fiind datori sa-si acorde sprijin material si moral reciproc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1661
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved