Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AdministratieDrept


Reabilitarea judecatoreasca

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Reabilitarea judecatoreasca

1. Notiune

Reabilitarea judecatoreasca este o forma de reabilitare care se acorda, la cererea condamnatului, de catre instanta judecatoreasca, in conditiile aratate de lege.



Reabilitarea judecatoreasca se acorda in cazurile in care nu opereaza reabilitarea de drept, respectiv pentru condamnarile la inchisoare mai mari de un an.

2. Conditiile reabilitarii judecatoresti

Ca si in cazul reabilitarii de drept, si in acest caz legea prevede conditii privind condamnarea, termenele de reabilitare si conduita condamnatului.

a. Reabilitarea judecatoreasca se acorda pentru acele condamnari in privinta carora nu opereaza reabilitarea de drept. Reabilitarea judecatoreasca poate fi acordata si pentru acele condamnari cu privire la care a intervenit amnistia. Reabilitarea judecatoreasca se acorda pentru toate condamnarile succesive, chiar daca pentru unele dintre acestea ar fi incidenta reabilitarea de drept.

b. O alta conditie a reabilitarii judecatoresti o reprezinta termenul de reabilitare. Termenul de reabilitare reprezinta intervalul de timp in care condamnatul trebuie sa probeze, prin conduita sa, ca s‑a indreptat si ca merita sa i se acorde reabilitarea. Legea prevede in aceasta materie "termene compuse" dintr‑un interval de timp fix (4 ani in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an pana la 5 ani; 5 ani in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani pana la 10 ani; 7 ani in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani) si un interval de timp variabil (jumatate din durata pedepsei pronuntate). In cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau inlocuite cu pedeapsa inchisorii, termenul de reabilitare este, de asemenea, un termen compus (7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu inchisoarea). Termenele se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s‑a prescris. In cazul amenzii, termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata sau s‑a stins in alt mod. In caz de gratiere, termenul curge de la data actului de gratiere. In cazul concursului de infractiuni, termenul de reabilitare se stabileste in raport de pedeapsa rezultanta. Procurorul general poate dispune reducerea termenelor de reabilitare [art. 135 alin. (2) C. pen.].

Daca prin comutarea arestarii preventive nu mai ramane de executat nici un rest de pedeapsa, termenul de reabilitare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

Atunci cand executarea pedepsei aplicate a avut loc prin detinere preventiva care a luat sfarsit mai inainte de ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, termenul de reabilitare se calculeaza tot de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare si nu de la data cand a luat sfarsit detinerea preventiva.

Prin dispozitiile art. 137 C. pen. au fost stabilite conditiile privitoare la conduita condamnatului, denumite uneori "conditii de fond" ale reabilitarii. Textul legal mentionat enumera patru asemenea conditii, dupa cum urmeaza:



a) persoana condamnata sa nu fi suferit o noua condamnare in termenul de reabilitare. Condamnarea trebuie sa fie definitiva, pentru ca cererea sa poate fi respinsa pentru acest motiv;

b) fostul condamnat isi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si in cazul cand are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca. Legea nu limiteaza durata sau felul muncii, fiind suficient ca fostul condamnat sa‑si asigure existenta prin mijloace oneste;

c) solicitantul reabilitarii sa fi avut o conduita buna. Conduita buna a condamnatului se examineaza de catre instanta de judecata, atat in familie, la locul de munca, in societate, in orice imprejurare in care condamnatul s‑a aflat si pe intreaga perioada de la executarea pedepsei pana la solutionarea cererii de reabilitare. Conditia nu este indeplinita cand fostul condamnat a mai savarsit o infractiune, chiar daca aceasta a fost amnistiata ori daca a fost sanctionat contraventional de catre instanta de judecata;

d) petitionarul sa fi achitat in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la care a fost obligat, afara de cazul cand partea vatamata a renuntat la despagubiri sau cand instanta constata ca si‑a indeplinit in mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotarare. Daca neplata cheltuielilor de judecata si a despagubirilor civile nu se datoreaza relei credinte a condamnatului, se poate dispune reabilitarea. Conditia prevazuta de art. 137 lit. d) C. pen. nu este indeplinita cand condamnatul s‑a sustras de la plata despagubirilor civile pana cand acestea s‑au prescris.

3. Anularea reabilitarii

Conform art. 139 C. pen., reabilitarea judecatoreasca va fi anulata cand dupa acordarea ei s‑a descoperit ca cel condamnat mai suferise o condamnare, care, daca ar fi fost cunoscuta, conducea la respingerea cererii de reabilitare. Textul are in vedere o condamnare definitiva, chiar daca hotararea de condamnare a ramas definitiva dupa implinirea termenului de reabilitare. Anularea reabilitarii este, in acest caz, obligatorie si reprezinta sanctiunea specifica prevazuta in cadrul reglementarii privind reabilitarea.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1306
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved