CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Demachierea (Curatirea)
Reprezinta operatiunea de indepartare a impuritatilor mecanice ce se depun in timpul zilei, a produselor de secretie, portiuni de celule moarte, in vederea asigurarii vitalitatii, prospetimii si supletei pielii.
Demachierea se efectueaza zilnic, seara si dimineata si in timpul zilei ori de cate ori se aplica un nou fard. Se mai efectueaza si ca operatiune premergatoare altor tratamente cosmetice (masti, masaje, bai de aburi etc.). Fiecare seara trebuie deci sa se incheie prin curatirea fetei, care se face in mod stiintific, cu mijloacele cele mai adecvate.
Alegerea preparatelor pentru demachiere se face in functie de natura tenului si anume:
- pentru tenul normal, se foloseste o emulsie A/U sau U/A sau o lotiune cu maxim 10 - 20% alcool; apa moale sau dedurizata;
- pe tenul uscat, se aplica o emulsie care trebuie sa contina in mod obligatoriu o substanta grasa care hraneste pielea;
- pentru tenurile grase, seboreice, se pot aplica demachiante cu o capacitate mai mare de curatire (emulsii spumoase "detergente") sau apa si sapun daca pielea suporta.
Preparatele demachiante nu trebuie sa penetreze in piele, ci doar sa dizolve, sa antreneze secretiile, resturile de fard, secretiile pielii, praful, etc. Dintre preparatele de demachiere sunt preferate emulsiile (lapte demachiant) cu lanolina pentru tenul uscat si cele pe baza de stearati, pentru tenul gras.
Curatirea se face cu un tampon de vata, care se aplica cu preparatul de 2 - 3 ori pana ce tamponul de vata ramane curat, fara a face economie de material. Demachierea incepe cu buzele care se sterg cu miscari circulare cu un tampon de vata imbibat cu demachiant, gura fiind usor intredeschisa. In continuarea operatiunii de demachiere, se curata ochii, stergand intai cu un tampon imbibat cu apa rimelul de pe gene si apoi cu alte tampoane pe care se toarna demachiant se sterge pleoapa superioara (pornind de la sprancene spre gene), apoi din coltul intern al ochiului spre cel extern, dupa care se demachiaza genele si pleoapa inferioara. Se recomanda ca in timpul demachierii sub pleoapa inferioara sa se aplice un tampon de vata dreptunghiular umezit, iar daca ochii sunt puternic machiati sa se utilizeze o crema cu un continut de vaselina.
Pentru restul fetei demachiantul se intinde uniform pe fata si se curata prin miscari usoare de jos in sus (de la barbie spre ureche), de la aripile nasului pana la tample si apoi fruntea). Gatul si decolteul vor fi demachiate prin miscari de dute-vino.
Fig.8. a. Directiile de demachiere. b. Demachierea fetei. c. Demachierea ochilor
Demachierea se efectueaza printr-un masaj usor pentru a incorpora murdaria in demachiant, se asteapta cateva minute, dupa care se curata fata cu un tampon de vata inmuiat intr-o solutie extractiva din flori.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1406
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved