CATEGORII DOCUMENTE |
Aeronautica | Comunicatii | Electronica electricitate | Merceologie | Tehnica mecanica |
Selsine
Selsinele sunt masini de inductie, prin intermediul carora se realizeaza roti-rea sincrona a doua dispozitive sau rotirea lor cu acelasi unghi fara executia legatu-rii mecanice intre ele. Se numesc si "sincro". Pentru sincronizarea dispozitivelor de conducere la arborii lor se asigura legatura mecanica a celor doua selsine:
Ø selsinul conducator (emitatorul) este montat la arborele dispozitivului ce determina unghiul de rotatie sau turatia;
Ø selsinul condus (receptorul) ce conduce al doilea dispozitiv care reali-zeaza unghiul dat de rotire sau turatia.
Legatura dintre cele doua selsine este electrica. Sistemele de rotatie sincrona sunt pentru comanda motoarelor electrice de puteri mari. In acest scop se folosesc motoare asincrone trifazate cu rotor bobinat, la care infasurarile rotorice se conec-teaza electric.
In sistemele de comanda automata si control se aplica selsine monofazate, care sunt de putere mica si obisnuit transmit semnalul ca unghi de rotatie.
Selsinele monofazate au doua infasurari:
Ø de excitatie, monofzata;
Ø de sincronizare cu trei infasurari dispuse in spatiu cu un unghi de 120 intre ele - ca infasurarile trifazate.
De obicei, infasurarea de excitatie este concentrata si este plasata pe poli iar cea de sincronizare totdeauna este distribuita in crestaturile miezului magnetic.
Selsinele sunt cu contacte (fig. 3.37 a) si fara contacte (fig. 3.37 b). La selsi-nele de prima forma, o infasurare este in stator, iar cealalta in rotor - se prezinta doua variante posibile. Pentru realizarea legaturii cu infasurarea rotorului exista inele de contact si perii.
Fig. Selsine: a) cu contacte; b) fara contacte.
Neajunsurile selsinelor cu contcte se evita prin utilizarea de selsine fara contacte (fig. 3.37 b). La acestea si cele doua infasurari (de excitatie 4 si cea de sincronizare 2) sunt in stator. Rotorul este realizat din doua pachete de tole de otel electrotehnic (1), separate intre ele de un spatiu nemagnetic (aliaj de aluminiu, 3).
Spatiul nemagnetic creaza o reluctanta mare pe drumul fluxului magnetic al infasurarii de excitatie. Datorita acesteia, fluxul magnetic trece prin circuitul mag-netic si cuprinde spirele infasurarii de sincronizare prin doua treceri ale intrefieru-lui dintre stator si rotor cand nu traverseaza spatiul nemagnetic.
Prin acest procedeu valoarea t.e.m. induse in cele trei faze ale infasurarii de sincronizare depinde de unghiul de rotatie al rotorului, respectiv, de spatiul nemag-netic dintre axele lor. In fig. 3.37 b, cu linie intrerupta este indicat traseul fluxului magnetic. Acolo unde el este perpendicular pe desen (plan) este notat analog con-ductorului prin care trece curent cu sens determinat-cu punct sau sageata. Scheme-le de lucru ale selsinelor-indicatoare (inregistratoare) si transformatoare (conduse) sunt date in fig. 3.38 si fig. 3.38.
Fig. Schema de lucru pentru selsinul indicator
In figura, infasurarea de excitatie monofazata este notata cu 1 iar cea trifazata de sincronizare este notata cu 2. Schema indicatoare are aplicatie in cazul in care este nevoie de transmitere ca informatie, unghiul de rotire al masinii de lucru. In aceasta schema cu dispozitivul de lucru este cuplat selsinul emitator. Al doilea - (selsinul receptor de semnal), se roteste datorita momentului intern obtinut prin potrivirea (sincronizarea) unghiurilor celor doua selsine. El se determina din interactiunea fluxurilor de excitatie ale selsinelor, cu curentii ce trec prin infasu-rarile lor de sincronizare si liniile de legatura datorita diferentei t.e.m. din fazele de acelasi nume, dupa sincronizarea lor. Momentul obtinut e mic si la arborele receptorului se poate cupla numai indicatorul unghiului de rotatie. Acest regim de lucru se poate folosi pentru obtinerea de semnal pentru deplasarea partilor, pentru atingerea nivelului s.a., in locuri inaccesibile si periculoase pentru urmarire directa, exemplu a nivelului in cisterne, in reactoare atomice s.a.
In fig. 3.39 este prezentata schema de conexiune pentru selsine transforma-toare. Ea este potrivita pentru aplicatii in cazurile cand la arborele selsinului recep-tor este aplicat un moment rezistent mai mare. Atunci rotirea rotorului sau cu un-ghiul dat se realizeaza cu ajutorul unui motor de executie-exemplu motor asincron cu rotor nemagnetic gol.
Fig. Schema de conexiuni pentru selsine comandate
Semnalul obtinut prin variatia t.e.m. induse in infasurarea de sincronizare a selsinului emitator, modifica curentul din infasurarile de sincronizare ale selsinelor. Liniile de legatura ale fluxului, create de trecerea curentilor induc in infasurarea de excitatie a receptorului t.e.m. Er, care dupa amplificare serveste ca semnal de co-manda a motorului de executie.Datorita defazajului spatial intre Ф si Er, rotorul re-ceptorului se stabilizeaza in pozitia initiala, deplasat cu 90 fata de rotorul emitato-rului. Atunci prin sincronizarea selsinelor se obtine semnal nul.
Schemele de aplicare simultana a selsinelor si transformatoarelor rotative se folosesc in statiile de radiolocatie. In ultimul timp in functie de rolul lor se utilizea-za dispozitive fotorezistente bazate pe principiul fotoelectric.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3975
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved