Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Wraparea

Tehnica mecanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Wraparea

Desi conexiunile prin lipire detin ponderea principala, in aparatura electronica se mai utilizeaza si alte tipuri de conexiuni:

conexiunea prin wrapare care consta in infasurarea conductorului de conexiune cu sectiune circulara, dezizolat pe portiunea de torsadare, in jurul unui pin. Aspecte prin modul de realizare a unei astfel de imbinari sunt prezentate in Fig.  . (1-fir izolat; 2-fir dezizolat; 3-pin de conectare; 4-muchie de referinta): conexiune regulata (Fig.  .  a), conexiune modificata (Fig.  .  b). Muchiile pinului, fiind puternic presate in procesul de asamblare, determina imprimarea unor crestaturi in pelicula de oxid a conductorului ce se infasoara si rezulta un contact de asamblare prin solicitari elastice in cele doua parti componente ale asamblarii. Imbinarea este practice un contact metal - metal de presiune mare. Asamblarea ofera astfel continuitate electrica si stabilitate mecanica.



Avantajele imbinarilor prin wrapare sunt: densitate mare de conexiuni, conectare fiabila fara degajare de aldura si gaze, stabilitate electrica si mecanica etc. Dezavantajele acestui tip de imbinare constau in imposibilitatea reutilizarii conductorului de conexiune, pinii permit cel mult 25 de wrapari, nu se poate wrapa un conductor multifilar, la frecventa de peste 100 MHz capacitatea si inductivitatea parazita devin semnificative, etc.

Pinii ce se wrapeaza sunt din cupru sau aliaje de cupru cu beriliu, siliciu, nichel-zinc si, in cazuri speciale, din otel inoxidabil. In general pinii sunt protejati prin acoperire galvanica cu aur. Conductorul de wrapare este din cupru sau aliaje ale acestuia (cu cadmiu, cadmiu - crom).

Operatia de wrapare este executata manual, semiautomat sau automat. Pistolul de wrapare este cel mai utilizat utilaj. Operatia de wrapare consta din patru faze:

se indeparteaza izolatia de pe conductorul de conexiune pe o lungime impusa de parametrii conexiunii    ce urmeaza a se realiza;

capatul liber al conductorului dezizolat este agatat in crestatura terminalului de wrapare (Fig.  .  a);

pistolul este pozitionat cu orificiul terminalului de wrapare peste pinul conexiunii de realizat (Fig.  .  b, e);

se comanda rotirea terminalului pistolului, infasurand astfel firul (Fig.  .  c, d, f).

Fig.  .

e     f

Fig.  .

Realizarea semiautomata sau automata a conexiunii asigura desfasurarea tuturor celor 4 faze descrise anterior.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2283
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved