Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Un scurt istoric al francizei

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micUn scurt istoric al francizei

Franciza moderna s-a format in S.U.A., dar radacinile ei le gasim in Europa.Despre activitati 'franchisen' avem date inca din 1066, din Anglia. Oamenii de incredere a regelui aveau dreptul de a culege impozite pentru rege si pentru aceasta contraprestatia reprezenta o anumita cota din suma impozitelor.

Expresia ,,lettres de franchises' provine din franceza si a insemnat scutire de taxe vamale si de impozite si este legata de regele Ludovic al XH-lea (secolul al XV-lea). In aceste scrisori regele le-a promis anumite scutiri feudalilor sai.

Dincolo de Oceanul Atlantic, in anii 1700 a aparut notiunea de 'public franchising', care a creat posibilitatea ca unele monopolii cu servicii publice sa primeasca drepturi speciale. In acelasi timp apare notiunea 'commercial franchising' care a asigurat reprezentantilor intreprinzatorilor comerciale mai mari sa-si infiinteze depozite proprii.

Aici au luat start acele procese care au condus la aparitia lanturilor moderne.

Franciza, in sensul de azi al cuvantului, a aparut pentru prima data in Germania, la mijlocul secolului al XlX-lea. Producatorii unor marci de bere au acordat unor bacani drepturile exclusive de a le desface marfa. Apoi, celebra companie Singer Sewing Machine a acordat in 1863 comerciantilor drepturi exclusive de distribuire. Compania germana Singer furniza masinile de cusut, iar distribuitorii se ocupau de restul afacerii. Pe acelasi principiu a functionat din 1864 compania Willox and Gibbs Sewing Co.

Acest Product Distribution Franchising (franciza distributiei produselor) se mai practica si astazi de producatorul de bauturi racoritoare The Coca-Cola Company, fondata in 1886.

Firma Word Radio Corporation fondata in 1923 este primul sistem la care francizorul isi asuma obligatia de instruire si de consultanta continua.

Primele firme care au utilizat intr-adevar sistemul de franciza in S.U.A. au fost producatorii de masini din anii 1930. Introducerea legii antitrust in 1929 in S.U.A. i-a fortat pe producatorii de masini sa gaseasca noi sisteme de comercializare, deoarece ei n-au mai putut poseda puncte proprii de distributie. Dupa intrarea in vigoare a legii antitrust managerul companiei General Motors i-a adunat pe expertii companiei din domeniul juridic sa elaboreze un nou tip de contract pentru rezolvarea acestei dificultati. Prin semnarea noului contract cu partenerii independenti a aparut contractul de franciza, care a cunoscut o dezvoltare extrem de rapida.

Descresterea profitului, retelele de mare intindere i-au stimulat pe intreprinzatori sa dezvolte sisteme noi, sa gaseasca lanturi comerciale pentru rezolvarea problemelor de comercializare. Producatorii le-au oferit comerciantilor drepturi exclusive de comercializare pe un anumit domeniu.

Acesti comercianti si-au asumat obligatia de a nu vinde masinile produse de alte firme. Dupa unele estimari 95% din autovehiculele produse in zilele noastre sunt comercializate in acest sistem.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1961
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved