Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Registrele contabile

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Registrele contabile

Registrele utilizate in evidenta financiar-contabila sunt:

A. REGISTRUL JURNAL - se poate prezenta sub forma unui registrujurnal general in cazul unitatilor cu un volum mare de activitate, situatie in care se utilizeaza si REGISTRE-JURNALE AUXILIARE.

Orice inregistrare in registrul-jurnal trebuie sa cuprinda elemente privind felul, numarul si data documentului justificativ, explicatie sumara a operatiunii economice, suma, conturile debitoare si cele creditoare in care se inregistreaza operatiunea economica.



Unitatile care utilizeaza jurnale auxiliare sau lucreaza automatizat informatia financiar-contabila vor trece in acest jurnal sumele centralizate (pe total). Acest registru se numeroteaza si se parafeaza la inceperea activitatii, la incetarea activitatii sau ori de cate ori este nevoie de catre organele fiscale.

B. Registrul CARTEA MARE - este un document contabil obligatoriu in care se inregistreaza lunar si sistematic miscarea si existenta elementelorpatrimoniale la un moment dat. Acest registru capata forme foarte variate, cea mai des folosita fiind

FISA DE CONT PENTRU OPERATIUNI DIVERSE, care sta la baza intocmirii balantelor de verificare a conturilor contabile, servind la :

- stabilirea rulajelor lunare si a soldurilor pe conturi sintetice

- verificarea inregistrarilor contabile efectuate.

- furnizarea datelor pentru analiza economica si financiara.

Fisele se intocmesc lunar, separat pentru debit si separat pentru credit, iar la inceputul anului, la deschiderea fiselor, pe primul rand din coloana " Suma" se inregistreaza soldul initial din balanta de verificare incheiata la sfarsitul anului.

Soldul se bareaza dupa care se efectueaza inregistrarile operatiunilor economice incepand cu luna ianuarie. La sfarsitul fiecarei luni, fisele se bareaza, iar totalul sumelor din coloana " Suma" trebuie sa fie egala cu totalul sumelor adunate pe

orizontala din coloanele "Conturi corespondente". Este procedeul ce se utilizeaza in cazul intocmirii balantelor de verificare cu 8 coloane sau 4 egalitati.

C. REGISTRUL INVENTAR - se intocmeste de catre toti agentii economici si serveste ca document contabil obligatoriu de inregistrare a rezultatelor inventarierii patrimoniului. Se intocmeste fara stersaturi si spatii libere pe baza Listelor de inventariere si a Proceselor verbale de inventariere. Acest registru se numeroteaza si se parafeaza la inceperea activitatii, la incetarea activitatii sau ori de cate ori este nevoie de catre organele fiscale.

D. REGISTRUL JURNAL DE INCASARI SI PLATI - se utilizeaza de catre persoanele care aplica contabilitate in partida simpla, si sunt trecute toate documentele justificative si serveste pentru inregistrarea operativa a incasarilor si platilor si stabileste situatia financiara a agentului economic respectiv.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1038
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved