Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Mijloacele de transport

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micMijloacele de transport folosesc la transportul persoanelor si a marfurilor la distanta.

Mijloacele de transport se pot se pot imparti in trei categorii principale: terestre, navale, aeriene.Mijloacele de transport cele mai rapide sunt cele aeriene, iar cele mai ieftine, dar si lente, sunt cele navale.

Mijloacele de transport terestre sunt rutiere (pe sosele) sau feroviare (pe sine de cale ferata).

Prin transport rutier se intelege orice operatiune de transport care se realizeaza cu vehicule rutiere pentru deplasarea marfurilor sau a persoanelor chiar daca vehiculul rutier este, pe o anumita portiune a drumului, transportat la randul sau pe/de un alt mijloc de transport (vagon de cale ferata, bac).

Transportul rutier de marfuri cat si transportul rutier de persoane se pot desfasura in:

 • trafic national - operatiune de transport rutier care se efectueaza intre doua localitati situate pe teritoriul aceluiasi stat, fara a depasi teritoriul statului respectiv;
 • trafic international - operatiune de transport rutier care se efectueaza intre o localitate de plecare si o localitate de destinatie, situate pe teritoriul a doua state diferite, cu sau fara tranzitarea unuia sau mai multor state;

Atat transportul de marfa cat si cel de persoane, pot imbraca forma de:

 • transport rutier public - si anume cand transportul rutier este efectuat pe baza de contract, contra plata, de catre operatorii de transport rutier care detin in proprietate sau cu orice alt titlu vehicule rutiere.
 • transport in cont propriu - si anume cand transportul se efectueaza fara incasarea unui tarif sau a echivalentului in natura ori in servicii al acestuia.

Transportul rutier de marfa desemneaza deplasarea in spatiu a marfurilor cu ajutorul autovehicolelor specializate (camioane). Camioanele au o mobilitate deosebita, nefiind legate de instalatii speciale fixe cum este cazul in transportul feroviar, de pilda (linii de cale ferata, depouri, triaje etc.). Deoarece ele pot patrunde in locuri unde alte mijloace de transport nu au accesibilitate, constituie o componenta indispensabila a transporturilor multimodale. Cu ajutorul camioanelor se pot organiza transporturi directe de la furnizor si pana la beneficiarul marfurilor din tara sau strainatate, evitandu-se transbordarile pe parcurs si consecintele acestora: manipulari costisitoare; pierderi cantitative si calitative; rataciri de colete; sustrageri etc.

Transportul rutier de marfa se poate desfasura pe plan national - transport rutier national de marfa cat si international - transport rutier international de marfa.

Transport rutier national de marfa - operatiune de transport care se executa cu un vehicul rutier inmatriculat intr-o tara, numai pe teritoriul tarii respective.

Tipuri de transport rutier de marfuri si bunuri:

 1. Transporturi de marfuri generale
 2. Transporturi de marfuri perisabile
 3. Transporturi de marfuri periculoase
 4. Transporturi de animale vii
 5. Transporturi de marfuri cu mase si/sau dimensiuni depasite
 6. Transporturi cu vehicule specializate
 7. Transporturi speciale cu vehicule

Cea mai lunga autostrada din lume este Panamericana, a carei lungime depaseste 24 000 km.Ea incepe in Alaska (la marginea nordica a continentului american) si continua (cu o intrerupere la mijlocul continentului) pana in Brazilia.

Cea mai mare parcare din lume se afla in Canada la Edmonton, avand 20 000 de locuri.

Cele mai simple si ieftine mijloace de transport rutiere sunt bicicletele, servind transportului persoanelor pe distante mici, avand avantajul de a se strecura usor prin zone foarte aglomerate.

Motocicleta este o masina "motorizata" pe doua roti. Vitezele cu care ele se deplaseaza sunt similare celor cu care se deplaseaza un automobil, avand avantajul gabaritului redus. Astfel, cu motociclete rapide, politistii se pot strecura prin blocajele de circulatie la locul unor eventuale accidente, pot deschide drumul masinilor de salvare, ori pot cere ajutor prin radio.

Automobilele sunt rapide si confortabile, fiind destinate transportului de persoane pe distante medii. In functie de necesitati, ele capata forme, dimensiuni si functii variate. Au aparut astfel masinile de teren, echipate cu roti mari. Pentru a tracta o rulota e nevoie de un motor puternic. Masinile sport sunt joase si alungite, pentru a fi mai rapide. O masina break are mai mult loc pentru bagaje. Pentru transportul particular in orase se folosesc taxiurile, in timp ce automobilul de oras este mai mic, cu avantajul de a se strecur si gara usor.

Pentru transportul in comun de persoane in orase si in afara acestora se folosesc troleibuze, autobuze, autocare (pentru calatorii lungi).

Pentru transportul rutier de marfuri se folosesc camioanele, utilate cu remorci specializate in functie de tipul de marfa pe care trebuie sa-l transporte. Exista astfel camioane-cisterna pentru transportul de produse petroliere, gaze lichefiate, lapte ori produse chimice. Sunt remorci frigorifice,

destinate in special transportului de alimente, dar si a unor produse chimice ce necesita conditii speciale de transport fiind usor inflamabile. Exista camioane care pot transporta lemn, utilate cu o macara proprie pentru incarcarea trunchiurilor copacilor transportati. Sunt si remorci supraetajate, pe care se pot transporta autoturismele de la fabrica la punctul de vanzare. Pentru traseele foarte lungi de marfa se folosesc autotrenuri, tragand una sau mai multe remorci.

Asemenea vehicule grele pot fi utilate special ca masini de interventie: masini de salvare sau de pompieri.

Exista si masini construite special pentru alte destinatii, folosite in agricultura (diverse tipuri de tractoare ori masini agricole), sau in constructii: macarale, buldozere, autocamioane basculante, screpere, gredere (pentru nivelarea solului), masini de asfaltat, compactoare cu cilindri (pentru tasarea asfaltului).

In lume exista acum peste 400 de milioane de masini.

Transporturile rutiere se fac pe sosele. S-au construit milioane de km de autostrade, unele strapungand muntii prin tunele, sau fiind construite pe viaducte peste vai sau Automobilele sunt rapide si confortabile, fiind destinate transportului de persoane pe distante medii. In functie de necesitati, ele capata forme, dimensiuni si functii variate. Au aparut astfel masinile de teren, echipate cu roti mari. Pentru a tracta o rulota e nevoie de un motor puternic. Masinile sport sunt joase si alungite, pentru a fi mai rapide. O masina break are mai mult loc pentru bagaje. Pentru transportul particular in orase se folosesc taxiurile, in timp ce automobilul de oras este mai mic, cu avantajul de a se strecur si gara usor.
Pentru transportul in comun de persoane in orase si in afara acestora se folosesc troleibuze, autobuze, autocare (pentru calatorii lungi).
Pentru transportul rutier de marfuri se folosesc camioanele, utilate cu remorci specializate in functie de tipul de marfa pe care trebuie sa-l transporte. Exista astfel camioane-cisterna pentru transportul de produse petroliere, gaze lichefiate, lapte ori produse chimice. Sunt remorci frigorifice, destinate in special transportului de alimente, dar si a unor produse chimice ce necesita conditii speciale de transport fiind usor inflamabile. Exista camioane care pot transporta lemn, utilate cu o macara proprie pentru incarcarea trunchiurilor copacilor transportati. Sunt si remorci supraetajate, pe care se pot transporta autoturismele de la fabrica la punctul de vanzare. Pentru traseele foarte lungi de marfa se folosesc autotrenuri, tragand una sau mai multe remorci.
Asemenea vehicule grele pot fi utilate special ca masini de interventie: masini de salvare sau de pompieri.
Exista si masini construite special pentru alte destinatii, folosite in agricultura (diverse tipuri de tractoare ori masini agricole), sau in constructii: macarale, buldozere, autocamioane basculante, screpere, gredere (pentru nivelarea solului), masini de asfaltat, compactoare cu cilindri (pentru tasarea asfaltului).
In lume exista acum peste 400 de milioane de masini.
Transporturile rutiere se fac pe sosele. S-au construit milioane de km de autostrade, unele strapungand muntii prin tunele, sau fiind construite pe viaducte peste vai sau cursuri de apa, pentru a scurta traseele.


Transporturile pe sine.

Trenurile de calatori pot fi rapide, parcurgand sute de kilometri fara oprire, sau trenuri personale,care nu merg nici atat de departe nici atat de repede. Multe trenuri au in componenta si vagoane de posta.

In Franta circula cel mai rapid tren de pasageri din lume, care se deplaseaza cu mai mult de 300 km pe ora. El are tractiune electrica.

Alte tipuri de trenuri, sunt cele actionate de aburi, folosite inca in unele tari (India), cele actionate de motoare Diesel, unde prin arderea motorinei se produce electricitatea care alimenteaza motorul. Trenurile cu cremaliera sunt proiectate pentru a urca terenurile foarte inclinate. Dintii unei roti centrale se prind intre dintii unei a treia sine, cremaliera, evitand orice alunecare.

Metrourile sunt trenuri subterane care transporta orasenii pe sub strazile aglomerate ale oraselor. In unele tari exista monoraiuri: vehicule care se deplaseaza pe o singura sina. Unele din ele sunt suspendate, astfel ca se castiga spatiu, altele se deplaseaza pe sol.

Trenurile de marfa pot trage pana la 150 de vagoane diferite, care se asambleaza intr-o gara de triaj. Exista vagoane cisterna, vagoane port-containere, vagoane-palnie, vagoane pentru carbune, vagoane-platforma, vagoane platforma pentru automobile, vagoane pentru cereale.

Prima linie de cale ferata publica a fost data in folosinta in Anglia, in 1825. Un tren cu aburi,cu 33 de vagoane,transporta calatorii cu o viteza de 24 Km / h.

Primul metrou a fost inaugurat la Londra in 1863. La inceput, se foloseau locomotive cu aburi. De aceea, tunelurile erau intotdeauna pline de fum!

Recordul de viteza cu trenul este 515 Km / h. El a fost realizat de trenul de mare viteza francez in 1990. Aceasta vitezaar putea fi depasita de aceea a trenurilor cu sustentatie magnetica, mentinute pe linie prin magneti.

Calea ferata cea mai lunga masoara mai mult de 9 400 km. Ea leaga Moscova, capitala Rusiei, de portul Nakohdka, la Marea Japoniei.

Prin transport pe caile ferate romane si pe reteaua de metrou, se intelege orice deplasare de persoane sau bunuri realizata cu vehicule feroviare de catre operatori de transport pe infrastructura feroviara. Transportul feroviar si de metrou, precum si serviciile conexe acestuia sunt considerate activitati de transport feroviar.

Principalele elementele componente ale procesului de transport feroviar sunt:

- caile ferate

- locomotivele, respectiv mijloacele de tractiune

- vagoanele, respectiv mijloacele de transport propriu-zis

Transportul feroviar este o modalitate eficienta si economica din punct de vedere energetic de transport terestru cu mijloace mecanizate. Calea ferata asigura o cale de rulare foarte dura si in acelasi timp neteda, pe care rotile trenului pot rula cu minimum de frictiune. Ca exemplu, un vagon obisnuit poate transporta pana la 125 tone de incarcatura. Comparativ cu alte modalitati de transport terestru, unui tren ii este necesara cu 50-70% mai putina energie pentru a transporta o tona de marfa (ori a unui numar dat de pasageri) decat mijloacelor de transport rutier. Un alt avantaj fata de transportul rutier: calea ferata distribuie greutatea trenului uniform pe calea de rulare, fapt ce duce la posibilitatea de a incarca greutati substantial mai mari pe axe.

Utilizand transportul feroviar se face o importanta economie de spatiu: o linie ferata dubla poate duce mai multi pasageri, in acelasi interval de timp, decat o autostrada cu patru benzi.

Ca rezultat, transportul feroviar este o forma majora a transportului public in multe tari. In Asia, de exemplu, mai multe milioane de oameni folosesc trenul ca mijloc regular de transport. Sistemul feroviar este de asemenea larg raspandit si in Europa.

Caile Ferate din Romania au o istorie de mai bine de 125 de ani. Inceputul secolului al XIX-lea marcheaza nasterea caii ferate, adevarata aventura tehnica feroviara schimband viata si conditiile existentiale ale locuitorilor planetei. 15 septembrie 1830, se deschidea in Anglia prima cale ferata din lume, intre Liverpool si Manchester. La 27 octombrie 1831 linia a fost vizitata de tanarul bursier roman Petrache Poenaru, care, in raportul sau oficial, spunea printre altele: 'Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi' A fost primul roman care a calatorit cu trenul. Prima cale ferata construita pe teritoriul Romaniei: 'Linia carbunarilor' - Oravita - Bazias La 31 octombrie 1846 Cancelaria de la Viena aproba planul de construire a unei cai ferate cu tractiune cabalina, care sa transporte carbunele de la Anina la Oravita, ca si constructia fara intarziere a unei cai ferate normale de la Oravita pana in portul Bazias de la Dunare. La 20 august 1854 s-a inaugurat linia Oravita-Bazias, in lungime de 62,5 km, numai pentru transportul carbunelui, aceasta fiind prima cale ferata construita pe teritoriul de astazi al Romaniei. Prima linie din lume construita pentru transportul marfurilor a fost in Anglia, 'linia carbunelui': Stokton-Darlington (1825), pentru ca in Romania, prima cale ferata pentru transportul marfurilor sa fie tot o 'linie a carbunelui': Oravita-Bazias.

Infrastructura feroviara publica prezinta urmatoarele caracteristici generale:

-lungime retea (km) - 11.380

-lungimea liniilor de exploatare electrificate (km) - 3.971

-lungime totala a liniilor de cale ferata (km) - 22.247

-lungime totala a liniilor electrificate (km) - 8.585

-densitate retea (km/1000 km) - 48

-linii duble (%) - 23

-linii electrificate (%) - 42

-gara|statii de cale ferata (numar) - 1.419

-triaje de cale ferata (numar) - 21

-aparate de cale (numar) - 34.000

-poduri (numar) - 4.236

-podete (numar) - 14.531

-tuneluri (numar/km) - 211/63

Privind regimul de proprietate infrastructura feroviara este clasificata astfel:

- 17.535 km de infrastructura publica administrata de CFR

- 3.197 km de infrastructura privata a CFR

Reteaua CFR este dotata cu 29.541 aparate de cale, din care 20.868 apartin infrastructurii publice si 8.672 apartin infrastructurii private.

Transporturile navale : - maritime

fluviale

In functie de necesitatile de transport, exista o mare varietate de nave, pentru pasageri, transport marfa, ori utilitare, cu mijloace de propulsie diferite si gabarit extrem de diferit.

Intr-un port, navele de marfa sunt dirijate pana la chei cu ajutorul remorcherelor, pentru a putea fi incarcate sau descarcate cu macaralele aflate pe tarm. Pentru a se putea mentine o adancime suficient de mare a apei, lucreza in porturi un tip de nava utilitara numita draga.

Prima calatorie in jurul lumii a fost facuta de Fernando de Magellan, in 1519, cu o flota de 5 corabii. Ea a durat aproape trei ani si a facut dovada ca Pamantul este sferic.

Cu aproape un secol in urma, cele mai rapide vase cu panze erau cliperele. Ele puteau traversa Atlanticul in douasprezece zile. Astazi, pacheboturile cele mai rapide il traverseaza in trei zile si jumatate.

Cea mai mare nava din lume este petrolierul gigant Seawise Giant, al carui tonaj este de 564 739 t.

Cel mai mare pachebot este Norway, lung de 315 m.

Transporturile aeriene

Aparute la inceputul secolului XX, primele avioane cereau mult curaj si indemanare pentru a le pilota. In acea vreme, ele nu erau nici rapide, nici incapatoare.

Primul zbor cu aeroplanul a fost realizat in 1903, de catre Orville si Wilbur Wright.

Louis Bleriot a fost primul pilot care a traversat canalul Manecii, in 1909.

Charles Lindbergh arealizat prima traversare a Atlanticului, singur si fara escala, in 1927.

In 1933, Wiley Post a fost primul pilot de avion care a facut singur turul lumii. A parcurs 25 000 km in 7 zile, 18 ore si 49 de minute.

Acum si transporturile aeriene sunt foarte diferite, in functie de necesitati: pentru transport de calatori, marfa, avioane utilitare , ori militare.

Armata aerului are avioane speciale. Avioanele sale de vanatoare si bombardierele sunt extrem de rapide si pot sa decoleze de pe puntea unui vapor. Harrier-ul poate sa decoleze chiar vertical !

In 1986, doi piloti au realizat primul zbor in jurul lumii fara escala, in 9 ore, 3 minute, 44 secunde.

Cel mai greu avion din lume este Antonov-ul An 225. Acest avion rusesc cantareste 508 tone.

Cel mai rapid avion din toate timpurile este X-15 A-2. Acest avion cu motor-racheta american a atins in 1967 viteza de 7 274 km / h.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6566
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved