Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

ORGANIZAREA SPATIULUI AERIAN

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micORGANIZAREA SPATIULUI AERIAN

Ramaneti in afara Spatiului Aerian din clasa CHARLIE si asteptati.)1.GENERALITATI

Termenul ,, spatiu aerian'' se refera la volumul de deasupra solului ocupat de aer. Pentru a fi utilizat de catre aeronave, in mod normal el este limitat la volumul de aer care este convenabil pentru operarea aparatelor care depind de aer pentru sustinere si propulsie.

m Restrictii practice au efectul de a exclude volumele care se afla in imediata apropiere a solului si la altitudini foarte mari.

Organizarea spatiului aerian a inceput initial ca o retea de culoare aeriene formate pentru a defini rutele obisnuite dintre comunitati.

Controlul a fost introdus in zone limitate pe masura ce traficul in crestere tindea sa utilizeze acelasi spatiu aerian.

Au fost create noi subdiviziuni ca rezultat al intrarii unor noi aeronave in sistem, iar cerintele utilizatorilor au devenit tot mai diverse si conflictuale.

Definitiile date diferitelor volume de spatiu aerian sunt adesea greu de inteles din moment ce aplicarea lor nu este uniforma.

Cu toate acestea, in conformitate cu Standardele Internationale si Practicile

Recomandate, spatiul aerian de pe tot globul este divizat in diferite compartimente in interiorul carora pot fi asigurate cateva tipuri de Servicii de Trafic Aerian si in care se pot utiliza proceduri specifice si operare.

ORGANIZAREA SPATIULUI AERIAN

u 2 DIVIZIUNI VERTICALE:

n SPATIUL AERIAN ANTERIOR

n SPATIUL SUPERIOR AERIAN

u 2 CATEGORII:

n SPATIUL AERIAN REGULAT

n SPATIUL AWERIAN NEREGULAT

u 3 TIPURI

n SPATIUL AERIAN CONTROLAT

n SPATIUL AERIAN NECONTROLAT

n SPATIUL AERIAN CU UTILIZARE SPECIALA

z ZONA PROHIBIDA

z ZONA CU RESTRICTII

z ZONA PERICULOASA

u 7 CLASIFICARI ALE SPATIULUI AERIAN ATS

n DE LA A LA G

. ORGANIZARE GENERALA

Organizarea spatiului aerian este in general determinata pe baza a :

■ 2 categorii (spatiu aerian regulat si neregulat);

■ 2 divizii verticale (spatiu aerian inferior si superior).

In aceste categorii si divizii sunt:

■ 3 tipuri de spatiu aerian (controlat, necontrolat si spatiu aerian cu utilizare speciala);

■ 7 clasificari de spatiu aerian ATS (clasele de la A la G).

Categoriile, tipurile sau clasele de spatiu aerian sunt dictate de complexitatea sau densitatea miscarii aeronavelor, de natura operatiilor executate in spatiul aerian, de nivelul de securitate cerut si de interesul national si public.

2.1 CELE DOUA DIVIZII VERTICALE

Diviziile verticale au fost introduse pentru a avea in vedere caracteristicile de zbor (in special viteza in aer) pentru avioanele care opereaza la altitudini mari, care difera semnificativ de a aeronavelor, care opereaza la nivele joase.

2.1.2 SPATIUL AERIAN INFERIOR

Spatiul aerian care se intinde de la nivelul solului pana la Nivel de Zbor 195.

o Aceasta limita superioara ( FL 195) a fost adoptata de conducerea Aviatiei Civile Franceze. SUA au ales 18,000 ft MSL, iar ICAO recomanda

FL 245.

2.1.2 SPATIUL AERIAN SUPERIOR

Spatiul aerian care se intinde la limita superioara FL 195.

o Limita inferioara a Spatiului Aerian Superior va constitui limita verticala superioara a Spatiului Aerian inferior si va coincide cu nivelul de croaziera VFR.

2.2 CELE DOUA CATEGORII

2.1.2 SPATIUL AERIAN REGULAT

Un spatiu aerian sau o zona a spatiului aerian legal desemnata de o autoritate nationala. Spatiile aeriene regulate sunt supuse procesului de stabilire oficiala.

2.2.2 SPATIUL AERIAN NEREGULAT

Un spatiu aerian sau o zona a spatiului aerian care nu a fost desemnata legal de o autoritate nationala.

o Spatiile aeriene internationale sunt in totdeauna spatii aeriene neregulate.

2.3 CELE TREI TIPURI

2.3.1 SPATIUL AERIAN CONTROLAT

Un spatiu aerian controlat este un spatiu aerian de dimensiuni definite in care se asigura Servicii de Control al Traficului Aerian (ATCS) pentru zboruri controlate in acord cu clasificarea spatiului aerian ATS.

o Spatiul aerian controlat este un termen generic ce acopera Clasificarea de la A la E.

Spatiul aerian controlat este stabilit conform nevoilor si facilitatilor disponibile in diferite zone.

o Un zbor controlat se refera la orice zbor care este subiectul Autorizarii Controlului de Trafic Aerian.

o O autorizare ATC este o autorizare / permisiune pentru o aeronava de a opera conform conditiilor specificate de catre unitatea / organul de Control al Traficului Aerian.

Spatiul Aerian Controlat poate aparea in variate forme :

Portiuni de spatiu aerian controlat, unde este stabilit ca se asigura serviciul de control al traficului aerian pentru zboruri IFR, care sunt desemnate ca Regiuni de Control (CTA) sau zone de Control (CTR).

o Regiunile de control incluzand Caile Aeriene si Zonele de Control Terminal, vor fi stabilite astfel incat sa cuprinda suficient spatiu aerian care sa contina pantele de zbor pentru acele zboruri IFR pentru care se doreste asigurarea Serviciul de Control al Traficului Aerian.

o Limitele laterale ale Zonelor de Control vor cuprinde cel putin acele portiuni de spatiu aerian care nu se afla in interiorul regiunilor de control, continand pantele de zbor IFR de sosire la si de indepartare de la aerodrom pentru a fi folosite in conditii meteorologice instrumentale.

Portiunile de spatiu aerian controlat cuprins aici este stabilit ca serviciu de control al traficului aerian ce va fi de asemenea asigurat pentru zborurile VFR ce vor fi desemnate ca spatiu aerian din clasele B,C sau D.

o Spatiul aerian controlat este un termen generic care acopera spatiul aerian ATS din clasele A,B,C,D si E asa cum se indica in paragraful 2.4.

o Cand Serviciile de Trafic Aerian sunt simultan asigurate atat pentru GAT cat si pentru OAT de un organ / unitate militara, spatiul aerian controlat necesar este numit SPATIU AERIAN CONTROLAT SPECIALIZAT.

2.3.2 SPATIUL AERIAN NECONTROLAT

Spatiul aerian necontrolat este a cea portiune a spatiului aerian care nu a fost desemnata ca spatiu aerian controlat si in care Controlorul de Trafic Aerian nici nu are autoritatea, nici responsabilitatea pentru exercitarea controlului asupra traficului aerian.

o Spatiul aerian necontrolat este un termen generic care acopera spatiul aerian ATS din clasele F si G dupa cum se arata in paragraful 2.4.

2.3.3 CELE TREI TIPURI DE UTILIZARE SPECIALA A    SPATIULUI AERIAN

Un spatiu aerian cu utilizare speciala sau zona speciala, este un spatiu aerian de dimensiuni definite identificat printr-o zona de la suprafata pamantului in care se desfasoara activitati datorita naturii lor si / sau in care pot fi impuse limite asupra operatiilor aeronavelor si care nu reprezinta parte a acestor activitati.

2.3.3.1 ZONE INTERZISE

O Zona Interzisa (P) este un spatiu aerian de dimensiuni definite, deasupra suprafetei terestre sau a apelor teritoriale a unui Stat in care este interzis zborul aeronavelor.

o O zona interzisa este un spatiu aerian regulat care are o utilizare speciala;

[L1] o O zona interzisa se intinde de la suprafata pamantului pana la o limita superioara nespecificata daca nu exista alte specificatii.

2.3.3.2 ZONA CU RESTRICTII

O zona cu restrictii (R) este un spatiu aerian regulat desemnat, deasupra suprafetei terestre sau a apelor teritoriale ale unui Stat, in care se restrictioneaza zborul aeronavelor in conformitate cu anumite conditii specifice.

o O zona de Trafic la Aerodrom (ATZ) este o zona speciala limitata, care se extinde de la suprafata solului pana la un nivel specificat, stabilit pentru a proteja traficul aerian la aerodrom.

o Daca nu exista alte autorizari de la ATC, nici o persoana nu poate exploata o aeronava in ATZ, exceptand cazurile pentru scopul aterizarii sau decolarii de la un aeroport aflat in interiorul acelei zone

o In Franta, incepand cu Aprilie 1992, ATZ -urile sunt clasificate in clasa D in cele mai multe cazuri.

2.3.3.3 ZONA PERICULOASA

O zona periculoasa (D) este un spatiu aerian de dimensiuni definite in acre pot exista activitati periculoase pentru zbor in anumite perioade. Patrunderea in Zonele Periculoase in perioadele de activitate poate reprezenta un potential pericol pentru aeronave si ocupantii acestora.

o Zonele periculoase sunt spatii aeriene neregulate cu utilizare speciala.

o O zona periculoasa nu trebuie confundata cu Avertizarea de Navigatie.

Exemplu : Ascensiune cu balon dirijabil - Exercitiu de sarituri cu parasuta

o       Termenul ,,Zona Periculoasa'' nu este folosit cu referire la zonele din Statele Unite sau oricare din posesiunile sale. SUA prefera ,,Zona de Alerta / Alarma sau ,,Zona de Avertizare'' atunci cand se afla in spatiul aerian international.

2.4 CELE SAPTE CLASIFICARI ALE SPATIULUI AERIAN IN SERVICIUL DE TRAFIC AERIAN

(A se studia dupa capitolele 2,3 si 4)

Spatiile Aeriene in ATS sunt spatiile aeriene de dimensiuni definite, desemnate in ordine alfabetica, in care pot opera tipuri specifice de zboruri si pentru care sunt specificate serviciile de trafic aerian si regulile de operare.

CLASA

TIP DE ZBOR

ESALONARE ASIGURATA

SERVICIU ASIGURAT

VIZIBILITATE SI DISTNTA VMC DE LA MINIMA NORILOR

LIMITARI DE VITEZA

COMUNICATII RADIO CERUTE

AUTORIZARI

A T C

A

NUMAI

I F R

TOATE AERONAVELE

SERVICIUL DE CONTROL AL TRAFICULUI AERIAN

NU SE APLICA

NU SE APLICA

CONTINUU DUBLU SENS

DA

B

I F R

TOATE AERONAVELE

SERVICIUL DE CONTROL AL TRAFICULUI AERIAN

NU SE APLICA

NU SE APLICA

CONTINUU DUBLU SENS

DA

V F R

TOATE AERONAVELE

SERVICIUL DE CONTROL AL TRAFICULUI AERIAN

▪ 8 KM LA SI PESTE 10.000FT;

▪ 5 KM SUB

10.000 FT. AMSL (DEASUPRA NIVELULUI MEDIU AL MARII);

▪ IN AFARA NORILOR.

NU SE APLICA

CONTINUU DUBLU SENS

DA

C

I F R

I F R DE LA I F R

I F R DE LA

V F R

SERVICIUL DE CONTROL AL TRAFICULUI AERIAN

NU SE APLICA

NU SE APLICA

CONTINUU DUBLU SENS

DA

V F R

V F R DE LA

I F R

SERVICIUL DE CONTROL AL TRAFICULUI AERIAN PENTRU ESALONARE DE LA I F R.

V F R / V F R INFORMATII DE TRAFIC SI INSTRUCTIUNI DE EVITARE A TRAFICULUI O / R.

▪ 8 KM LA SI PESTE 10.000 FT. ;

▪5 KM SUB 10.000 FT. AMSL ;

▪ 1.500 M ORIZONTAL 300 M DISTANTA VARTICALA DE LA NORI.

250 NODURI VITEZA IN AER INDICATA (IAS)

10.000 AMSL

CONTINUU DUBLU SENS

DA

D

I F R

I F R DE LA I F R

SERVICIUL DE CONTROL AL TRAFICULUI AERIAN INCLUSIV INFORMATII DE TRAFIC DESPRE ZBORURILE V F R SI INSTRUCTIUNI DE EVITARE A TRAFICULUI

O / R

NU SE APLICA

250 NODURI

SUB 10.000 FT. AMSL

CONTINUU DUBLU SENS

DA

V F R

NU

INFORMATII DE TRAFIC INTRE ZBORURI V F R SI I F R SI INSTRUCTIUNI DE EVITARE A TRAFICULUI

O / R

▪ 8 KM LA SI PESTE 10.000 FT.

▪5 KM SUB 10.000 FT. AMSL;

▪1.500 M ORIZONTAL;

▪ 300 M DISTANTA VERTICALA FATA DE NORI.

250 NODURI IAR SUB 10.000 FT. AMSL

CONTINUU DUBLU SENS

DA

E

I F R

I F R DE LA I F R

SERVICIUL DE CONTROL AL TRAFICULUI AERIAN SI INFORMATII DE TRAFIC DESPRE ZBORURILE

V F R CAT MAI DEPARTE POSIBIL.

NU SE APLICA

250 NODURI

I A S SUB 10.000 FT. AMSL

CONTINUU DUBLU SENS

DA

V F R

NU

INFORMATII DE TRAFIC CAT MAI DEPARTE POSIBIL.

▪ 8 KM LA SI PESTE 10.000 FT. AMSL

▪5 KM SUB 10.000 FT. AMSL;

▪1.500 M ORIZONTAL;

▪ 300 M DISTANTA VERTICALA FATA DE NORI.

250 NODURI

I A S SUB 10.000 FT. AMSL

CONTINUU DUBLU SENS

DA

F

I F R

I F R DE LA I F R CAT MAI DEPARTE POSIBIL.

▪ SERVICIUL CONSULTATIV DE TRAFIC AERIAN;

▪ SERVICIUL DE INFORMARE A ZBORURILOR.

NU SE APLICA

250 NODURI

I A S SUB 10.000 FT. AMSL

CONTINUU DUBLU SENS

DA

V F R

NU

▪ SERVICIUL DE INFORMARE A ZBORURILOR.

▪ 8 KM LA SI PESTE 10.000 FT. AMSL

▪5 KM SUB 10.000 FT. AMSL;

▪1.500 M ORIZONTAL;

▪ 300 M DISTANTA VERTICALA FATA DE NORI.

250 NODURI

I A S SUB 10.000 FT. AMSL

NU

NU

G

I F R

NU

▪ SERVICIUL DE INFORMARE A ZBORURILOR.

NU SE APLICA

250 NODURI

I A S SUB 10.000 FT. AMSL

CONTINUU DUBLU SENS

NU

V F R

NU

▪ SERVICIUL DE INFORMARE A ZBORURILOR.

▪ 8 KM LA SI PESTE 10.000 FT. AMSL

▪5 KM SUB 10.000 FT. AMSL;

▪1.500 M ORIZONTAL;

▪ 300 M DISTANTA VERTICALA FATA DE NORI LA ; SI SUB 900 M AMSL SAU 300 M AGL ORICARE ESTE MAI MARE ;

▪ 5 KM, IN AFARA NORILOR ; SI SOLUL LA VEDERE.

250 NODURI

I A S SUB 10.000 FT. AMSL

NU

NU

Clasificarea repartizata unui spatiu aerian si simbolizata printr-o litera permite sa se specifice clar Serviciul de trafic Aerian care va fi asigurat zborurilor IFR si VFR intr-o zona data sau la o locatie stabilita.

Spatiile aeriene ATS vor fi clasificate si desemnate in acord cu urmatoarele:

CLASA A. Doar zboruri IFR sunt permise, toate zborurile sunt subiectul serviciului de control al traficului aerian si sunt esalonate unele fata de celelalte.

CLASA B. Sunt permise zboruri IFR si VFR, toate zborurile sunt supuse serviciului de control al traficului aerian si sunt esalonate unele fata de altele.

CLASA C. Se permit zboruri IFR si VFR, toate zborurile sunt supuse serviciului de control al traficului aerian, iar zborurile IFR sunt esalonate fata de alte zboruri IFR si fata de zborurile VFR.

Zborurile VFR sunt esalonate / separate fata de zborurile IFR si primesc informatii de trafic despre alte zboruri VFR.

CLASA D. Sunt permise zboruri IFR si VFR, zborurile IFR sunt subiectul serviciului de control al traficului aerian si sunt esalonate de alte zboruri IFR, primind informatii de trafic despre alte zboruri VFR.

Zborurile VFR primesc informatii de trafic despre toate celelalte zboruri.

CLASA E. se permite zboruri IFR si VFR, zborurile IFR sunt subiectul serviciului de control al traficului aerian si sunt esalonate fata de alte zboruri IFR.

Toate zborurile primesc informatii de trafic cat mai departe posibil.

CLASA F. Sunt permise zboruri IFR si VFR, toate zborurile IFR participante primesc un serviciu consultativ de trafic aerian si toate zborurile beneficiaza de informatii de trafic cat mai departe posibil.

CLASA G. Sunt permise zboruri IFR si VFR si se asigura la cerere serviciul de informare a zborurilor.

Statele vor alege / selecta acele spatii aeriene care corespund nevoilor lor. Prin urmare, Administratia Aviatiei Civile Franceze a considerat Clasa F ca ne fiind

Utila, iar Clasele B si C au fost amanate de la aplicare.

o Ierarhia spatiului aerian: In cadrul claselor privind spatiul aerian, exista o ierarhie si in eventualitatea suprapunerii spatiului aerian : Clasa A prevede Clasa B, Clasa B precede Clasa C,...

Foto pag.28

HARTA DE NAVIGATIE A SPATIULUI AERIAN SUPERIOR IN SECTIUNE PENTRU EUROPA DE N ppppppp-V PREZENTAND RUTELE AERIENE SUPERIOARE (PDR) SI MIJLOACELE LOR DE NAVIGATIE ARIAN ASOCIATE.

Anexa la CAPITOLUL 1

TERMINOLOGIE CAI AERIENE SI RUTE

CALE AERIANA / AIRWAY : Regiune de control sau portiune astfel stabilita sub forma unui culoar / coridor echipat cu mijloace de radionavigatie.

RUTA ATS / ATS ROUTE : O ruta specifica destinata pentru canalizarea fluxului traficului, dupa cum este necesar, pentru asigurarea serviciilor de trafic aerian.

o Termenul ,, ruta ATS'' este utilizat cu sensuri variate - cale Ariana, ruta cu serviciu consultativ, ruta controlata sau necontrolata, ruta de sosire sau de plecare, etc.

RUTA DE NAVIGATIE IN ZONA / AREA NAVIGATION ROUTE : O ruta ATS stabilita pentru utilizare de catre aeronave capabile de a folosi navigatia regionala.

PUNCT DE COMUTARE - SCHIMBARE A FRECVENTIEI / CHANGE-OVER POINT: Punctul la care o aeronava care zboara pe un segment de ruta ATS definit prin raportare la Vor este asteptat sa transfere reperul primar de navigatie de la facilitatea depasita de aeronava la facilitatea spre care aeronava se indreapta.

RUTA CONSULTATIVA / ADVISORY ROUTE : O ruta desemnata de-a lungul careia este disponibil serviciul consultativ de trafic aerian.

ARC / ARC : Proiectia pe suprafata pamantului a traiectoriei unei aeronave care zboara la o distanta constanta de un mijloc de navigatie prin raportare la DME.

LIMITA DE COASTA / MARGINALA / COASTAL FIX : Un mijloc de navigatie sau intersectie unde o aeronava tranziteaza intre structura / reteaua interna si structura de ruta oceanica / maritima.

RUTA COMUNA / COMMON ROUTE : Acel segment al Rutei Americii de Nord dintre facilitatea de navigatie continentala si limita de coasta.

SISTEMUL DE RUTA MIXT / COMPOSITE ROUTE SYSTEM :

O structura de ruta oceanica organizata, care include spatiul lateral redus intre rute.

RUTA DE SOSIRE / FEEDER ROUTE : O ruta desenata pe hartile privind procedurile de apropiere instrumentala care desemneaza rutele ca aeronavele sa se indrepte / treaca de la structura de ruta la pozitia de apropiere initiala.

POZITIA DE ALIMENTARE / SECUNDARA / FEEDER FIX : Pozitia desenata pe hartile cu proceduri de apropiere instrumentala care stabileste punctul de pornire al rutei secundare.

RUTA DE REACTIE / JET ROUTE : O ruta desemnata sa serveasca aeronavelor care opereaza de la FL 200 pana la inclusiv FL 450.

o Rutele sunt denumite rute ,,J'', fiind numerotate pentru a identifica ruta desemnata; de exemplu J 105.

RUTE MILITARE / MILITARY ROUTES : Spatiul aerian de dimensiuni verticale si laterale definite, stabilit pentru executarea zborurilor militare.

RUTA OCEANICA PUBLICATA / OCEANIC PUBLISHED ROUTE

O ruta stabilita in spatiul aerian international si cartografiata sau descrisa / prezentata in publicatiile de informare de zbor.

RUTA DE TRANZITIE OCEANICA / OCEANIC TRANSITION ROUTE : O ruta ATS stabilita cu scopul trecerii aeronavelor la / de la un sistem de ruta / drum organizat.

RUTA DECALATA PARALELA / PARALLEL OFFSET ROUTE :

O ruta / cale paralela la stanga sau la dreapta rutei / caii aeriene stabilita sau desemnata. In mod normal asociata cu RNAV.

ROUTE DE INDEPARTARE PREFERENTIALE / PREFERENTIAL DEPARTUARE ROUTES (PDRs) : O ruta specifica de indepartare de la un aeroport sau TMA catre un punct de pe ruta unde nu este nevoie de control al traficului aerian.

Poate fi inclusa intr-un SID sau Ruta Preferata IFR.

RUTA DE SOSIRE PREFERENTIALA / PREFERENTIAL ARRIVAL ROUTE (PAR) : O ruta de sosire specifica de la un punct corespunzator pe ruta la un aeroport sau un TMA.

RUTE IFR PREFERATE / PREFERRED IFR ROUTES : Rute stabilite intre aeroporturi aglomerate pentru a mari capacitatea si sistemul eficientei.

RUTA PUBLICATA / PUBISHED ROUTE : O ruta pentru care a fost stabilita si publicata altitudinea IFR.

RUTE VFR PUBLICATE / PUBLISHED VFR ROUTES : Rute VFR pentru trecerea in jurul, sub si prin spatiu aerian complex aglomerat.

Se refera la toti termenii urmatori : Cale Arian VFR, Coridor VFR, Ruta de Tranzitie VFR in Spatiul Aerian din Clasa B si Ruta VFR la TMA.

RUTA RADAR / RADAR ROUTE : O panta sau o ruta de zbor in care o aeronava este vectorizata / dirijata radar.

Alocarile de altitudini si dirijarea navigatiei se asigura de catre ATC.

RUTA IMPROVIZATA / RANDOM ROUTE : Orice ruta care nu este stabilita sau cartografiata / publicata sau care altfel nu este disponibila pentru toti utilizatorii.

RUTE PE O SINGURA DIRECTIE / SENS UNIC / SINGLE DIRECTION ROUTES : Rute IFR preferate care sunt uneori prezentate pe hartile de ruta de mare altitudine si unde in mod normal se zboara intr-un singur sens.

RUTA SUBSTITUITA / SUBSTITUTE ROUTE : O ruta repartizata pilotilor atunci cand oricare segment al caii aeriene sau al rutei nu poate fi utilizat din cauza starii NAVAID (mijloacelor de navigatie).

TRANZITIE / TRANSITION : Un termen general care descrie schimbarea de la o faza la alta.

RUTA NEPLUBICATA / UNPUBLISHED ROUTE : O ruta pentru care nu este publicata sau cartografiata minima de altitudine pentru a fi folosita de piloti.

Schema

SPATIUL AERIAN INFERIOR

SPATIUL AERIAN CONTROLAT: Un spatiu aerian de dimensiuni definite in care se asigura serviciul de control al traficului aerian pentru zboruri IFR si zboruri VFR in conformitate cu clasificarea spatiului aerian (A, B, C, D, E).

REGIUNEA DE CONTROL LA TERMINAL: TMA SPECIALIZAT:

O zona controlata stabilita la confluenta rutelor ATS (Altadata spatiu aerian cu

din vecinatatea unuia sau mai multor aerodromuri. utilizare speciala).

REGIUNEA DE CONTROL LA TERMINAL

(Tranzitia aerului)

Conceput sa cuprinda operatiuni IFR in paralel cu trecerea intre mediul inconjurator la terminal si mediul pe ruta.

UN CTR

In mod normal

include pantele

de apropiere si

de indepartare

instrumentale.

CALEA AERIANA:    REGIUNEA DE INFORMARE A

O zona controlata stabilita    ZBORULUI :

sub forma unui coridor Un spatiu aerian de dimensiuni definite in

echipat cu mijloace sunt asigurate serviciul de informare a

radio de navigatie. zborului si serviciul de alarmare.

ZONA DE CONTROL    REGIUNEA DE CONTROL

Un spatiu aerian controlat care se     Un spatiu aerian controlat care se intinde

intinde in sus de la suprafata     in sus de la o limita specificata deasupra

pamantului pana la o limita     pamantului. Un termen generic folosit

superioara specificata. pentru a desemna : AWYs (airways),

TMAs (Terminals) si LTA (Lower Trafic Area).

APENDICE LA CAPITOLUL 1

DESCRIEREA DETALIATA A SPATIULUI AERIAN NATIONAL FRANCEZ

1. SPATIUL AERIAN CONTROLAT INFERIOR

REGIUNEA DE CONTROL

O regiune de Control (CTA) este un spatiu aerian controlat care se intinde pe verticala de la o limita specificata deasupra pamantului - nu mai putin de 200 m AGL (deasupra solului).

Este un termen generic utilizat pentru a desemna atat caile aeriene cat si regiunile de control la terminal.

Atunci cand controlul Traficului Aerian este implementat in spatiul aerian al unui FIR, regiunea este desemnata ca CTA / FIR.

o Intregul spatiu aerian national care se intinde de la FL 115 la FL 195 este o Regiune de Control numita Regiune de Trafic Inferioara (LTA).

Este clasificata ca spatiu aerian ATS din Clasa D.

a) CALE AERIANA

O cale Arian (AWY) este o zona sau segment de control stabilita sub forma de coridor echipat cu mijloace de radio navigatie.

Segmentele de cai aeriene sub FL 115 sunt desemnate ca spatii aeriene din Clasa E.

De la FL 115 la FL 195, caile aeriene sunt clasificate in Clasa D.

o ICAO a recomandat adoptarea unui sistem de denumiri de ruta care sa fie folosite pentru a identifica rutele ATS din intreaga lume folosind o combinatie de denumiri pe baza alfabetica si sufixe suplimentare.

Exemplu : A 41W - Amber 41 West.

b) ZONA DE CONTROL LA TERMINAL (TCA) SAU ZONA TERMINALUL (TMA) :

O regiune de control la terminal nr.1 (TMA 1), sau ZONA de TRANZITIE, este o REGIUNE DE CONTROL care se intinde in sus de la un nivel specificat pana la un alt nivel specificat, desemnat in legatura cu straturile de ruta aeriana si destinat sa desfasoare operatiuni IFR in paralel cu trecerea dintre mediul terminal si de la cel pe ruta.

Cele mai multe TMA1 sunt desemnate ca spatii aeriene din Clasa E, altele sunt catalogate drept spatii aeriene de Clasa D.

o Regiunile de Control la Terminal nr.1 se termina in general la baza Regiunii de Control (FL 115).

O REGIUNE de CONTROL LA terminal NR.2 (TMA 2) este o Regiune de Control, care se intinde in sus de la un nivel de zbor specificat pana la FL 195, in mod normal stabilita la confluenta cailor aeriene din vecinatatea unuia sau mai multor aerodromuri, pentru a asigura serviciul de control al apropierii si pe ruta.

TMA 2 sunt desemnate ca spatii aeriene de Clasa D. Cu toate acestea, partea centrala a TMA Paris este categorisita ca spatiu aerian de Clasa A.

o Spatiile aeriene specializate, in care controlorii militari asigura Serviciul de Control al Traficului Aerian pentru aeronave OAT si GAT, se numesc Regiuni de Control la Terminal Specializate (S/TMA) si sunt denumite spatii aeriene din Clasa D.

REGIUNEA DE CONTROL

O Regiune de Control (CTR sau CTLZ) este destinata pentru operatiuni instrumentale in imediata vecinatate a unui aeroport care necesita acea capacitate.

Este un spatiu aerian controlat care se intinde in sus de la nivelul solului pana la o limita superioara specificata.

In mod normal, aceasta limita superioara este situata la baza Regiunii de Control la Terminal.

o Limita superioara a unui CTR care nu este la baza unui TMA trebuie sa fie definita ca o limita situata cu 150 m mai sus de cel mai inalt nivel al zonei de asteptare.

o Un CTR poate cuprinde unul sau mai multe aeroporturi si de obicei are forma circulara cu o raza de 6,5 mile nautice si alte extensii necesare pentru a permite pante instrumentale de apropiere si indepartare.

Regiunile de Control sunt clasificate in spatii aeriene de Clasa E. Totusi, Regiunile de Control Orly si Charles de Gaule sunt catalogate ca spatiu aerian de Clasa A .

o CTR Bale - Mulhouse si CTR Ostende, care sunt din punct de vedere geografic cel mai bine plasate in tarile lor sunt clasificate in spatii aeriene de Clasa B respectiv ,,Clasa C ''.

2. SPATIUL AERIAN CONTROLAT SUPERIOR

Spatiul aerian controlat superior desemneaza intregul spatiu aerian national, care se intinde pe verticala de la FL 195 pana la inclusiv FL 660.

Este o regiune de control pozitiva numita Regiunea de Control a Traficului Superior (UTA) si desemnata ca spatiu aerian din Clasa A (numai IFR).

In cadrul UTA, Rutele Preferentiale (PDR) sunt desemnate de autoritatea nationala si in mod normal sunt singurele rute de-a lungul carora aeronavele GAT pot opera daca nu sunt alte precizari.

o PAD - urile sunt identificate cu ajutorul originatorilor de cale aeriana cu litere din alfabet si sufixe. Pe langa acestea apar prefixe suplimentare U (superior) si S (supersonic).

Exemplu : UA 41 W - Amber Superior 41 West.

3.SPATIUL AERIAN NECONTROLAT

3.1 REGIUNEA DE INFORMARE A ZBORURILOR

O Regiune de Informare a Zborurilor (FIR) este un spatiu aerian inferior de dimensiuni definite in care sunt asigurate serviciu de informare a zborului si servicii de alarmare.

Ea se intinde pe verticala de la sol si se termina la FL.195.

Segmentul de Regiune de Informare a Zborurilor care se intinde in sus de la suprafata pamantului si se termina la Fl.115 (exclusiv Zonele de control si Regiunile de Control) se clasifica in spatiu aerian de Clasa G.

o Regiunea de Trafic Inferioara, segment al FIR care se intinde de la FL 115 la FL 195, a fost clasificata ca spatiu aerian de Clasa D.

o Acolo se afla in interiorul Regiunii de Informare a Zborurilor, Regiunile de Control si Zonele de Control vor forma parte a acelui FIR.

o Spatiul aerian national si extensia lui au fost divizate in 5 Regiuni de Informare a Zborului : Paris, Marsilia, Bordeaux, Brest si Reims.

3.2 REGIUNEA DE INFORMARE A ZBORULUI SUPERIOARA

Intregul spatiu aerian situat deasupra Zonei de Trafic Superior este denumita Regiune de Informare a Zborurilor Superioara (UIR).

Aceasta structura este desemnata sa permita selectarea libera a rutelor. Din acest motiv ea nu cuprinde cai aeriene sau rute prestabilite.

A fost catalogata ca spatiu aerian de Clasa G.

Grafic pag.36

Pag. 38 - harta de ruta de joasa altitudine pentru zona SAN ANTONIO

APENDICE B LA CAPITOLUL 1

ORGANIZAREA SPATIULUI AERIAN AL STATELOR UNITE

1. SPATIU AERIAN DE BAZA CONTROLAT

Administratia Aviatiei Federale a definit 5 mari zone / volume de spatiu aerian in care unele sau toate aeronavele pot fi supuse / subiectul Controlului Traficului Aerian.

ZONA DE CONTROL

Zonele de Control sunt destinate operatiunilor instrumentale in imediata vecinatate a aeroporturilor care necesita acea capacitate.

Ele sunt Spatii Aeriene Controlate si in mod normal au forma circulara, cu o raza de 5 mile.

Se intind pe verticala de la nivelul solului si se termina la baza Regiunii continentale.

o Zonele de Control nu evidentiaza ca regiunea Continentala nu are limita superioara.

ZONA DE TRANZITIE

Spatiul aerian controlat se intinde pe verticala de la 700ft sau mai mult deasupra solului cand este desemnat in legatura cu un aeroport pentru care a fot stabilita o procedura de apropiere instrumentala aprobata, sau de la 1200ft sau mai mult atunci cand este desemnata cu referire la segmentele sau structura rutei aeriene.

Daca nu sunt limitate in alt mod, zonele de tranzitie se termina la baza spatiului aerian controlat pe care se suprapun.

Zonele de tranzitie sunt concepute sa contina spatiu aerian controlat pentru operatiuni IFR in timpul segmentelor de operatiuni la terminal si pe masura ce se trece la terminal la ruta.

REGIUNEA DE CONTROL

Regiunile de Control (CTA) include structurile de cale aeriana plus prelungirea care asigura spatiu aerian controlat intre unele aeroporturi si care leaga aceste structuri de zonele de dincolo de coasta.

CTA - urile sunt spatii aeriene desemnate drept Cai Aeriene Federale pe Culori, Cai Aeriene Federale VOR, regiune de control asociata cu rutele de reactie din afara zonelor continentale, zona de control suplimentara si zonele de ruta de joasa altitudine.

In mod normal, CTA - urile se intind de la 700ft sau altitudinea minima pe ruta pana la baza Regiunii de Control Continentala.

Extensia verticala a diferitelor categorii de spatiu aerian cuprins in regiunea de control este definita in Publicatiile Aeronautice Federale.

o Regiunile de control nu include regiunea de control continentala.

REGIUNEA DE CONTROL CONTINENTALA

Spatiul aerian al celor 48 de state vecine, Districtul Columbia si Alaska, exclusiv:

Peninsula Alaska la si peste 14.500ft MSL;

Spatiul aerian mai jos de 1500ft;

Zonele interzise si cu restrictii destinate unor scopuri specifice.

REGIUNEA DE CONTROL OCEANICA

Regiunile de Control Oceanice, asa cum sunt stabilite de ICAO si aflate sub jurisdictia Statelor Unite, se intind in exterior de la Statele Unite, teritoriile si posesiunile sale, incepand la aproximativ 100 mile de liniile tarmului.

Liniile verticale variaza in functie de locul si necesitatile de control.

Exemplu : Baza curenta in atlanticul de Nord este 5000ft, in vreme ce in regiunea Caraibilor incepe la 2000ft.

In general, aceste regiuni sunt Regiuni de Control Pozitive in care toate aeronavele care opereaza in aceste zone trebuie sa obtina aprobarea prealabila a ATC.

2. SUBDIVIZIUNILE SPATIULUI AERIAN

Desi cele 5 subdiviziuni ale spatiului aerian mentionate mai sus sunt cele de baza, au fost adaugate subdiviziuni suplimentare desemnate pe baza procedurilor ATC, acoperirii de navigatie si radar si curentilor utilizatorului. Acestea sunt discutate mai jos:

2.1 SISTEMUL DE RUTE AERIENE

Caile aeriene desemnate de-a lungul rutelor comune / obisnuite sunt in toate cele 5 tipuri de spatiu aerian.

Doua sisteme de ruta sunt stabilite pentru un scop de navigatie Arian in baza continentala a Statelor Unite:

a)     sistemul VOR / VORTAC si NDB (uneori numit Cai Aeriene Federale, sau sistem de altitudine joasa), si

b)    sistemul de ruta jet.

o In limitele posibile, rutele jet se afla exact deasupra cailor aeriene V pentru a facilita tranzitia dintre ele.

2.2 REGIUNEA DE CONTROL POZITIVA (PCA)

Spatiul aerian in care exista control pozitiv al aeronavelor.

Este un spatiu aerian de Clasa A in care zborul se desfasoara conform Regulilor de Zbor Instrumental.

PCA este desemnat pentru majoritatea Statelor Unite invecinate / limitrofe si se intinde vertical de la 18.000ft. MSL pana la inclusiv FL 600.

2.3 REGIUNEA DE CONTROL TERMINALA

Spatiul aerian controlat care se intinde in sus de la nivelul solului sau mai sus pana la altitudini specificate, in care toate aeronavele sunt supuse regulilor de operare, iar cerintele pentru pilot si echipamente sunt specificate in Publicatiile Aeronautice ale SUA.

2.4 ZONA DE SERVICIU RADAR LA AEROPORT

Zona de Serviciu Radar la Aeroport (ARSA) este un spatiu aerian regulat care inconjoara aeroporturile desemnate in care se asigura de catre ATC vectorizare radar si esalonare permanent pentru toate aeronavele in zbor IFR si VFR.

ARSA face parte din spatiul aerian ATS de Clasa B.

Serviciu asigurat in ARSA se numeste SERVICIU ARSA.

2.5 RUTA CONSULTATIVA JET

In prezent, doar putine din aceste zone exista.

Ele sunt stabilite ca mijloc de asigurare a serviciului de control Consultativ si partial.

Ele se afla de obicei intre FL 240 si FL 410 inclusiv.

3.SPATIU AERIAN CU UTILIZARE SPECIALA

Pe langa spatiile aeriene prezentate mai sus, exista un numar de spatii aeriene cu UTILIZARE SPECIALA sau SCOP SPECIAL.

Acestea sunt prezentate pe hartile aeronautice si include urmatoarele:

Zona interzisa;

Zona cu restrictii;

Zona de alarmare.

o O zona cu alarmare este un spatiu aerian care poate contine pericole, aeronavele care nu zboara in spatiul aerian international.

Zona de avertizare;

Zona de antrenament intensiv cu avioane jet pentru studenti (ISJTA);

Zona de identificare a apararii aeriene (ADIZ).

o O zona de spatiu aerian deasupra uscatului sau apei, care se intinde in sus de la nivelul solului, in care sunt necesare identificare rapida, localizarea / pozitia si controlul aeronavelor din motive de securitate nationala.

Zona sau ruta pentru motoare reactive si cu elice.

Pag. 42 - diagrame

ZONA DE ANTRENAMENT INTENSIV ZONADE CONTROL

CU AVIOANE CU REACTIE

PENTRU STUDENTI

ZONA INTERZISA ZONA DE TRANZITIE

ORGANIZAREA SI DESTINATIA SPATIILOR AERIENE

STATELE UNITE - CLASIFICAREA ATS A SPATIULUI AERIAN

4.1 SPATIUL AERIAN CONTROLAT

diagrama pag. 43

CLASELE SPATIULUI AERIAN DIN SUA

4.1.1 SPATIUL AERIAN DE CLASA A

In general, acel spatiu aerian de la 18.000ft MSL in sus pana la inclusiv

FL 600, cuprinde si spatiul aerian care se suprapune peste apele teritoriale pana la 12 mile nautice de coasta statelor vecine si Alaska; si spatiul aerian international desemnat dincolo de 12 mile nautice de coasta celor 48 de state si Alaska, din teritoriul zonelor de semnal intern de radio navigatie sau acoperire radar ATC si in care se aplica procedurile interne.

Spatiul aerian de Clasa A nu este cartografiat in mod special.

4.1.2 SPATIUL AERIAN DE CLASA B

In general, acest spatiu aerian de la nivelul solului pe verticala pana la

10.000ft. MSL care inconjoara aeroporturile foarte aglomerate ale statului in termeni de operatiuni IFR.

Configuratia fiecarei zone din spatiul aerian de Clasa B este trasata individual si consta dintr-o zona compusa din doua sau mai multe straturi (ca tortul de nunta) si este desemnata sa cuprinda toate procedurile instrumentale publicate.

Spatiul aerian de Clasa B este cartografiat in Sectiunea Harti de Navigatie, IFR pe Ruta la Joasa Altitudine si Harti de Navigatie pentru Zona Terminal.

4.1.3 SPATIUL AERIAN DE CLASA C

In general acel spatiu de la suprafata pana la 4.000ft deasupra elevatiei (cotei) aeroportului inconjurand acele aeroporturi care au un turn de control operational, sunt echipate cu control de apropiere radar si care poseda un anumit numar de operatii IFR.

Desi configuratia fiecarui spatiu aerian din Clasa C este trasata individual, spatiul aerian de regula dintr-o zona de baza / nucleu la sol cu o raza de 5 mile nautice care se intinde de la nivelul solului pana la o inaltime de 4.000ft. deasupra cotei aeroportului si o zona etajata cu o raza de 10 mile nautice care se intinde de la 1.200ft. pana la 4000ft. deasupra cotei aerodromului.

Spatiul aerian de Clasa C sunt cartografiate pe Hartile de navigatie de sector, pe cele de Joasa Altitudine IFR pe Ruta si pe Hartile cu Zona Terminala, dupa cum este necesar.

4.1.4 SPATIUL AERIAN CLASA D

In general, acel spatiu aerian de la nivelul solului pana la 2500ft. deasupra cotei aeroportului care inconjoara acele aeroporturi care dispun de un turn de control operational.

Configuratia fiecarei zone de spatiu aerian din Clasa D este trasata individual si atunci cand sunt publicate proceduri instrumentale, spatiul aerian in mod normal va fi conceput astfel incat sa cuprinda procedurile.

Zonele de spatiu aerian din Clasa D sunt desemnate in Hartile de navigatie pentru Terminal si Sector, cu linii intrerupte albastre, iar pentru Hartile la Joasa Altitudine pe Ruta IFR, cu simbolul IDI in chenar / casuta.

4.1.5 SPATIUL AERIAN DE CLASA E

In general, daca spatiul aerian nu face parte din Clasele A, B, C sau D, dar este spatiu aerian controlat, el este spatiu aerian din Clasa E.

Exceptand 18.000ft. MSL, spatiul aerian de Clasa E nu are o limita verticala definita, ci se prelungeste in sus fie de la suprafata pamantului, fie de la o altitudine stabilita care sa se suprapuna sau sa fie invecinata / adiacenta spatiului aerian controlat.

Spatiul aerian din Clasa E sub 14.500ft. MSI este cartografiat pe Harti de Sector, Terminal, ale Lumii si pe Harti de Joasa Altitudine pe Ruta in Zbor IFR.

Tipurile de spatiu aerian din Clasa E sunt urmatoarele:

u SUPRAFATA LA SOL DESEMNATA PENTRU UN AEROPORT

Atunci cand este desemnata ca o zona de suprafata pentru un aeroport, spatiul aerian va fi configurat sa contina toate procedurile instrumentale.

u EXTENSIA / PRELUNGIREA LA O ZONA DE SUPRAFATA

Exista zone de spatiu aerian de Clasa E care servesc ca prelungiri pentru zonele de suprafata din Clasa B, C, si D desemnate pentru un aeroport.

u SPATIU AERIAN FOLOSIT PENTRU TRECERE / TRANZITIE

Exista zone de spatiu aerian din Clasa E care incep fie la 700ft, fie la 1200ft AGL si care sunt folosite pentru trecerea la / de la terminal sau de pe ruta.

u ZONE INTERNE PE RUTA

Exista spatiu aerian Clasa E care se intinde in sus de la o altitudine specificata si sunt zone aeriene interne pe ruta care asigura spatiu aerian controlat in aceste zone in care exista necesitatea de a asigura servicii ATC in zbor IFR pe ruta, dar sistemul cailor aeriene Federale nu este corespunzator.

u CAI AERIENE FEDERALE

Caile Aeriene federale reprezinta zone aeriene din Clasa E si daca nu sunt altfel specificate, se intind pe verticala de la 1.200ft pana la exclusiv 18.000ft. MSL.

u ZONELE DIN SPATIUL AERIAN DE COASTA

Sunt zone din clasa E care se intind in sus de la o altitudine specificata pana la exclusiv 18.000ft. MSL si desemnate ca spatii aeriene de coasta.

Aceste zone asigura spatiu aerian controlat dincolo de 12 mile de coasta SUA acolo unde exista cerinta de a asigura servicii ATC pe ruta in zbor IFR si in care SUA aplica proceduri interne.

4.2. SPATIUL AERIAN NECONTROLAT

4.2.1. SPATIUL AERIAN CLASA F

Nu exista nici un spatiu aerian de Clasa F in statele Unite.

Totusi unele spatii aeriene sunt clasificate ca ,, spatii aeriene consultative'' care nu se potrivesc cu nici unele din Clasele de Spatii aeriene din SUA.

Exemplu :

Zona consultativa la aeroport :este zona din limita a 10 mile de aeroport in care nu opereaza turnul, dar exista o Statie de Serviciu de Zbor - (FSS).

In astfel de locuri, FSS - ul furnizeaza serviciu consultativ pentru aeronavele care vin sau care pleaca.

4.2.2 SPATIUL AERIAN CLASA G

Spatiul aerian Clasa G (necontrolat) este acea portiune din spatiul aerian care nu a fost desemnata intre spatiile aeriene din Clasele A, B, C, D sau E.

(diagrama p.45;46)

APENDICE C LA CAPITOLUL 1

SPATIUL AERIAN AL REGATULUI UNIT SI REGLEMENTARI ASOCIATE

SPATIUL AERIAN AL REGATULUI UNIT include FIR / UIR LONDRA si FIR / UIR scotian

1. SPATIUL AERIAN CONTROLAT

Spatiul aerian controlat se refera la Zonele de Control, Regiunile de Control, Regiunile de Control la Terminal.

v     El nu include Zonele si Regiunile unde se aplica Reguli Speciale si nici Zonele pentru Aeroporturi cu Trafic Militar; cu toate acestea, se aplica reguli speciale pentru aceste regiuni.

Zborul in conditii IFR sunt obligatorii tot timpul in spatiul aerian controlat indiferent de conditiile de vreme.

v    Regatul Unit nu a adoptat procedurile pentru zborul VFR controlat.

v    Organizarea Regiunii Comune Londra.

2.SPATIUL AERIAN SUPERIOR

Spatiul aerian superior se intinde pe verticala de la FL 245.

Nu are limita superioara. Este insotit de doua categorii.

2.1 REGIUNILE DE SERVICIU RADAR OBLIGATORII (MRSA) :

Regiunile de serviciu radar obligatorii se intind la si peste FL 245 pana la FL660.

Serviciul RADAR (sau serviciul proceduri) va fi asigurat pentru a asigura pentru tot traficul aerian cunoscut.

v    Regiunile de antrenament militar sunt stabilite in cadrul MRSA pentru a permite libertatea de operare pentru aeronavele care executa exercitii incompatibile cu controlul radar.

2.2 REGIUNI CU SERVICIU RADAR :

Regiunile cu serviciu radar se extind deasupra regiunilor cu serviciu radar obligatoriu.

In interiorul Regiunii de Serviciu Radar unitatea ATC asigura Serviciul Consultativ Radar.

3.SPATIUL AERIAN MIJLOCIU

Spatiul aerian mijlociu se intinde de la FL100 la FL245, in exteriorul spatiilor aeriene controlate.

Organele ATC Radar asigura Serviciu Radar Consultativ.

diagrame p.48-49

4.SPATIUL AERIAN INFERIOR

Spatiul aerian inferior se intinde de la 3000ft AMSL pana la sub FL 100, in afara spatiilor aeriene controlate.

Unitatile ATC Radar asigura Serviciu Consultativ Radar.

5. REGIUNEA CU REGULI SPECIALE

O Regiune unde se aplica Reguli Speciale este o zona din interiorul FIR / UIR care se intinde de la un FL sau altitudine specificata pana la o limita superioara specificata in care aeronavelor li se cere sa se conformeze Instructiunilor de Control al Traficului Aerian.

6.ZONA DE REGULI SPECIALE

O zona unde se aplica Reguli Speciale este un spatiu aerian din interiorul unui FIR care se intinde de la Nivelul solului pe verticala pana la o altitudine specificata sau la un Nivel de Zbor in care aeronavelor li se cere sa se conformeze cu Instructiunile de Control al Traficului Aerian.

v    Zonele de trafic la aeroport exista la toate aeroporturile active / operationale.

v    Un ATZ consta din spatiul aerian care se intinde de la aeroport pana la o inaltime de 2000ft deasupra nivelului aeroportului si pe o distanta de 1,5 NM de granitele sale, cu exceptia oricarei parti a acelui spatiu aerian care se afla in interiorul zonei de trafic a aeroportului pentru un alt aeroport care este desemnat aeroport de control.

7. PERICOL DE ZBOR

Un pericol de zbor este o activitate care ar putea fi periculoasa pentru zbor, dar nu justifica stabilirea unei Zone de Pericol oficiale.

Pericolele de zbor includ:

7.1 ZONELE CU ACTIVITATE AERIANA INTENSA (AIAA)

AIAA pot include zborurile test, activitate aeriana militara intensa, antrenament de zbor militar, zbor intens in conditii instrumentale, antrenamente in actiuni de lupta electronice.

Pilotilor li se recomanda tarie ca sa evite aceste zone sau, daca nu pot sa faca aceasta, sa ia legatura cu ATC care poate fi in masura sa asigure ATCS.

7.2 BALOANE LIBER NEPILOTATE

7.3 ZONELE CU TRANSMISIUNI RADIO DE MARE INTENSITATE

7.4 OPERATIUNI CU ELICOPTERE DEASUPRA SUDULUI MARII NORDULUI.


 [L1]Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4631
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved