Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Palatul Brancoveanu

Turism



+ Font mai mare | - Font mai mic



Palatul Brancoveanu

Scurt istoric

Domnitorul Brancoveanu a inchinat acest palat fiului sau cel mare, Constantin, in 1698, dupa cum scrie si pisania de la intrare. Documentele vremii consemneaza faptul ca domnitorul supraveghea personal lucrarile constructiei de cate ori avea ocazia sa vina la Potlogi. Constantin Brancoveanu a acordat o atentie deosebita acestei constructii, fiind prima mosie inainte de a deveni domnitorul Tarii Romanesti. In anul 1699, domnitorul a inaugurat in aceeasi zi (26 octombrie) si biserica domneasca dar si lacasul ASfantul DumitruA din Targoviste. In secolul al XVII-lea, palatul a avut ca proprietari pe postelnicul Dima si jupanita Dragna. De numele acestora se leaga si casa veche, din care nu s-au mai pastrat decat pivnitele, cu calote sprijinite pe arce dublouri, sustinute de un stalp central.



Detalii arhitecturale

Prima cladire ridicata pe mosia Potlogi a fost biserica cu hramul ASfantul DumitruA (1683). Cu timpul lacasul va avea parte de unele transformari arhitecturale (1904). Prin cumpararea de noi pamanturi, suprafata mosiei creste. Domnitorul inconjoara palatul cu o curte dreptunghiulara (126 x 80 m), delimitand cu precizie celelalte cladiri componente ale complexului rezidential. Alaturi de palat se mai gaseau si un turn la intrare (cu camere de garda), dar si o cuhnie domneasca, aceasta fiind demolata in 1905. In prezent, nu mai pot fi vazute decat fundatiile, care s-au pastrat intr-o stare destul de buna. Fatada principala a palatului este indreptata spre helesteul din fundul curtii. Pe aceasta latura se ridica si loggia dubla, cel mai important obiectiv turistic al intregului ansamblu arhitectural. Incinta loggiei se compune din doua niveluri, un parter si un etaj, cu o panorama care da spre lacul si parcul palatului.

Importanta turistica   

Palatul brancovenesc de la Potlogi a indeplinit nu doar functie rezidentiala, dar si economica. Drept dovada stau toate anexele mosiei ridicate: conacul, biserica, helesteul si via.

Localizare

Palatul Brancoveanu din Potlogi se afla in apropiere de Targoviste, judetul Dambovita.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1228
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved