Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


SIBIUL VECHI

Turism



+ Font mai mare | - Font mai mic



Sibiul vechi este cea mai veche parte a orasului.Sibiul in ultimii ai s-a dezvoltat foate mult. Sibiu este orasul culturii si al artei. Este orasul muzeu. Este orasul cafenelelor si al parcurilor, al pietelor si al turnurilor, al bisericilor si al zidurilor de aparare care protejau candva citadela.Sibiul vechi cuprinde piata Mare ,piata Mica,Centru Bibiului,parcu Cetatii podul Mincinosilor, Catedrala Crestin Ortodoxa,parcul Astra,Biserica Evanghelica,zidul Cetatii cu cele trei turnuri de aparare ,sala Thalia,turnu Sfatului ,muzelul Brukenthal,casa Artelor,muzelul de istorie si pasajul Scarilor.Aceste obiective turistice istorice fac parte din sibiu si vor ramane mereu in istoria sibiului.Toate obiective turistice enumerate mai sus trebuie vizitate neaparat.



Ideea transformarii in parc, a terenului situat intre Bastionul Soldisch si actualul Hotel "Bulevard", dateaza din 1869 si s-a materializat zece ani mai tarziu, o data cu infiintarea Societatii pentru infrumusetarea orasului. Este prima societate de acest gen din Transilvania, iar Parcul ASTRA, prima realizare importanta a acesteia. Situat in inima orasului si delimitat de strazile Mitropoliei, George Baritiu, Ioan Lupas si Piata Unirii, parcul a fost reamenajat in 1926 cand a si primit fizionomia de azi, cu arbori si arbusti ornamentali (platani, magnolii, etc). Locatia gazduieste opt busturi ale unor personalitati romanesti importante, grupate in jurul asociatiei omonime: George Baritiu, Timotei Cipariu, Badea Cartan, Octavian Goga, Andrei Muresianu, Gheorghe Lazar, Ioan Slavici si Andrei Saguna.

Cea mai veche statuie a fost amplasata in 1924 si apartine lui George Baritiu. Intemeietor al ziaristicii romanesti ardelene, istoric, carturar si om politic, bustul lui Baritiu a fost realizat de sculptorul Oscar Spathe in 1912, fiind asezat mai intai in curtea scolii civile de fete a ASTREI si abia dupa 12 ani ajungand in parc, chiar la intrare.  Celelalte sapte busturi au fost asezate, rand pe rand, incepand din 1971, in ideea transformarii acestuia intr-un veritabil panteon al personalitatilor sibiene. Tot in 1973 (la 150 de ani de la moarte)a fost amplasat in parc si bustul din bronz al carturarului iluminist Gheorghe Lazar, opera a aceluiasi sculptor sibian Kurtfritz Handel. Una dintre cele mai seama personalitati politice, culturale si bisericesti, Andrei Saguna intregeste seria busturilor amplasate in Parcul ASTRA, el fiind realizat tot din bronz, in 1973, de acelasi sculptor Imre Gyenge.

De mentionat ca acest parc este strajuit si de o serie de cladiri vechi ce dateaza din secolul al XIX-lea si inceputul celui urmator, intre acestea putand fi enumerate, in ordine: Policlinica de copii, Palatul Asociatiunii, inaugurat in 1905 si care in prezent adaposteste Biblioteca ASTRA respectiv fosta scoala normala de fete, azi Scoala ajutatoare pentru hipoacuzici. La sfarsitul anului 2006, Primaria a initiat un nou proiect de reamenajare a Parcului ASTRA in valoare de peste 300.000 de lei care a inclus in principal realizarea, in spatele statuii lui George Baritiu, a unei fantani arteziene incadrata intr-un dreptunghi de piatra cubica, avand 9 jeturi de apa mari si 16 mici, luminate.

Muzeul national Brukenthal este cel mai mare muzeu din SE Europei, datorita in primul rand vastelor colectii aflate in patrimoniul institutiei. Situat in centrul istoric al orasului Sibiu, complexul national Brukenthal este alcatuit din Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei, si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare. Muzeul brukenthal este primul muzeu deschis oficial in Romania in anul 1817, la acea vreme avand 1090 de picturi din colectia baronului Samuel Brukenthal.
Cladirea Palatului Brukenthal, sitata in centrul istoric al orasului, mai exact in Piata Mare, este unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania. A fost construit in mai multe etape, intre anii 1778-1788, si a avut ca destinatie initiala resedinta baronului Brukenthal, si ca spatiu dedicat colectiilor acestuia.

Saloanele baroc, spatii de receptii si serate muzicale, pastreaza piese originale ale Palatului: sobele in stil rococo si neoclasic, tapetul de matase rosie si cel de hartie pictat in stil oriental, candelabrele din sticla de Murano si piese de mobilier transilvanean de secol XVIII, toate sunt elemente originale ce pot fi vizionate la muzeul din Piata Mare. Palatul gazduieste Galeria de Arta si Biblioteca Brukenthal. 

De-a lungul timpului colectiile muzeului au fost imbogatite prin achizitii si donatii.. Palatul gazduieste si Biblioteca Brukenthal, care insumeaza aproape 300.000 unitati de biblioteca (manuscrise, carte straina rara, carte romaneasca veche, transilvanice, carte curenta si reviste de specialitate). Colectia de pictura europeana a Baronului Samuel von Brukenthal, detine un numar de aproximativ 1200 opere ale principalelor scoli de pictura europeana din secolele XV-XVIII: olandeza, germana si austriaca, italiana, spaniola si franceza.
 

Monument istoric situat in Piata Mica nr.21, edificiul cunoscut si sub numele de "Hala Macelarilor", asa cum apare mentionat inca din anul 1370 in matricolele bisericii parohiale, "Casa Arteelor" este considerata cea mai veche "casa de breasla" din Transilvania.Atestat drept "civitas" inca din 1366, Sibiul a fost printre primele centre urbane din Ardeal inscrise in istorie ca reprezentand "nucleul" medieval mestesugaresc si comercial din zona de colonizare a sasilor.Ca in orice centru mestesugaresc european si la Sibiu, fiecare breasla isi avea propriul sediu, de regula o casa, in care se pastrau documentele oficiale, aveau loc intalniri intre membri si se organizau manifestari ceremoniale specifice ori festivitati ale breslei.

 

Edificiul este format dintr-un corp de cladire compus din parter si etaj, anexa cu scara de acces din spate fiind de provenienta mai recenta.Initial, in secolul al XV-lea, cladirea avea doar parter, incaperile de aici-foste pravalii-pastrandu-si boltile originale.Intr-o a doua etapa a fost construit si etajul, format dintr-o singura sala ampla destinat magaziilor..

Considerat a fi cel mai pitoresc loc caracteristic Sibiului vechi, Pasajul Scarilor cunoscut si sub numele de "Zidul cu ace", face legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos, prin doua ramificatii de scari si arcade ce inconjoara zidurile cetatii din jurul Bisericii Evanghelice. Atunci, prin secolul al XIII-lea, se presupune de catre unii istorici, ca a fost construit si cel mai impresionant ansamblu arhitectonic al Sibiului vechi, Pasajul Scarilor.. Ele au urmat in general panta terenului, cu exceptia portiunii de sud-vest, unde s-a tinut cont de zona locuita. Acesta avea, aproximativ, configuratia de azi, desi prin anii 1950, un arhitect, se pare neinspirat, a amplasat acolo niste scari, schimbandu-i, implicit si numele din "pasajul Pemfflinger" in "pasajul scarilor".

Construit din piatra si caramida, pasajul se termina in partea sa de sus , la intretaierea cu strada Odobescu, cu Turnul de Poarta. Lucrari mai importante de restaurare a acestui pasaj, monument istoric al Sibiului, au fost executate in 1860 dar si recent, in 2006, atunci cand Primaria a investit 3.000.000 de lei pentru consolidarea solului, refacerea zidariei, respectiv asternerea pavajului pe scari, in locul pietrelor cubice..

Devenita, o data cu evenimentele din decembrie '89, un simbol, un fel de "kilometrul 0" al Sibiului, Piata Mare, una dintre cele mai mari din Transilvania, situata in partea de nord a orasului, a reprezentat dintotdeauna o veritabila emblema a stravechiului burg.

De altfel, aici se aflau "Stalpul Infamiei", avand statuia lui Roland in varf, spanzuratoarea si "Cusca pentru nebuni", unde, in timpul zilei erau expusi oprobriului public cei ce tulburau noaptea linistea semenilor.
Avand acelasi traseu conturat inca din secolul al XIV-lea , Piata Mare are o forma dreptunghiulara cu lungimea de 142 m si latimea de 93 m.Cele mai reprezentative cladiri din Piata Mare sunt in ordine:
1. Casa Haller, situata la numarul 10, bogata in elemente renascentiste cu un turn de locuinta gotic in curte.

2. Palatul Brukenthal, situat la numarul 4, fosta resedinta a ex-guvernatorul Transilvaniei, baronul Samuel von Brukenthal, care adaposteste Muzeul National omonim;
3. Casa Albastra, imobil situat la numarul 5 in care in 1844 a luat fiinta Academia de Drept, devenita ulterior (intre 1858-1862) sediu al Societatii de Stiinte Naturale;
4. Primaria Orasului, situata pe strada Samuel von Brukenthal nr. 2, care, timp de un secol, din 1906 a fost sediul Bancii de Credit Funciare si apoi al CEC;
5. Casa Generalilor, aflata la numarul 7, unde si-au avut sediul Magistratura si, apoi, Comandamentul general al trupelor austriece din Transilvania;
6. Casa Hecht, situata la numarul 8, apartinand unuia dintre primarii stravechiului Hermannstadt, Georg Hecht, anterior aici functionand prima monetarie a orasului;
7. Casa Lutsch, de la numarul 13 a gazduit sediul Prepoziturii, dar si pe inaltii demnitari care vizitau Sibiul. La numerele 2 si 3 se gasesc Biserica si casa parohiala romano-catolica, unde a functionat seminarul iezuit la care a studiat, printre altii si iluministul Gheorghe Lazar;
8. Casa Weidner-Reussner-Czekelius, de la numarul 16 poarta numele succesivilor proprietari care, rand pe rand si-au pus amprenta asupra arhitecturii imobilului.

Construita in secolele XIV-XVI, Piata Mica din Sibiu, cunoscuta si sub numele de "Ringul cel mic", aflata in interiorul celei de a doua incinte de fortificatii a cetatii, reprezinta vechiul centru comercial al urbei. Piata este impartita in doua parti distincte delimitate de strada Ocnei.
".

Felinarele confectionate din fier forjat si suspendate de elementele arhitecturale aveau sa devina, din secolul al XIX-lea, o alta caracteristica a cladirilor din Piata Mica. Exista in aceasta zona mai multe imobile incarcate de istorie. Unul dintre cele mai cunoscute monumente, Turnul Sfatului, cu un ceas inca functional, situat la nr. 1, are, potrivit unor documente, o vechime de aproape 700 ani.. Construit dupa demolarea caselor ce se intindeau pana aproape de Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, primul pod de fier forjat din Romania, ce face trecerea intre orasul de sus si cel de jos, reprezinta unul dintre simbolurile Sibiului, un obiectiv turistic al zonei, incarcat de legenda.

La nr. 11, se afla Casa Hermes, ce gazduieste Muzeul Franz Binder, parte a Complexului National Muzeal Astra. Imobilul cu nr. 13 adaposteste Pasajul Pantofarilor, lung de circa 16 m. Casa Luxemburg, situata la nr. 16, ce a primit numele actual in urma lucrarilor de restaurare efectuate intre anii 1999-2003 cu finantare din partea Marelui Ducat de Luxemburg. Casa Artelor de la nr. 21. Turnul Scarii Aurarilor, situat la nr. 24 reprezinta un alt vestigiu istoric important datand din secolul al XV-lea. In imobilul de la nr. 26, in fosta farmacie "La Ursul Negru", fiinteaza Muzeul de Istorie a Farmaciei. Aici a lucrat o buna parte din viata parintele homeopatiei, Samuel Hahnemann.

Fara indoiala ca Turnul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Sibiului. Si pe drept cuvant, Turnul Sfatului se afla in centrul orasului inca de cand au fost puse primele caramizi pentru constructia burgului lui Hermann, iar de atunci a ramas sa creasca odata cu el.

Deasemenea, in trecut a fost folosit ca punct de observatie in caz de incendii, fortificatie, depozit de cereale, arest sau muzeu de stiinte nationale. In secolul XX, Turnul Sfatului a mai adapostit si o expozitie de arme medievale.

In zilele noastre, Turnul Sfatului este, asa cum si merita, muzeu. Intrarea in Turn se face printr-o usa de mici dimensiuni, iar urcusul spre varf cu ajutorul unei serii de scari dispuse concentric. Un bilet de vizitare costa zece mii de lei vechi, echivalentul a aproximativ 35 de eurocenti, plata facandu-se la primul nivel. Scarile sunt din lemn gros, fiecare etaj oferind vedere in exterior prin cate una sau doua ferestre de foarte mici dimensiuni. Aici se poate observa si gosimea zidurilor care il sustin, grosime ce difera de la baza pana la varf, descrescand de la aproximativ un metru pana la aproape o jumatate de metru. In penultimul etaj el adaposteste mecanismul de functionare al ceasului care da ora exacta de cateva secole in Piata Mare si dupa care sute de sibieni se ghideaza in fiecare zi

Ideea ridicarii unei catedrale ortodoxe in orasul de resedinta al Mitropoliei-Sibiu, a apartinut, mai intai, marelui mitropolit Andrei Saguna. Lucrarile au inceput in anul 1902 si au continuat pana in 1904, cand biserica a fost pusa sub acoperis, fiind coordonate de catre arhitectul Sibiului de atunci Iosif Schussnig. Expresia arhitecturala este determinata de finisajele exterioare - caramida presata, in doua culori, pozata aparent si invelitori de cupru. Imprejmuirea reia elemente arhitecturale ale edificiului. Spatiul interior urmeaza traditia bizantina si se remarca prin amploarea naosului.

Este cel mai sudic dintre cele trei turnuri. Forma sa actuala este a unei prisme ortogonale cu partea superioara iesita in afara, sprijinita, la fel ca majoritatea turnurilor sibiene, pe console in ale caror arce de legatura sunt prevazute guri de aruncare.
Meterezele de la primul nivel, in forma de gaura de cheie, sunt realizate special pentru posibilitatea executarii focului de archebuze. Materialul de constructie este piatra (pana la inaltimea de circa 1 metru), iar de aici in sus,
exclusiv caramida.

este o constructie care la baza prezinta o forma circulara, delimitata de portiunea urmatoare printr-o cornisa pronuntata. De la acest nivel, turnul capata forma unei prisme octogonale, incheiata in partea superioara prin clasica portiune iesita in afara, sustinuta de console cu guri de pacura intre arce.
In ceea ce priveste datarea turnului, ea este posibila pe baza elementelor stilistice si formale doar cu o mare aproximatie, deoarece astfel de forme se intalnesc pe parcursul mai multor decenii.

Gurile de aruncare au fost si ele utilizate de-a lungul mai multor secole, pentru contracararea asediatorilor ajunsi la baza zidurilor, asa ca nici ele nu constituie indicii certe de datare.

Este considerat de multi cercetatori ca fiind de provenienta mai recenta,de pe la mijlocul secolului al XVI-lea. Insa, avand in vedere planul dreptunghiular al turnului la baza, plan pastrat la proportii mai reduse si la nivelul superior, precum, si pozitia fata de zid, ne vine destul de greu sa acceptam aceasta opinie.

Turnul Olarilor este unit cu urmatorul turn de aparare printr-un zid realizat in cel putin doua faze, asa cum demonstreaza insasi structura materialului de constructie.. Sistemul este larg raspandit si la cetatile satesti din judetul Sibiu, un exemplu tipic fiind fortificatia din Valea Viilor.

Spre mijlocul secolului al XVI-lea, fortificatiile Sibiului inglobate ulterior centurilor de aparare, au fost consolidate cu rondele de artilerie.



Constructia a fost ridicata intr-un an de zile astfel ca, in iunie 1788, atunci cand a avut loc primul spectacol, aceasta era o adevarata bijuterie arhitectonica, avand doua balcoane si o loja rezervata exclusiv guvernatorului Transilvaniei. De mentionat ca, inca din 1778, in respectiva locatie functiona un teatru, o trupa germana prezentand timp de un deceniu-pana la inaugurarea sa oficiala-circa 130 de spectacole, in marea lor majoritate insa, pentru copii.

De-a lungul timpului pe scena de aici aveau sa urce personalitati de marca din lumea culturala romaneasca, in frunte cu George Enescu si Mihai Eminescu, poetul fiind sufleur intr-o piesa jucata in 1867 de trupa lui Mihai Pascaly.

In 1990 Consiliul Judetean Sibiu a inceput reconstructia salii, care a durat 14 ani. Destinatia Salii Thalia a fost insa schimbata, din mai 2004 aceasta slujind muzicii si nu teatrului.

Probabil cel mai important ansamblu de arhitectura civila gotica din Transilvania, complexul de cladiri al Primariei vechi, situat pe strada Mitropoliei nr. 2, numit si Casa Altemberger-Pempflinger, dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea.

Ridicarea constructiei s-a datorat echipei conduse de pietrarul Andreas Lapicida, la comanda lui Thomas Altemberger si include 10 corpuri de cladire, la care se adauga un turn de aparare. Situat in coltul de sud-vest al ansamblului, turnul-locuinta apartine primei faze de constructie, daca facem abstractie de turnul de aparare aflat in exterior, pe latura opusa.


Partea cea mai veche a edificiului, asa cum reiese si dintr-un document din 1371, era constituita de cor. Aspectul bisericii a fost modificat pe latura sudica dupa 1474, cAnd s-a hotarat transformarea bazilicii intr-o biserica-hala.

In 1494 a fost terminat turnul bisericii. In interiorul catedralei, trebuie sa mentionam fresca aflata pe peretele din nord al corului. Scena reprezinta Rastignirea incadrata de un decor arhitectural in care sunt plasate o serie de personaje biblice si istorice. Pictura este executata de pictorul Johannes de Rozenaw in 1445. Deosebit de valoros si bogat este inventarul mobil al bisericii evanghelice. In cor, in axul bisericii se afla una din cele mai frumoase cristelnite de bronz existente in tara noastra. In 1672 a fost executata de catre J. West vechea orga a bisericii . Noua orga a fost construita de catre firma Wilhelm Sauer (Frankfurt / Oder), montata in biserica sibiana in anul 1915
Biserica a servit si ca loc de inmormA?ntare pentru primarii, comitii sau alte personalitati sibiene.
Pietrele funerare care acopereau mormintele acestora au fost demontate din nava bisericii in anul 1853 si incastrate in zidurile ferulei, obtinandu-se astfel o galerie de 67 lespezi funerare unica in Romania.

Sibiul gazduieste in centru orasului hotelurile: GOLDEN TULIP ANA TOWER, RAMADA,CONTINENTAL FORUM.IMPARATA ROMANILOR,LIBRA,PALACE RESORT.Hotelul Continental Forum este un hotel de 4 stele aproape de centru istoric al sibiului cu tehnologie de ultima ora, bai spatioase si ferestre mari. Din camera dumneavoastra bucurati-va de peisajul muntos sau de ambianta istorica a orasului vechi.Hotelul are 135 de camere,50 de camere simple si 85 de camere duble.Camerele au fiecare baie,bar,televizor cu cablu,un pat ,un frigider.Camerele hotelului au un standard foate avansat si au mobila foarte moderna.Hotelu are un bar,receptie 24 de ore, lift, gradina,seif,incalzire,camere de fumatori si nefumatori,restaurant.Hotelul poate oferii serviciile de Business Centre, Facilitati camera VIP, Apartament nuptial, Fax, Copiator,internet. Mai are o parcare propie si hotelu primeste si animale de companie.In Continental Forum poti avea parte de Sauna, Sala de fitness, Masaj, Teren de joaca pentru copii, Karaoke, Jacuzzi.

Hotelu GOLDEN TULIP ANA TOWER este amplasat in inima zonei de afaceri la doar cateva minute distanta de sediile judetene ale bancilor principalele din Romania, acest hotel este deosebit de atractiv atat pentru calatorii in interes de afaceri cat si cei de placere. Golden Tulip Ana Tower este un hotel de 4 stele si are 81 de camere cu tehnologie de ultima ora, bai spatioase si ferestre mari. Din camera dumneavoastra bucurati-va de peisajul muntos.Hotelul facilizeaza de Restaurant, Bar, Receptie 24 de ore, Ziare, Camere nefumatori, Camere/Facilitati pentru persoane cu handicap, Lift, Express Check-In/Check-Out , Seif, Camere izolate fonic, Capela/Altar, Incalzire, Design Hotel, Camera de bagaje, Gay Friendly, Aer conditionat, Zona pentru fumatori.Golden Tulip ofera serviciile de Room Service, Sali de conferinta si petreceri, Transfer aeroport, Business Centre, Spalatorie, Curatatorie chimica, Barbier-Salon de frumusete, Facilitati camera VIP, Mic dejun in camera, Serviciu de calcat imbracaminte, Apartament nuptial, Schimb valutar, Lustruit pantofi, Inchirieri masini, Fax/Copiator, Bancomat. In hotel ai parte de Sauna, Sala de fitness, Masaj, Teren de joaca pentru copii, Karaoke, Jacuzzi, Biblioteca.Acest hotel nu primeste animale de companie.

Hotelu RAMADA Sibiu este amplasat intr-o cladire noua si modern echipata in centrul orasului, la doar 10 minute de mers pe jos de faimosul Muzeu Bruckenthal.Ramada se afla la doar 50 de metrii distanta si nu ratati ocazia de a vizita Muzeul Satului in aer liber (2 km). Hotelul ofera multe facilitati moderne precum lift cu panorama de unde va puteti bucura de o minunata priveliste spre centrul istoric. Sala de fitness, centrul de evenimente, restaurantul Atrium si 3 baruri elegante, toate pot fi gasite in acest hotel de 5 stele elegant.Hotelul beneficiaza de Restaurant, Bar, Receptie 24 de ore, Ziare, Gradina, Terasa, Camere nefumatori, Camere/Facilitati pentru persoane cu handicap, Lift, Express Check-In/Check-Out , Seif, Camere izolate fonic, Incalzire, Camera de bagaje, Aer conditionat. In hotel ai activitatiile de Sauna, Sala de fitness, Solarium, Masaj si ofera serviciile de Room Service, Sali de conferinta si petreceri, Transfer aeroport, Business Centre, Spalatorie, Curatatorie chimica, Barbier-Salon de frumusete, Facilitati camera VIP, Mic dejun in camera, Serviciu de calcat imbracaminte, Apartament nuptial, Schimb valutar, Lustruit pantofi, Pranz la pachet, Inchirieri masini, Fax/Copiator, Serviciu de vanzare bilete.HOTELU primeste si animale de companie.

Hotelu LIBRA cu o piscina de interior, sauna luxurianta si facilitati de fitness, hotelul Libra va ofera relaxare intr-un stil intensificat de bucataria de inalta clasa. Alegeti dintre cele 64 de camere echipate la cel mai inalt standard si vizitati restaurantul Hess pentru delicii culinare din bucataria romaneasca si internationala. Hotelul Libra se bucura de o sala de conferinte pentru maxim de 100 persoane. Veniti si explorati orasul Sibiu, acest centrul spiritual si cultural al Transilvaniei.Hotelu are in general Restaurant, Bar, Receptie 24 de ore, Camere nefumatori, Lift, Seif, Capela/Altar, Incalzire, Camera de bagaje, Gay Friendly, Aer conditionat. In hotel ai parte de Sauna, Sala de fitness, Jacuzzi, Piscina interioara. Hotelu are parcare proprie iar internetul este gratuit.

Calitatea Serviciilor turistice oferite este de inalta clasa in sibiu.Sibiul este un oras mic dar cu o economie foarte dezvoltata.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2711
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved