Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

APLICATIA Windows Explorer

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micAPLICATIA Windows ExplorerAplicatia Windows Explorer se utilizeaza in principal pentru efectuarea de operatii cu fisiere si foldere:

 • Copieri de fisiere si foldere
 • Mutari de fisiere si foldere
 • Stergeri de fisiere si foldere
 • Crearea de fisiere, foldere si shortcut-uri
 • Vizualizarea fisierelor si folderelor

Folderele ce se manevreaza sub aplicatia Windows Explorer sunt de doua tipuri:

Foldere de date: ele contin fisiere si alte foldere de date. Exemple de foldere de date: folderul pentru sistemul de operare, foldere pentru aplicatii, foldere pentru documentele utilizatorului, etc.

Foldere sistem: ele contin obiecte ale sistemului sau alte foldere sistem. Exemple de foldere sistem: Control Panel, Printers, etc. Aplicatia Windows Explorer poate fi lansata in executie in mai multe moduri:

1. Butonul STARTProgramsWindows Explorer, ca in urmatoarea figura.

2. Click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe butonul START, dupa care se selecteaza optiunea Explorer (vezi urmatoarea figura).

In cazul in care aplicatia Windows Explorer este utilizata foarte des pentru operatii cu fisiere si foldere, atunci se poate crea un shortcut pe desktop, in vederea simplificarii lansarii in executie. Crearea unui shortcut catre Windows Explorer se poate realiza astfel:

 • Se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe desktop si se efectueaza un click cu butonul din dreapta, moment in care este afisat un meniu, similar cu cel din figura de mai jos.

 • Din meniu este selectata optiunea New In continuare sunt afisate suboptiunile disponibile, ca in figura 5-4. Suboptiunile de pe ecran difera de la un calculator la altul, in functie de tipul aplicatiilor instalate pe respectivul sistem de calcul.

 • Este selectata suboptiunea Shortcut. In continuare utilizatorul trebuie sa introduca anumite informatii pentru a defini shortcut-ul ce va fi creat. In prima fereastra dialog trebuie specificata calea si denumirea programului sau documentului la care se refera noul shortcut. Daca aceste informatii nu sunt cunoscute, se poate utiliza butonul Browse pentru a cauta pe discurile echipamentului de calcul aplicatia sau documentul.

Deoarece dorim a crea un shortcut catre aplicatia Windows Explorer, in fereastra din figura 5-5 trebuie introdusa calea catre programul Explorer.exe, fisier care se afla in folderul de sistem al sistemului de operare Windows.

De exemplu: C: WINDOW Explorer.exe (vezi figura 5-6).

In cazul in care denumirea fisierului sau a folderului este incorecta, atunci sistemul de operare va afisa un mesaj de eroare.

Apasand butonul Next se trece la urmatoarea fereastra dialog in cadrul careia trebuie specificata denumirea pentru nou shortcut creat. Denumirea implicita propusa de catre sistem este numele fisierului, dar utilizatorul o poate modifica. De exemplu: Windows Explorer

In urma apasarii butonului Finish din figura 5-7, pe desktop va apare un nou shortcut cu denumirea specificata de utilizator, care lanseaza in executie aplicatia Windows Explorer prin efectuarea unui dublu-click.

Exercitiu 5-1: Creati un shortcut pe desktop, cu denumirea Explorer, care sa lanseze in executie aplicatia Windows Explorer

Ecranul principal al aplicatiei Windows Explorer

Exercitiu 5-2: Lansati in executie aplicatia Windows Explorer

In urma lansarii in executie a aplicatiei Windows Explorer pe ecran va fi afisata fereastra similara cu cea din urmatoarea figura.

Dupa cum se poate observa in figura de mai sus, fereastra dispune de doua panouri.

Panoul din stanga al ferestrei afiseaza lista de foldere (foldere de date si foldere de sistem) din cadrul sistemului; deasupra acestui panou se afla eticheta cu denumirea All Folders. Panoul din dreapta al ferestrei afiseaza continutui folderului selectat in panoul din dreapta al ecranului; eticheta aflata deasupra acestui panou indica utilizatorului denumirea folderului pentru care este listat continutul. In exemplul din figura de mai sus, in panoul din stanga este selectat discul C al sistemului de calcul, iar eticheta panoului din dreapta poarta denumirea Contents of 'C:'.

Numele folderului pentru care este listat continutul mai apare si in bara de titlu a ferestrei aplicatiei Windows Explorer. In exemplul din figura 5-8 bara de titlu are denumirea Exploring C:

Fereastra aplicatiei detine o bara de meniu, dispusa in partea superioara a ferestrei, imediat sub bara de titlu, cu urmatoarele optiuni: File, Edit, View, Tools, Help

Exercitiu 5-3: Ce semnificatie are sublinierea unei litere din denumirile optiunilor meniului? In partea inferioara a ferestrei se afla linia de stare, unde sunt afisate diverse informatii referitoare la obiectele selectate. De exemplu, in fereastra din figura 5-8 este selectat discul C; el contine 56 de obiecte (foldere) care ocupa 51.3 MB; spatiul ramas liber pe discul C este de 490 MB.

In functie de modul in care utilizatorul a configurat fereastra aplicatiei Explorer, aceasta poate dispune de o bara cu utilitare, sau de mai multe bare cu utilitare (numai sub MS Windows 98). Bara cu utilitare (toolbar) se afla sub bara de meniu.

Exercitiu 5-4: Ce obiect este selectat in panoul din stanga pe sistemul Dvs. de calcul? Ce informatii sunt scrise in linia de stare?

Se poate observa ca in panoul din stanga unde sunt afisate folderele disponibile in cadrul sistemului de calcul, in dreptul fiecaruia se afla un patrat. In interiorul patratului pot exista simbolurile plus (+) sau minus (-).

Simbolul plus in dreptul unui folder semnifica ca acel folder contine la randul sau alte foldere. Un click de mouse pe acest simbol si in panoul din dreapta, imediat sub denumirea folderului parinte, vor fi afisate toate subfolderele acestuia. In acest moment simbolul plus se transforma in minus.Simbolul minus in dreptul unui folder inseamna ca structura subfolderelor pentru folderul respectiv este afisata pe ecran. Un click pe simbolul minus restrange afisarea subfolderelor, astfel incat pe ecran va apare numai denumirea folderului parinte. In acest moment simbolul minus se transforma in plus.

Folderul care este parintele tuturor celorlalte foldere este folderul sistem intitulat Desktop. In dreptul lui nu vom regasi simbolurile minus sau plus, deoarece subfolderele acestui folder sunt afisate in permanenta.

Sub MS Windows 95 subfolderele folderului Desktop sunt urmatoarele:

 • My Computer: folder sistem care la randul lui contine alte foldere. Acest folder permite afisarea mediilor de stocare date ce intra in componenta echipamentului de calcul (discuri, unitati CDROM, dischete) cat si a unor foldere sistem (Control Panel, Printers
 • Network Neighborhood: folder sistem care la randul lui contine alte foldere. Permite afisarea resurselor partajate din cadrul retelei (daca echipamentul de calcul este conectat la o retea).
 • Recycle Bin: folder ce contine fisierele care au fost sterse, in vederea recuperarii lor.
 • My Briefcase folder utilizat pentru transferul de fisiere intre doua sisteme de calcul.

Sub MS Windows 98 apar in plus urmatoarele subfoldere: My Documents, Internet Explorer, Online Services

Dupa cum se poate observa din descrierea de mai sus, Windows Explorer ofera o alta modalitate de a vizualiza desktop-ul sistemului de operare MS Windows 95/98. In cadrul panoului din stanga regasim toate icon-urile pentru folderele de sistem care se afla pe desktop.

Daca in panoul din stanga restrangem structura folderelor astfel incat sa fie afisate numai denumirile folderelor aflate imediat sub folderul Desktop, vom obtine o structura similara cu cea din urmatoarea figura.

Exercitiu 5-5: Efectuati click pe toate simbolurile minus din cadrul panoului stang al ferestrei aplicatiei Windows Explorer, astfel incat sa obtineti o structura simliara cu cea din figura 5-9. Ce foldere sistem sunt afisate pe echipamentul Dvs. de calcul?

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____________________Observatie: Click-ul se efectueaza cu butonul stang al mouse-ului. In continuare, daca nu se specifica altfel, selectiile si toate operatiile care implica un click sau dublu-click se efectueaza cu butonul stang al mouse-ului.

Exercitiu 5-6: Efectuati un click pe simbolul plus din dreptul folderului My Computer. Veti obtine o structura similara cu cea din figura 5-10. Ce foldere sunt disponibile in cadrul folderului sistem My Computer? Specificati un alt mod de vizualizare al acestor informatii.

Selectand un folder din panoul din stanga al ferestrei aplicatiei Windows Explorer, se observa ca in panoul din dreapta este afisat continutul acestuia. In panoul din stanga sunt afisate numai folderele si subfolderele. In dreapta sunt listate fisierele sau aplicatiile aferente folderului selectat in panoul din stanga.

Exercitiu 5-7: Selectati folderul Control Panel in panoul din stanga. Ce este afisat in panoul din dreapta?

Exercitiu 5-8: In panoul din stanga desfasurati structura pentru discul C (efectuati click pe simbolul plus din dreptul acestuia). Selectati folderul unde a fost instalat sistemul de operare (in mod uzual are denumirea WINDOWS). Observati cum in panoul din dreapta este afisat continutul acestui folder: sunt listate atat fisierele cat si subfolderele.

Exercitiu 5-9: Efectuati un click pe simbolul plus din dreptul folderului WINDOWS, in panoul stang. Observati ca sunt afisate numai subfolderele folderului WINDOWS. Selectati subfolderul System Ce este afisat in

panoul din dreapta?
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2055
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved