Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Calculator – mijloc didactic modern

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micCALCULATOR – MIJLOC DIDACTIC MODERN


Avansul tehnologiei informationale schimba radical modul nostru de viata, de comunicare cu ceilalti, de receptionare a informatiilor. In secolul urmator este de asteptat ca rolul calculatorului in viata noastra sa fie esential; orice elev va trebui sa stapaneasca acest domeniu pentru a obtine cu usurinta ceea ce isi doreste. Folosirea calculatorului poate fi si o lectie de logica; elevul intelege regulile dupa care functioneaza computerul si lucrurile din viata sa se vor desfasura sub semnul ordinii. Este necesara dotarea scolilor cu calculatoare pentru ca elevul sa beneficieze de aceasta modalitate de a-si croi drum spre viitor.
Exista multe programe interactive ce pot fi achizitionate. Calculatorul este un mijloc foarte util pentru scrierea temelor pentru scoala sau a altor sarcini asemanatoare; informatiile primite in scoala au rol important pentru pregatirea de mai tarziu a elevului, pentru sarcinile de serviciu si, de ce nu, pentru relaxare. Este firesc sa fie alese jocuri educative ce ofera informatii intr-un mod interactiv si distractiv. Scoala, prin dotarea cu calculatoare individuale a salilor de informatica dar si a altor cabinete-limbi straine, geografie, biologie,etc.-macar cu un singur computer, reprezinta ocazia de a invata si a comunica la nivel inalt. Elevii stiu ca Internetul permite accesarea cu usurinta a informatiilor dintr-un numar infinit de domenii; potentialul de invatare este imens. Este o modalitate de a trece peste izolare. adrele didactice, in colaborare cu familia, trebuie sa pregateasca elevul pentru intalnirea cu Internetul acesta trebuie protejat cand e vorba de exploatarea acestei noi si uluitoare surse si acest lucru se face prin prezentarea site-urilor pe care trebuie sa le viziteze si prin discutarea despre atitudinea pe care trebuie sa o adopte fata de informatiile nepotrivite, daunatoare. Este o noua ocazie de a-l invata pe elev responsabilitatea pe care o implica luarea unei decizii.Expertii în sisteme de reforme în învătământ sustin tot mai mult ideea că promovarea unui învătământ modern, prospectiv, flexibil, deschis unei piete a muncii si continuu adaptabil la cerintele schimbării si dezvoltării complexe nu se mai poate face astăzi fără o regândire si o renovare structural sistemică a învătământului din perspectiva conceptiei integratoare a educatiei permanente. Educatia permanentă urmăreste formarea si perfectionarea personalitătii omului pe parcursul întregii vieti. Realizarea unei educatii permanente impune colaborarea interdisciplinară a mai multor domenii: psihologie, sociologie, economie, stiinte si altele. Astfel, procesul educational este asociat nu numai cu scoala sau calitatile intelectuale, el este strâns legat de totalitatea experientei de viată si a activitătilor umane, de maturizarea sentimentelor, de puterea imaginatiei si capacitătile intelectuale, de curiozitatea care însoteste căutarea răspunsului la toate întrebările si sentimentul responsabilitătii pentru opinii si actiuni în activitatea socială.


În educatia permanentă, cărtile nu mai constituie singurul instrument al educatiei. Teatrul, radioul, televizorul, cinematograful, calculatorul sunt din ce în ce mai utilizate.


Calculatorul este foarte util atât elevului cât si profesorului însă folosirea acestuia trebuie realizată astfel încât să îmbunătătească calitativ procesul instructiv-educativ, nu să îl îngreuneze.


Utilizarea la întâmplare, fără un scop precis, la un moment nepotrivit a calculatorului in timpul lectiei duce la plictiseală, monotonie; ineficienta învătării prin neparticiparea unor elevi la lectie, nerealizarea obiectivelor lectiei, izolarea elevilor si chiar repulsie fată de acest mijloc modern de predare-învătare. Folosirea în exces a calculatorului poate duce la pierderea abilitătilor practice, de calcul si de investigare a realitătii, la deteriorarea relatiilor umane.


Deci integrarea softurilor educationale în lectie trebuie să tină seama de scopurile si obiectivele operationale, de gradul de pregătire al profesorului în utilizarea calculatorului, de stilul profesorului, de numărul de elevi, de interesul, cunostiintele si abilitătile acestora, de atmosfera din clasă si tipul programelor folosite, de timpul cât se integrează softul în lectie, de sincronizarea explicatiilor cu secventele utilizate, de metodele de evaluare, de fisele de lucru elaborate.


Calculatorul trebuie folosit astfel încât să urmărească achizitionarea unor cunostiinte si formarea unor deprinderi care sa permita elevului sa se adapteze cerintelor unei societăti aflată într-o permanentă evolutie. Acesta trebuie sa fie pregătit pentru schimbări, să le întâmpine cu entuziasm nu cu frică si rezistentă.


Dacă elevii sunt orientati cu încredere spre schimbare, ei vor simti nevoia de a fi instruiti cât mai bine pentru a face fata noilor tipuri de profesii. Esecul în dezvoltarea capacitătii de a reactiona la schimbare poate atrage dupa sine pasivitatea si alienarea.


Profesorul trăieste el însusi într-o societate în schimbare, si din fericire, în prima linie a schimbării, astfel încât va trebui să se adapteze, să se acomodeze să se perfectioneze continuu. El trebuie să se comporte în asa fel încât să fie un model de educatie permanentă pentru elevii săi. Într-un fel deci, profesorul si elevii trebuie să fie “colegi de invătare”.


Rolul profesorului este cel de orientator si coordonator al învătării. Profesorul nu va împărti pur si simplu cunostiinte în formă rezumată, cunostiinte care au fost selectionate de calculator pentru că ele contin exact ceea ce are nevoie un elev pentru o anumită etapă a învătării. El va ajuta elevii să învete în felul cel mai bun pentru ei.


De asemenea, educatia nu se realizează numai prin simpla dezvoltare intelectuală. Tot atât de importantă este si necesitatea educatiei pentru viata, tot ceea ce generează interes si cunoastere. Deci nu se poate pune problema înlocuirii profesorului cu calculatorul, ci acesta trebuie utilizat doar pentru optimizarea procesului instructiv-educativ, în anumite etape.


Calculatorul, acest mijloc modern si inteligent, reprezintă o necesitate a prezentului si cu atât mai mult a viitorului. Valentele formative ale calculatorului sunt multiple. Pe lângă faptul că le dezvoltă copiilor atentia, gândirea logică si creativă, le dezvoltă interesul pentru cunoastere si le cultivă încrederea în fortele proprii, permitând acestora să participe la propria lor formare.


Folosind calculatorul în activitatea instructiv-educativă contribuim la schimbări majore în ceea ce priveste strategiile de lucru cu elevii, se reînnoiesc tehnicile de predare si de învătare, modificând radical rolul învătătorului.


Calculatorul nu este utilizat pentru a înlocui activitatea de predare a cadrului didactic, ci pentru a veni tocmai în sprijinul predării, ajutându-l astfel să-si îndeplinească mai bine functia sa didactică fundamentală.


Prioritatea învătământului o constituie informatizarea, softul educational, reprezentat de programele informatice special dimensionate în perspectiva predării unor teme specifice, ceea ce reprezintă o necesitate evidentă presupusă de această prioritate.


Programul de calculator poate deveni un suport important pentru o predare eficientă.


De ceva vreme, învătământul românesc a venit în întâmpinarea dorintei elevilor de a sti să utilizeze calculatorul.


Având în vedere noile tendinte în metodologia didactică, se urmăreste realizarea unei instrumentalizări optime a acesteia prin integrarea unor mijloace de învătământ adecvate care au un aport autentic în eficientizarea predării-învătării.


Calitatea vietii va depinde de implementarea adecvată a societatii informationale. Dacă modul de implementare este ales corect, există multiple posibilitati de îmbunătătire a educatiei, sănătatii si accesului la informatie.


În contextul societătii moderne actuale, datorită faptului că întreaga lume tinde să se transforme într-o societate informatională, apare nevoia ca, înca de la cele mai fragede vârste, copiii sa fie pregatiti pentru un contact benefic cu lumea în care trăiesc, prin intermediul calculatorului.


Lumea contemporană reprezintă o permanentă si inedită provocare pentru educatie.


Existenta fiecărui individ în parte, ca si a întregii societăti în ansamblul ei, capată deci un ritm din ce în ce mai alert, devine tot mai marcată de necesitatea cunoasterii rapide, complete si corecte a realitătii înconjurătoare, pentru ca luarea deciziilor să fie facută ferm, oportun si competent. Aceasta duce inevitabil, la cresterea volumului de informatii ce trebuie analizat, la necesitatea stocării si prelucrării acesteia, deci la necesitatea utilizării calculatorului atât în viata de zi cu zi cât si în procesul instructiv-educativ.


Se poate alege optionalul,,Prietenul meu, calculatorul’’ care îsi propune să realizeze alfabetizarea informatională a elevilor, esentială în formarea profilului tehnic al personalitatii acestora, ca si stimularea unor demersuri interactive care să conducă la o mai mare eficientă a învatării scolare si la plasarea elevului în centrul actului educational.Acest optional va fi atât disciplină de sine stătătoare, cât si una interdisciplinară. Prin studiul acestei discipline se are în vedere formarea unor priceperi si deprinderi legate de:


-comunicarea informatiei


-mânuirea informatiei


-controlul si monitorizarea informatiei


-modelarea evenimentelor


-integrarea în societate


Tehnologiile digitale nu trebuie să reprezinte o simplă adăugare în planul de învătământ, ele trebuie sa fie integrate deplin „în serviciul educatiei” la toate nivelurile sistemului scolar. Actorii educationali trebuie să fie formati pentru a face fată schimbării, incertitudinii si inovării. Complexitatea crescută a scolilor si mediilor de învatare de astăzi sugerează nevoia realizării într-o nouă manieră a activitătilor educationale.


Avantaje si limite ale utilizării calculatorului în procesul de învătământ


Calculatorul este foarte util atât elevului cât si profesorului însă folosirea acestuia trebuie realizată astfel încât să îmbunătătească calitativ procesul instructiv-educativ, nu să îl îngreuneze. Calculatorul trebuie folosit astfel încât să urmarească achizitionarea unor cunostinte si formarea unor deprinderi care să permită elevului să se adapteze cerintelor unei societăti aflată într-o permanentă evolutie. Acestia trebuie să fie pregătitti, orientati cu încredere spre schimbare, ei vor simti nevoia de a fi instruiti cât mai bine pentru a face fată noilor tipuri de profesii. Esecul în dezvoltarea capacitătii de a reactiona la schimbare poate atrage după sine pasivitatea si alienarea. Profesorul traieste el însusi într-o societate în schimbare, si din fericire, în prima linie a schimbării, astfel încât va trebui săse adapteze, să se acomodeze, să se perfectioneze continuu.


Deci, introducerea în scoala a Internetului si a tehnologiilor moderne duce la schimbări importante în procesul de învătământ. Astfel actul învătării nu mai este considerat a fi efectul demersurilor si muncii profesorului, ci rodul interactiunii elevilor cu calculatorul si al colaborării cu profesorul.


Această schimbare în sistemul de învătământ vizeaza urmatoarele obiective :
1. Cresterea eficientei activitătilor de învătare


2. Dezvoltarea competentelor de comunicare si studiu individual


Atingerea acestor obiective depinde de gradul de pregătire a profesorului în utilizarea calculatorului, de stilul profesorului, de numarul de elevi, de interesul, cunostintele si abilitătile acestora, de atmosfera din clasa si tipul programelor folosite, de timpul cât se integreaza softul în lectie, de sincronizarea explicatiilor cu secventele utilizate, de metodele de evaluare, de fisele de lucru elaborate.


Totusi utilizarea calculatorului are numeroase avantaje :


-Stimularea capacitătii de învătare inovatoare, adaptabilă la conditii de schimbare socială rapidă;


-Consolidarea abilitătilor de investigare stiintifică;


-Constientizarea faptului ca notiunile învătate îsi vor găsi ulterior utilitatea ;


-Cresterea randamentului însusirii coerente a cunostintelor prin aprecierea imediată a răspunsurilor elevilor ;


-Întărirea motivatiei elevilor în procesul de învătare ;


- Stimularea gândirii logice si a imaginatiei ;


- Introducerea unui stil cognitiv, eficent, a unui stil de muncă independentă ;


-Instalarea climatului de autodepasire, competitivitate; 


-Mobilizarea functiilor psihomotorii în utilizarea calculatorului ;


-Dezvoltarea culturii vizuale;


-Formarea deprinderilor practice utile ;


-Asigurarea unui feed-back permanent, profesorul având posibilitatea de a reproiecta activitatea în functie de secventa anterioară;- Facilităti de prelucrare rapidă a datelor, de efectuare a calculelor, de afisare a rezultatelor, de realizare de grafice, de tabele ;


-Asigură alegerea si folosirea strategiilor adecvate pentru rezolvarea diverselor aplicatii ;


-Dezvoltă gândirea astfel încât pornind de la o modalitate generală de rezolvare a unei probleme elevul îsi găseste singur răspunsul pentru o problemă concreta ;


-Asigură pregatirea elevilor pentru o societate bazată pe conceptul de educatie permanentă (educatia de-a lungul întregii vieti);


-Determină o atitudine pozitivă a elevilor fată de disciplina de învătământ la care este utilizat calculatorul si fată de valorile morale, culturale si spirituale ale societătii ;


-Ajută elevii cu deficiente să se integreze în societate si în procesul educational ;


De asemenea calculatorul este extrem de util deoarece stimuleaza procese si fenomene complexe pe care nici un alt mijloc didactic nu le poate pune atât de bine în evidentă. Astfel, prin intermediul lui se ofera elevilor, modelări, justificări si ilustrări ale conceptelor abstracte, ilustrări ale proceselor si fenomenelor neobservabile sau greu observabile din diferite motive. Permite realizarea unor experimente imposibil de realizat practic datorită lipsei materialului didactic, a dotării necorespunzătoare a laboratoarelor scolare sau a pericolului la care erau expusi elevii si profesorul. Elevii au posibilitatea să modifice foarte usor conditiile în care se desfasoara experimentul virtual, îl pot repeta de un numar suficient de ori astfel încât să poată urmări modul în care se desfasoară fenomenele studiate, pot extrage singuri concluziile, pot enunta legi.


De asemenea, calculatorul este folosit pentru dezvoltarea capacitătilor de comunicare, pentru colectarea, selectarea, sintetizarea si prezentarea informatiilor, pentru tehnoredactarea unor referate. Astfel elevii îsi dezvoltă capacitatea de a aprecia critic acuratetea si corectitudinea informatiilor dobândite din diverse surse.


Tehnica modernă si învatamântul centrat pe nevoile, dorintele si posibilitătile elevului impune desfăsurarea de activitati diferentiate pe grupe de nivel.


Elevul poate parcurge materialul avut la dispozitie în ritmul propriu si nu mai este nevoit să retină cantităti uriase de informatie. Trebuie să stie doar să gândească logic si să localizeze informatia de care are nevoie.


Prezentarea materialelor pe module cu grade diferite de dificultate permite elevului să cunoascăt exact la ce nivel este situat, să îsi recunoască limitele si posibilitătile.


Astfel se dezvoltă constiinta de sine si dorinta de a reusi. Va cerceta, va învata motivat devenind astfel o fiinta capabilă de autoinstruire.


Utilizarea calculatorului si a Internetului permit o întelegere mai bună a materiei într-un timp mai scurt. Se reduce timpul necesar prelucrării datelor experimentale în favoarea unor activităti de învătare care să implice procese cognitive de rang superior: elaborarea de către elevi a unor softuri si materiale didactice necesare studiului. Se dezvolta astfel creativitatea elevilor. Acestia învată să pună întrebări, să cerceteze si să discute probleme stiintifice care le pot afecta propria viată. Ei devin persoane responsabile capabile să se integreze social.


În cazul evaluării se elimină subiectivitatea umană, elevul fiind protejat de capriciile profesorului. Poate chiar să se autoevalueze. Este redusă starea de stres si emotivitatea elevilor. Există posibilitatea evaluării simultane a mai multor elevi cu nivele de pregatire diferite, deoarece testele de evaluare sunt realizate de asemenea pe nivele de dificultate diferite.


Se pot realiza recapitulări, sinteze, scheme atractive, animate care să ducă la retinerea mai rapidă a informatiei esentiale. Se pot realiza jocuri didactice în scopul aprofundării cunostintelor si dezvoltării abilitătilor practice sau în scopul îmbogătirii acestora, proiecte, portofolii, pagini html.


Elevii pot realiza pagini web de prezentare a scolii, a orasului, a tării (cu obiective turistice), a culturii, obiceiurilor si traditiilor poporului român, a materialelor didactice elaborate de ei si de profesorii lor, de informare (subiecte si bareme de corectare pentru diferite examene si concursuri scolare, manifestari stiintifice si cultural artistice, cărti si reviste scolare, cursuri de pregătire si perfectionare pentru elevi si pentru profesori, grafice de desfăsurare a olimpiadelor si examenelor, documente oficiale, forum de discutii, note ale elevilor si date despre activitatea lor în scoală, anunturi si mica publicitate, statistici realizate de elevi pe diverse teme, mesaje, cursuri optionale, facultăti si colegii).De asemenea elevii pot fi antrenati în realizarea unor Cd-uri, afise, grafice, reviste, teste, diferite programe si softuri educationale, jocuri, pliante publicitare, dictionare on-line, activităti educative interactive care să antreneze copiii de pe întreaga planetă.


Se poate spune deci că utilizarea Internetului si a tehnologiilor moderne reprezintă cea mai complexă forma de integrare a educatiei informale în educatia formală.


Desi avantajele utilizarii TIC în educatie sunt numeroase, elevul nu trebuie transformat într-un “robot” care să stie doar să folosească calculatorul. El trebuie să realizeze atunci când este posibil experimentele reale, deoarece îi dezvoltă spiritul de observatie, capacitatea de concentrare, răbdarea, atentia, abilitătile practice.


De asemenea, educatia nu se realizează numai prin simpla dezvoltare intelectuală. Tot atât de importantă este si necesitatea educatiei pentru viată, tot ceea ce generează interes si cunoastere. Deci nu se poate pune problema înlocuirii profesorului cu calculatorul. Acesta trebuie utilizat doar pentru optimizarea procesului instructiv-educativ, în anumite etape. Deoarece softul educational nu poate raspunde tuturor întrebărilor neprevazute ale elevilor, profesorul va detine întotdeauna cel mai important rol în educatie!


Utilizarea calculatorului în scoala nu trebuie să fie limitată doar la un anumit domeniu, de exemplu informatica; calculatorul trebuie să-si găsească loc si în cadrul altor discipline, într-un mod rational si bine gândit!


Se poate spune ca integrarea resurselor TIC în educatie este benefică si duce la o crestere a performantelor scolare, cu conditia ca elevii să posede cunostinte de utilizare a calculatorului. Aceasta implică introducerea orelor de informatica si TIC la toate profilurile si la toate treptele de învătământ. De asemenea ar trebui să se lucreze cu grupe mici de elevi, iar clasele sa fie dotate cu calculatoare performante conectate la Internet. Profesorii ar trebui să posede pe lânga cunostintele teoretice si practice aferente disciplinei studiate si abilitati de utilizare a TIC.


TIC nu trebuie să fie doar un instrument pentru a prezenta continuturile existente într-o altă manieră, trebuie să ducă la modificarea modului de gândire si stilului de lucru la clasă al profesorilor, cristalizate în secole de învătământ traditional, prea putin preocupat de personalitatea si de posibilitătile elevului.


Utilizarea TIC nu trebuie să devina o obsesie deoarece fiecare elev are dreptul la succes scolar si la atingerea celor mai înalte standarde curriculare posibile de aceea trebuie găsite metodele pedagogice adecvate în fiecare caz în parte. Nu trebuie deci să renuntăm la cretă, tablă si burete, la lucrul cu manualul, la rezolvarea de probleme si la efectuarea experimentelor reale deoarece prin realizarea unei legături directe între experienta practică si ideile teoretice, studiul fizicii contribuie la formarea competentelor necesare dezvoltării personale a elevului si a societătii în care traieste.


În concluzie putem spune că pentru a realiza un învatamânt de calitate si pentru a obtine cele mai bune rezultate trebuie să folosim atât metodele clasice de predare, învatare, evaluare cât si metodele moderne!Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 129
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved