Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Comenzi pentru fisiere

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Previziune (Forecasting)
Crearea folderelor
CAIET DE PRACTICA INFORMATICA
Realizarea unei aplicatii si posibilitati de dezvoltare ulterioara
Editorul de foi de calcul Microsoft Excel
INFORMATICA JURIDICA
Retele de calculatoare
CAIET DE PRACTICA - CONTABILITATE DE GESTIUNE
Teste statistice pentru analiza dispersiei si a mediei - Biostatistica
PROIECTAREA SISTEMELOR INFORMATICE


Comenzi pentru fisiere
Comenzile care urmeaza sunt importante deoarece ele ajuta la descoperirea informatiilor despre fisiere. Aceste comenzi pot fi folosite pentru a determina tipul fisierelor si care aplicatie le-a creat. De asemenea, sunt o serie de comenzi care permit vizualizarea s/sau modificarea continutului fisierelor text sau compararea acestora.

Combinatiile cu tasta CTRL
  1. Control-c Intrerupe activitatea curenta; este folosita in mod curent pentru a intrerupe sau pentru a termina un un proces sau un output pe ecran prea lung (rezultat de exemplu in urma utilizarii comenziilor man, cat sau ls). Control-c este util si pentru a recupera promptul atunci cand a fost introdusa o linie de comanda nerecunoscuta de sistem (de ex. $ls si s-a returnat al doilea prompt.
  1. Control-d Indica sfarsitul fisierului sau iesire (exit). Secventa Control-d este utilizata pentru a iesi din anumite programe, dintr-o fereastra terminal. Ca regula generala, cand va impotmoliti si nu functioneaza Control-c, incercati Control-d.
  1. Control-u Sterge intreaga linie de comanda. Utilizari frecvente ale combinatiei Control-u:
    1. O modalitate rapida de a sterge o linie de comanda atunci cand v-ati decis sa nu o executati
    2. Daca sunteti logati intr-un sistem la distanta iar tasta backspace nu functioneaza.
    3. Deoarece nu vedeti parola atunci cand o scrieti, puteti folosi Control-u pentru a o sterge si pentru a o scrie din nou de la inceput daca nu sunteti siguri ca ati scris-o corect.

Determinarea tipului fisierului cu comanda file

Intr-un sistem Linux se intalnesc mai multe tipuri de fisiere. Tipul acestora poate fi determinat utilizand comanda file command. Acest tip de informatie poate fi important atunci cand un utilizator incearca sa deschida sau sa citeasca un fisier.

Determinarea tipului fisierului poate fi de ajutor si pentru a determina programul sau comanda de utilizat pentru a deschide un fisier. Rezultatul obtinut de pe urma unei astfel de comenzi este de cele mai multe ori unul dintre urmatoarele: Text, Executable sau Data.

a. Fisiere Text Exemplele includ text ASCII sau text in englezea, comenzi text, si scripturi shell executabile. Acest tip de fisier poate fi citit utilizand cmenzile cat sau more si poate fi editat utilizand un editor de text (precum  vi sau pico).

b. Fisiere executabile sau Binare Exemplele includfisiere ELF sau alte executabile legate dinamic. Acest tip indica faptul ca fisierul este un program sau o comada.

c. Fisere de date Aceste fisiere sunt create de aplicatii care ruleaza pe sistem. In unele cazuri se indica tipul fisierului; de exemplu, document FrameMaker.Vizualizarea continutului unui fisier cu comanda cat

Comanda cat (prescurtarea pentru concatenate) afiseaza pe ecran continutul unui fisier text. Este utilizat adesea pentru fisiere text scurte precum fisierele scripturi (similare cu fisierele batch). Daca fisierul ocupa mai mult de un ecran este de preferat sa se recurga la comanda

Vizualizarea continutului unui fisier cu comanda more

Comanda more este metoda preferata de afisare a fisierelor text deoarece continutul apare pe pe rand pe cate un ecran. Daca informatia din fisier nu incape pe un singur ecran, apare in partea de jos a ecranului urmatorul mesaj (unde n reprezinta procentul din continutul fisierului deja afisat): --More--(n%). Apasand tasta Enter se continua afisarea linie cu linie. Dac se apasa Space atunci se va umple urmatorul ecran.

Vizualizarea portiunilor de fisier cu comanda head

Comanda head este utilizata pentru a afisa primele n linii dintr-unul sau mai multe fisiere text. Primele 10 linii sunt afisate automat daca se omite optiunea -n. Comanda head este utila atunci cand doriti doar sa verificati primele cateva linii dintr-un fisier indiferent de cat de lung este acesta.

Vizualizarea portiunilor unui fisier cu comanda tail

Comanda tail se foloseste pentru a afisa ultimele n linii ale unui fisier. Ultimele 10 linii sunt afisate atunci cand se omite optiunea -n. Comanda tail este utila pentru verificarea celor mai recente intrari in fisierele log foarte lungi.

Optiunea -n afiseaza ultimele n linii ale fisierului.

Determinarea numarului de linii, cuvinte si caractere utilizand comanda wc

Comanda wc (word count) poate fi utilizata pentru a afisa numarul de linii, cuvinte, octeti ai unui fisier text.

Aceasta comanda este utila atunci cand se incearca determinarea caracteristicilor unui fisier sau cand se compara doua fisiere.

Determinarea diferentelor dintre fisiere cu comanda diff

Comanda diff (difference) este utilizata pentru a compara doua fisiere text si pentru a determina diferentele dintre ele. Comanda wc poate fi utilizata pentru a compara fisiere tata timp cat ea numara linii,cuvinte si caractere. Este posibil ca doua fisiere sa aiba acelasi numar de linii, cuvinte si caractere insa sa aiba cuvinte si caractere diferite. Comanda diff poate sa descopere aceste diferente intre fisiere: rezultatul acestei comenzi va afisa diferentele dntra doua fisiere text linie cu linie.

Exista doua optiuni pentru comanda diff : -i si -c. Optiunea -i ignora tipul literelor (mari sau mici); de exemplu A este tot una cu a. Optiunea -c realizeaza o comparatie detaliata si afiseaza o lista a diferentelor cu trei linii de context. Cu aceasta optiune, afisarea incepe cu identificarea fisierelor implicate in comparatie si data la care au fost acestea create.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1006
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site