CATEGORII DOCUMENTE |
Criminalitatea informatica
Conceptul de criminalitate informatica: reprezinta un concept nou care este generat de progresul tehnic in domeniul stiintei calculatoarelor.
La inceputul anilor '90 s-a nascut cyberspace, care reprezinta o entitate nematerializata in spatiul virtual (electronic) care cuprinde informatii, date ori programe aflate intr-un grad mai mic sau mai mare de intreconexiune. Internetul a fost definit ca o structura si in acelasi timp o societate care in functie de evolutia parametrilor tehnici precum si de adaptabilitatea reglementarilor nationale ale statelor pe teritoriul carora se afla serverele retelei se poate dezvolta liber si neingradit. Programul tehnic aduce o data cu aceasta si modalitati de comitere a infractiunilor. Notiunea in sine nu este receptata la fel in toata lumea. Conceptul trebuie sa arate care este specificul acestui tip de criminalitate difera de celelalte tipuri. S-a spus ca, criminalitatea informatica are legatura cu utilizarea calculatorului individual si in retea. Comisia Europeana a facut ca acest concept sa fie privit in sensul cel mai larg ca fiind orice infractiune care implica folosirea tehnologiei moderne.
Ceea ce diferentiaza infractiunea informatica de celelalte infractiuni este tocmai faptul ca ele sunt savarsite cu ajutorul calculatorului. Termenii: criminalitate informatica, criminalitatea tehnologiilor performante sau criminalitatea in legatura cu folosirea calculatorului sunt echivalenti. In consecinta criminalitatea informatica reprezinta un fenomen complex care include totalitatea infractiunilor savarsite in legatura cu spatiul electronic (virtual). Fiecarui stat ii revine sarcina de a adopta reglementari prin intermediul carora sa se poata lupta impotriva celor care comit astfel de infractiuni. Aceste reglementari trebuie sa fie relativ unitare dat fiind caracterul transfrontalier al criminalitatii informatice. Fara organizarea reglementarilor faptuitorii vor avea porti largi de scapare. Desigur ca exista serioase piedici in adoptarea unor reglementari eficiente. Cea mai importanta ar fi armonizarea institutiilor clasice traditionale de drept penal cu conceptele specifice criminalitatii informatice. Prin intermediul calculatorului se pot comite si infractiuni clasice: ex: tradarea, furtul, violarea secretului corespondentei, inselaciunea, delapidarea etc.
Trasaturile criminalitatii informatice:
Premisa de la care pornim este ca societatea noastra evolueaza cu pasi rapizi spre o societate a informatiei. Pe de alta parte, luand in considerare modul de manifestarea a fenomenului criminalitatii informatice putem deduce urmatoarele trasaturi:
Reglementarile privind infractionalitatea informatica:
La nivelul statelor europene sub egida Consiliului Europei la Budapesta in 2001 a fost semnata o conventie privind combaterea criminalitatii informatice. Romania a semnat cu acea ocazie conventia ratificata ulterior prin legea 64/2004.
In 28 ianuarie 2003 a fost depus la Strasburg pentru a fi semnat protocolul aditional la conventie in legatura cu criminalitatea de natura rasista si xenofoba savarsita prin sisteme informatice. Romania a semnat protocolul, dar nu l-a ratificat pana in prezent.
In ce priveste dreptul international, in legea 161 din 19 aprilie 2003, in titlul 3 exista o serie de prevederi care reglementeaza combaterea criminalitatii informatice. Reglementari privind combaterea criminalitatii informatice gasim si in legea 301/2004 (viitorul Cod penal).
Atat legea 161 cat si noul Cod penal contin o serie de dispozitii explicative, legiuitorul procedeaza in mod corect in acest fel, deoarece astfel se definesc prin lege termenii si expresiile specifice criminalitatii informatice.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1882
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved