Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Programarea consultatiilor pentru un cabinet medical - ATESTAT INFORMATICA

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Instructiuni de transfer
Importanta informaticii ca stiinta
Interfete programabile
Controlul securitatii fizice
PROIECTAREA SISTEMULUI INFORMATIC
Protocolul TCP
SUBIECTE + RASPUNSURI INFORMATICA
Variabile aleatoare. Distributii - Biostatistica
Copieri de fisiere si foldere
Criptografia (Sisteme informatice)


LUCRARE DE ATESTAT

INFORMATICA
Introducere

Cerinte hardware si software

Descrierea proiectului

Prezentarea programului

Bibliografie

Programarea consultatiilor pentru un cabinet medical

Acest program a fost conceput pentru programarea consultatiilor intr-un cabinet medical privat si a celorlalte operatiuni legate de acesta.

Programul incepe cu un meniu care contine optiunile de baza ADAUGARI, MODIFICARI, STERGERI si CAUTARI.

In submeniul ADAUGARI, exista mai multe optiuni necesare lucrului cu programarea consultatiilor, acestea fiind adaugarea de noi fise de pacienti, de noi doctori, de cabinete specializate si consultatii.

In cel de-al doilea submeniu, MODIFICARI exista optiuni prin care se pot modifica informatiile deja existente despre fisele pacientilor, specializarea cabinetelor sau programarea consultatiilor.

Cel de-al treilea submeniu, STERGERI este foarte util in eliminarea datelor invechite ca de exemplu stergerea fisei unui pacient transferat la un alt doctor sau un doctor care a plecat.

Pe langa cele trei submeniuri mai este si submeniul CAUTARI prin care se pot gasi informatiile despre pacienti, doctori sau cabinete si lista cu consultatiile programate pentru ziua curenta.

De ce FoxPro?

Bazele de date au aparut din necesitatea depozitarii si prelucrarii unei cantitati crescande de informatii pe sistemele electronice de calcul. Modul de organizare a datelor pe suporturile de memorare a evoluat de-a lungul timpului in directia cresterii capacitatii de memorare a dispozitivelor electronice specializate, pe de o parte, si a reducerii timpului de acces la datele depozitate pe aceste dispozitive, pe de alta parte, ajungandu-se astazi la metode de organizare si de acces deosebit de performante.

O baza de date simpla este organizata sub forma unui tabel, in care coloanele poarta numele de campuri, liniile se numesc inregistrari, capul de tabel, in ansamblu, fiind echivalentul structurii bazei de date.

Pentu a putea depune date pe suportul de memorare (de cele mai multe ori discul magnetic), mai intai trebuie creata aceasta structura (operatie purtand numele de “crearea bazei de date”). Specificarea structurii unei baze de date presupune furnizarea tuturor campurilor care alcatuiesc aceasta baza cat si a caracteristicilor acestora.

Modul de lucru cu bazele de date este urmatorul: mai intai se deschide  baza de date dorita, se efectueaza prelucrarile dorite, urmand ca la sfarsitul lucrului aceasta sa se inchida.

Deschiderea unei baze de date presupune din partea sistemului atribuirea unei zone de memorie, numita ”zona de lucru”, in care sunt memorate informatiile necesare manipularii bazei de date respective, cum ar fi: locul unde se afla pe disc fisierul continand baza de date, numarul de inregistrari din aceasta etc. Inchiderea bazei de date presupune desfacerea legaturii dintre baza de date si zona de lucru, salvarea pe disc a tuturor modificarilor efectuate de la ultima deschidere pana in prezent, eliberarea zonei de lucru.

SGBD-urile moderne lucreaza cu mai multe baze de date simultan, astfel incat ele contin mai multe zone de lucru (de exemplu FoxPro 2.0 are 25 de asemenea zone de lucru, deci poate avea 25 de baze de date deschise simultan, iar varianta extinsa a FoxPro-ului 2.6 poseda 225 zone de lucru). Controlul atribuirii zonelor de lucru bazelor de date este lasat la indemana utilizatorului, acesta avand la dispozitie instrumentele necesare (comenzi si functii speciale, optiuni de meniu etc.).

Accesarea datelor dintr-o baza de date se face la nivel de inregistrare. Aceasta inseamna ca, la un anumit moment, se pot citi sau scrie date intr-o singura inregistrare, cea “curenta”. Numarul inregistrarii curente este memorat intr-o locatie din zona de lucru in care este deschisa baza de date, pentru accesarea datelor din alta inregistrare dorita (devenita curenta dupa modificarea indicatorului de inregistrari). De asemenea, accesarea bazelor de date la nivel de inregistrare se traduce si prin posibilitatea de a adauga, insera sau sterge numai cate o inregistrare completa a bazei de date.

Cerinte Hardware si software

Procesor: Minim 300 Mhz

Memorie Ram: 32 Mb

Spatiu pe HDD:  10 Mb

Sistem de operare: Windows 9x/Me/Xp

Software: Microsoft Visual FoxPro

PREZENTAREA PROGRAMULUI

Programul este structurat astfel:

Meniul, care contine optiunile enumerate mai sus

Submeniul Adaugari

Adaugarea de noi pacienti

Adaugarea de noi doctori

Adaugarea unui nou cabinet

Adaugarea unei consultatii

Submeniul Modificari

Modificarea unei fise

Modificarea unei consultatii

Modificarea unui cabinet

Submeniul Stergeri

Stergerea unei fise

Stergerea unei consultatii

Stergerea unui cabinet

Stergerea unui doctor

Submeniul Cautari

Cautarea unei fise

dupa nume si prenume

dupa seria de buletin

dupa numarul fisei

Cautarea unui cabinet

Cautarea unui doctor

4. Consultatiile din ziua curenta

Pad-ul Iesire

Bazele de date folosite in acest program:

Fisa.dbf

Doctori.dbf

Consultatii.dbf

Cabinet.dbf

Fisa.dbf

Nr

Nume

Prenume

AdresaTelefon

Data_n

S_buletin

Diag

Trat

Intern

Antec

N4

C10

C10

C20

N9

D8

C10

C20

C20

C20

C40

Doctori.dbf

Nr

Nume

Prenume

Adresa

Telefon

Specializare

Vechime

Studii

N4

C10

C10

C20

N9

C20

N2

C20

Consultatii.dbf

Nr

Nume

Prenume

Plata

Data

Cabinet

N4

C10

C10

C9

D8

C20

Cabinet.dbf

Nr

Specializare

Orar1

Orar2

N4

C20

N5

N5

Meniul

Contine cinci optiuni, adaugare, stergere, cautare, modificare si iesire care opreste programul. Aceste optiuni au asociate taste speciale care pot activa pad-urile respective prin apasarea lor, acestea putand fi recunoscute prin culoarea diferita a unor litere fata de restul cuvantului. La selectarea pad-urilor in partea de jos a ecranului apare o banda neagra pe care sunt descrise functiile butoanelor respective.

Adaugarea

Submeniul Adaugare contine patru optiuni, enumerate mai sus.

ADAUGARI

ADAUGARI NOI PACIENTI

ADAUGARI NOI DOCTORI

ADAUGARI NOI CONSULTATIIADAUGARI NOI CABINETE

Adaugarea de noi pacienti. Prima optiune din meniu, aceasta face adaugarea de noi pacienti intr-o fereastra, in care se introduc toate datele necesare, numarul fisei, numele, prenumele, adresa, numarul de telefon, data nasterii, seria de buletin, diagnostic, internari, tratament, antecedente medicale. Dupa introducerea datelor se apasa tasta ESC, dupa care va aparea un meniu din care va trebui sa alegeti DA pentru salvarea adaugarilor, sau NU pentru iesire fara salvare.

Adaugarea de noi doctori. La fel ca si la adaugarea de pacienti apare o fereastra in care se introduc informatii despre doctori, adica numele, prenumele, telefonul, adresa, vechimea, domeniul de specializare si studiile. Salvarea si introducerea datelor se face la fel ca si la adaugarea pacientilor.

Adaugarea de noi consultatii. Fereastra de introducere a datelor contine mai multe casute in care se va scrie informatia despre consultatia respectiva, adica date despre pacient ca numele, prenumele, numele fisei, adresa si numarul de telefon, data consultatiei si cabinetul, unde va avea loc consultatia. Salvarea datelor se face in aeelasi mod descris mai sus.

Adaugarea unui nou cabinet. Introducerea datelor despre cabinet se face foarte sirnplu, singurele date de introdus fiind numarul cabinetului, specializarea (ex. oftalmologie), orarul care consta in ora de incepere si de inchidere a programului. Salvarea si introducerea datelor se face la fel ca si mai sus.

In fiecare din cazurile de mai sus s-au folosit functiile PROPER( pentru introducerea numelui si prenumelui si functia UPPER( pentru introducerea adresei sau a diagnosticului sau a studiilor, etc. La introducerea numarului fisei sau al cabinetului si a numarului de telefon sau a orarului se pot folosi numai cifre. Introducerea datei la data nasterii sau data consultatiei se face in ordinea zi / luna / an, anul scriindu-se cu patru cifre. Diagnostic din fisa.dbf reprezinta diagnosticul pus de doctor, antecedente reprezinta un mic istoric rnedical in care sunt inscrise date despre bolile precedente pe care le-a avut pacientul respectiv si eventuale antecedente familiale care prezinta bolile ereditare sau malformatii existente in familia pacientului.

Modificarea

Submeniul modificare contine patru optiuni:

MODIFICARI

MODIFICAREA UNUI DOCTOR

MODIFICAREA UNEI FISE

MODIFICAREA UNEI CONSULTATII

MODIFICAREA UNUI CABINET

Modificarea unei fise. In partea de jos a ferestrei exista un set de cinci butoane, primele doua asigurand miscarea pe verticala prin inregistrari una cate una, urmatoarele doua misca pointerul din tabela in varf sau la baza si ultimul care permite iesirea din fereastra de modificare. Modificarile sunt salvate pe masura ce sunt scrise. La apasarea butoanelor definite mai sus apare in fereastra de modificare inregistrarea dorita. La fel ca si pad-urile din meniu acestora le-au fost asociate taste cheie pentru o folosire mai usoara. Modificarea consultatiilor si cabinetelor se face in acelasi mod butoanele indeplinind acelasi rol. Butoanele au fost definite intr-un ciclu WHILE, acestea fiind de tip PUSH BUTTONS, care sunt formate din numele butonului inconjurat de semnele  < , > .

Stergerea

Submeniul stergere contine patru optiuni:

STERGERI

STERGEREA UNEI FISE

STERGEREA UNUI DOCTOR

STERGEREA UNEI CONSULTATII

STERGEREA UNUI CABINET

Stergerea unei fise se face intr-o fereastra in care sunt listate toate inregistrarile cu datele principale pentru cautarea mai rapida. O inregistrare poate fi marcata pentru stergere (apare o mica bulina in fata inregistrarii) prin apasarea combinatiei de taste CTRL+T, aceasta fiind stearsa la iesirea din fereastra de stergeri. Iesirea din fereastra de stergeri se poate face prin ESCAPE sau prin CTRL+Q pentru a iesi fara sa mai stearga. Stergerile se fac in acelasi mod si la celelalte optiuni. In fereastra care apare nu se pot face modificari sau adaugari, singurele permise fiind stergerile.

Cautari

Submeniul cautari cu toate optiunile sale:

CAUTARI

CAUTARE FISA

CAUTARE DOCTOR

CAUTARE CABINET

CONSULTATIILE

Dupa nume si prenume

Dupa serie de buletin

Dupa nurnarul fisei

Cautarea unei fise se poate face dupa nume si prenume, dupa serie buletin si dupa numarul fisei. Cautarea se face foarte simplu: la selectarea optiunii dorite, spre exemplu Dupa nume si prenume apare o fereastra in care se scrie numele si prenumele pacientului a carui fisa este cautata si dupa introducerea acestora in partea de jos a ecranului apare o fereastra in care sunt listate toate inregistrarile gasite. In aceasta fereastra inregistrarile nu pot fi modificate sub nici o forma. Cautarile prin celelalte optiuni se fac in acelasi mod cu o exceptie, ultima optiune ”Consultatiite” care listeaza intr-o fereastra asemanatoare celei de stergeri toate consultatiile din ziua curenta, la fel aceste inregistrari neputand fi modificate.

Bibliografie:

1. Mariana Pantiru –''Fox sub Windows''

Editura All

Sistemul FoxPro-''Prezentare si aplicatii''

Editura L&S


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1186
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site