Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Defragmentare

hardware



+ Font mai mare | - Font mai mic



Defragmentare

Uneori observi ca in loc sa deschizi un program sau un joc in cateva secunde dureaza mult si bine, iar hardul "munceste" mult si bine pana sa vezi rezultatul.

Motivul este fragmentarea fisierelor. Fragmentarea apare datorita faptului ca la scrierea unui fisier acesta nu este pus tot in aceeasi locatie de pe hard, ci este "impartit" in mai multe locatii, iar hardul pierde timp cautandu-l. "Mai multe locatii" inseamna orice intre cateva si cateva sute.



Aceasta problema apare de la modul de scriere a fisierelor - un fisier este scris in locurile disponibile in ordinea in care sunt gasite pe hard, oricat de mici ar fi, si nu intr-un loc disponibil in care ar incape tot. De exemplu, daca pe hard este scris un fisier de 10MB si exista doua locatii disponibile, una de 1MB si una de 20MB, fisierul va fi memorat in doua bucati - una de 1MB si alta de 9MB.

Fragmentarea in timp se agraveaza in urma stergerilor si scrierilor succesive, pana cand ajunge sa afecteze serios functionarea calculatorului si ajungi sa tot astepti pana se incarca un program sau din cand in cand constati ca totul se blocheaza cat timp "munceste" hardul din greu.

Solutia este defragmentarea, care pune la un loc fisierele segmentate (daca este posibil).

Programe pentru defragmentare sunt destul de multe (O&O Defrag si PerfectDisk de exemplu), unele oferind si optiuni avansate (amplasarea fisierele in functie de gradul de utilizare, defragmentare in timpul utilizarii sistemului etc).

Cel mai utilizat este insa Windows Disk Defragmenter - solutia gratuita implementata in Windows.

Pentru a-l putea utiliza cat mai bine sunt cateva conditii care trebuie respectate inainte de a-l folosi:

  • hardul (sau partitia) trebuia sa aiba macar 16% spatiu liber (altfel nu va incepe procesul de defragmentare)
  • nici un program nu trebuie sa scrie pe respectivul hard (sau respectiva partiei) cat timp are loc defragmentare (daca are loc o scriere, programul reia procesul si ajungi sa vezi ca este mereu la 10-20%)
  • sa nu lucrezi pe calculator pana nu se termina defragmentarea (chiar daca defragmentezi o partitie care nu o folosesti atunci, fiind pe acelasi hard, totul va merge foarte lent)

Programele care pot scrie, intrerupand astfel defragmentarea, sunt cele care genereaza log-uri ale activitatii sau care au ca rol schimbarea imaginii din background. La cele care genereaza log-uri este suficienta dezactivarea acestei optiuni, insa celelalte trebuiesc oprite pe durata defragmentarii.

Pentru a incepe o defragmentare cu Windows Disk Defragmenter:

  • dublu click pe My Computer
  • click dreapta pe partitia pe care doresti sa o defragmentezi -> Properties
  • inaintea defragmentarii propri-zise poti da un Disk Cleanup (scaneaza partitia pentru fisiere temporare sau care nu mai sunt necesare sistemului) pentru a vede daca exista fisiere care mai pot fi sterse
  • pe urma in tabela Tools -> Defragment Now
  • in fereastra aparuta poti vedea pentru fiecare partitie existenta cat spatiu este folosit, cat este liber si cate procente reprezinta spatiul liber (important pentru restrictia de minimum 16%)
  • selectezi partitia pe care doresti sa o defragmentezi
  • apesi Defragment Now

Desfasurarea defragmentarii poate fi urmarita pe cele doua benzi colorate de jos - prima este situatia inainte de defragmentare, iar cea de doua este situatia dupa defragmentare. Semnificatia culorilor:

  • albastru - nu necesita defragmentare
  • rosu - segmente care urmeaza a fi mutate
  • alb - spatiu liber
  • verde - fisiere sistem care NU pot fi mutate de program

La sfarsitul unei defragmentari poti apasa Done sau View Report. La raport poti vedea in partea de jos lista fisierele care mai sunt inca segmentate. Daca lista este goala, problema este rezolvata. Daca mai apar fisiere fragmentate, atunci poti sa apesi Done si pe urma iar Defragment Now.

Ideal este sa nu mai existe fisiere segmentate dupa incheierea defragmentarii. Insa unele fisiere fie nu pot fi mutate (fisiere sistem), fie sunt mult prea mari in comparatie cu spatiul liber pentru a putea fi mutate.

In situatia in care a mai fost facuta o defragmentare de curand (in urma cu mai putin de o luna de zile) si vrei sa afli daca este necesara o defragmentare poti selecta o partitie si apasa butonul Analyze. Programul va scana partitia, va crea un raport (identic celui mentionat inainte) si va mentiona daca este sau nu nevoie de o defragmentare.

Este bine sa faci macar o defragmentare macar la un interval de o luna de zile. De asemenea, daca este posibil, ar fi bine ca hardul sa fie impartit in mai multe partitii in functie de gradul de utilizare. Astfel, directoarele in care instalati/dezinstalati programe foarte des sau copiati/stergeti fisiere foarte des este de preferat sa fie pe alta partitie decat cea pe care este instalat Windows.


Informatii

Citesti articolul "Defragmentare", de pe blog-ul Liquid Studios

Publicat:

02.09.07 / 5pm

Categoria:

it & pc

Autor:

Vlad Babii




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1267
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved