Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


POSTA ELECTRONICA

internet



+ Font mai mare | - Font mai mic



POSTA ELECTRONICA

1 CONCEPTE SI TERMENI



Intelegerea alcatuirii si structurii unei adrese de e-mail

La nivelul unui utilizator identificarea unui calculator in cadrul retelei Internet in general se realizeaza printr-un nume de calculator gazda (host). Legatura intre specificarea adreselor IP si numele de subdomenii revine protocolului de comunicatie DNS (Domain Name Server).

Un nume de calculator este constituit in cadrul retelei Internet din mai multe domenii separate de punct. Punctul reprezinta legatura cu nivelul superior, domeniul cel mai din stanga fiind domeniul de nivel inferior, iar domeniul cel mai din dreapta reprezinta nivelul cel mai inalt.

In cadrul adresei ecdl.org.ro 'ecdl' reprezinta un subdomeniu in cadrul domeniului org, care la randul lui reprezinta un subdomeniu in cadrul domeniului ro.

Reteaua Internet se imparte in sute de domenii de nivel superior si fiecare se subimparte in subdomenii. Numarul total de domenii nu se cunoaste dinainte ci depinde de sistemul de organizare adoptat.

Practic, cele mai cunoscute domenii sunt cele: generice - care indica in general un domeniu organizational; de tara - reprezinta un cod cu ajutorul caruia se identifica tara de apartenenta a domeniului.

Dintre cele mai cunoscute domenii generice putem enumera: organizatii si societati comerciale (com), institutii educationale (edu), organizatii guvernamentale (gov), organizatii internationale (int), organizatii militare (mil), centre de administrare a retelelor mari (net), organizatii nonprofit (org)

Domeniile de tara, in general sunt din doua litere si corespund codului international al masinilor.

Austria

AU

Canada

CA

Elvetia

CH

Germania

DE

Franta

FR

Italia

IT

Polonia

PL

Romania

RO

Rusia

RU

Marea Britanie

UK

Adresa de posta electronica are aceeasi functionalitate ca si cea a postei clasice, aceasta insemnand ca pentru a putea trimite un mesaj de posta electronica este necesara cunoasterea unei adrese unde sa fie livrat acesta pentru a putea fi citit numai de destinatar. Forma acestei adrese este urmatoarea: NurneAdresa@ServerDeMail.

Avantajele sistemelor de e-mail

Posta electronica a devenit o rnodalitate foarte folosita de comunicare si trirnitere a mesajelor. Exista si cateva argumente:

cost redus - este mai ieftina trimiterea unui mesaj cu ajutorul postei electronice decat modalitatea clasica de corespondenta (o scrisoare clasica intr-o tara straina are un cost
mult pre mare insa prin posta electronica acesta va costa 2 irnpulsuri de telefon (daca folositi
o conexiune dial-up);

viteze foarte mari;

arie larg[ de acoperire - se pot trimite si primi mesaje oriunde exista un calculator
cu o conexiune la Internet.

Importanta netichetei (etichetei de retea). Folosirea titlurilor usor de inteles si a verificarii gramaticale. Concizia raspunsurilor

Atunci cand se trimite un mesaj este de preferat ca titlul acestuia sa fie cat mai reprezentativ pentru continutul mesajului, pentru ca destinatarul sa inteleaga continutul mesajului inca din titlu.

Atunci cand se trimite mesajul este bine ca acesta sa nu contina greseli gramaticale, pentru a putea fi usor de citit si inteles. De aceea, se va folosi functia Spelling existenta in meniul Tools, sau se va apasa tasta F7.

2 CONSIDERATII PRIVIND SECURITATEA

Posibilitatea de a primi mesaje nesolicitate

Datorita costului redus si a transmiterii rapide a mesajelor multe firme isi fac reclama prin intermediul mesajelor. De aceea este recomandat sa nu faceti cunoscuta adresa dumneavoastra de email decat persoanelor de incredere, deoarece in caz contrar puteti primi diferite mesaje fara a cunoaste cine este expeditorul acestora.

Pericolul infectarii calculatorului cu virusi informatici, prin deschiderea unui mesaj necunoscut sau a unui fisier atasat unui mesaj necunoscut

O modalitate de transmitere a virusilor este prin intermediul serviciului de posta electronica, datorita faptului ca se pot primi mesaje de la persoane necunoscute avand atasate diferite documente. Aceste documente au foarte adesea atasate diferite tipuri de virusi, de aceea se recomanda stergerea acestora imediat cum s-au primit, deoarece in caz contrar exista pericolul infectarii calculatorului si acest lucru va conduce la functionarea necorespunzatoare a aplicatiilor si a sistemului de operare sau la pierderea datelor existente pe calculator. Se recomanda o atentie speciala la extensiile fisierelor: .scr, .exe, .jpg, .tmp.

Semnatura digitala

Semnatura electronica reprezinta o informatie in format electronic atasata sau asociata logic unei alte informatii in format electronic in scopul autentificarii acesteia.

Semnatura electronica extinsa indeplineste urmatoarele conditii:

identifica in mod unic semnatarul;

este creata prin modalitati aflate sub controlul semnatarului;

identifica documentul ce contine informatiile autentificate ca unicat;

este strans legata de informatiile autentificate astfel ca orice modificare a acestora este detectabila;

3 PRIMII PASI IN UTILIZAREA POSTEI ELECTRONICE

Deschiderea si inchiderea unei aplicatii de posta electronica

Pentru a deschide aplicatia de posta electronica exista mai multe posibilitati:

meniul Start Programs / Microsoft Outlook

pictograma Microsoft Outlook de pe Desktop , din care se poate porni aplicatia printr-un dublu clic;

La lansarea Outlook 2003 vom fi intampinati de mesajul de creare si configurare a unei noi casute de e-mail. Se va selecta optiunea Add a new e-mail account apoi se va apasa butonul Next >.

Tipul de server - modul de comunicare a clientului de e-mail cu serverul de e-mail - este (in acest exemplu) de tip POP3. Vom selecta optiunea POP3 apoi vom apasa butonul Next >.

In exemplul ales, configurarea contului de e-mail este oarecum diferita datorita faptului ca numele de utilizator (UserName) este diferit de adresa de e-mail. Astfel ca studentul Gigel Popa are numarul matricol EL010001 si deci numele de utilizator EL010001@feaa.uaic.ro in timp ce adresa de e-mail va fi gigel.popa@feaa.uaic.ro (in momentul in care cineva primeste un e-mail de la acest student, nu il va primi cu numele de utilizator al studentului ci cu adresa lui de e-mail

Dupa ce se vor completa toate informatiile se va apasa butonul .

   

Dupa configurare, va apare fereastra principala a programului.

Vom executa un click pe butonul si in momentul conectarii se va primi imediat un mesaj de avertizare care reprezinta un certificat pentru conexiunea securizata. Se va raspunde afirmativ (Yes).

Pentru a inchide aplicatia, se va alege optiunea Exit din meniul File sau se va executa un clic pe butonul din dreapta sus a ferestrei.

Deschiderea unei casute postale pentru un utilizator specificat

Dupa ce aplicatia a fost pornita, pentru a vedea mesajele noi primite va trebui deschis directorul Inbox astfel:

click pe butonul

click pe legatura din cadrul de pagina Mail

apelarea optiunii Mail din meniul Go

apelarea combinatiei de taste Ctrl+Shift+I

Deschiderea unuia sau mai multor mesaje

Mesajele existente in directorul Inbox se pot deschide:

printr-un dublu clic pe mesajul respectiv dupa ce acesta a fost selectat

prin apelarea functiei Open Selected Items din meniul File

apasarea simultana a tastelor Ctrl+O, dar numai dupa ce acesta a fost selectat.

Comutarea intre mesajele deschise

Exista posibilitatea de a avea mai multe mesaje deschise simultan. Procedeul de deschidere este acelasi ca si cel descris in sectiunea anterioara, ele fiind suprapuse pe ecran asemanator unor foi si semnalate in Taskbar.

Inchiderea mesajelor

Pentru a inchide un document lasand aplicatia de posta electronica deschisa pentru utilizari ulterioare se poate folosi meniul File, optiunea Close.

Daca se doreste inchiderea tuturor mesajelor simultan se apeleaza functia Close All Items din    meniul File al aplicatiei.

Utilizarea functiilor Help

Daca ajutorul    nu apare pe ecran el se poate activa prin apasarea butonului direct pe bara de instrumente.

In Task Pane (panoul de lucru din dreapta) va aparea un asistent, dupa care se editeaza intrebarea in campul Type Your Question Here ulterior apasandu-se butonul Search pentru a incepe cautarea.

Asistentul se mai poate activa si prin apasarea tastei F1, inchiderea sa realizandu-se prin inchiderea panoului de lucru.

4 MODIFICARE SETARILOR

Adaugarea sau inlaturarea detaliilor mesajelor ca: expeditor, subiect, data primirii

In    directorul Inbox se va executa un clic dreapta pe oricare dintre antetele existente. Din meniul aparut se alege optiunea Customize Current View.

Dupa un alt click pe butonul Fields, se va deschide o fereastra cu optiuni, inclusiv de modificare a detaliilor de afisat.

In captura de mai jos se sugereaza inlaturarea detaliilor despre subiect (Subject). Operatiunea opusa presupune adaugarea lor si deci, implicit selectia din lista Available Fields (campuri disponibile) si folosirea butonului Add->, pentru adaugarea in lista campurilor de afisat.

Afisarea, ascunderea barei de instrumente

Microsoft Outlook 2003 ofera mult mai multe instrumente decat sunt prezente initial in ecranul utilitarului. Aceste pictograme se pot adauga sau sterge din bara de instrumente dupa preferintele fiecarui utilizator. Adaugarea sau stergerea barelor se obtine prin deschiderea meniului View optiunea Toolbars.

Doar prin simplul click de mouse se pot activa si alte bare de instrumente. Toate barele active la un anumit moment sunt marcate (bifate), dar pentru a dezactiva una dintre ele este suficienta apasarea o singura data pe numele acesteia.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2381
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved