CATEGORII DOCUMENTE |
Etapa de design a site-ului se desfasoara in stransa legatura cu cea de implementare, de scriere a codului HTML pentru paginile care fac parte din site. Totusi, procesul de creare a site-ului nu se poate considera incheiat in momentul finalizarii tuturor documentelor HTML care il formeaza. Urmeaza o etapa adesea tratata oarecum superficial, desi, ca si celelalte, este esentiala pentru construirea unui site de calitate: etapa de testare.
Corectarea este unul din cele mai neglijate aspecte al publicisticii Web. Foarte frecvent puteti intalni pagini Web cu multiple greseli de ortografie, gramatica, formatare, chiar si in cazul site-urilor importante. Paginile cu greseli de ortografie, exprimari neglijente, reflecta cel putin o insuficienta experienta in acest domeniu si, de ce nu, chiar lipsa de respect pentru vizitator.
Corectarea este neglijata in primul rand datorita usurintei extraordinare cu care textele pot fi publicate electronic. Puteti crea o pagina intr-un editor de text si aceasta poate fi publicata la doar cateva minute dupa terminarea ei, daca sunteti suficient de rapid. Cei mai multi nu vor petrece ore in sir verificand existenta eventualelor greseli gramaticale in textul editat, asa cum ar face-o, probabil, in cazul unei tiparituri clasice, daca aceste erori i-ar costa o avere pentru a retipari 10.000 de copii ale documentului. Daca ati facut o greseala, trebuie doar sa deschideti fisierul, sa efectuati corectura si sa il republicati pe Web, unde toata lumea il poate vedea. Este aceasta o strategie corecta? Desigur ca nu.
Calitatea muncii pe care ati depus-o la crearea site-ului defineste calitatea acestuia. Mii, poate milioane de utilizatori ar fi putut deja citi pagina in cauza. Este mult mai simplu sa petreceti cateva ore corectand textul, pentru a evita ca ulterior sa va luptati zile, saptamani sau luni in sir pentru a va recastiga credibilitatea.
Iata cateva metode care va pot ajuta sa corectati mai eficient paginile Web:
Utilizati corectoare automate pentru ortografie si gramatica pentru a descoperi erorile plictisitoare, facute din graba sau din oboseala.
Nu aveti niciodata incredere absoluta in acest tip de corectoare pentru a descoperi erorile mai subtile. Dupa utilizarea lor, incarcati pagina in browser si cititi-o de cateva ori.
Pentru site-urile de dimensiuni mari cititi documentele in mod repetat, cautand de fiecare data un anumit tip particular de erori
La prima lectura concentrati-va atentia pe aspectul general al documentului si pe descoperirea erorilor de formatare, a itemurilor lipsa sau a erorilor de plasare a acestora.
La a doua lectura verificati logica si cursivitatea ideilor si a cuvintelor.
La a treia lectura, corectati minutios intregul text verificand sintaxa, ortografia, punctuatia.
Intotdeauna verificati imaginile, figurile si hartile din pagina. Asigurati-va ca ele au legatura cu textul de referinta, si verificati textul explicativ care insoteste imaginea.
Exista si erori ce vor persista uneori chiar dupa toate aceste verificari. Daca le descoperiti dupa publicarea site-ului, nu mai ramane decat sa le corectati atunci.
Odata terminata verificarea corectitudinii textului din pagini din punct de vedere gramatical si logic, urmeaza etapa de testare a paginilor. In aceasta faza trebuie sa va concentrati pe testarea corectitudinii etichetelor HTML, a link-urilor, a imaginilor si a celorlalte elemente incluse in pagini.
Cea mai simpla cale de testare a link-urilor este de a incarca pagina in browser si de a da click pe fiecare link.
Verificati functionarea tuturor ancorelor din pagini care trebuie sa acceseze sectiunea din pagina corespunzatoare identificatorului ancorei. Atentie la sectiunile multiple ale aceleiasi pagini etichetate cu acelasi identificator. Aceasta greseala poate produce rezultate stranii. Daca browserul sare la o alta sectiune a paginii decat cea asteptata, verificati mai intai identificatorul ancorei in sectiunea pe care browserul o afiseaza.
Verificati apoi modul de functionare a legaturilor catre alte documente, atat in cadrul site-ului cat si in afara sa, respectiv validitatea lor si daca paginile accesate sunt cele potrivite. Daca o anumita pagina nu poate fi deschisa, verificati sintaxa link-urilor si anume:
corectitudinea protocolului specificat
extensia fisierului
existenta simbolului ~
Atentie!
In UNIX, simbolul tilda (~) este utilizat pentru a specifica directorul de start (Home directory) al utilizatorului al carui nume urmeaza dupa acest simbol.
Folosind simbolul ~ va puteti referi la o pagina Web astfel: https://www.server.com/~utilizator/pagina.html
Este posibil ca paginile Web create sa nu arate in browser asa cum au fost ele proiectate. Rezolvarea unor astfel de deficiente poate fi dificila, deoarece cand scrieti codul HTML aveti doar o imagine mentala a modului cum ar trebui sa arate pagina. O solutie pentru a face procesul de depanare mai usor ar fi sa vizualizati pagina cu ajutorul browserului pe masura ce o construiti. Puteti izola diversele sectiuni ale paginii pentru a verifica functionarea fiecareia dintre ele.
Cele mai multe greseli care pot aparea se datoreaza erorilor in codului sursa al paginii. Sintaxa codului este de o importanta critica in HTML. Cele mai comune probleme de sintaxa care apar sunt:
absenta etichetelor de inchidere < / >
imperecherea etichetelor HTML
ghilimelele ' '
imbricarea etichetelor
Iata cateva dintre problemele cu care va puteti confrunta:
O caracteristica de formatare afecteaza o secventa mai mare de text decat era prevazut.
Sa presupunem ca ati folosit intr-o sectiune a paginii una dintre etichetele de titlu, <H3> de exemplu. La vizualizarea paginii in browser constatati ca nu doar textul pe care doreati sa-l evidentiati este formatat astfel, ci o parte mai mare a textului din pagina.
O astfel de situatie este provocata de:
Absenta unuia dintre caracterele ' < ' sau ' > '
Absenta etichetei de inchidere </H3>
Imbricarea defectuoasa a etichetelor HTML
O eticheta de inchidere careia ii lipseste unul dintre caracterele '< 'sau '> nu va fi interpretata corect de browser, prin urmare formatul nu va lua sfarsit decat in punctul in care browserul intalneste caracterul respectiv. Aceasta poate determina afisarea intr-un format gresit a unui text.
Daca acest element este un titlu, tot textul dintre eticheta de deschidere asociata titlului si cea mai apropiata eticheta de inchidere intalnita va fi afisat ca titlu. Daca acest element este text ancora, tot textul dintre eticheta de deschidere <A> si prima eticheta de inchidere intalnita va fi afisat ca o legatura (de culoare albastru si subliniat).
O eticheta de inchidere absenta sau o imperechere inadecvata de etichete va provoca probleme similare. Uneori problemele sunt dificil de urmarit si rezolvat. Urmarirea unei probleme se face in sens descendent, defectiunea trebuie cautata acolo unde incepe secventa de cod eronata si nu unde se sfarseste.
O parte din textul paginii nu este afisat
Textul sau obiectele care lipsesc din pagina pot fi depistate prin urmarirea ghilimelelor ' ' si a etichetelor gresit inchise si care contin adrese URL.
Daca pagina contine ghilimele de deschidere in interiorul unei etichete, si cele de inchidere trebuie sa se regaseasca in aceeasi eticheta. O eticheta din care lipsesc ghilimelele de inchidere nu este interpretata corect si acest lucru poate produce rezultate bizare. Daca eticheta careia ii lipsesc ghilimelele este o eticheta ancora, intreg textul de la primele ghilimele pana la urmatoarele intalnite ar putea fi interpretat de browser ca parte dintr-o adresa URL.
O alta eroare care poate provoca acelasi efect este inchiderea gresita a etichetei continand o adresa URL. Daca o astfel de eticheta nu este inchisa corespunzator, browserul ar putea interpreta orice text care urmeaza, pana la eticheta de inchidere corespunzatoare, ca fiind parte a adresei URL.
Problema se rezolva prin examinarea etichetelor aflate inaintea portiunii de text care nu este afisata. Eroarea ar putea proveni de la orice eticheta care contine ghilimele sau o adresa URL. Ghilimelele utilizate in editorul de text cu ajutorul caruia scrieti codul HTML trebuie sa fie intotdeauna in standard ASCII. Unele editoare de text utilizeaza asa-numitele 'smart quotes' , in care ghilimele de deschidere arata diferit fata de cele de inchidere. Daca procesorul de text cu care lucrati are aceasta posibilitate, ea trebuie dezactivata, deoarece acest tip de ghilimele, nefiind in standardul ASCII, nu vor functiona corect in HTML.
Afisarea defectuoasa a formatului
In cazul cand formatul afisat de browser nu este cel asteptat verificati mai intai compatibilitatea dintre browser si stilul de caractere specificat in codul HTML. Browserul trebuie sa fie capabil sa afiseze stilul ales. Atunci cand sunt folosite stiluri logice, browserul este ultima instanta in decizia privind stilul caracterelor afisate.
O metoda rapida de verificare a existentei unei probleme de compatibilitate este de a afisa paginile utilizand browsere diferite, dintre care unul sa poata afisa in mod sigur stilul de caracter utilizat. Daca acel browser afiseaza textul incorect, se face verificarea codului HTML. Daca textul este afisat corect, atunci exista o incompatibilitate cu celelalte browsere.
In codul HTML, problema poate fi legata de o imbricare defectuoasa a etichetelor. Verificati modul cum au fost imbricate etichetele de formatare din sectiunea de pagina asociata cu eroarea respectiva. Astfel o constructie de tipul urmator:
<EM>Va multumim ca ati vizitat <STRONG>Pagina</EM>noastra</STRONG>
nu va functiona corect, deoarece etichetele <EM> si <STRONG> sunt imbricate eronat.
Dupa etapele de planificare, design si implementare urmeaza etapa de testare a site-ului.
In aceasta etapa se realizeaza:
Corectarea paginilor din punct de vedere ortografic si gramatical
Testarea legaturilor din cadrul site-ului
Testarea legaturilor externe
Depanarea greselilor care tin de sintaxa codului HTML
Etapa de testare este deosebit de importanta pentru impresia generala lasata de site-ul dumneavoastra. Un site cu ortografie neglijenta, cu greseli de exprimare, cu legaturi nefunctionale poate indeparta vizitatorii, oricat de valoroase ar fi informatiile prezentate in interiorul sau.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1241
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved