Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


CIRCULATIA PIETONILOR

Auto



+ Font mai mare | - Font mai mic



CIRCULATIA PIETONILOR

      Orice persoana, indiferent de varsta, sex sau profesie, care se deplaseaza pe jos, pe un drum public este PIETON.



      Pietonii constituie cea mai numeroasa categorie de participanti la traficul rutier.

Sunt considerati pietoni si persoanele cu handicap locomotor, care se deplaseaza cu vehicule speciale. De asemenea si cei care folosesc patine sau alte dispozitive cu rotile sunt considerati tot pietoni.

      Normele legale de circulatie, referitoare la pietoni, se aplica si persoanelor ce imping sau trag un vehicul pentru copiii bolnavi sau infirmi, celor care imping cu mana o bicicleta, precum si persoanelor cu mobilitate redusa, care folosesc pentru deplasare un scaun rulant. Mentionam ca aceste persoane pot sa circule si pe partea carosabila, dar vor respecta toate normele legale ce reglementeaza mersul pe bicicleta.

      Prin ,,Drum public" intelegem orice cale de comunicatie terestra destinata traficului rutier, daca este deschisa circulatiei publice.

Drumul public din afara localitatilor se mai numeste si sosea sau autostrada, iar cel din interiorul localitatilor: strada, bulevard, magistrala. Din drumul public fac parte si podurile, pasajele denivelate, viaductele, tunelurile, trotuarele si locurile de parcare.

      Strada are urmatoarele parti componente: partea carosabila - (suprafata cuprinsa intre trotuare si este destinata prioritar circulatiei vehiculelor, fiind marcata cu benzi de circulatie), bordurile si trotuarul.

      Soseaua are urmatoarele parti componente: parte carosabila (suprafata cuprinsa intre acostamente si destinata cu prioritate circulatiei vehiculelor, marcata de regula cu benzi de circulatie), acostament (fasii laterale ale unor sosele), santul (ce foloseste la scurgerea apelor), poteca.

      In prezent, circulatia rutiera a luat un avant deosebit, iar numarul vehiculelor si autovehiculelor a crescut in mod considerabil, deci un pas gresit sau un moment de neatentie duce de cele mai multe ori la consecinte dintre cele mai grave, victime cazandu-le si copiii si tinerii de varsta scolara.

      Pentru stoparea accidentelor in randul pietonilor si indeosebi in cel al copiilor, dar si pentru imbunatatirea climatului de siguranta pe drumurile publice element  esential in timpul deplasarii este CUNOASTEREA SI RESPECTAREA REGULILOR DE CIRCULATIE. 

    1. CIRCULATIA PE TROTUARE 

      Trotuarul este componenta a drumului public situat de o parte si alta a strazilor, bulevardelor si magistralelor si este rezervat ,,prioritar" circulatiei pietonilor.

      De aici decurge si obligatia pietonilor, in timpul deplasarii, sa foloseasca numai trotuarele sau pistele special amenajate.

      Pentru a se asigura pietonilor siguranta deplina si o deplasare nestanjenita este interzisa crearea de obstacole sau restrictii pentru circulatia pietonilor prin executarea de lucrari sau depozitare de materiale, ori lasarea unor obiecte pe trotuar, fara acordul politiei.

      Conform normelor de comportare civilizata pietonilor elevi li se recomanda:

o    evitarea deplasarii pe trotuare in alergare;

o    evitarea stationarii, cu alti colegi, in mijlocul trotuarului si retragerea intr-un loc unde sa nu fie incomodata deplasarea celorlalti pietoni;

o    evitarea activitatilor de joaca, obligand astfel pe ceilalti pietoni sa ocoleasca, trecand chiar pe partea carosabila sau chiar mai grav din cauza concentrarii la joc se poate ajunge pe suprafata carosabila, copiii devenind predispusi accidentelor;

o    deplasarea sa se faca, pe partea dreapta a trotuarului in directia de mers. Copiii mici insotiti de maturi trebuie tinuti de mana, iar deplasarea si pozitionarea lor sa se faca in partea dinspre cladiri sau garduri, opusa marginii drumului.

o    asteptarea mijloacelor de transport in comun sa se faca stand numai pe trotuar sau acostament si nu pe carosabil.

2. CIRCULATIA PE PARTEA CAROSABILA

      Nu rare ori sunt situatii cand pietonii, din varii motive, folosesc in deplasarile lor drumurile publice situate in afara oraselor sau satelor. Soseaua nu este prevazuta de cele mai multe ori cu trotuare. Pentru ca totusi, circulatia pietonilor sa se desfasoare in siguranta trebuie respectate unele reguli, care sa ocroteasca pietonii.

Se recomanda:

o    folosirea, atunci cand exista, a potecilor sau a drumurilor laterale ce marginesc drumul public;

o    sunt localitati rurale strabatute de sosele cu circulatie intensa unde s-au construit, de o parte si de alta a partii carosabile, trotuare ce trebuie folosite de pietoni;

o    cand, totusi, trebuie sa circule pe carosabil, deoarece lipsesc trotuarele, potecile si acostamentul pietonii sunt obligati sa circule numai PE PARTEA STANGA a drumului, in sensul de mers si cat mai aproape de marginea acestuia, deoarece ii ajuta sa observe cu usurinta orice autovehicul, care vine din fata;

o    deplasarea se va face, pe cat posibil, pe un singur sir;

o    deplasarea pe partea stanga a soselei nu-i scuteste pe pietoni de obligatia de a privi din cand in cand si inapoi pentru a observa traficul, mai ales cand soseaua are pe mijloc linia discontinua, care permite circulatia autovehiculelor care executa depasirea sa intre si pe banda pe care circula pietonii;

o    daca deplasarea se va face in grup se va cauta, pe cat posibil, sa se mearga tot in sir, insa cu semnalizare in fata si in spate cu  fanioane;

o    grupurile organizate cu copii se vor deplasa numai insotiti de persoane majore;

o    se interzice stationarea pietonilor pe carosabil si in special stationarea in curbe sau in locuri lipsite de vizibilitate, datorita faptului ca soferii nu au posibilitatea sa observe din timp prezenta pietonilor.

      Pietonii pot folosi toata latimea drumului public numai in zonele rezidentiale, semnalizate in acest sens, dar sa nu impiedice in mod nejustificat circulatia autorizata a autovehiculelor specializate. 

3. CIRCULATIA PE TIMP DE NOAPTE

De regula, se recomanda pietonilor elevi sa evite circulatia pe timp de noapte si in special portiunile de drum unde nu sunt trotuare amenajate.

Pentru pietoni se fac urmatoarele recomandari:

o    sa nu stationeze pe partea carosabila;

o    sa nu traverseze fara o temeinica asigurare sau prin locuri nepermise;

o    sa fie imbracati in culori deschise sau sa aiba accesorii vestimentare din material reflectorizant;

o    sa foloseasca in timpul deplasarii lanterne sau felinare aprinse;

4. TRAVERSAREA DRUMURILOR PUBLICE

      Traversarea unei sosele, strazi sau bulevard este deosebit de primejdioasa pentru cei ce nu cunosc si nu respecta regulile de circulatie.

      Traversarile se fac intotdeauna prin locuri semnalizate:

INTERSECTII

      Deplasarea se face numai pe:

 - marcajul pietonal (zebra);

      -  la indicatorul  rutier ,,Trecere pentru pietoni";

      -  pe lumina verde a semaforului -

      - la semnalul agentului de circulatie, cu semnificatia ,,LIBER".

      La intersectiile fara marcaj (zebra), indicator rutier sau semafor, traversarea se face pe la coltul acestora, cu o prealabila asigurare din ambele parti (stanga - dreapta), lasand sa treaca vehiculele care se aproprie in acel moment. 

LOCURI SPECIAL SEMNALIZATE

o    indicatorul  folosit pentru marcarea unor astfel de locuri este ,,Trecere pentru pietoni", ce permite pietonilor sa traverseze, dupa ce se asigura, dar care in acelasi timp obliga conducatorii vehiculelor sa reduca viteza si sa acorde prioritate;

o    marcajele pentru trecerea pietonilor (zebra) sunt executate cu vopsea alba, aplicata pe carosabil, ce obliga pietonii sa traverseze numai pe latimea acestor marcaje. Orice traversare in afara acestor marcaje este la fel de periculoasa ca si aceea care se face in locuri unde nu exista indicatoare si marcaje;

TRECERI DENIVELATE PENTRU PIETONI

      Aceste treceri pot fi subterane sau deasupra solului si sunt semnalizate cu ajutorul unui indicator, ce obliga pietonii sa foloseasca aceasta trecere denivelata.

La trecerea drumului public pietonii trebuie sa respecte unele reguli de mare importanta:

o    inainte de a se angaja in traversare pietonul trebuie sa se asigure ca in acel moment, in zona respectiva nu circula vehicule. Deoarece la noi in tara circulatia vehiculelor se face pe partea dreapta a carosabilului pietonii trebuie ca prima data sa priveasca in partea stanga apoi in dreapta si numai daca nu exista nici un pericol sa se angajeze in traversare. Ajuns la jumatatea strazi va privi in dreapta si va continua deplasarea. Asigurarea nu trebuie neglijata nici in cazurile cand traversarea se face prin locuri special amenajate prin marcaje si indicatoare.

Se interzice pietonilor:

o    sa circule pe autostrazi;

o    sa circule pe carosabil, daca exista amenajari speciale pentru ei;

o    sa traverseze drumul public in alte locuri decat in cele permise, ori prin locuri permise fara sa se asigure;

o    sa prelungeasca timpul de traversare, sa intarzie sau sa se opreasca fara motiv;

o    sa se angajeze in traversare atunci cand se aproprie masina salvarii, a pompierilor, a politiei (cu atentionare acustica sau luminoasa) sau coloana oficiala;

o    sa traverseze drumul public prin spatele sau prin fata unui  autovehicul sau tramvai, care stationeaza;

o    sa traverseze, strecurandu-se printre autovehicule parcate in aproprierea bordurii sau trotuarului;

o    sa traverseze prin locuri cu insuficienta vizibilitate (curba, varfuri de panta sau in conditii climaterice nefavorabile);

o    sa traverseze peste calea ferata, cand semnalul luminos sau pozitia barierei sau semibarierei interzice trecerea;

o    sa traverseze in locuri unde sunt instalate dispozitive de protectie a pietonilor, prin escaladarea acestora;

o    sa traverseze prin spatiul interior al intersectiilor;

o    sa circule sau sa traverseze pe sectorul de drum semnalizat cu indicatorul rutier ,,Accesul interzis pietonilor".

      Toate aceste prevederii legale, referitoare la circulatia pietonala, trebuie intelese in ansamblul lor, ca o tema de aparare a vietii si sanatatii pietonilor elevi, dar si ca o componenta



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1264
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved