CATEGORII DOCUMENTE |
Arhitectura | Auto | Casa gradina | Constructii | Instalatii | Pomicultura | Silvicultura |
MONTAREA GRINZILOR
Se porneste de la acelasi plan de axe in care sunt figurate capetele superioare ale stalpilor ,acesta fiind locul unde urmeaza sa se monteze aceste grinzi.
Grinzile se vor confectiona pe santier deoarece au lungimi prea mari pentru a putea fi transportate pe trailer
Se porneste de la acelasi plan de axe pe care sunt figurate capetele superioare ale stalpilor.
Se analizeaza Qt si Ht corespunzatoare grinzilor.
Masina de ridicat (macaraua) va parcurge longitudinal amplasamentul.
Gabaritul macaralei trebuie sa se incadreze in traficul rutier.O banda de circulatie ≈3-4m.
Se face o aproximatie impunand banda de circulatie=4m.
Dupa calculul lui Ra si impreuna cu Qt si Ht (caracteristici de montaj ale grinzilor) se alege macaraua.
Aleg macara PH 430 T.C. : -Raza R=9.14m
-Brat=15.24m
-H=14.99m
-Q=10.93tf
-G=3.93m
STABILIREA DISPOZITIVELOR DE MANIPULARE SI MONTARE
Urmarind tabelele cu diferite tipuri de dispozitive de manipulare a elementelor ce urmeaza a fi montate, se fac urmatoarele propuneri :
Pentru spalpi:
Dispozitiv de ridicat U119 cu urmatoarele caracteristici:
Qd = 150 kgf
Hd = 3290 mm
Qmaxpref = 7.0 tf
Pentru grinzi:
Dispozitiv de ridicat U272 cu urmatoarele caracteristici:
Qd = 763 kgf
Hd = 3120 mm
Qmaxpref = 6.0 tf
STABILIREA TIPULUI SPRIJINIRII GRINZII LA COAMA
Incarcarea care provine din greutatea proprie a grinzii si care revine esafodajului are ca valoare jumatate din greutatea grinzii: Q= 3.30 tf.
Propun esafodajul E75, cu urmatoarele caracteristici:
Hmax = 15 m
Dimensiuni in plan AxB = 1.50x1.50 m
Qmax = 160 kN = 16 tF ( la o inaltime de 13.0 m )
MONTAREA ELEMENTELOR DE CONSTRUCTII METALICE
Montajul trebuie efectuat intr-o ordine care sa asigure indeformabilitatea,stabilitatea si rezistenta elementelor pe toata durata operatiunilor .Lucrarile trebuie sa se execute intr-un ritm rapid care sa blocheze pe o perioada cat mai scurta mijloacele de ridicat si transportat.
Montajul trebuie sa asigure executarea lucrarilor in limitele tolerantelor prevazute de normativele cu character general.In afara de aceasta ,pentru anumite tipuri de constructii pot fi cerute prin conditiile tehnice ale proiectantului si alte valori ale tolerantelor mai stranse,sau uneori chiar mai mari.Nerespectarea tolerantelor impune anumite deformari ale elementelor care pot fi inadmisibile fie sub aspectul exploatarii,fie sub aspectul introducerii unor eforturi suplimentare.
Montarea elementelor de constructii metalice cuprinde suma tuturor operatiilor si proceselor tehnologice de trasare, manipulare, pozitionare si imbinare. Succesiunea lor in cazul acestei constructii este urmatoarea:
Verificarea executiei fundatiilor (dimensiuni, cote, axialitate)
Trasarea pe fundatii a axelor principale ale constructiei si stabilirea masurilor de corectare a cotelor (inaltimea stratului de adaos sau a betonului ce trebuie indepartat prin cioplire).
Corectarea cotei fundatiei asezand piesele de adaos, sau cioplirea acesteia; in cazul cioplirii fundatiei, dupa terminarea operatiei se face o noua trasare a axelor principale
Verificarea formei si dimensiunilor stalpilor;
Trasarea pe fetele stalpilor a axelor principale
Prinderea stalpului in dispozitivul de ridicare (manipulare)
Ridicarea stalpului de la sol sau de pe mijlocul de transpoort si aducerea lui la pozitie verticala
Manevrarea sagetii macaralei (rotirea) pentru aducerea stalpului deasupra fundatiei
Coborarea stalpului pe fundatie
Pozitionarea pe fundatie a stalpului , verificandu-se asezarea in axele principale ale constructiei si verticalitatea sa;
Fixarea provizorie (daca este cazul se ancoreaza cu cabluri la sol)
Montarea grinzilor de platforma, respectiv a celor de acoperis, in maniera urmatoare:
Verificarea dimensiunilor grinzilor
Trasarea pe talpa inferioara a grinzii a axului longitudinal si lungimea de rezemare
Prinderea la dispozitivul de ridicare
Ridicarea la o cota superioara consolelor stalpilor si efectuarea unei translatii spre console
Coborarea grinzii pe console si pozarea ei corecta (asezarea in ax, verificarea lungimii de rezemare)
Verificarea cotelor grinzii in dreptul consolelor, si corectarea acestora prin introducerea , la nevoie a unor placute metalice
Imbinarea grinzilor
Ridicarea si montarea panelor si contravantuirilor de acoperis
Montarea luminatorului
Montarea elementelor de inchidere.
Tehnologia de montaj a stalpilor metalici
Principalele operatii necesare montarii stalpilor metalici sunt:
- Verificarea aliniamentelor si trasarea pe fundatii a principalelor axe ale constructiei. Dupa executarea tuturor fundatiilor, pe fiecare se traseaza centrul sau geometric, apoi, cu un teodolit axat pe bornele constructiei (de la care s-a efectuat trasarea fundatiilor), se ridica topometric sirurile de fundatii si se masoara unghiurile dintre ele, iar cu o ruleta cu banda metalica se masoara deschiderile. Pe baza rezultatelor obtinute se efectueaza eventualele corectii ale pozitiilor stalpilor fata de axele geometrice ale fundatiilor, apoi se traseaza pe fundatii axele de montaj, folosind ca si la ridicare, teodolitul
- Verificarea cotelor fundatiilor; cu ajutorul unei nivele topometrice si a unei mire se masoara cota fiecarei fundatii, alegandu-se acelasi punct care, de obicei, este punctul de intretaiere a axelor de montaj, marcate anterior pe fiecare fundatie. Fata de cotele din proiect ale bazelor stalpilor (care prin proiect se prevad cu 50100mm deasupra cotei fundatiei de beton), se stabileste inaltimea adaosului necesar fiecarei fundatii; daca unele fundatii s-au turnat la cote superioare celor din proiect, acestea se corecteaza prin spargerea unui strat de beton, astfel incat nivelul superior sa ramana la cel putin 50 mm sub nivelul din proiect al bazei stalpilor, pentru a fi posibile adaosurile metalice
- Verificarea lungimii stalpilor; se masoara lungimile totale ale stalpilor si rezultatele se compara cu valorile din proiect; eventualele diferente se corecteaza, modificand inaltimea adaosurilor metalice; se trece apoi la pregatirea si montarea adaosurilor metalice pe fiecare fundatie
- Montarea stalpilor; se masoara si se traseaza vizibil, la partea de deasupra bazei, axele din proiect ale stalpului; pe talpa bazei se masoara distantele dintre gaurile buloanelor de ancoraj si se compara cu aceleasi distante, masurate pe buloanele de fundatie. Apoi, de stalp se fixeaza dispozitivele de prindere sau cablurile de legare, care se agata la carligul macaralei; se ridica stalpul (odata cu manevrarea palanului macaralei se roteste bratul in directia stalpului care se ridica), se aduce deasupra fundatiei; se potriveste cu gaurile bazei in dreptul buloanelor, se coboara la pozitie, se centreaza (se deplaseaza in plan orizontal pana se obtine coincidenta axelor de montaj trasate pe fundatii, cu axele de proiect ale stalpilor) si se corecteaza verticalitatea. Eventualele corecturi se realizeaza prin adaosuri metalice suplimentare asezate intre placa bazei si pachetul de adaosuri si se strang provizoriu piulitele suruburilor de ancorare. Daca prin buloane nu se pot transmite momente fundatiei, este obligatorie ancorarea provizorie a stalpului cu trei cabluri de otel asezate pe trei directii (la 120) si prinse la sol in locuri pregatite anterior. Inainte de ridicare, pentru dirijarea sa in timpul montarii, pe baza stalpului se leaga franghii. Dupa strangerea definitiva a piulitelor buloanelor de ancoraj se toarna betonul sub placa de baza (subturnarea)
In cazul stalpilor cu incarcari reduse (fara pod rulant), fundatia se executa cu aproximativ 30 mm sub nivelul placii de baza. Aducerea la verticala si evetualele corectii se realizeaza prin pene metalice asezate intre placa de baza si fundatie. Dupa terminarea montajului se toarna sub placa de baza un beton preparat cu agregat marunt (subturnare). Penele metalice se pot scoate dupa intarirea betonului, locasurile ramase libere completandu-se cu beton.
Tehnologia de montaj a GRINZILOR
Tehnologia de montaj a grinzilor presupune urmatoarele operatii principale:
Verificarea lungimii tronsonului de grinda, la sol se masoara fiecare tronson si se insemneaza exact lungimea lui
Alinierea si asamblarea tronsoanelor, dupa alinierea tronsoanelor, se imbina capetele grinzii. Imbinarea este definitiva si se realizeaza conform proiectului.
Legarea la carlig, in functie de tipul, forma si marimea grinzii , stabilindu-se tipul de agatare (grinzile cu inima plina se leaga cu dispozitive de prindere tip gheara cu surub. Elementul este dirijat in timpul montarii cu funii de canepa legate de capetele tronsoanelor
Ridicarea la pozitie de montaj
Definitivarea pozitiei stalpilor si a grinzilor; dupa verificarea verticalitatii stalpilor si efectuarea eventualelor corectii, cu un aparat topometric optic (nivela sau teodolit), se verifica cota superioara a grinzilor. Se determina diferentele de cota si se fac corecturi prin adaosuri metalice asezate intre grinda si consola stalpului; pentru valori mai mari de 15 mm aducerea la cota se realizeaza prin introducerea sau scoaterea adaosurilor de sub talpile stalpilor. Ridicarea grinzilor si a stalpilor se realizeaza cu ajutorul cricurilor hidraulice. Dupa asigurarea orizontalitatii grinzii, se strang definitiv piulitele buloanelor de ancoraj; Dupa terminarea operatiei de axare, se trece la realizarea imbinarii definitive a tronsoanelor (prin sudare, nituire sau cu buloane de inalta rezistenta)
Verificarea finala a axarii si orizontalitatii grinzilor dupa realizarea imbinarilor definitive ale stalpilor .
In cadru procesului de montaj al grinzilor fazele succesive sunt urmatoarele:
in prima faza grinzile sunt aduse pe tronsoane, aliniate si ansamblate la sol pentru toate pozitiile.
In faza a 2-a se ridica grinzile si se prind de stalpi pentru punctele de statie P1..P36.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2110
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved