Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


SCARI

Constructii



+ Font mai mare | - Font mai mic



SCARI

Scarile sunt ansambluri constructive, structurale, care asigura circulatia pe verticala intre nivelurile cladirii in procesul de exploatare curenta, intre exterior (trotuar) si parter. In cladirile cu inaltimi mari, circulatia pe verticala se realizeaza cu mijloace mecanice - ascensoarele, care asigura circulatia pe verticala a persoanelor si marfurilor, si escalatoarele (scari rulante) - folosite in cazul circulatiilor cu debit mare, frecvent intilnite in marile magazine sau in statiile de metrou si pasaje subterane. In toate cazurile, constructiile sunt prevazute insa cu scari care asigura circulatia pe verticala in cazul defectarii mijloacelor mecanice sau in cazul unor calamitati care impun o evacuare rapida a cladirii.



1. Clasificarea scarilor

Clasificarea scarilor se face, in functie de scopul urmarit dupa :

a. Dupa destinatie , scarile pot fi :

- monumentale: executate la exterior ca scari de acces la unele cladiri importante sau la interior pe unul sau doua niveluri la teatre, muzee, cladiri administrative etc.

- principale: realizate la cladiri cu mai multe niveluri, fara acensoare asigura atat circulatia obisnuita cat si evacuarea in caz de pericol .

- secundare: executate pe intreaga inaltime a cladirii, asigurand o circulatie in paralel cu scarile principale si ascensoarele sau asigurand circulatia numai intre anumite niveluri (la poduri si subsoluri);

- de incendiu: care asigura evacuarea in caz de pericol, amplasate de regula pe fetele exterioare ale unor pereti si au legaturi directe la coridoarele de circulatie ale fiecarui nivel al cladirii;

- industriale destinate intretinerii sau exploatarii utilajelor industriale amplasate la diferite niveluri fata de nivelul pardoselilor;

b. Dupa pozitia fata de cladire pot fi:

scari exterioare

scari interioare;

c. Dupa modul de comportare la foc pot fi

- incombustibile: scari din beton, piatra si materiale ceramice;

- greu combustibile: scari metalice

semicombustibile: scari din lemn ignifugat

- combustibile: scari din lemn neignifugat

d. In functie de inaltimea treptelor, scarile pot fi

- scari cu trepte joase avand h ≤ 16,5 cm - in scoli, spitale, gradinite, recomandabile pentru circulatia copiilor, batrinilor sau bolnavilor

- scari cu trepte mijlocii, la care 16,5 cm < h ≤ 17,5 cm - sunt scarile cele mai comode si de folosinta curenta;

- scari cu trepte inalte, la care 17,5 cm < h ≤ 22,5 cm - scari secundare in cladiri joase sau scari de acces in subsoluri si poduri;

- scari abrupte, cu 22,5 cm < h ≤ 30,0 cm - scari verticale de incendiu sau acces in spatii tehnice;

e. In functie de materialul din care se executa pot fi:

- scari din lemn;

- scari din metal;

- scari din piatra naturala

- scari din materiale ceramice

- scari din beton armat

f. Dupa forma in plan a treptelor pot fi (a se vedea figura de mai jos)

- scari cu rampe drepte: se utilizeaza frecvent la scari principale si secundare pentru cladiri multietajate, avand forma in plan a treptelor dreptunghiulara (figura de mai jos: a, b, c, d,e,f );

- scari cu rampe curbe, au domeniul de utilizare limitat iar conditia de siguranta in exploatare obliga ca raza curbei vangului interior sa fie de cel putin 1,50 m (figura de mai jos: h,i,j);

- scari cu trepte balansate - scari folosite numai la locuinte individuale sau la cladiri cu numar redus de niveluri (max P + 2 E) si cu cel mult trei apartamente la scara ; nu se admit ca scari principale in scoli (figura de mai jos: g);

Balansarea treptelor se face pe zona de schimbare a sensului de urcare, unde nu este posibila executarea unui podest intermediar.

Latimea treptelor balansate masurata pe linia pasului trebuie sa fie egala cu latimea treptei drepte, la vangul interior trebuie sa fie de minimum 12 cm, iar la vangul exterior, de maximum latimea treptei plus 20 cm (b+20 cm).

2. Alcatuirea scarilor

Scarile sunt formate din: rampe, podeste si balustrade, care sunt elemente cu rol functional, cu precizarea ca rampele si podestele sunt in acelasi timp si elemente de rezistenta a scarilor.

a. Rampa, este elementul inclinat al scarilor, fiind alcatuit dintr-un element de rezistenta si trepte .

Forma in plan este dreapta sau curba . Se recomanda ca numarul minim de trepte intr-o rampa sa fie 3 si numarul maxim 16, dar la cladirile de locuit cu putine niveluri ( P .. P + 2 E ) se admit si rampe cu 18 trepte .

b.Treptele se caracterizeaza prin dimensiunile geometrice: latime (b), inaltime (h) si lungime (l). Lungimea treptelor este egala cu latimea rampei. Inaltimea treptei se mai numeste contratreapta.

c. Marginile libere (canturile) rampei se numesc vanguri. Sunt rampe cu doua vanguri (rampele libere), cu un vang (o margine fiind alipita de perete) si fara vanguri (rampe amplasate intre doi pereti);

d.Linia pasului, reprezinta proiectia in plan orizontal a liniei de folosire

(liniei de circulatie) normala a treptelor si este situata la 50..60 cm de vangul interior . Se reprezinta cu o sageata la capat care arata sensul de urcare.

e. Podestele sunt elemente plane orizontale care se dispun la capetele rampelor cu scopul de a face urcarea mai putin obositoare, oferind totodata posibilitatea schimbarii directiei rampei. Sunt si podeste intermediare (intre niveluri), care au o cota de nivel intermediara intre cele doua niveluri.

Grinzile care servesc la rezemarea podestelor se numesc grinzi-podest. De regula se prevad la marginea interioara a podestului, grinda-podest servind si pentru rezemarea rampei. Sunt scari fara grinzi de podest la care rampa si podestul reprezinta o placa franta continua (fig.7.2).

Sustinerea rampei poate fi realizata si de grinzi inclinate amplasate numai pe portiunea rampei sau si sub podeste (cand nu avem grinzi de podest), fiind grinzi frante. Daca sunt amplasate pe marginile rampei se numesc grinzi-vang.

f. Balustradele sunt elemente cu rol functional ce se prevad la marginile libere ale rampelor si podestelor, avand rolul de siguranta si sprijin pentru circulatie, fiind prevazute cu mana curenta (din lemn, material plastic etc.).Desi nu este element structural, balustrada trebuie sa preia incarcarile ce apar in caz de aglomeratii .

3. Proiectarea functionala a scarilor

Prin proiectarea functionala a scarilor se determina latimea minima a rampelor si podestelor, precum si dimensiunile treptelor pentru a corespunde cerintelor de circulatie optima. Totodata in proiectarea functionala se au in vedere si cerintele ce se impun intr-un cadru mai larg referitoare la caile de evacuare in caz de incendiu unde, pe langa latimile minime pentru podeste si rampe, se mai prevad latimile minime pentru coridoare, unele usi si alte spatii in legatura directa cu evacuarea in caz de incendiu.

Pentru a stabili numarul de trepte intre doua niveluri se utilizeaza urmatoarea relatie : n = H / h ;    

in care

H este inaltimea nivelului

h este inaltimea impusa a treptei ;

Prin corectarea inaltimii treptei h, n trebuie sa rezulte un numar intreg.

Latimea treptelor b rezulta din formula pasilor prin care se asigura o circulatie comoda: 2 h + b = 62 .64 cm (relatia lui Rondelet); la crese si gradinite relatia de determinarea a latimii b este urmatoarea: 2 h + b = 58.60 cm, cu recomandarea ca h ≤ 15 cm.

In masura in care este posibil, la aceeasi scara a unei cladiri se vor pastra neschimbate dimensiunile treptelor (b si h) pe toata inaltimea cladirii, exceptandu-se eventualele prelungiri cu circulatie redusa spre subsoluri sau poduri.

Oricum este obligatoriu ca treptele unei rampe sa aiba aceiasi latime b si aceeasi inaltime h.

Lungimea treptelor unei rampe (latimea libera minima pentru rampe si podeste) se calculeaza in functie de fluxurile de circulatie (siruri de persoane asezate una in spatele celeilalte).

Numarul necesar de fluxuri ( F ) se stabileste cu relatia F = N / C , unde :

N -este numarul de persoane care trebuie sa treaca prin calea de evacuare;

C - este capacitatea de evacuare a unui singur flux exprimata prin numarul total de persoane care se evacueaza pe toata durata operatiei de evacuare.

Precizarile necesare pentru stabilirea numarului de persoane (N) si capacitatea de evacuare a unui flux (C) se dau in " Norme tehnice de proiectare si realizare a constructiilor privind protectia la actiunea focului " (P 118 - 99).

In functie de numarul de fluxuri necesare, latimea libera minima (lungimile minime libere ale treptelor) este de : 0,9 .1,0 m ; 1,10 m ; 1,60 m ; 2,10 m si 2,50 m , pentru 1, 2, 3, 4 si 5 fluxuri .

Balustradele se executa cu inaltimi de 80 ...90 cm masurate de la fata superioara a treptei.La crese si gradinite se executa o mana curenta suplimentara la 50 ..60 cm inaltime . In dreptul ferestrelor intretaiate de rampe sau podeste se executa de asemenea balustrade. Latimea podestelor de nivel care asigura accesul in apartamente se mareste peste valorile minime, in cazul in care deschiderea usilor se face spre scara. In dreptul ascensoarelor latimile minime ale podestelor se stabilesc in functie de sensul de deschidere a usilor ascensorului .

4. Tipuri de scari

a. Scari din lemn - se pot realiza fara contratrepte sau cu contratrepte care reazema pe grinzi-vang din dulapi, aparente sau ascunse. Intradosul rampei (partea de jos) poate fi aparent sau inchis cu scanduri aparente sau tencuite(fig.7.5.a)

b. Scari metalice - se pot realiza cu sau fara contratrepte din tabla care reazema pe grinzi-vang din profile U laminate sau din tabla groasa prin intermediul unor corniere. Marginea treptelor poate fi rigidizata cu otel lat sau cu corniere.Exista si scari cu grinzi-vang metalice de forma speciala pe care reazema trepte din lemn(fig.7.5.a)..

c. Scari din beton armat - se utilizeaza la toate tipurile de cladiri datorita avantajelor : capacitate portanta, rigiditate, stabilitate, rezistenta la uzura mari. Se pot realiza din beton armat monolit sau din elemente prefabricate.

Finisajul treptelor si contratreptelor se poate realiza cu mozaic turnat sau cu placaje speciale.

c.1. Scarile din beton armat turnat monolit se executa prin turnarea pe loc a betonului pe un cofraj care reproduce exact forma intradosului scarii (fig.7.5.c , d, e ,f)

c.2. Scarile prefabricate din beton se realizeaza din elemente prefabricate cu dimensiuni mari: rampe si podeste separate sau rampa si jumatate din unul sau din ambele podeste, precum si scari prefabricate cu trepte independente care se monteaza pe doua grinzi-vang sau pe o grinda centrala, sau se incastreaza pe un stalp central in cazul scarilor circulare.

5. CASA SCARII

In functie de pozitia sa in plan, casa scarii poate fi amplasata in interiorul cladirii, la margine sau chiar in exteriorul cladirii.

Avand in vedere ca scarile trebuie sa asigure evacuarea persoanelor in caz de incendiu este necesar ca rampele, podestele si peretii casei scarilor sa prezinte o rezistenta la foc cel putin egala cu a structurii de rezistenta a cladirii.

Referitor la casa scarii se recomanda:

- evitarea formarii tirajului de aer in casa scarii pentru a limita propagarea incendiului pe verticala;

- la blocuri de locuit fiecare scara sa aiba acces pe terasa (sau pod) pentru a se asigura, in situatia unui incendiu iesirea (in caz de blocare a scarii) si apoi de pe acoperis accesul la alta scara.

- realizarea casei scarilor implica probleme legate de intreruperea continuitatii planseelor pe o anumita zona, rezultand o reducere a efectului de saiba rigida a planseelor in plan orizontal, fiind necesare masuri de continuitate a planseului



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 16295
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved