Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Energia solara

Instalatii



+ Font mai mare | - Font mai mic



Energia solara

Soarele este una dintre miliardele de stele, dar este sursa de energie a tuturor fiintelor vii de pe intregul Pamant. Energia solara care ajunge pe Pamant in 40 de minute ar fi de ajuns pentru a acoperi nevoia de energie a intregii omeniri.
Omul utilizeaza intr-o asa masura combustibilul pe baza de materie fosiliazata (petrol si carbune) incat rezervele se vor epuiza in a doua parte a secolului urmator. Mai demult s-a crezut ca centrala atomica este o solutie alternativa, dar gradul sau de periculozitate este demonstrat de catastrofa nucleara de la Cernobal, din 1986. S-a demonstrat ca dintre sursele de energie care ar putea inlocui combustibilul fosil, este energia solara, aceasta ofera siguranta si exactitatea cea mai mare.



Soarele produce energie de miliarde de ani. Energia solara calatoreste spre Pamậnt ca radiatie electromagnetica, foarte asemanatoare undelor radio, dar intr-o cu totul alta scala de frecventa. Energia transmisa de Soare in afara atmosferei terestre este de cca. 1367 W/m. O parte din energie este absorbita in momentul trecerii prin atmosfera Pamantului. Acest fenomen are ca rezultat direct o cantitate de energie solara disponibila la nivelul solului de 1000 W/m2. Intr-o zi senina, Soarele trimite pe Pamant o cantitate de energie de 5000 de ori mai mare decat necesarul mondial de energie. In orice moment al zilei, energia solara existenta, depinde in primul rand de conditiile atmosferice si de pozitia soarelui pe cer.

Soarele     incalzeste atmosfera pamantului, vaporizeaza apa din oceane, directioneaza norii rezultati prin curenti de aer, denumite si vanturi spre continente, acolo unde isi dovedesc utilitatea determinand ploile si mentinand debitele raurilor. Aceasta este o modalitate directa de a folosi aceasta energie si face parte din procesele fiziologice ce au loc pe pamant de milioane de ani. Insa Soarele poate face 'un pic' mai mult: ar putea sa asigure intreaga cantitate de energie de care are nevoie o societate industriala moderna, la scara mondiala pentru un viitor indefinit; ceea ce nu poate face o sursa de energie obisnuita. Acestea s-ar putea intampla cu usurinta fara poluare.

Energia solara se refera la o sursa de energie reinnoibila care este direct produsa prin lumina si radiatia solara. Energia solara ar putea asigura de 5.000 de ori mai multa energie decat nivelul actual de consum. Deocamdata exploatam numai 5.000 MW, ceea ce reprezinta numai 0,15% din productia totala de energie a omenirii. Se poate remarca usor ca energia solara este, deocamdata, o resursa slab folosita.

Despre Soare

Principala sursa de energie a Pamantului este Soarele care prezinta urmatoarele caracteristici:

  • magnitudinea vizuala: Mv= -27,73
  • magnitudinea absoluta: M=+4,84
  • temperatura medie a suprafetei: T=5762 50 K
  • temperatura in centru este1,5 107 K
  • raza r=(6,69 108 m
  • diametrul unghiular: a (0,01 rad)
  • masa: M=(1,991 1030 kg
  • densitatea medie este: 1,41 0,002 g/cm3

Regiunea centrala a Soarelui cu raza de 0,23 r contine 40% din masa totala, energia creata este transferata catre paturile superioare ale atmosferei solare. Atmosfera solara este alcatuita din cromosfera si coroana

  • cromosfera care este o patura rarefiata de 12000 - 15000 km grosime, avand culoarea rosie. Temperatura este de 4500 K la baza si de 106 K la inaltimea de 1200 km.
  • Coroana este o patura albicioasa stralucitoare observata numai pe timpul eclipselor de Soare

In exteriorul atmosferei terestre, intensitatea radiatiei solare are o valoare de I0=1353 W/m2 , denumita si constanta solara.

Distanta medie Soare - Pamant este de 1,5 108 km



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1228
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved