Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Calitatea educatiei - Tehnica predarii: arta si stiinta

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micCalitatea educatiei

1. Definitii si conceptiiIn Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind asigurarea calitatii educatiei, aprobata prin Legea nr. 75/12.07.2005, se definesc termenii:

Educatia se refera la programele si activitatile de formare academica sau profesionala initiala si continua.

Calitatea educatiei este ansamblul de caracteristici ale unui program de studiu si ale furnizorului acestuia, prin care sunt satisfacute asteptarile beneficiarilor, precum si standardele de calitate.

Cresterea competitivitatii, a expansiunii pietei si deopotriva a globalizarii, face ca asigurarea calitatii in invatamant sa constituie un obiectiv major al Asociatiei Universitatilor Europene (EUA) in general, respectiv in invatamantul preuniversitar in particular. Acest obiectiv a fost formulat in toate declaratiile si acordurile europene: Declaratia de la Sorbona (1998), Declaratia de la Bologna (1999), Mesajul de la Salamanca (2001), asigurarea calitatii devenind un factor major in determinarea competitivitatii si atractivitatii oricarei scoli europene.

In consecinta, asigurarea calitatii este astazi o optiune fundamentala pentru nivelul de standard european, privit in tot unitarul sau, iar intr-o societate bazata pe umanism, aceasta dobandeste noi valente prin calitatea educatiei.

Jacques Delors, in calitate de coordonator al Comisiei Internationale pentru Educatie in secolul XXI, sublinia in Raportul catre UNESCO faptul ca, in confruntarea cu numeroasele provocari pe care i le rezerva viitorul, umanitatea vede in educatie un instrument indispensabil pentru a atinge idealurile pacii, libertatii si dreptatii sociale. La incheierea sarcinii sale, Comisia isi afirma convingerea ca educatia trebuie sa joace un rol fundamental in dezvoltarea individului si a societatii. In capitolul "Educatia: utopia necesara", Comisia nu vede in educatie un remediu miraculos sau o formula magica ce ar permite deschiderea portilor spre o lume in care toate idealurile sa poata fi atinse, ci ca pe unul dintre principalele mijloace disponibile pentru a cultiva o forma de dezvoltare umana mai adanca si mai armonioasa, ducand astfel la reducerea: saraciei, excluderii sociale, ignorantei, opresiunii si razboiului.

Intr-o perioada in care politicile educationale sunt profund criticate si, din ratiuni economice si financiare, nu mai constituie o prioritate, Comisia doreste sa impartaseasca unui numar cat mai mare de persoane convingerile sale, prin analizele efectuate, prin discutii si recomandari. Copii si tinerii de azi vor prelua stafeta de la actuala generatie de adulti care, fiind mult prea concentrata asupra propriilor probleme, uita de nobila lor misiune, uita ca educatia este si o expresie a afectiunii noastre fata de copii si tineri, pe care trebuie sa-i primim cum se cuvine in societate, oferindu-le, fara rezerve, locul care le revine de drept - un loc in sistemul educational, fara indoiala, dar si in familie, in comunitatea locala si nationala. Atentie la vorbele poetului: "Copilul este tatal Omului"!

Astfel, se impun:

a)     prestarea unor servicii educationale de calitate, adaptate permanent nevoilor unei societati bazate pe cunoastere, in conformitate cu noile tehnologii si cu necesitatile pietei fortei de munca;

b)     crearea unei culturi institutionale care sa incurajeze implicarea intregului personal educational si administrativ in adoptarea unei etici a imbunatatirii continue a calitatii;

c)     evaluarea permanenta si pe tot parcursul proceselor  educationale a calitatii, depistarea neconcordantei cu standardele existente si corectia non-calitatii acolo unde aceasta a aparut;

d)     dezvoltarea continua a infrastructurii;

e)     impartasirea unei dimensiuni europene in evaluarea calitatii prin implicarea in proiecte si retele internationale de asigurare a calitatii in domeniul invatamantului preuniversitar;

f)      perfectionarea continua a personalului didactic.

2. Tehnica predarii: arta si stiinta

Existenta unei legaturi stranse intre cel care preda si cel care invata este esentiala pentru desfasurarea procesului didactic.Evident, cunostintele pot fi acumulate printr-o diversitate de metode, oar folosirea invatamantului la distsnta si introducerea tehnologiilir moderne in sala de clasa si-au dovedit in egala masura eficienta. Cu toate acestea, pentru o larga majoritate de elevi, in special pentru cei care nu au ajuns inca sa stapaneasca abilitatile de a judeca si de a invata independent, profesorul ramane un catalizator indispensabil. Cu toate ca abilitatea de a invata si a studia independent se dovedeste cheie unei dezvoltari individuale permanente, aceasta abilitate se manifesta numai dupa o perioada oarecare de interactiune cu un profesor sau cu un alt tip de mentor spiritual. Fiecare dintre noi isi aminteste de un profesor care l-a incurajat sa minceasca putin mai mult, pentru a ajunge sa rezolve pana la capat o anumita problema. Exista vreun om care, ajuns intr-un moment al vietii in care se vede nevoit sa ia niste decizii importante, sa nu fie influentat macar intr-o oarecare masura de ceea ce a invatat sub indrumarea profesorului respectiv?

Activitatea profesorului nu se margineste la transmiterea de informatii sau de cunostinte. Ea mai implica si modul de prezentare a acelor cunostinte sub forma unor prezentari a problemelor in cadrul unui anumit context, precum si plasarea problemelor respective intr-o anumita perspectiva, astfel incat cel care invata sa poata face conexiunea intre solutiile gasitre si alte probleme, intr-un cadru mai larg. Reletia dintre profesor si elev are ca scop dezvoltarea integrala a personalitatii elevului, punand un accent deosebit pe increderea in sine. Din acest punct de vedere, autoritatea intruchipata de prfesor ramane intotdeauna una paradoxala, deoarece nu se bazeaza pe afirmarea puterii acestuia, ci pe recunoasterea benevola a legitimitatii cunostintelor detinute. Functia detinuta de profesor, cea de intruchipare a autoritatii, se va modifica probabil in timp, insa isi va pastra esenta, aceea de sursa a raspunsurilor la intrbarile puse de elev in legatura cu lumea ca preconditie decisiva pentru reusita integrala a procesului de invatamant. In plus, in societatile moderne se resimte din ce in ce mai mult necesitatea ca procesul de predare-invatare sa ajute la formarea judecatii individuale si a simtului responsabilitatii fiecarui individ, astfel incat sa le permita elevilor dezvoltarea capacitatii de a anticipa schimbarile din jur si de a se adapta la ele. Cu alte cuvinte, procesul educational trebuie sa ajute la dezvoltarea conditiilor pentru educatia permanenta a individului. Desfasurandu-si activitatea sub indrumarea profesorului si mentinandu-se permanent in dialog cu el, elevul primeste ajutorul de care are nevoie pentru a-si capacitatea de judecare.

Atuul pricipal al profesorilor il constituie exemplul pe care il dau, curiozitatea, spiritul deschis si tolerant, disponibilitatea de a accepta ca afirmatiile lor sa fie puse la indoiala si taria de a-si asuma greselile. In primul rand insa, ei trebuie sa transmita dragostea de invatatura. Acum mai mult ca oricand, se simte nevoia unei reconsiderari a educatiei profesorului, pentru ca, prin aceasta, sa se pregateasca in viitor profesori care sa detina exact acele calitati intelectuale si umane in masura sa faciliteze o abordare novatoare a tehnicii predarii si a managementului educational.

3. Calitatea profesorilor

Pentru a face fata cresterii extrem de rapide a populatiei de varsta scolara, in perioada 1970-1990 au fost angajati nenumarati profesori. De multe ori selectarea lor a trebuit sa fie intreprinsa tinand seama de resursele financiare limitate si nu s-a reusit sa se gaseasca intotdeauna candidati specializati. In multe cazuri conditiile de munca ale profesorilor s-au deteriorat serios, in mare masura din pricina lipsei de resurse financiare si de materiale didactice potrivite, dar si din pricina numarului excesiv de elevi dintr-o clasa. Atentia pe care o necesita elevii care intampina dificultati serioase de ordin financiar sau social implica noi sarcini, pentru care profesorii sunt adesea insuficient pregatiti.

Importanta pe care o detine calitatea procesului de predare si, in consecinta, importanta profesorilor nu poate fi suficient subliniata. Atitudinile definitorii fata de invatatura, precum si imaginea despre sine acelui care invata se formeaza in faza de inceput a educatiei elementare. In aceasta faza rolul pe care il joaca profesorul este crucial. Cu cat handicapurile pe care trebuie sa le depaseasca copiii care vin la scoala sunt mai mari - aici fiind vorba despre saracie, mediu social cu probleme sau deficiente fizice-, cu atat mai mari vor fi obligatiile profesorului. Pentru a fi eficienti, profesorii trebuie sa se foloseasca de o rezerva impresionanta de talent si abilitati pedagogice, precum si de calitati specific umane, complementare autoritatii, cum ar fi empatia, rabdarea si supunerea. Cand primul profesor pe care il are un copil sau chiar un adult este slab pregatit si prea putin motivat, insesi temeliile pe care se va cladi toata educatia viitoare vor fi subrede. Comisia Internationala pentru Educatie in secolul XXI precizeaza in raportul sau ca reafirmarea importantei pe care o au profesorii in cadrul procesului de educatie elementara si imbunatatirea competentei profesorilor sunt sarcini care trebuie luate in discutie de toate guvernele lumii. Masurile de care este nevoie pentru a selecta viitorii profesori dintre studentii cei mai motivati, pentru a le oferi o pregatire mai buna si pentru a-i incuraja pe cei mai buni dintre ei sa preia cele mai dificile posturi trebuie sa fie stabilite in raport cu conditiile specifice fiecarei tari. Insa, oricum ar fi, asemenea masuri trebuie adoptate neaparat, fiindca, fara ele, este putin probabil ca se va inregistra vreo imbunatatire semnificativa a calitatii invatamantului exact acolo unde ar fi nevoie de ea.

Astfel, imbunatatirea calitatii si a motivatiei profesorilor trebuie sa devina prioritati ale tuturor statelor lumii. Unele dintre domeniile in care se pot face cativa pasi inainte sunt: selectia; educatia initiala; calificarea la locul de munca prin dezvoltarea programelor de continuare a studiilor in timpul activitati profesionale, iar pentru a permite cat mai des accesul profesorilor la astfel de programe trebuie sa li se asigure in special tehnicile de comunicare adecvate; formatorii profesorilor; supervizarea; organizarea invatamantului (managementul); participarea unor persoane din afara spatiului educational; conditiile de activitate; materialele didactice.

4. Calitatea elevilor si factorii care determina reusita scolara

O perspectiva interesanta ne ofera analiza factorilor care determina reusita prescolara si care ne duce indirect la eficienta invatarii. Modelul prezentat are ca punct de plecare lucrarea lui Kulcsar.


Personalitatea elevului reprezinta factorul fundamental al reusitei scolare, conditiile interne prin intermediul carora actioneaza conditiile externe. In cadrul acesteia vom distinge:

- factorii fizici: starea de sanatate, echilibrul psihosomatic, rezistenta la efort, potentialul genetic.

factorii psihici

a.       intelectuali: inteligenta, stilul cognitiv, nivelul de dezvoltare a proceselor intelectuale (memori, gandire, imaginatie, atentie);

b.      nonintelectuali: motivatia, interesele, atitudinile, trasaturile de personalitate.

In psihopedagogie se utilizeaza conceptul dematuritate scolara vizand maturitatea fizica, cea volitiva, sociala, morala, mintala si maturitatea pentru munca.

5. Exemplu de acord de parteneriat pentru educatie

Avand in vedere prevederile Constiututiei Romaniei, ale Legii Invatamantului nr.84/1995 modificata si completata, ale Legii nr.128/1997 - Statutul Personalului Didactic, modificata si completa, ale Regulamentului de Organizare si Functionare a unitatilor scolare, ale Legii nr.272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copiilor, se incheie prezentul:

ACORD DE PARTENERIAT

PENTRU EDUCATIE

I.           Partile semnatare:

Unitatea de invatamant: , cu sediul in .., strada. nr. , reprezentata prin director, ..

Beneficiarul indirect: d-na/dl , parinte/reprezentantul legal al elevului, cu domiciliul in  .

Beneficiarul direct: elevul

II.         Obiectul acordului: asigurarea conditiilor optime de derulare a procesului de invatamant prin implicarea si responsabilizarea partilor in educatia elevilor.

III.       Drepturile partilor: drepturile partilor semnatare ale prezentului acord sunt cele prevazute in Regulamentul de Organizare si Functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat si in Regulamentul Intern al scolii.

IV.     Obligatiile partilor:

Scoala se angajeaza:

a)      sa se asigure spatiul, cadrul organizatoric si logistic pentru desfasurarea procesului educational in conditii legale;

b)      sa ofere servicii educationale de calitate, la nivelul standardelor elaborate de MEC;

c)      sa asigure securitatea si siguranta elvilor pe perioada prezentei acestora in incinta si spatiul scolar, precum si in deplasarile organizate de unitatea de invatamant si aprobate de Inspectoratul Scolar;

d)      sa coopereze cu toate institutiile si structurile ale caror servicii beneficiaza scoala si de care depide bunul mers al procesuli de invatamant;

e)      sa dea dovada de respect si consideratie in relatiile cu elevii si parintii acestora/reprezentantii lor legali, intr-un raport de egalitate;

f)       sa nu desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familiala a elevului;

g)      sa trateze cu profesionalism si responsabilitate orice situatie speciala legata de educatia elevului;

h)      sa stabileasca de comun acord cu parintii, calendarul intalnirilor periodice si apoi sa il puna in aplicare;

i)        sa elibereze, la cerere si in timp util, orice document scolar ce serveste interesului elevului;

j)       sa asigure accesul legal la educatie, in limitele planului de scplarizare si a efectivelor aprobate, cu interzicerea oricarui tip de discriminare;

k)      sa analizeze si sa decida prompt si responsabil referitor la orice solicitare din partea parintelui / elevului;

l)        sa asigure transparenta tuturor activitatilor organizate / aprobate de scoala;

m)    sa ia in considerare, sa analizeze si sa raspunda oricarei sesizari din partea elevilor sau a parintilor referitoare la rele practici in scoala;

n)      sa elaboreze proiectul Regulamentului Intern al scolii dupa consultarea elevilor si parintilor, anual, in prima luna de scoala;

o)      sa stabileasca CDS in functie de solicitarile beneficiarilor;

p)      sa recompenseze/sanctioneze, obiectiv si echitabil, rezultatele si conduita elevilor;

q)      sa explice clar toate prevederile prezentului contract celorlalte parti semnatare.

Beneficiarul indirect - Parintele/reprezentantul legal al elevului se angajeaza:

a)      sa-si asume responsabilitatea promovarii, in educatia elevilor a principiilor, valorilor si normelor de conduita, sustinute de ..

b)      sa isi asume, impreuna cu elevul, responsabilitatea pentru orice fapta a elevului, desfasurata in afara scolii, dar care ar putea prejudicia prestigiul acesteia;

c)      sa respecte prevederile Regulamentului de Organizare si Functionare a unitatii scolare;

d)      sa asigure frecventa zilnica si tinuta decenta a elevilor la cursuri, conform Regulamentului Intern, si sa informeze scoala de indata ce se impune absenta elevui de la program;

e)      sa informeze scoala cu privire la orice aspect, care poate contribui la imbunatatirea situatiei scolare/sociale a elevului;

f)       sa dea curs solicitarii conducerii institutiei de invatamant, ori de cate ori este necesar, de a se lua masuri cu privire la conduita sau situatia scolara a elevului;

g)      sa se prezinte la scoala, cel putin o data pe semestru, pentru a discuta situatia scolara a elevului;

h)      sa ii asigure copilului, in limita posibilitatilor, conditii decente de invatare la domiciliu;

i)        sa tratezte cu respect si consideratie institutia scolara si pe reprezentantii ei.

Beneficiarul direct - elevul se angajeaza:

a)      sa respecte scoala, insemnele si personalul acesteia, precum si de colegii sai;

b)      sa aiba un comportament, care sa nu afecteze sanatatea, securitatea, demnitatea si libertatea celorlalti din unitatea scolara;

c)      sa frecventeze, regulat, cursurile, conform programului orar si sa participe la activitatile de evidentiere a identitatii scolii;

d)      sa respecte prevederile Regulamentului Intern si ale Regulamentului de Organizare si Functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar;

e)      sa invete potrivit nivelului de studiu;

f)       sa se implice direct si sa raspunda solicitarilor profesorilor de a participa la dezvoltarea sa ca personalitate;

g)      sa pastreze in buna stare bunurile scolii si sa foloseasca cu grija manualele transmisibile, puse la dispozitie, gratuit, de scoala;

h)      sa aiba o tinuta vestimentara/personala si o conduita decenta, neprovocatoare, neagresiva, si neostentativa;

i)        sa aiba zilnic asupra sa carnetul de elev si sa il prezinte ori de cate ori este necesar profesorului/dirigintelui/parintelui.

V.        Durata acordului: prezentul acord se incheie pe durata scolarizarii elevului in
VI.     Alte cauze:

Orice neintelegere dintre parti se poate rezolva pe cale amiabila, in cadrul Consiliului profesional al colegiului.

Partile semnatare inteleg ca nerespectare angajamentelor proprii poate implica schimbari de atitudine ale celorlalte parti.

Nerespectarea dovedita a angajamentelor asumate de scoala duce la aplicare sanctiunilo legale si la monitorizare stricta din partea Inspectoratului Scolar.

Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum si cel deconducere din cadrul untatii de invatamant, raspund disciplinar conform art. 116 din Lgea nr. 128/1997 - Statutului personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare pentru incalcarea obligatiilor potrivit prezentului contract, Contractul Individual de Munca, Regulamentului de Organizare si Functionare a unitatilor de invataman preuniversitar si pentru incalcarea normelor de comportare, care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului colegiului.

Nerespectarea din culpa, de catre parinte sau reprezentantului legal, a obligatiei privind asigurarea frecventei elevului in invatamantului obligatoriu constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda intre 50 lei si 200 lei, in conformitate cu prevederile art. 180 alin. (3) din Legea nr. 84/1995, cu modificarile si copletarile ulterioare.

Nerespectarea de catree elev a prevederilor prezentului contract atrage dupa sine punerea abaterilor savarsite de acestea in discutia Consiliului profesorilor clasei, Consiliului profesoral, urmata de aplicarea sanctiunilor disciplinare prevazute in Regulamentul de Organizare si Functionare a unitatilor de invatamant si a Regulamnetului Intern.

Prezentul acord inceteaza de drept in urmatoarele cazuri:

a)      in cazul in care parintele semnatar decade din drepturile parintesti, urmand a se incheia un nou contract cu celalalt parinte al elevului sau reprezentantul legal al acestuia;

b)      in cazul transferului elevului intr-o alta unitate de invatamant;

c)      in situatia incetarii activitatii unitatii de invatamant;

d)      in alte cazuri prevazute de lege.

Incheiat azi, , in trei exemplare, in original, pentru fiecare parte.

Unitatea scolara, Beneficiar indirect, Beneficiar direct,Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2650
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved