Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

EDUCATIA ECOLOGICA IN INVATAMANTUL PRESCOLAR

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micEDUCATIA ECOLOGICA IN INVATAMANTUL PRESCOLAR

Motto: "O omenire rupta de natura reprezinta o imposibilitate si un nonsens intrucat nu ar putea supravietui.Silviu Negrut, "Un singur pamant'

In ultimul timp in intreaga lume ecologia incepe sa insemne o stiinta de baza, omenirea devenind constienta de greselile ce s-au facut pana acum. De aceea, asa cum ne ocupam de educatia intelectuala, de cea morala si estetica, de dezvoltarea aptitudinilor si sentimentelor, de educarea vointei, este momentul sa ne ocupam si de aducatia ecologica.

Find martori oculari ai transformarilor din mediul inconjurator, toate aspectele noi starnesc curiozitatea copiilor, fapt manifestat prin noianul de intrebari ce ni le pun:   "de unde', "de ce', "cum'?,etc. Prin raspunsul pe care noi, educatorii, il dam prin interpretarea noastra, canalizam copiii la intelegerea relatiilor dintre unele fenomene si rezultatul acestora. Copiii pot depasi aceasta etapa printr-o educatie ecologica, bineinleles in comformitate cu particularitatile de varsta.

Deoarece Programa activitatilor instructive-educative din invatamantul preprimar nu prevede activitati anume pentru educatia ecologica, m-am orientat in proiectarea si desfasurarea intregii activitati didactice prin modalitati inter-, pluri-, transdisciplinare.

Proiectand activitatile pe unitati de timp de cel putin o saptamana in realizarea continuturilor propuse, am cautat sa valorific din plin eficienta modalitatilor sus amintite, astfel ca la fiecare capitol am realizat si aspecte ale educatiei ecologice. In acest scop, mi-am fixat cateva objective printre care amintesc:

- sa cunoasca fiinte si fenomene din mediul inconjurator si caracteristicile acestora;

- sa favorizeze insusirea unor cunostinte din domeniul ecologiei prin activitatile cu caracter experimental si demonstrativ;

- cultivarea dragostei pentru Terra cu tot ce are (apa, animale, plante);

- educarea capacitatii de a ocroti, proteja si respecta natura;

- educarea copiilor in sensul pastrarii sanatatii mediului natural in care traiesc ;

formarea unui comportament civic, etic si a deprinderilor de pastrare si iubire a naturii;

Pentru realizarea acestor obiective am desfasurat activitati cat mai variate ca tematica si mod de desfasurare in care asimilarea cunostintelor s-a imbinat cu actiuni practice de protejare a mediului. Orice prilej oferit de activitatile de observare a plantelor si animalelor, observari spontane, plimbari, excursii, expunere de diapozitive, lecturarea unor texte studiate din fauna si flora terestra, vizionarea si dezbaterea unor emisiuni TV etc, le-am folosit pentru a forma o gandire intuitiva si deductive a copiilor in raport cu natura.

Prin specificul structurii for plantele permit cercetarea mai amanuntite, iar descompunerea lor in parti componente i-a ajutat pe copii se descopere mai usor relatiile dintre procesul de crestere si conditiile necesare, sa sesizeze transformarile care au loc sub influenta diferitilor factori de mediu.

Prin observeri ca: "Ghiocelul si vioreaua', "Bujorul si trandafirul', "Rosia si ardeiul', "Crizantema si tufanica', copiii au vazut si au inteles ca aceste plante au nevoie de aer, apa, caldura si lumina pentru a se mentine in viata, ca radacina absoarbe apa si sarurile minerale, iar frunza prepara hrana plantei.

Asezarea gradinitei unde imi desfasor activitatea aproape de raul Casin mi-a dat posibilitatea sa organizez foarte multe actiuni in mediul concret, unde exista diverse medii de investigare si avand in vedere pragul de dezvoltare al senzatiilor si perceptiilor la varsta prescolara.

Parcul Casinului, Parcul Central, au fost locurile principale unde copiii au retinut mai usor insusirile lumii inconjuratoare in cele patru anotimpuri, au sesizat schimbarile ciclice produse, au descoperit cauzele, conditiile de viata ale plantelor, relatiile dintre om si natura, influenta benefica sau negativa a omului.

Antrenandu-i in discutii de genul: "Cine polueaza natura?', "Ce se intampla cu florile, crengile copacilor daca sunt rupte?', etc. i-am facut sa inteleaga ca oamenii, de la copii pana la batrani, sunt aceia care contribuie la pastrarea, ocrotirea, ingrijirea mediului natural sau dimpotriva, la distrugerea lui, ei fiind aceia care au dorit sa ajute la curatirea acestor locuri, adunand resturile intalnite in cale.

In cadrul activitatilor matematice, lucrand cu grupe si multimi de obiecte observate anterior, realizarea sarcinilor : formare de multimi, asezare in corespondenta (frunze - flori; copaci - pasari) numerat si calcul oral cu 1-2 unitati, rezolvarea si compunerea unor probleme a fost efectuate cu mai multa usurinta decat sa le fi pus pe masuta materiale neabordate inca.

In activitatile practice am utilizat materiale refolosibile: cutii de carton, plastic sau table, resturi de hartie colorate si carton, resturi de sarma si materiale textile, seminte, samburi, dopuri, etc. In realizarea unor machete, "In ograda la bunici', ,In padure', a unor masti de animate folosite in jocurile cu rol, diferite jucarii si obiecte decorative pentru sala de grupa, copiii s-au implicat cu entuziasm si interes.

Daca animalele domestice sunt mai unor de abordat (pisica si cainele fiind printre cele mai cunoscute) pentru completarea cunostintelor despre animalele salbatice am facut vizita la "Asociatia vanatorilor" unde copiii au putut admira animalele impaiate din padurile judetului nostru, au fost informati despre locurile unde traiesc si ajutorul pe care-I primesc unele dintre ele de la padurari in perioada geroasa din timpul iernii. Le-am explicat cu aceasta ocazie ca totul este important in aceasta lume a fiintelor, ca merita sa fie cunoscute toate "vietatile'. Acestea nu sunt ,,bune' sau "rele' ci atitudinea for fata de om este diferita.

Objective ale educatiei ecologice au fost realizate si in cadrul activitatilor de "Educatie pentru societate'. Copiii au fost profund impresionati de continutul unor lecturi : "Fii bun cu vietuitoarele', "Sa ne iubim unii pe altii'. Memorate cu usurinta, versuri precum cele din poezia "Ochiul lui Dumnezeu' isi pun cu siguranta amprenta in conduita moral civica fata de natura inconjuratoare:

' Tu cand vezi un vierme mic,/ Nu-I strivi, nu-i fa nimic,/ Rau nu-ti face, nici un pic,/ Cat it vezi de mititel/ Dumnezeu stie de el'.

Jocurile desfasurate in cadrul activitatilor de educatie fizica dar si cele organizate in etape in sala de grupa, in curte, plimbarile facute favorizeaza formarea de deprinderi, comportamente si atitudini pozitive fata de mediu, transmitand si alte informatii stiintifice care imbogatesc experienta de viata a copiilor de la cea mai frageda varsta.

Avand in vedere valentele formativ - educative ale jocului in paralel cu nevoia copiilor de a fi "hraniti' sistematic prin joc am desfasurat, ori de cate ori s-a ivit posibilitatea, o gama variate de jocuri: jocuri de creatie, jocuri cu rol, jocuri senzoriale, jocuri inspirate din curiozitati ale plantelor si animalelor, jocuri de simulare ("Vrabiutele', "lepurasii si gradinarul', "Cauta-ti casuta', "lepurasul fara culcus', "De-a greierele si furnica',,,De-a vacanta', "Vreau sa semen cu..'e.t.c).

In scenetele prezentate cu copiii ("Harnicia se invata,,, "Doctorita Ghionoaie"   "Copacelul"), transpunandu-se in mici actori, acestia au dovedit ca pot fi atrasi de 'locuitorii coltului viu', ca pot sari in ajutorul celor care nu cuvanta, ca pot uda cu stropitoarea "floarea ca sa creasca mare' iar noi, educatorii sa putem spune ca munca noastra nu a fost in zadar.

Copiii de astazi au nevoie de convingeri, capacitati aplicative si comportamente ecologice pentru ca natura sa nu moara sub ochii nostri.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4102
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved