Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

PROGRAMA DE BACALAUREAT PENTRU DISCIPLINA "PREGATIRE MILITARA" IN COLEGIILE MILITARE LICEALE

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPROGRAMA DE BACALAUREAT PENTRU DISCIPLINA

"PREGATIRE MILITARA"

IN COLEGIILE MILITARE LICEALEI.           STATUTUL DISCIPLINEI DE EXAMEN:

In cadrul Examenului de Bacalaureat disciplina ,,Pregatire Militara are statut de disciplina optionala pentru elevii din colegiile militare subordonate Ministerului Apararii Nationale, putand fi aleasa in cadrul probei ,,F''.

Exprimarea optiunii elevilor pentru sustinerea probei practice la disciplina ,,Pregatire Militara" se face pe fise individuale, in termenul prevazut de ,,Metodologia de organizare si desfasurare a Examenului de Bacalaureat" care se depun, in mod obligatoriu la secretariatul colegiului militar.

Evaluarea elevilor se realizeaza prin sustinerea unei probe practice care vizeaza competentele si abilitatile de executare a miscarilor, actiunilor si operatiunilor prevazute in regulamentele militare generale si manualele scolare de pregatire militara.

La proba practica ,,Pregatire Militara'' se pot inscrie toti elevii din colegiile militare care isi asuma intreaga responsabilitate privind compatibilitatea nivelului de pregatire militara generala cu nivelul exigentelor impuse de Examenul de Bacalaureat.

II.         COMPETENTE DE EVALUAT

Pentru sustinerea Examenului de Bacalaureat la disciplina ,,Pregatire Militara elevul va trebui sa faca dovada urmatoarelor abilitati si elemente de competenta dobandite la nivel liceal

- valorificarea capacitatii motrice necesare executarii corecte a miscarilor specifice instructiei de front individuale;

- aplicarea corecta si cu siguranta a regulilor si operatiunilor de tragere cu arma de calibru redus 5,6mm, in conditiile specifice executarii sedintei 1 de tragere cu aceasta categorie de armament;

- valorificarea deprinderilor privind aplicarea procedeelor expeditive de masurare, orientare si indicare a obiectivelor in teren, intrebuintarea hartilor topografice pentru rezolvarea unor probleme specifice activitatii militare.

III. CONTINUTURI:

Instructia de front ( I.F.)

Instructia de front fara arma:

- pozitiile fara arma;

- alinierea;

- descoperirea si acoperirea;

- deplasarea militarilor;

- intoarcerile de pe loc;

- oprirea;

- salutul militar;

- prezentarea in fata comandantului.

Topografie militara (T.M.)

Procedee expeditive de masurare in teren

- determinarea expeditiva a distantelor in teren

- determinarea expeditiva a inaltimilor si detaliilor de teren

- determinarea expeditiva a unghiului de panta, a caracteristicilor cursurilor de apa si paduri

- orientarea in teren si masurarea obiectivelor fara harta:

- determinarea punctelor cardinale dupa astri si prin alte procedee

- determinarea punctelor cardinale cu busola

- determinarea azimutului unei directii

- deplasarea dupa azimut.

Probleme ce se rezolva in teren, cu ajutorul hartii

- orientarea in teren cu harta

- procedee de orientare a hartii si stabilire a locului de statie

- deplasarea in teren dupa harta.

Instructia tragerii ( I.T.)

- executarea sedintei 1 de tragere cu arma de tir cu calibru redus (5,6 mm.).

IV. PRECIZARI PRIVIND ORGANIZAREA SI DESFASURAREA PROBEI :

In cadrul probei, fiecare candidat va rezolva minimum doua probleme la ,,Instructia de Front" si ,,Topografie Militara" si va executa obligatoriu sedinta 1 de tragere cu arma de tir cu calibru redus 5,6 mm.

Evaluarea candidatilor se executa de catre o subcomisie formata din 2-3 ofiteri cu experienta in domeniu, propusi de Statul Major al Fortelor Terestre.

Candidatii vor fi repartizati in grupe, iar ordinea de sustinere a probelor nu este obligatorie, ea fiind stabilita de membrii subcomisiei pentru disciplina ,, Pregatire Militara" si aprobata de presedintele comisiei examenului de bacalaureat din colegiul militar.

Toate probele se organizeaza si se desfasoara in spatii delimitate prin marcaje vizuale, unde au acces numai examinatorii, candidatii si delegatii Ministerului Educatiei si Cercetarii .

Punctele obtinute in urma executarii sedintei 1 de tragere cu arma de tir cu calibru redus (5,6 mm.) se transforma in note, astfel: 27-30 p = 10; 24-26p = 9; 22-23p = 8; 20-21p = 7; 17-19p = 6; 15-16p = 5; sub 15p = 4.

Media finala (MF) se calculeaza aplicandu-se formulaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2252
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved