Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Valoarea si limitele operationalizarii obiectivelor educationale

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micValoarea si limitele operationalizarii obiectivelor educationale

1. Functiile obiectivelor operationale

Valoarea obiectivelor operationale rezulta din functiile pe care le in-deplinesc: functia de organizare si reglare a procesului didactic, de anticipare a rezultatelor predarii, invatarii si functia de evaluare.q Functia de organizare si reglare a procesului didactic

Exprimate clar prin "verbele de actiune" obiectivele operationale dirijeaza in mod riguros procesul de predare - invatare, asigurand o comunicare pedagogica eficienta printr-un feed-back continuu;

In procesul didactic focalizat pe obiectivele operationale, elevii sunt indrumati spre diferentierea esentialului de neesential, ceea ce asigura accesibilizarea continutului instruirii prin stimularea si directionarea elevilor in activitatile lor;

Obiectivele operationale indeplinesc rolul reglator si printr-o mai buna diagnoza a dificultatilor de invatare e elevilor si, in consecinta se pot adopta prompt forme de instruire diferentiate;

Il orienteaza mai sigur pe profesor in proiectarea instruirii, in alegerea dupa criterii mai ferme a celor mai adecvate mijloace, forme si metode de predare/invatare si evaluare, racordate la capacitatile elevilor.

q Functia de anticipare a rezultatelor predarii - invatarii

Prin aceasta functie se prefigureaza rezultatele ce urmeaza a fi obtinute, inclusiv obiectivele formative care nu se pot operationa-liza, dar sunt in atentia profesorului:

In proiectarea activitatilor didactice (si a sistemului de lectii) se specifica performantele si competentele la care se asteapta profesorul prin atingerea de catre elevi a obiectivelor operationale si a celor ne-operationale (9);

Operationalizarea obiectivelor contribuie la prevenirea interpreta-rilor subiective, a echivocului in comunicarea pedagogica (intre profesori, profesori si elevi, profesori si parintii elevilor, profesori si organele de indrumare si control)

q Functia de evaluare se realizeaza prin insesi criteriile ce stau la baza operationalizarii:

Criteriul performantei si criteriul competentei;

Obiectivele operationale constituie serioase puncte de sprijin in elaborarea probelor de evaluare (a testelor docimologice) care permit o evaluare mai obiectiva a rezultatelor elevului si a eficientei muncii profesorului.

Aprecierea obiectiva realizata pe baza obiectivelor operationale stimuleaza dezvoltarea capacitatii de autoevaluare atat la elev cat si la profesor, contribuind in acelasi timp la cresterea spiritului de raspundere a ambilor factori pentru activitatea prestata.

2.Limitele operationalizarii obiectivelor

Literatura de specialitate, ca si practica activitatii didactice evidentiaza o serie de limite ale operationalizarii obiectivelor. Mentionam cateva dintre ele:

n        Operationalizarea obiectivelor nu este aplicabila in aceeasi ma-sura la toate disciplinele scolare. In timp ce disciplinele cum sunt: matematica, fizica, chimie, gramatica, disciplinele tehnice care opereaza cu structuri algoritmice sunt disponibile pentru obiective definite operational, la cele umaniste (filosofie, istorie, literatura, etc.) se intampina dificultati in a proiecta capacitati care sa fie evaluate prin criterii cantitative.

n        In literatura de specialitate se vorbeste de "operationalizarea obiectivelor psihomotorii si a celor cognitive, cu exceptia celor care vizeaza rezolvarea de probleme pe cai euristice si a obiectivelor de nuanta creativa" (9, p.88-89).

n        La toate disciplinele exista obiective (de natura afectiva si chiar cognitiva) care nu sunt exprimabile in termeni comportamentali direct observabili si "masurabili", asa cum prevede operationalizarea preconizata de R. F. Mager.

n        Obiectivele care nu se pot operationaliza se refera la competente, capacitati si trasaturi foarte complexe, a caror formare si dezvoltate se produce in intervale temporale lungi. Este vorba de capacitati cum ar fi:

dezvoltarea creativitatii, a spiritului critic;

formarea unei viziuni asupra lumii;

formarea gandirii logice;

formarea convingerilor, atitudinilor, sentimentelor, etc.

Asemenea capacitati apar ca "produse cumulative" dupa interiorizarea semnificatiilor valorice ale mai multor activitati si situatii educationale;

n        Operationalizarea obiectivelor pedagogice introduce o anumita rigiditate si un anumit formalism in procesul de invatare, intrucat se axeaza pe comportamente care pot fi anticipate, ceea ce reduce libertatea de actiune a profesorului.

Cu toate limitele si observatiile critice cu privire la operationalizarea obiectivelor, definirea clara a obiectivelor reprezinta pentru fiecare cadru di-dactic un punct de plecare in elaborarea demersului pedagogic eficient. Apli-cata corect operationalizarea obiectivelor reprezinta un instrument eficace in proiectarea, organizarea, desfasurarea si evaluarea activitatii didactice si edu-cative.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3238
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved