Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Poezii si cantece

SOCIALIZAREA PRESCOLARULUI-INVESTITIE DE VIITOR - in cadrul institutionalizat al gradinitei

Gradinita



+ Font mai mare | - Font mai mic



SOCIALIZAREA PRESCOLARULUI-INVESTITIE DE VIITOR

1 Socializarea prescolarului in cadrul institutionalizat al gradinitei



"Acesta este contextul in care copilul va trebui sa faca prima incercare de a iubi pe altcineva in afara de sine George Manco).

Gradinita reprezinta mediul social-educativ impregnat de probleme formative numeroase.Se evidentiaza doua caracteristici care confera acesteia rolul formativ:

-in gradinita se desfasoara activitati colective sub forma de joc;

-activitatile ofera conditii de adaptare la relatii sociale mai nuantate.

Prin programul sau educativ ce cuprinde intentionalitsti clare,prin solicitarea expresa a copilului de a se exprima si de a actiona,de a intelege,de a gandi,de a percepe,de a simti ceea ce se impune prin activitatea colectiva,gradinita ii da prescolarului posibilitatea unui contac direct cu mediul social.

Intreaga activitate desfasurata in cadrul gradinitei are ca scop principal socializarea prescolarului.Acest lucru nu permite discontinuitati,astfel incat programul yilnic trebuie bine conceput in mod stiintific,bine structurat,icat sa permita exercitarea influentei educative in:relationarea cu colegii in activitatile liber-creative,participarea activa,dar disciplinata la cativitatile frontal-dirijate,cooperarea cu grupa si subordonarea copilului grupei,in jocul liber,in cadrul activitaatilor complementare,sunt tot atatea momente cand se realizeaza influenta educatoarei si a colectivului in sensul educarii sociale.

In cadrul gradinitei trebuie sa-i oferim prescolarului un motiv intern,generator de conduita sociala,constuind o ambianta reala in care sa manifeste atitudini sociale.Prescolarul fiind ca stuctura un afectiv primar,ii vom oferi deci,prilejul sa traiasca emotii pozitive,satisfactii in legatura cu participarea sa la reusitele grupei.Copilul nu are experienta colectivului.In interiorul familiei,sanctiunile sau incurajarile verbale( "e voie","nu e voie","se poate","e bine"," nu e bine")ii jaloneaza permanent actiunile.

In gradinita copilul nu se raporteaza doar la el;prescolarul este pus in situatia de a se raporta la "noi",la "colectiv",la "regulile nescrise ale acestuia",dar acceptate de toti.Din aceasta perspectiva educatoarele trbuie sa actioneze pentru a le stimula dorinta de a acationa conform unui principiu,in caz contrar va actiona formal,superficial.Cerandu-le sa-si motiveze orice actiune,vor ajunge sa actioneze in urma unui motiv interior,in formularea caruia va tine seama de sine,dar si de ceilalti,de reusita anterioara,dar si de cauzele unui eventual esec.

Copiii au o imensa putere de absortie.Acest lucru ne permite sa-i oferim exemple:"vorbele te inseala,exemplele te pun in valoare".Este important sa-i oferim prescolarului exemple corecte ca un exercitiu permanent,pentru a le stimula initiativele bune si resursele creatoare.

Gradinita reprezinta cadrul institutional in care prescolarul are posibilitatea sa se formeze,dar si sa se apropie de colegii sai,sa-si formeze prieteni,sa se bucure pt reusitele lor,sa accepte lauda fara a-si suaprecia valoarea,dar si esecul,fara a se demobiliza.

Lucrarile colective obtinute,actiuni comune cu alte grupe,sarbatorirea aniversarilor in cadrul grupei,toate contribue la procesul de socializare al prescolarului.

2 Colaborarea educatoarelor cu familia in vederea socializarii prescolarului

Preocupare a tuturor factorilor educativi:familie,gradinita,scoala,gradul de socializare constitue punctul de pornire in aprecierea oricarui individ,indiferent de varsta,de pregatirea profesionala,de statutul social-este unitatea de masura in aprecierea muncii celor care l-au educat.

De-a lungul timpului,parintii i-au invatat pe copii,in mod direct,prin inermediul relatiilor dintre ei cu ceilalti cum sa-si modeleze conduita.In zilele,noastre asistam cu tristete la o atitudine de indiferenta si de superficialitate din partea unor parinti fata de evolutia copiilor lor.

Gradinita,scoala,nu pot prelua prelua sarcinile familiei.Desi multe familii se confrunta cu situatii mai delicate in aceasta perioada de tranzitie din societatea noastra,copilul nu trebuie neglijat-el reprezinta singura investitie durabila de viitor.

Nimic din ceea ce se realizeaza in gradinita din perspectiva dezvoltarii socializarii nu ar fi posibil,daca parintii nu ar deveni parteneri capabili de a fi angajati intrun demers educativ de buna calitate.

Este important,atat pentru educatoare cat si pentru parinti,sa colaboreze eficient in vederea dezvoltarii prescolarului.Parintii trebuie sa aprecieze real gradinita ca un factor decisiv in formarea copilului,ca om.

Nu exista o scoala a parintilor,dar prin legatura permanenta si directa a gradinitei cu familia,se realizeaza perfectionarea calitatii de parinte in sprijinul scolii moderne si al cerintelor actuale ale societatii.Este necesar sa le cultivam parintilor idea ca singura investitie de valoare,niciodata falimentara,pe care o familie o poate face pentru copil,este investitia pentru mintea si sufletul copilului.

Peste ani ii vom intalni pe actualii prescolari,adulti angrenati in structuri sociale ,economice,politice,culturale.Abia atunci se vor vedea roadele muncii celor care au contribuit la formarea lor:gradinita,scoala,familia.

Zoe Dumitrescu Busuleanga:"Sa-i invatam meseria de om".

3 De ce copiii au nevoie de joc?

  • Jocul este un exercitiu de adaptare la lumea reala.Jocul il juta pe prescolar sa aimileze cunostinte,experiente de viata,sa experimenteze trairi;
  • "Un copil batran?"-atunci nu trbuie sa le furam prescolarilor copilaria!Un copil care nu invata prin joc isi pierde spontaneitatea,creativitatea,puterea de a visa.Devine un singuratic,dificil in relatiile cu ceilalti,apatic,deprimat.Prin joc copilul se dezvolta emotional,intelectual si social.
  • "Pestisorul de aur"-de multe ori parintii isi doresc ca micutul lor sa fie cel mai bun,iar din acest motiv nu are voie sa se joace.Reprosul "iar te joci?"distruge sansa copilului de a se destinde,relaxa,dar si de a-si manifesta imaginatia,creativitatea si cunoasterea.
  • Jocul este "ocupatia de baza a copilului"asa cum munca si creatia sunt preocuparile majore ale unui adult.Prin joc,copilul invata sa creeze,sa imbinerealitatea cu imaginatia si sa construiasca o intraga lume,mult mai accesibila lui.Daca adultii vor intelege ca toti copiii au nevoie sa foloseasca jocul in tot ce fac,atunci,ei ii vor ajuta pe copii sa se adapteze mai bine realitatii.

Jocul este fundamentul invatarii pentru toti copiii. Cand va jucati cu copilul, il invatati cate ceva despre ceea ce il inconjoara: ca unele lucruri sunt tari, altele moi,ca unele pot fi ascunse, altele nu; ca unele lucruri se schimba daca le ai in mana; unele sar cand le scapa. Jocul e si o actiune sociala. Prin joc, copilul va invata sa imparta cu altii unele lucruri, sa-si astepte randul, abilitati care ii vor fi de ajutor cand va incepe si interactioneze cu alti copii de la gradinita. Jocul , cea mai sigura cale de acces spre sufletul copilului, spre minunata lui lume de ganduri si vise. Pentru copil, aproape orice activitate este joc. 'Jocul este munca, este binele, este datoria, este idealul vietii. Jocul este singura atmosfera in care fiinta sa psihologica cere sa respire si, in consecinta, sa actioneze.' (E. Claparede)

Copilul se joaca invatand,invata jucandu-se,deci desfasoara activitatea cea mai placuta lui si isi satisface,in acelasi timp,prin contactul cu obiectele,nevoia de cunoastere.Jocul devine,astfel,activitatea fundamentala acopilului prescolar,sursa educativa cu multiple valente formative.

Prin jocurile desfasurate la gradinita sau acasa,prescolarii isi imbogatesc sfera cognitiva,isi contureaza interesele,isi dezvolta aptitudinile sociale.

Pentru ca jocul sa aiba eficienta scontata este important sa se asigure copiilor,de fiecare data,conditii materiale si,in acelasi timp,prilejul sa-si motiveze alegerea jocului,deoarece jocul este necesar nu numai ca modalitate de amuzament,dar si ca process de invatare.

Prin joc,copilul recreeaza situatii de viata,se apropie de realitatea inconjuratoare,isi insuseste functia sociala a biectelor,cunoaste si stapaneste lumea ambientala.Prin multitudinea si diversificarea materialului,ce il are la dispozitie,prescolarul cu ajutorul jocului,contribute la dezvoltarea si restructurarea intregii activitati psihice.

'Ce vrei sa te faci cand vei fi mare ' este una dintre cele mai frecvente intrebari care sunt adresate copiilor, inca de la varste foarte mici. Raspunsurile prescolarilor variaza in functie de preferintele lor din acel moment si in functie de modelul pe care incearca sa il 'copieze'. Astfel incat, nu trebuie sa ne mire daca vom primi unele dintre cele mai variate si, poate, ciudate raspunsuri: doctor, astronaut, pompier, super-erou, balerina sau vedeta de cinema
Fie ca in familie exista unul dintre parinti cu astfel de ocupatii, fie ca au vazut la televizor un film sau niste desene animate care i-au impresionat, micutii reactioneaza la fel.
Mai mult decat atat, probabil ca micutul ne va face si o demonstratie a ceea ce el intelege ca inseamna ocupatia respectiva - se va 'echipa' cu: casca de pompier de jucarie, sapca si ochelarii de soare pentru a-ti arata ca vrea sa devina politist, costumul de cosmonaut pe care il are, halatul alb pentru doctor. Imbracat adecvat si echipat intocmai pentru a imita postul pe care doreste sa il ocupe mai tarziu, cel mic invata primii pasi in ceea ce priveste propria dezvoltare. Ca parinte si ca educator, stii cat de important este in viata copilului tau acest joc de roluri, dotat cu 'miscare scenica' si 'echipament'. Pe langa faptul ca este amuzant si relaxant, jocul de roluri imaginativ reprezinta unul dintre modelele de joc cel mai des folosite de catre copiii nostri atat in cadrul gradinitei,dar si in interiorul familiei sau in grupul de prieteni.
Copiii care inventeaza tot felul de situatii, de intrigi si de personaje in timpul demonstratiilor si jocurilor lor nu numai ca zambesc mai mult, dar se implica in activitati care cimenteaza un simt al increderii in propria persoana. Psihologii si expertii in dezvoltarea copiilor afirma ca jocul de rol, in care cel mic se exprima si prin imbracarea anumitor elemente de vestimentatie, stimuleaza imaginatia, dar, de asemenea, poate ajuta si la imbogatirea vocabularului pe care il foloseste,dar si la achizitionarea unor abilitati sociale de comunicare.
Prescolarii sunt campioni la a inventa tot felul de jocuri si, mai ales, la a se descurca cu minimum de 'echipament'. Adesea, imaginatia lor extrem de activa ii ajuta sa gaseasca modalitati de joaca la care noi nu ne gandim niciodata, transformand unele obiecte de-a dreptul banale si casnice in adevarate 'arme de lupta'.Trebuie sa ne amintim ca si noi aveam obiceiul, in copilarie, de a te imbraca cu hainele mamei sau ale tatalui. O rochie care mamei ii venea pana la genunchi, cerceii mamei devenite, pentru o jumatate de ora, bijuteriile fetitei, cravatele tataui devenite lasouri, toate aceste obiecte au reprezentat o modalitate de explorare a lumii, pe vremea cad eram mici. Este un proces normal s care face tranzitia catre etapele ulterioare in dezvoltarea micutului. Cum ar putea cei mici sa se aventureze in valurile inspumate ale vietii-teritorii complet necunoscute lor, daca nu isi imagineaza,mai intai,cum ar fi sa traverseze un ocean intreg.Studiile arata ca prescolarii care se implica in jocuri cu character deschis si imaginative devin adulti cu o mai mare putere de concentraresi de gandire,mult mai creativi,care, pana la urma vor stii sa resolve in mod matur si eficient problemele care le vor aparea in cale.

Copilul ne va urmari cu ochi curiosi in clipa in care ne vom pregati sa iesim in oras.Ne va studia gesturile si felul in care ne scoatem obiectele din dulap,felul in care ne imbracam si modul in care o facem.Se va indrepta apoi spre camera sa si va imita toate actiunile pe care le-a observat-propria aventura imaginara-modul copilului de a cunoaste lumea. Ca atare, acest tip de joc incurajeaza comunicare, increderea in propria persoana si,nu in ultimul rand,socializareaDe asemenea, studiile arata ca micutii care sunt incurajati sa intre in lumea imaginara a jocului de roluri se dovedesc a fi mai creativi, au un vocabular mai bogat, sunt mai putin impulsivi si agresivi si adesea devin lideri pe terenul de joaca, intre prietenii lor.
Jocul de roluri reprezinta tipul de joaca imaginativa pe care expertii in dezvoltarea copilului il considera ca fiind o modalitate de pregatire pentru procesul de invatare pentru viata.
Acest tip de joc reprezinta centrul copilariei. Nu exista nici o limita - poti ajunge (cu gandul) oriunde vrei si cat de departe vrei sau poti deveni oricine itti doresti. Il poti stimula pe cel mic sa se implice mai mult in aceste activitati,sub forma de joc, organizandu-i chiar tu o cutie plina cu haine pentru ambele sexe, o coroana de rege, bijuterii, diferite costume, pene si alte asemenea obiecte care il vor ajuta pe copil sa faca mai reala lumea pe care si-o imagineaza.
Il putem incuraja pe micut sa se joace, oferindu-i sugestii sau chiar alaturandu-te lui, dar nu va trece mult pana cand te va lasa in urma, o data ce imaginatia sa va zbura spre taramurile pe care abia asteapta sa le cucereasca.

Nu ne ramane decat sa fim alaturi de el in calatoria magica a cunoasterii si a distractiei pe care o incepe alaturi de prietenii sai in copilarie cu ajutorul jocului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4270
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved