Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Francmasoneria - mentalitate francmasonica

diverse+ Font mai mare | - Font mai micFrancmasonerie

Francmasoneria este o organizatie fraterna. Membrii sai sunt uniti de idealuri comune de natura atat morala cat si metafizica, si, in cele mai multe dintre ramuri, de credinta intr-o Fiinta Suprema. In Romania francmasoneria este organizata sub denumirea de Marea Loja Nationala din Romania.

Mircea Eliade considera ca se poate vorbi despre o mentalitate francmasonica.Potrivit lucrarii The New Encyclopedia Britannica, Francmasoneria este cea mai vasta societate secreta din lume, raspandindu-se mai cu seama datorita extinderii Imperiului Britanic, in secolul al XIX-lea. S-au infiintat loji masonice chiar si in China, sub auspiciile Marii Loji a Angliei, incepand din 1788. Rau-famata societate chineza cunoscuta sub numele de Triade a aparut ca un Ordin Masonic, impreuna cu cel numit Ordinul Zvasticii, potrivit autorului lucrarii A New Encyclopedia of Freemasonry. Acesti masoni chinezi aveau rituri identice, purtau simboluri similare ca bijuterii si sorturi de piele. Se refereau la zeitatea pe care o venerau, denumind-o "Primul Constructor'.

Sunt cateva organizatii care, desi nu apartin oficial Masoneriei, isi au originile in aceasta. Printre acestea se numara organizatii obstesti sau "de petrecere a timpului liber', cum ar fi: Vechiul Ordin Arab al Nobililor inchinatori la Altarul Mistic (Altaristii) si Ordinele Stelei Rasaritului, DeMolay, Constructorii si Curcubeul. Aceste grupuri sunt compuse mai cu seama din americani, deoarece masonilor britanici li se interzice in mod expres sa se alature unor astfel de filiale.

Cel mai renumit dintre simbolurile masonice, litera "G', scrisa in interiorul unui patrat si al unui compas, reprezinta de fapt prescurtarea cuvantului "geometrie', potrivit spuselor istoricului mason Albert Mackey, care adauga ca masonii au fost invatati ca "Masoneria si geometria sunt sinonime' si ca "simbolurile geometrice ce se gasesc in ritualurile Francmasoneriei moderne pot fi considerate ramasitele secretelor geometrice cunoscute de masonii Evului Mediu, despre care acum se crede ca s-au pierdut'. Geometria oculta, denumita uneori "geometrie sacra', foloseste de mult timp simboluri geometrice, ca de exemplu cercul, triunghiul, pentagrama etc., pentru ilustrarea unor idei metafizice si filozofice.

Christopher Knight si Robert Lomas au dat o interpretare interesanta bine cunoscutului simbol masonic al patratului si compasului. Ei sustin ca a aparut ca o forma stilizata a vechiului simbol ce reprezinta puterea unui rege - o piramida a carei baza reprezenta puterea terestra, peste care era gravata o piramida intoarsa, ce reprezenta puterea cereasca a preotului. Aceste piramide ale puterii creeaza prin alaturare simbolul ce a ajuns sa fie cunoscut sub numele de "Steaua lui David'. "Acest simbol a fost folosit pentru prima oara pe scara larga atunci cand a aparut pe un mare numai de biserici crestine in Evul Mediu, iar cele mai timpurii exemple de folosire a acestuia, spre uimirea noastra, le-am gasit pe cladirile ridicate de catre Cavalerii Templieri. Utilizarea sa in sinagogi a aparut mult mai tarziu', scriau cei doi autori.

Una dintre traditiile masonice sustinea ca Avraam, patriarhul evreilor, le-a predat egiptenilor invataturi speciale inainte de Potop. Mai tarziu, aceste invataturi (despre care se spunea ca ar fi reprezentat opera legendarului Hermes Trismegistus) au fost adunate intr-un volum de filozoful grec Euclid, care le-a studiat sub numele de 'geometrie'. Mai intai, grecii si apoi romanii, au numit aceasta disciplina 'arhitectura'.

Criticii Francmasoneriei sustin ca proeminenta litera "G' reprezinta de fapt prescurtarea cuvantului 'gnosticism' - un concept filozofic promovat de adeptii sectelor gnostice, cum ar fi de pilda Alumbrados, secta interzisa de Biserica timpurie. Autoritatile nu pot cadea de acord asupra originii reale a Francmasoneriei, dar recunosc in bloc faptul ca ea este mai veche decat Egiptul antic. Legendele masonice plaseaza formarea organizatiei in vremea construirii Turnului Babei, si cea a construirii Templului din Ierusalim de catre regele Solomon, despre care se pomeneste in Biblie.

In secolul al XIX-lea, Mackey afirma ca masonii din epoca medievala preluasera atat cunostintele in materie de constructii, cat si modelul de organizare de la "Arhitectii Lombardiei'. Aceasta breasla din nordul Italiei a fost prima ai carei membri si-au asumat numele de 'Francmasoni', care a devenit prescurtarea pentru "Ordinul fratesc al cioplitorilor in piatra liberi si recunoscuti ca atare'. Termenul de "recunoscuti ca atare' era folosit in cazul membrilor intrati mai tarziu in cadrul Ordinului, care nu aveau nici o legatura cu intemeietorii acestuia, care fusesera cioplitori in piatra. O lucrare de alchimie in care se pomeneste in mod expres termenul de "Francmason' poate fi datata in anii '50 din secolul ai XV-lea.

Alti cercetatori masoni sustin ca aparitia Ordinului poate fi datata istoric in perioada Romei antice, cand exista Colegium Fabrorum sau Colegiul Muncitorilor - un grup de constructori si arhitecti care a devenit un prototip pentru organizarea breslelor de mai tarziu. Majoritatea scriitorilor plaseaza aparitia secretelor masonice in epoca existentei acelor preoti razboinici eroi ai cruciadelor, Cavalerii Templieri. Un scriitor din secolul al XVIII-lea sustinea ca Francmasoneria moderna a fost intemeiata de catre Godefroi de Bouillon, liderul Primei Cruciade, care a cucerit Ierusalimul si despre care se mai spune ca ar fi intemeietorul misterioasei Staretii a Sionului.

Secretele privitoare la originea Francmasoneriei au fost pastrate cu strasnicie, in ciuda publicarii multor carti si articole referitoare la acest subiect. Walter Leslie Vilmshurst, un mason de seama si autor al lucrarii The Meaning of Masonry, scria: 'Adevarata istorie secreta a aparitiei masoneriei nu a fost facuta publica nici in randurile organizatiei insesi'. Multi cercetatori cred chiar ca majoritatea masonilor au pierdut din vedere adevarata origine si scopul organizatiei. 'Tabloul de ansamblu al masoneriei este acela al unei organizatii care si-a pierdut intelesul originar' - scriau autorii lucrarii The Templar Revelation.

Prin epoca in care patru loji londoneze au format o Mare Loja Unita in 1717, Francmasoneria speculativa ajunsese sa domine complet intemeietorii acestei organizatii - zidarii sau "Masonii Lucratori'. Francmasoneria si-a dobandit cunostintele esoterice mai ales de la masonii speculanti. Webster afirma: "Originile Francmasoneriei nu pot fi identificate din nici o sursa sigura, dar r Ordinul a aparut dintr-o combinatie de traditii ce au evoluat si s-au contopit intr-o perioada mai lunga de timp. Astfel, Masoneria Lucratoare ar fi putut proveni din Colegiile Romane prin intermediul zidarilor din Evul Mediu - in vreme ce Masoneria Speculativa ar fi putut proveni din randurile patriarhilor ebraici si din misterele paganilor. Dar sursa de inspiratie ce nu poate fi negata este Cabala evreiasca Cert este ca, atunci cand au fost concepute ritualul si statutele Masoneriei in 1717, cu toate ca ele au retinut anumite fragmente ale vechilor doctrine egiptene si pitagoreice, versiunea iudaica a traditiilor secrete a fost cea aleasa de fondatorii Marii Loji, pentru ca, pomindu-se de la ea, sa isi construiasca propriul sistem'.

Francmasoneria a continuat sa isi largeasca tot mai mult randurile, in 1720, au fost infiintate loji masonice in Franta, sub auspiciile Marii Loji Unite din Anglia. Acestea au format o Mare Loja la Paris, in 1735. Erau diferite de Lojile Scotiene, care fusesera formate dupa ce Carol I Stuart fugise din Anglia. Tensiunile dintre cele doua ramuri ale Masoneriei Franceze s-au accentuat in 1746, o data cu exilarea din Anglia a lui Carol Eduard, poreclit "Scumpul print Charlie' Stuart, sau "Tanarul Pretendent' si a sustinatorilor lui, care au incurajat folosirea Ordinului in scopuri politice.

In aceasta epoca a devenit cunoscuta marelui public adevarata origine a Francmasoneriei. In 1737, profesorul fiilor printului Carol Eduard si totodata membru al Societatii Regale, Andrew Michael Ramsey, a rostit un discurs in fata francmasonilor din Paris. Acesta a devenit cunoscut drept "Cuvantarea lui Ramsey', in care declara: "Ordinul nostru a format o uniune de nedespartit cu Cavalerii Sf. loan de la Ierusalim' - un Ordin foarte apropiat de cel al Cavalerilor Templieri. Ramsey mai spunea si ca Francmasoneria era legata de scolile antice de descifrare a misterelor, patronate de zeita greaca Diana si de cea egipteana Isis.

Masonul german baronul Karl GotrJieb von Hund devenise membru al Lojii din Frankfurt si in 1751 intemeiase aici o filiala a Ritului Scotian, denumita "Ordinul respectarii stricte a regulilor'; dupa rostirea juramantului ce prevedea supunerea neconditionata fata de ordinele unor superiori misteriosi si "nevazuti', asa cum am descris pe parcursul volumului, Ordinul a sfarsit prin fuziunea dintre Iluminati si Francmasoneria germana, in timpul Congresului de la Wilhelmsbad.

Hund a recunoscut ca ducea mai departe traditiile Cavalerilor Templieri ce fusesera obligati sa se autoexileze in Scotia, la inceputul secolului al XIV-lea. Membrii acestui Ordin s-au autopro-clamat "Cavaleri ai Templului'. Mai pretindea si ca ar transpune in viata ordinele unor "superiori necunoscuti' a caror identitate sau loc de resedinta nu erau niciodata precizate, in vreme ce au fost unii care au pretins ca acesti "superiori' nu erau oameni, majoritatea cercetatorilor cred ca ei erau probabil sustinatorii iacobiti ai Stuartilor, care au murit sau si-au pierdut credinta dupa infrangerea Tanarului Pretendent.

Francmasoneria este organizata in trei loji fundamentale: Loja Albastra (care reprezinta pasul de inceput al oricarui novice si care la randul ei este subimpartita in trei grade: Ritul de York (care la randul lui se compune din inca zece grade) si Ritul Scotian (care are un total de 32 de grade de initiere a membrilor). Cel de al 33-lea grad, la care se accede numai pe baza de invitatii, reprezinta capul omenesc - care se gaseste deasupra celor 33 de vertebre ale coloanei vertebrale. Acesta reprezinta cel mai inalt grad al Masoneriei, cunoscut marelui public.

Marea majoritate a membrilor privesc afilierea lor la Francmasonerie ca fiind foarte putin diferita de intrarea in Clubul Leilor sau in cel al Optimistilor sau in Camera de Comert. Si daca privim lucrurile din punctul lor de vedere, este perfect adevarat Cliiar si literatura de provenienta masonica recunoaste faptul ca numai acelora dintre initiati care progreseaza dincolo de cel de-al 33-lea grad li se dezvaluie adevaratele scopuri si secrete ale grupului din care fac parte.

Masonul de grad 33 Manly P. Hall scria: "Francmasoneria reprezinta o fratie in fratie, o organizatie exterioara ce ascunde in randurile ei o fratie interioara a celor alesi prima parte este vizibila, cealalta nu este vizibila. Societatea vizibila este o camaraderie splendida, alcatuita din persoane libere si acceptate, care s-au reunit pentru a se dedica promovarii unor cauze etice, educationale, fraterne, patriotice si umanitare. Societatea invizibila este o fratie secreta si mai nobila, ai carei membri se dedica trup si suflet slujirii unui arcanum arcandrum, adica unui secret sacru'.

Cunoscutul mason din secolul al XIX-lea Albert Pike recunostea faptul ca Francmasoneria are 'doua doctrine, dintre care una este ascunsa, cunoasterea sa fiind rezervata doar Maestrilor, iar cealalta este publica' Fostul arhivar al Filialei Provinciale a Lojii Marelui Orient, Wilmshurst, confirma faptul ca 'primul stadiu sau gradele initiale ale Masoneriei sunt preocupate doar sa aduca la cunostinta membrilor valorile aparente ale doctrinei noastre' si ca 'dincolo de acest stadiu, ma tem ca marea majoritate a masonilor nu trece niciodata'.

Chiar si multi masoni de rang inalt nu sunt lasati nicicand sa patrunda in cercul interior al cunoasterii. In memoriile sale, renumitul francmason Casanova scria: 'Chiar si cei ce au ocupat Scaunul Maestrului (Mason) s-ar putea sa nu cunoasca inca Misterele Masoneriei'.

Epperson facea interesanta observatie ca orice mason va nega cu tarie existenta unui cerc interior si a altuia exterior al Ordinului, pentru ca 'masonul de conditie medie nu are intradevar habar despre existenta acestui sistem, in vreme ce Masonul Luminat este obligat sa nu dezvaluie nicicand existenta acestor lucruri'. Existenta acestui al doilea strat al organizatiei este protejata de depunerea unui juramant de pastrare a secretului - lucru care inseamna ca daca esti unul dintre cei care stiu aceste lucruri, depunerea juramantului te obliga sa nu spui nimanui despre continutul lor. Structura de putere a Ordinului a provocat de asemenea ingrijorari multor cercetatori. Icke scria: 'Francmasoneria mondiala este o piramida a manipularii'. Structura piramidala permite elitei (adica celor catorva persoane aflate in fruntea Francmasoneriei) sa detina controlul asupra majoritatii membrilor organizatiei, inselandu-i in privinta scopurilor reale si neinformandu-i corect atat despre cele ce se petrec in interiorul acesteia, cat si in lume.

Aceasta dezinformare a fost realizata raspandind atat in randurile novicilor masoni, cat si ale publicului care punea intrebari in legatura cu aceasta organizatie, o cantitate atat de mare de informatii confuze si contradictorii, de traditii si povesti, incat chiar si cercetatorii masoni nu pot fi totdeauna de acord in legatura cu diverse probleme din sanul acestei organizatii. Mackey recunoaste ca dosarele Masoneriei sunt "pline de inexactitati istorice, anacronisme si chiar absurditati'.

Exista motive pentru aceasta stare de confuzie. Wilmshurst nota: 'Dezvoltarea (Francmasoneria) s-a sincronizat cu scaderea interesului fata de religia traditionala si rugaciunea in biserica'. 'Principiile simple de credinta si idealurile umanitare ale Francmasoneriei iau, in cazul unor persoane, locul teologiei clasice din bisericile diverselor confesiuni religioase'. Cu toate ca liderii sai neaga faptul ca Francmasoneria ar fi o religie, totusi, ea a constituit pentru unii un inlocuitor al acesteia. De aceea, nu ne mira faptul ca a trebuit sa fie circumspecta cu privire la raspandirea invataturilor sale. De cand e lumea lume, oricine raspandea idei despre care se credea ca sunt sacrilegii sau blasfemii, risca sa fie supus unor cenzurari severe din randul comunitatii in care traia, fiind ranit sau chiar omorat.

Wilmshurst spunea ca, daca o persoana cauta sa dobandeasca lumina 'sub forma intaririi constiintei de sine si a cresterii capacitatilor paranormale trebuie sa fie pregatita sa se dezbrace de toate prejudecatile si modelele de gandire avute pana atunci si, cu o slabiciune si blandete asemanatoare cu acelea ale unui copil, sa fie pregatita sa isi deschida mintea, pentru a primi niste adevaruri noi si poate socante pentru ea. Referindu-se la intelesurile Francmasoneriei si caracterizandu-le ca fiind 'invaluite in mister' si 'criptice', el scria: 'Acestea reprezinta un subiect de cele mai multe ori neabordat care, prin urmare, ramane in cea mai mare parte necunoscut membrilor sai, cu exceptia celor foarte putini care-1 studiaza in particular'

Totusi, Wilmshurst ne dadea cateva indicii despre istoria ascunsa a Francmasoneriei atunci cand scria despre o 'Epoca de Aur' - perioada in care 'oamenii comunicau constient cu lumea nevazuta, fiind pastoriti, invatati si ghidati de zei'. El remarca faptul ca omenirea a ratacit drumul, dupa o 'cadere' generata de incercarea oamenilor de a dobandi aceleasi cunostinte ca si creatorii lor, o idee comparabila cu cea biblica a alungarii din Rai.

Conform spuselor lui Wilmshurst, care scria in 1927, "aceasta cadere a omenirii nu s-a datorat vreunui pacat individual anume, ci unor slabiciuni sau defecte ale sufletului colectiv al rasei de oameni din care facea parte Adam - astfel incat in cadrul consiliilor divine s-a hotarat ca omenirea ar trebui sa fie rascumparata si readusa in starea sa pura de dinaintea caderii in pacat un proces a carui desfasurare cerea trecerea unei perioade mari de timp. Aceasta restaurare avea nevoie sa beneficieze si de asistenta calificata, stiintifica din partea acelor zei si ingeri pazitori ai rasei mostenitoare, despre existenta carora vorbesc toate traditiile antice si scrierile sacre'.

Masonul Manly P. Hall demonstra ca Wilmshurst nu se exprima alegoric. 'In trecutul indepartat, zeii mergeau pe pamant alaturi de oameni, alegand dintre fiii oamenilor pe cei mai intelepti si cei mai devotati dintre ei pentru a-i sluji.' 'In grija acestor fii ai oamenilor special hirotoniti si iluminati, ei au lasat cheile marii lor intelepciuni ei i-au hirotonit pe acestia, numindu-i pe unii dintre ei preoti sau mediatori intre ei insisi - zeii - si acea umanitate care nu dobandise inca ochii care sa le permita sa priveasca in fata Adevarul si sa ramana dupa aceea in viata Acesti iluminati au intemeiat ceea ce noi cunoastem azi ca fiind Misterele Antice'.

Asadar, unul dintre secretele masonice cel mai bine tainuite se refera la constientizarea membrilor gradelor superioare ale Francmasoneriei privind existenta 'zeilor' din perioada preistorica, care si-au lasat cunostintele in pastrarea anumitor indivizi, pe care astfel i-au 'iluminat'. Aceste cunostinte s-au transmis de la o generatie la alta, prin intermediul Scolilor Antice de Descifrare a Misterelor, ajungand la cunostinta fondatorilor religiilor iudaica si crestina, ale caror traditii au fost insusite de catre Cavalerii Templieri si aduse la cunostinta membrilor cercurilor interioare ale Francmasoneriei modeme.

Trecerea de la societatile secrete antice la organizatiile secrete mai moderne a fost intarita de introducerea acestei Francmasonerii "iluminate' la sfarsitul secolului al XVIII-lea, organizatie care era ea insasi o imbinare a legendelor esoterice mai vechi cu traditiile cabalistice. Aceste secrete continua sa zaca ascunse in cercul interior al Francmasoneriei, chiar in timp ce milioanele de membri ai acestei organizatii, care nu le cunosc, continua sa se bucure de filozofia si camaraderia afisate de ea.

Cercetatorul serios poate incepe sa inteleaga aceste secrete antice numai dupa ce le studiaza cel mai bine si mai atent posibil, caci foarte multe aspecte din continutul lor nu sunt inca dezvaluite direct, lucru recunoscut de insisi autorii masoni. Un alt secret antic se referea la ideea reincarnarii, despre care Wilmshurst spunea pe un ton de scuza ca: 'Va fi noua si probabil neacceptabila pentru unii dintre cititorii nostri. Noi nu facem decat sa consemnam ceea ce ne invata Doctrina Secreta'.

Tocmai aceasta parte ascunsa si esoterica a Francmasoneriei i-a determinat pe criticii sai sa o acuze de ateism. 'Acuzatiile conform carora francmasonii au perfectionat stiintele oculte - mai cu seama alchimia, astrologia, magia ceremoniala - au urmarit Ordinul pe tot parcursul istoriei sale' - recunosteau redactorii contemporani ai cartii lui Mackey. In cadrul Francmasoneriei timpurii existau anumiti oameni, numiti 'magicieni' nu iluzionistii de la circurile de azi, ci barbati care isi luau numele din cuvantul 'Magi' sau 'intelepti'. Pana la perioada iluminista din secolul al XVIII-lea, cuvantul 'magie' era pur si simplu un alt nume pentru 'stiinta'. Acesti 'magicieni' sustineau serios ca posedau cunostintele antice privitoare la transmutarea metalelor, manipularea materiei si dobandirea tineretii vesnice. Unul dintre cei mai mari magicieni din randurile masonilor era o persoana cunoscuta sub numele de 'Om-Minune', despre care se credea ca a trait timp de sute de ani.

FRANCMASONERIE

Pro si contra

Despre Masonerie exista doua puncte de vedere:

  • PRIMUL, pro-masonic, prezinta masonerie ca pe o organizatie fraterna, ai caror membri sunt uniti de idealuri comune de natura atat morala cat si metafizica, si, in cele mai multe dintre ramuri, de credinta intr-o Fiinta Suprema.
  • AL DOILEA, anti-masonic, arunca aceasta organizatie intr-o lumina diabolica, socotind-o o pseudo-religie, cu o organizare ermetica.

Aceasta din urma idee este impartasita mai ales de Biserici si diverse grupari nationaliste. Biserica Ortodoxa a Greciei, in sedinta din 12 octombrie 1933, a hotarat ca "Francmasoneria nu poate fi compatibila cu crestinismul" si ca "toti fii credinciosi ai bisericii trebuie sa se fereasca de Francmasonerie". Biserica Ortodoxa Romana, prin sedinta Sfantului Sinod din 11 martie 1937, aproba in anatemizarea francmasoneriei, considerand-o oculta si anti-crestina. Astfel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 1937 a hotarat ca se impune "O actiune persistenta publicistica si orala de demascare a scopurilor si activitatii nefaste a acestei organizatii". In cazul in care nu se caiesc, "Biserica le va refuza la moarte slujba. De asemenea, le va refuza prezenta ca membri in corporatiile bisericesti". Totusi, astazi, multi dintre clerici, chiar si arhierei sunt membri ai masoneriei.

Ce spune tabara "contra"

In argumentarea pro-masonica se invoca actele de caritate - nu putine, calitatea membrilor - majoritatea intelectuali sau de neam ales, exemplara comportare a masonilor in societate, precum si sprijinirea diverselor proiecte umanitare. Acestea fiind foarte clare si bine definite nu necesita o introspectiva.

Totusi, argumentarea taberei anti-masonice, trebuie si ea amintita aici pentru a oferi o imagine de ansamblu, echitabila, asupra masoneriei. Astfel, in analiza efectuata de Sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei, aceasta organizatie este prezentata ca fiind "un sistem mistagogic ce aminteste de vechile credinte pagane din care provine si a caror continuare si rod este". La baza acestei interpretari au stat mai multe pasaje din carti masonice. La pagina 624 a cartii sale, Morals and Dogma, Albert Pike scrie ca "masoneria este identica cu religiile stravechi", iar la pagina 321 afirma ca "Lucifer este Purtatorul Luminii". Acelasi Albert Pike, la 14 iulie 1889, cand a emis instructiunile celor 23 de Consilii Supreme Masonice, inregistrate de A.C De LaRive in cartea sa 'La femme et l'enfant dans la Francmaconerie universelle', p 588 spune colegilor de breasla: "Voua, Mari Inspectori Generali, va spunem ca pentru noi, cei din gradele 30, 31, 32, religia masonica trebuie pastrata in cea mai pura doctrina luciferica'. Acest citat se mai gaseste si la Gary Kath, 'Enroute to global occupation', p 114 si la Lady Queensborough, 'Occult Theocrasy', p 220-221, citata de Ralph Epperson in cartea sa 'Massonry: Conspiracy against humanity', p 273-274. William Hutchinson in cartea sa 'The Spirit of Masonery', revizuita de George Oliver, New York, Bill Publishing, publicata initial in 1775, p. 195 marturiseste ca "Modul nostru de invatare a principiilor breslei noastre provine de la druizi, iar emblemele noastre principale au fost aduse din Egipt". Un alt mason, Albert Churchward intareste ca "masonii sunt actualii druizi" Sings and Symbols of Primordial Man: the Evolution of Religions Doctrin from the Eschatology of the Ancient Egyptians, London, England, George Allen and Company, Ltd. 1913, Second Edition, pagina 189. Sarpele, in crestinism simbol al Raului, este adorat in Francmasonerie. O spune masonul de cel mai inalt grad, Manly P. Hall, in cartea sa 'The Secret Teachings of All Ages', the Philosophical Research Society Press, p. IXXXVIII: 'Sarpele este simbolul si prototipul Salvatorului Universului, care rascumpara lumile dezvaluindu-se in fata creaturii si daruindu-i atat binele cat si raul". George Oliver, la randu-i mason, in lucrarea sa 'Sings and Symbols" aparuta la Macoy Publishing and Masonic Supply Company, New York, 1906, p. 36, este de parere ca 'Sarpele este considerat pe plan universal ca fiind simbolul legitim al Francmasoneriei'.

Continuand prezentarea concluziilor privitoare la Masonerie, Sinodul Greciei mai mentioneaza ca: "Isi are propriile ceremonii religioase, ca ceremonia adoptarii - botezul masonic, ceremonia recunoasterii conjugale - casatoria masonica, ritualul mortii, consacrarea templului masonic si altele. Isi are propriile initieri, propriul ceremonial ritual, are ordine ierarhica proprie si o disciplina bine intemeiata". Iar pentru ca aceste ceremonii se petrec la templul masonic, deci intr-un spatiu consacrat, inevitabil apar unele intrebari si pareri, de obicei ostile, mai mult sau mai putin fondate. De mentionat ca la aceste hotarari mai subscriu si unii papi, care prin bule papale condamna masoneria, Sinodul Bisericii Ruse din Diaspora, precum si unii Cuviosi ca Parintele Paisie Aghioritul, Parintele Porfirie, Parintele Staniloae pana la duhovnici si teologi contemporani.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1874
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved