Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

PIETRE PRETIOASE SI SEMIPRETIOASE

diverse+ Font mai mare | - Font mai micPIETRE PRETIOASE SI SEMIPRETIOASE

Pietrele pretioase , simbol al puterii si al bogatiei, se gasesc in majoritatea bijuteriilor de coroana, in marile tezaure si in colectiile muzeelor celebre.Interesul fata de pietrle pretioase dateaza inca din Mezolitic.Ele au fost exploatate si prelucrate in Asia Centrala, Mesopotamia, Egipt, America Centrala.

CRISTALELE sunt substante minerale solide, avand compozitie omogena si structura interna regulate.Cuvantul "crystal" provine din grecescul krystallos care inseamna gheata.Legendele si miturile le atribuie puteri miraculoase: safirul aducea putere, onoare si nemurire purtatorului sau, rubinul era considerat piatra vietii, cel care fortifica inima, reda vigoarea si ii apara pe credinciosi de ciuma, smaraldul era piatra aducatoare de noroc si simbolul nemuririi si credintei.Bijuteriile celebre se gasesc in diferite muzee, dar si in colectii particluare.Rubinul Edward se afla la British Museum, diamantul Hope la Institutul Smithsonian din Washington, iar cel mai mare smarald din lume se afla la muzeul Topkapi din Istanbul.

Clasificarea pietrelor naturale

Majoritatea pietrelor pretioase sunt cristale naturale alese pentru frumusetea si raritatea lor.

Gemologia este stiinta care se ocupa cu identificarea, expertiza si evaluarea gemelor.

Gemele sunt substante minerale si organice, naturale si sintetice.

Gemologii clasifica pietrele naturale in urmatoarele categorii:

-pietre pretioase , in categoria carora intra diamantul, rubinul, safirul si smaraldul;

-pietre semipretioase, fine, in categoria carora intra pietre transparente sau translucide mai putin valoroase;

-pietre ornamentale , translucide sau opace;

-materii organice pretioase, care provin din regnul animal sau vegetal.

Pietre pretioase: diamant, rubin, safir, smarald

Pietre fine: acvamarin, opal, alexandrite, topaz, crisoberil, spinel, granat, zircin, cuart, ametist, citrin, ametrin, tanzanit, brazilianit, hiddenit, kunzit, epidot, turmalina

Pietre ornamentale: jadenit, nefrit, turcoaz, lapislazuli, sodalit, agat, jasp, azurite, malachit, crizocol, fenacit, serpentin, jad, onix

Materii organice pretioase: perla, sidef, coral, chihlimbar, fildes, bagaua.

Principalele surse de cristale

Mineralele sunt elemente naturale sau amestecuri care formeaza rocile din scoarta.Pietrele pretioase, minereurile metalice, nisipul, sarea si talcul sunt minerale.Notiunea de mineral deriva din cuvantul latin "mina" si este legata de aparitia mineritului.

Se cunosc peste 3000 de minerale, dar numai 30 formeaza majoritatea rocilor, solurile si nisipurile de pe Pamant.Rocile care formeaza Pamantul, Luna si meteoritii sunt alcatuite din minerale.Cand hoinarim pe plaja, calcam pe cristale.Prundisul, nisipul sic ea mai amre parte a solului sunt formate din roci erodate.Cu timpul, ele se erodeaza si mai mult transformandu-se din praful din aer.Insa cristalele nu se dezvolta numai in roci.Minerale precum calcitul si apatitul cristalizeaza in interiorul plantelor si animalelor.

Diatomeele sunt alge microscopice care contin in peretii lor celulari minuscule cristale din siliciu.Oasele contin cristale minuscule de apatit mineral.

Sursele de minerale naturale pot fi clasificate astfel:

-roci sedimentare asigura circa 50% din protectia mondiala de diamant, rubin, safir, agat

-roci metamorfice sursa de smarald, jasp

-roci magmatice

Rocile in care s-au gasite safire se numesc pegmatite.Prin process de eroziune, ele au fost transportate si depozitate in aluviuni, in albiile apelor curgatoare.Spalare nisipurilor este o metoda simpla de obtinerea substantelor minerale.

Diamantul se gaseste fie in zacamintele primare, in care s-au format, fie in aluviunile unor rauri.Zacamintele primare sunt roci eruptive(silicati), care au luat nastere din magma topita, patrunsa vertical din adancime prin scoarta solida a Pamantului, unde s-au solidificat prin presiune mare.In zacamintele diamantifere care se gasesc numai in putine puncte pe Glob, numite kimberlet, diamantele sunt continute de obicei sub for a de cristale mici(o, 1-0, 5 grame/tona)si numai rar ca bucati mai mari de forme neregulate.Cel mai mare diamante gasit pana in prezent este numit Cullinan si cantareste aprox 650g (3035 carate).

Prelucrarea pietrelor pretioase si semipretioase

Pietrele pretioase au fost exploatate si prelucrate la un nivel ridicat in Mesopotamia, Egipt, Asia Centrala, Dar mai putin in Europa.(pana in sec XV-XVI).

Pietrelr pretioase si semipretioase sunt prelucrate pentru a li se pune in evidenta frumusetea si pentru a le creste valoarea.

Principalele metode de prelucrare sunt :

-clivarea

-gravarea

-gaurirea

-taierea

-sculptarea

-slefuirea

CLIVAJUL este proprietatea unui mineral de a se desface dupa fete plane in urma unor actiuni mecanice.In funcrie de clivajul unei pietre , bijutierul poate face o selectie inainte de taiere pentru a obtine o prelucrare uniforma.

Taierea unui diamante este cea care determina reflexia luminii si, in consecinta, stralucirea emanatade acesta.Un diamante care este taiat superficial fata de latimea sa va permite sa treaca prin el prea multa lumina si va reflecta mai putin.Un astfel de diamante va pare asters si lipsit de stralucire.Un diamante taiat prea adanc va permite luminii sa scape prin partile laterale si va arata la fel de sters.

Slefuirea este operatia prin care un giuvaergiu iscusit poate transforma un crystal brut cu diefecte si imprefectiuni intr-un obiect de arta valoros.Dintre tipurile de slefuire cunoscute, enumeram:

-slefuirea indiana folosita initial in India la prelucrarea granatelor;

-slefuirea prin erodare se face folosind praf abraziv si se foloseste la prelucrarea agatelor;

-slefuirea moderna este realizata astazi cu masini automate si laser.

Proprietati macroscopice ale pietrelor pretioase si semipretioase

Pietrele pretioase pot si caracterizate, intr-o prima faza, prin prisma urmatoarelor proprietati:

-culoarea este foarte importanta si determina valoarea pietrei respective.Din acest pct de vedere pietrele pot fi:

-incolore(diamant, crystal de stanca)

-colorate idiocromatice, culoarea se datoreaza unor elemente care apar in formula chimica(malachit)

-colorate alocromatice, culoarea e determinata de impuritatile sau defectele prezente in structura atomica a mineralului;

-aparent colorate, culoarea e data de diferite efecte optice.

-luciul este foarte important pentru identificare pietrelor pretioase in stare nativa.Gradul de transparenta si luciul au rol decisiv asupra modului in care va fi taiata si prelucrata o piatra pretioasa.El este dat de reflexia si difuzia luminii pe suprafata pietrelor.

Tipuri de luciu:-adamantin:diamante

-sticlos:safir

-sidefos:feldsfat

-matasos:ochi de tigru

-duritatea diamantul se afla in top din acest punct de vedere.Duritatea este rezistenta unei pietre la zgariere, iar scala Mohs este cea mai folosita scara de duritate.

-forma - un crystal are anumite trasaturi regulate, simetrice:-plan de simetrei

-axa de simetrie

-centru de simetrie

Cristalul din sistemul cubic prezinta cel mai mare gras de simetrie.

-structura interna determina forma regulata si proprietatile acestora.De ex in grafit, atomii de carbon sunt legati intr-un aranjament hexagonal cu spatii largi.Structurile de atomi pot aluneca usor unele peste altele, facand ca grafitul sa devina unul din cele mai moi minerale.

O piatra naturala se evalueaza prin patru caracteristici notate prin 4C, de la prima litera a denumirii lor in limba engleza:carat, color, cut si clarity.

a)CARAT-resprezinta greutatea exprimata in carate(1ct.=0, 205g);

b)COLOR-precizeaza claritatea, stralucirea culorii pietrei.

Clasificarea culorii conform Standardului GIA incepe cu litera D.

-prima clasa, care cuprinde cele mai valoroase exemplare, este notata de la D la H si cuprinde diamantele care, privite cu ochiul liber de un specialist, apar ca incolore;

-clasa notata de la I la L simbolizeaza pietrele care par incolore daca sunt de dimensiuni mici, iar in cazul in care sunt de dimensiuni mai mari par de culoare difuza;

-pietrele notate cu simbolurile M-Z sunt acelea la care intensitatea culorii este mai slaba, putin neplacuta.

c)CUT-reprezinta gradul de perfectiune al taieturii pietrei.

d)CLARITY-reprezinta gradul de puritate al pietrei si felul incluziunilor din interiorul ei.

DIAMANTUL

Diamantele au fost descoperite pentru prima oara in India, in urma cu 3000 de ani si se deosebesc de celelalte pietre pretioase deoarece sunt constituite dintr-un singur element, CARBONUL PUR.Denumirea diamantului vine din limba greaca , cuvantul 'adamas'insemnand 'invincibil'.Instare pura, diamantul este o substanta incolora, cristalizata in sistem cubic.Diamantul este un material foarte dur si rigid cu punct de topire ridicat.

Depozite de diamante

Diamantele se formeaza la adancimi mari, de peste 1600km, la temperaturi si presiuni ridicate.Cele mai mari depozite de diamante au fost gasite in Africa, Australia, Siberia, Venezuela.India a fost vreme indelungata singura sursa de diamante a lumii, dar in prezent productia s-a restrans destul de mult.

80%din diamantele extrase sunt destinate atelierelor de bijuteri si trec prin Anwerp-Belgia -centru mondial al diamantelor.

Diamantele ard in atmosfera de oxigen pur la temperatura de 720 grade si in aer la 800 grade, in ambele situatii formandu-se dioxid de carbon.Ele rezista la actiunea acizilor si bazelor.Unitatea de greutate este caratul(1carat=0, 205 grame).Alta unitate este punctul(un punct=0, 01 carate)si este unitatea de masura folosita pentru diamantele mai mici de un carat.

Diamante faimoase

CULLINANUL-a fost descoperit in Africa in anul 1905.Cantarea 3106 carate, iar cristalografii considerau ca este doar o bucata dintr-un diamant mai mare.A fost taiata in 105 pietre.9dintre ele gasindu-se astazi in coroana regala britanica.

VARGAS-a fost descoperit in Brazilia in 1938 si la acea vreme cantarea 726, 6carate.A fost taiat in 29pietre.

MARELE MOGUL- a fost descoperit in India in 1650 si avea 797, 5.Era un diamant albastrui si din 1739 a disparut.

Diamantele sintetice si falsurile

Obtinerea de diamante artificiale i-a preocupat pe multi cercetatori.S-a incercat obtinerea unui diamant de dimensiuni mari prin sudarea mai multor bucati mici sau prin topirea lor.

Fabricarea diamantelor artificiale a ramas, pana in sec 19, visul neimplinit al alchimistilor, fizicienilor, chimistilor si mineralogilor.Diamantele sintetice au fost obtinute pentru prima oara de firma americana General Electricin 1955.

S-a lucrat la temperaturi foarte mari(peste 2500grade)si presiuni uriase.Diamantele obtinute nu au mai mult de cativa mm, sunt gri sau negre si nu au aspect comercial.Sunt folosite in industrie.

Pentru obtinerea unui diamant potrivit pentru o bijuterie, procesul de fabricatie este mult mai costisitor decat extractia si prelucrarea diamantului natural.Datorita valorii extreme, diamantele au fost falsificate si imitate frecvent.Cele mai multe falsuri au fost facute din sticla sau strass.Falsurile din sticla pot fi indentificate: se incalzesc la atingere, contin bule de gaz si sunt opace la razele X.Alte imitatii contin zirconiu, rutil say spinel sintetic.

ISTORIA DIAMANTULUI HOPE

De cand a fost descoperita prima piatra pretioasa, sclipind intr-un rau sau perla gasita intr-o scoica care urma sa fie mancata, pietrele pretioase au devenit obiectul dorintei oamenilor din toate timpurile.

Romanii credeau ca diamantele respingeau otrava, in timp ce medievalii ziceau ca sunt otravitoare. Se credea ca ametistul te facea sa-ti treaca betia iar perlele aduceau lacrimi in ochii persoanei iubite.

Istoria a oferit multe povesti umitoare despre pietrele petrioase faimoase. Iata povestea diamantului Hope:

Se zvonea ca acest diamant a fost furat de la ochiul unui idol indian. Diamantul Hope este albastru inchis si are 44 karate. In 1668, acesta a fost vandut de un comerciant, imparatului Frantei, Louis al XVI-lea, care i l-a dat Mariei Antoaneta pentru colectia ei de bijuterii.

Diamantul a disparut pentru aproape 20 de ani, dupa ce a fost furat in timpul revolutiei franceze. In timpul razboaielor napoleonice, diamantul a fost vandut bankerului Henry Hope. De atunci bijuteria a luat numele Hope si a apartinut mai multor generatii Hope, pana cand, din cauza datoriilor la jocuri de noroc, a trebuit sa fie vandut in 1901.

Bijutierul francez, Cartier a cumparat diamantul si l-a vandut unei americance bogate, Evalyn Walsh McLean in 1911. Evalyn credea ca diamantul ii va aduce noroc si l-a purtat pana cand a murit.

In acest timp, fiul ei a murit intr-un accident de masina, sotul a innebunit si a fost dus intr-un azil, iar fiica s-a sinucisLa moartea ei, diamantul Hope a fost vandul pentru a-i acoperii datoriile. In 1949, Harry Winston a cumparat piatra si a expus-o in galerii timp de 10 ani. Winston a donat piatra pretioasa Institutului Smithsonian din Washington in 1958, unde inca este expusa.

.

SMARALDUL

Descriere: piatra pretioasa, varietate a berilului, din aceeasi clasa cu acvamarinul, mineral incolor, avand la baza silicatului de beril. Smaraldele fara nici o imperfectiune sunt rare pentru ca majoritatea smaraldelor contin mici impuritati minerale. Un smarald perfect, fara impuritati, este considerat mult mai valoros decat un diamant de aceeasi greutate tocmai din cauza raritatii acestor tipuri de pietre.

Culori: verde intens pana la verde inchis. Culoarea verde este data de continutul de crom si vanadiu.

Duritate: 7 -8 (din 10)

Nota: poate fi confundat cu turmalina verde, fluoritul verde, peridotul, granatul verde, aventurinul. Smaraldul siberian sau de Brazilia = verdelit, Smaraldul african = fluorit verde Smaraldul de cupru = diopsid,

Piatra recomandata pentru:

ZODIILE: Berbec, Taur, Gemeni, Rac

LUNA DE NASTERE: Ianuarie, Aprilie, Mai, Iunie, Septembrie

TALISMAN NOROCOS: al Taurului si Racului

ZIUA DE NASTERE: -

ANUL NASTERII: -

PLANETA GUVERNATOARE sau dominanta: Mercur

INFLUENTA NUMEROLOGICA: pentru cei nascuti sub influenta numarului 4

ANIVERSARE: Se ofera la aniversarea a 20, 35 sau 55 de ani (casatorie sau nastere)

CHAKRE: 4

ALTELE: -

Efectele asupra purtatorului:

Puternic rol protector

Aduce abundenta, pace, armonie, rabdare, dragoste, fidelitate, onestitate, loialitate, sensibilitate, armonie, liniste

Ascute puterea mintii si mareste memoria, bun pentru perioada studiilor

Ajuta la descoperirea unei directii personale

Stimuleaza clarviziunea, adevarul, intuitia, inteligenta,

Inlatura depresia si insomnia

Aduce noroc la bani, succes in afaceri

Atrage succesul in dragoste

Este o piatra a prosperitatii

Mareste capacitatea de comunicare

Se spune ca are capacitatea de a prezice viitorul (ofera purtatorului diverse viziuni despre viitor, o intuitie mult mai puternica)

Sanatate: Efecte benefice asupra sistemului respirator, inimii, nodurilor limfatice, sangelui, timusului, glicemiei, nasterii, vederii. Cea mai puternica piatra pentru vindecare.

Smaraldul este piatra verde din familia beriliului. Culoarea verde, verde-bleu, chiar verde-galben este data de prezenta cromului si, sau a vanadiului.

Pe scara Mohs, duritatea smardului este de 7.5-8, chiar mai putin atunci cand contine multe incluziuni.

Unii astrologi il considera ca fiind piatra lunii mai, fiind purtate de-a lungul timpului si datorita credintei ca imbunatateste clarviziunea celor ce-l poarta, ca este piatra vindecatoare, sau ca poate aduce dragoste si liniste.

In prezent smaraldele columbiene, ce se extrag din aproape 100 de mine, sunt considerate cele mai frumoase din lume, datorita culorii verzi intense, ca si culoarea ierbii, uneori cu tuseuri de albastru. Smaralde de calitate se gasesc insa si in India, Africa de Sud, Afganistan, Pakistan, Rusia si Zimbabwe. Recent au fost descoperite zacaminte de smarald si in S.U.A., in statul Carolina de Nord.

Smaraldele brute clare sunt in general taiate fatetat, cel mai adesea in forma caracteristica de smarald, in timp ce smaraldele cu mai multe incluziuni, sau cu unele crapaturi, fiind mai fragile, se taie in forme de caboson, sau chiar de sfere. Smaraldele fara incluziuni sunt destul de rare si mult mai scumpe, majoritatea avand incluziuni vizibile. Datorita duritatii sale mai scazute nu este indicat sa fie modificata o bijuterie cu smarald.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4666
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved