Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Broasca raioasa verde

Animale+ Font mai mare | - Font mai micBroasca raioasa verde

Forma masiva, indesata, lungime 7 - 10 cm; femela ceva mai mare. Botul scurt si turtit. Spatele cu negi plati, neregulati, evident porosi, raspanditi neregulat, cei mai mari avand varful rosu.Masculul cu pete verzui deschis pe fond intunecat; la femele pete intunecate pe fond deschis. Uneori spatele are o linie vertebrala galbena, ventral alb-uniform sau cu pete negre.

Specie cu activitate nocturna, doar juvenilii fiind activi si in timpul zilei. Are un mare potential de dispersie, efectuand migratii la distante mari, in special indivizii tineri. Este mai acvatica decat Bufo bufo , ceva mai sprintena, sare si se catara cu agilitate. Poate fi frecvent observata in zonelel rurale vanand insecte noaptea in jurul stalpilor pentru iluminat. Ierneaza pe sub muschi, in tufisuri, sub pietre.

Reproducerea dureaza de la sfarsitul lui martie pana in iunie. In tot acest interval pot fi gasiti in apa numerosi indivizi. Reproducerea nu este sincrona ca la Bufo bufo. Femela depune intre 10000 si 18000 oua, care se clocesc repede. Mormolocii apar la 4 - 5 zile; metamorfozand din iulie pana in septembrie.

Este nepericlitata fiind frecvent asociata cu asezarile umane (cea mai comuna specie de amfibieni din localitatile rurale si urbane).

Specie euritropa, este prezent aproape pretutindeni, fiind rezistenta la uscaciune, apa salmastra si poluare. Astfel, populeaza cu succes zonele stepice secetoase (Dobrogea si Baraganul) si este frecvent gasita pe malul marii si al lacurilor sarate. Prezenta in majoritatea localitatilor sau in jurul acestora. Se reproduce in orice ochi de apa, permanent sau temporar, inclusiv ape salmastre. In orase se reproduce frecvent in lacuri si bazine de agrement, in special cele lipsite de pesti. Este gasita la altitudini cuprinse intre 0-1700 m. Este o specie termofila, de aceea la altitudini peste 1000 m este mult mai rara.

In Romania este prezenta aproape pretutindeni, cu exceptia zonelor alpine.

- foarte abundenta, antropofilaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2100
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved