Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

INFECTIILE CU ADENOVIRUS PORCIN

Animale+ Font mai mare | - Font mai micInfectiile cu adenovirus porcin

De la porci au fost izolate pana in prezent 5 serotipuri de adenovirus porcin, care sunt regrupate in 3 specii: Porcine adenovirus A (serotipurile 1, 2 si 3), Porcine adenovirus B (serotipul 4) si Porcine adenovirus C (serotipul 5).Primul adenovirus porcin a fost izolat de Haig si col. in 1964, din continutul rectal, de la un purcel cu diaree in varsta de 12 zile. Ulterior au mai fost izolate adenovirusuri porcine, de la porci sanatosi si bolnavi, din diverse tesuturi inclusiv din creier de la porci cu simptome de encefalita, in varsta de 10 saptamani, precum si din tesut renal folosit in producerea culturilor celulare (43).

La porci, infectiile cu adenovirus, desi au raspandire mare, fapt dovedit prin studii serologice, totusi, de regula evolueaza asimptomatic (80), dar pot si sa produca pneumonii, enterite, leziuni renale, infectii transplacentare si encefalite.

Adenovirusurile porcine au toate caracteristicile morfologice si biochimice ale celorlalte adenovirusuri. Tulpinile de adenovirus porcin se multiplica in culturi celulare primare embrionare din rinichi de porc si iepure, pe celule primare pulmonare embrionare porcine, dar si pe linii stabile de culturi celulare. Efectul citopatic dezvoltat in culturile celulare este caracteristic. In celulele infectate apar incluzii intranucleare specifice.

Studii serologice au aratat ca infectia este larg raspandita in lume. In Canada, 15% din porcii adultii cu boli respiratorii prezinta anticorpi antiadenovirus porcin (20). In Bulgaria si Ungaria 20% din porci posedau acest tip de anticorpi.

Serurile de referinta antiadenovirus uman (tipurile de la 1 la 31) nu neutralizeaza serotipurile 1, 2 si 3 de adenovirus porcin. In serul normal de porc se gasesc anticorpi pentru serotipurile 1, 2 si 3 de adenovirus porcin. Se pare ca aceste 3 serotipuri sunt mai putin patogene. In mod curent serotipul 4 de adenovirus porcin este izolat din cazurile naturale de diaree si encefalite de la porci. Studii serologice arata ca serotipul 4 este cel mai raspandit, fiind intalnit atat in America de Nord cat si in Europa. Acest serotip inoculat la purceii gnotobiotici produce meningoencefalite. Serotipul 4 de adenovirus porcin are proprietati hemaglutinante pentru eritrocitele de mamifere.

In urma infectiilor experimentale, efectuate pe purcei necolostrati, tipul 3 de adenovirus porcin a fost gasit in intervalul de la 1 la 16 zile, dupa inoculare, in celulele epiteliale distruse, iar antigenul viral a putut fi detectat in aceste celule pana la 45 de zile dupa inoculare. Dupa 3-4 zile de incubatie toti purceii au prezentat diaree. Vilii intestinali din portiunea terminala a jejunului si ileonului au fost scurtati si celulele intestinale au fost distruse de catre virus.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1312
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved