Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

TEHNOLOGIA DE CRESTERE A CABALINELOR

Animale+ Font mai mare | - Font mai micTEHNOLOGIA DE CRESTERE A CABALINELOR

Importanta cresterii cabalinelor

In economia nationala, cabalinele sunt crescute pentru forta fiind folosite la tractiune,      pentru transport si pentru munci agricole si silvice.Aptitudinea principala a cabalinelor - pentru deplasare - transport - tractiune se datoreste conformatiei specifice si constructiei deosebite a membrelor, care ii dau posibilitatea de a se deplasa cu usurinta si repede.

In      cadrul speciei cabaline sunt inclusi caii, magarii si catarii.

Cabalinele, sunt folosite in unele tari din lume pentru carne si laptele de iapa.

Produsele secundare, pielea - este folosita larg in industria pielariei si marochinariei.

O importanta deosebita o au caii pentru sporturi hipice, care totusi sunt mai restranse in epoca secolelor XX-XXI.

Intretinerea armasarilor de reproductie

Pentru mentinerea vigorii si puterii de reproductie, armasarii primesc o ingrijire speciala, cu respectarea anumitor reguli si anume:

-efectuarea zilnica a miscarii, dupa un program stabilit, la ore fixe, cu 2 ore inainte sau dupa efectuarea montei;

-asigurarea unei igiene corporale zilnice pentru indepartarea prafului, murdariei, microbilor, transpiratiei, asigurand buna functionare a functiilor pielii si evitarea imbolnavirilor sau starilor de indispozitie;

-in adaposturi trebuie sa fie lumina, aer curat, asternut gros si permanent uscat.

Armasarii se tin in boxe individuale, in care sa poata sta liberi dar din care sa poata vedea ce se intampla in grajd si in boxele vecine, cu scopul de a se obisnui cu activitatile zilnice din grajd si sa nu devina speriosi. In      lipsa boxelor speciale pot fi tinuti la stanoaga la capatul grajdului. Ingrijitorii armasarului nu trebuie schimbati.

Programul de monta trebuie respectat, sa faca o singura monta pe zi si sa se asigure o zi libera pe saptamana. in cazuri deosebite cand se folosesc la doua monte, acestea se fac la un interval de cel putin 10 ore.

Intretinerea iepelor - gestante si cu manji

Aparitia caldurilor la iepe se stabileste dupa semne specifice. Animalul este molesit, la vederea armasarului necheaza, alearga dupa el si manifesta dorinta de impreunare.

Pentru stabilirea diagnosticului, iepelor in calduri se foloseste bara de incercare care este un perete de scandura de inaltime 1,2-1,3 m si lunga de 2-3 m. Armasarul este adus la peretele de incercare si lasat sa miroasa iapa.

Iapa in calduri are un comportament caracteristic se intoarce cu crupa catre armasar si se pregateste pentru monta, iar daca nu este in calduri, arunca cu picioarele.

In      prezent se foloseste si metoda insamantarii artificiale.

In perioada de gestatiei iepele trebuie sa primeasca o intretinere buna, o hrana adecvata, cu proteine digestibile necesare atat pentru mama cat si pentru fetus.

Adapatul iepelor se face cu apa nu prea rece.

Hrana pentru iepele gestante (6-7 luni) este reprezentata de furaje suculente, dupa care se imbunatatesc prin adaos de concentrate.

Iepele gestante trebuie tratate cu blandete, nu trebuie puse la lucrari (tractiuni) grele mai ales in ultimele 2-3 luni ale gestatiei. Animalele trebuie ferite de frig, ploi reci, bruscari, smucituri, lovituri.

Inainte      de fatare iapa trebuie mutata intr-o boxa separata, curata sau intr-o parte a grajdului amenajata special.

Inainte      de fatare iapa este nelinistita se culca, se scoala repetat se uita catre partea posterioara a corpului.

Pregatirea iepelor pentru fatare, se face prin despotcovire, se plimba 2-3 ore zilnic si li se asigura permanent asternut curat si uscat.

Dupa fatare iapa se busumeaza cu paie uscate se sterge de transpiratie si se acopera cu o patura.

Dupa 2-3 ore i se da apa calduta cu putina tarate apoi putin fan si 0,5 kg samanta de in.

Dupa 10-15 zile de la fatare iapa poate fi introdusa in grup cu alte iepe care au fatat in aceeasi perioada si poate fi folosita la munci usoare de tractiune in interiorul unitatii asigurand o pauza dupa fiecare ora de lucru.

Iepele cu manjii care alapteaza

Iepele cu manji trebuie plimbate 2-3 ore / zilnic sau folosite la munci usoare si treptat la regimul de munca normal.

Cresterea si intretinerea manjilor si a tineretului cabalin

Dupa nastere manzul se sterge de mucozitati, in special in zona narilor si daca nu s-a rupt cordonul ombilicar se taie si se dezinfecteaza. Apoi manzul este ajutat sa se ridice in picioare si dat sa suga. Daca iapa refuza la inceput se leaga scurt si i se ridica un picior din fata.

Dupa 3-4 zile manzul se scoate la plimbare impreuna cu iapa, afara din grajd. In prima luna laptele matern este suficient si suge de 30-50 ori /zi.

Daca sunt alaptati la biberon, primesc in prima saptamana 4-5 kg lapte in 8-10 tainuri.

Dupa 3-4 saptamani manzul incepe sa manance nutreturi vegetale si i se da fan la discretie. La 5-6 saptamani, manzul se invata sa consume concentrate (boabe de ovaz).Ratia de furaje se da in 3-4 tainuri pe zi iar adaparea se face tot de 3-4 ori/zi cu apa proaspata si nu prea rece.

Intarcarea      manjilor se face la 6 luni, inainte de intarcare sunt obisnuiti sa consume complet ratia de nutreturi.

Dupa intarcare manjii trebuie tinuti in grajduri spatioase, luminoase, bine aerisite, hraniti din abundenta cu nutreturi bune.

Se scot pe pasunile cele mai bune, dar li se suplimenteaza hrana cu ratii de ovaz, mazare, sare si chiar fan bun.

Tineretul cabalin in afara hranei de calitate superioara mai primeste si o serie de ingrijiri speciale.

Miscarea, se face metodic, progresiv, pentru gimnastica aparatului locomotor.

Dresajul se incepe la varsta de 2 ani si 1/2- 3 ani la rasele usoare si la 2      si 1/2 ani la rasele grele.

Dresajul este operatia prin care animalele sunt obisnuite sa se supuna vointei omului si sa asculte comenzile.

Un animal este "dresat' atunci cand asculta si executa usor toate miscarile cerute de om.

Dresajul este o activitate care se bazeaza pe principii clare: repetarea, repetarea ritmica si in aceeasi ordine.

Dresajul se face zilnic, progresiv de la simplu la complicat pana cand animalul executa miscarea ceruta, fara constrangere.

Dresajul este un ansamblu de operatiuni, succesive, repetate si folosind metode diferite.

Dupa dresaj, animalul trebuie antrenat. Antrenamentul pregateste animalul pentru munca.

Antrenamentul are ca scop dezvoltarea puterii de munca si rezistenta animalului. Antrenamentul se face pe o durata de 3-4 luni pana la 8-10 luni sau chiar mai mult in functie de caracterul de munca si de dezvoltarea animalului.

Un cal antrenat este capabil de eforturi mari sustinute folosind aceeasi cantitate de hrana. Animalele antrenate sunt mai rezistente la oboseala si la intemperii.

Antrenamentul cailor de tractiune se incepe la varsta de 2-3 ani, prin tractari de greutati mici pe distante scurte (durata 1-2 ore / pe 3-5 km). Dupa 4-5 luni antrenamentul se considera terminat.

Igiena corporala la cai are o mare importanta si trebuie inceputa din perioada tanara pentru ca ajuta la cresterea si dezvoltarea corporala a manjilor. Trebuie facuta cu atentie si cu blandete si trebuie acordata o grija speciala picioarelor si copitelor, ingrijirea neatenta poate determina deprinderi rele.

Intretinerea cailor de munca

La caii de munca, o importanta deosebita o are asigurarea ingrijirii corporale si a hranei corespunzator cu rasa si greutatea trasa ori cu viteza de deplasare.

Hrana se asigura in 3 tainuri (mese) in care tainul de la pranz trebuie sa fie mai mic iar cel de seara cel mai mare.

Inainte de inceperea lucrului, zilnic se face ingrijirea corporala a cailor si pansajul incepand cu capul apoi cu gatul, spinarea, crupa si picioarele.

La incetarea lucrului dupa ce se deshama animalele se examineaza pentru a nu avea rosaturi sau raniri. Apoi corpul se freaca cu un somoiog de paie mai ales in zonele transpirate.

O atentie deosebita se acorda copitelor care trebuie bine ingrijite si potcovite la timp.

Adaposturile pentru caii de munca trebuie sa fie igienice, iscate aerisite, luminoase. Podeaua grajdului trebuie pastrata curata, asternutul curat, gros, moale si uscat.

Folosirea cailor la munca trebuie sa fie zilnica deoarece astfel intretinerea lor nu este rentabila.

Se socoteste ca un cal de 500 kg greutate poate transporta 1000 kg (2 ori greutatea proprie) timp de 8 ore.

Regimul si programul de lucru trebuie facut pentru fiecare zi, dar sa nu depaseasca 12-14 ore. La muncile agricole cand animalele merg pe teren moale munca se face in reprize pentru a se asigura si odihna si hranirea.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6781
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved