CATEGORII DOCUMENTE |
Animale | Arta cultura | Divertisment | Film | Jurnalism | Muzica | Pescuit |
Pictura | Versuri |
Deviza regala: "EENDRACHT MAAKT MACHT"[1]
"UNIREA FACE FORTA!"
(Vechiul blazon)
Belgia a fost initial posesiunea ducilor de Burgundia si, ulterior, prin acestia, a Habsburgilor. A devenit mai apoi Republica de Batava - in timpul Revolutiei Franceze si a fost incorporata de Napolen regatului pe care acesta il creeaza pentru fratele sau, Louise Bonaparte. Dupa caderea lui Napoleon, aliatii decid sa uneasca Belgia si Olanda in cadrul aceluiasi regat, sub suveranitatea printului de Orania (Orange) - devenit Willem I al Tarilor de Jos. Acesta alianta fortata dureaza pana la declansarea valului revolutionar care cuprinde Europa in vara anului 1830, in urma caruia
Organizarea politica belgiana este complexa. Sistemul federal se imparte in organisme care nu corespund doar zonelor geografice, ci si lingvistice. Sefia statului este detinuta de monarh, ale carui activitati sunt, de fapt, ceremoniale. Sefia guvernului o are primul ministru, care coordoneaza un numar maxim de 15 ministri cu afiliatie la partidul sau sau la coalitia de la putere. Puterea legislativa se bazeaza pe un parlament bicameral compus din 150 de reprezentanti si 71 de senatori. In Belgia nu exista partide politice nationale, atat timp cat partidele tind sa se limiteze la regiunea lingvistica a electoratului lor. Totusi un singur partid apare atat la francofoni cat si la flamanzi, insa fara a avea o organizare nationala: Partidul Verde (colo/Groen).
Leopold
I urca pe tron in anul 1831 si este primul rege al Belgiei independente. In
anul urmator se resatoreste cu Louise Marie de Orleans . Se povesteste ca pintesa a fost mireasa cea mai
inlacrimata a secolului. Fortata sa se casatoreasca la 20 de ani cu un vaduv
sever cu 20 de ani mai mare decat ea, timida si fragila, tanara
In anul 1835 se
naste Leopold II , primul fiu al familiei
regale belgiene. Conform Constitutiei din 1830, Coroana se transmitea in
descendenta legitima si naturala a lui Leopold I, in ordinea primogeniturii
masculine si cu excluderea femeilor si a descendentei lor (pana-n anul 1991
cand legea salica este suprimata, pastrandu-se primogenitura). Astfel ca
Leopold este mostenitorul de drept al tronului Belgiei, pe care il preia in
anul 1965. Desi nu este iubit de parinti, care-l prefera pe fratele sau
Philippe, Leopold isi dezvolta cu timpul o personalitate remarcabila. Este
ambitios si intuitiv si dispune de un talent diplomatic de exceptie. Aceste
calitati l-au ajutat in aventura sa coloniala, inceputa in anul 1876, in urma
careia reuseste sa cucereascea cea mai bogata regiune din Africa -
Marea sa dorinta era sa lase Belgia mai mare, mai bogata si mai frumoasa, astfel ca toate actiunile sale s-au indreptat catre atingerea acestor obiective. Este renumit pentru duritatea pe care si-a exercitat-o in familie si pentru gestul de a-si fi dezmostenit toate cele trei fiice (Louise, Stephanie si Clementine), din teama ca nu cumva printii straini (ginerii sai) sa profite de capitalurile sale si sa stirbeasca din bogatia regatului. Singurul sau fiu, Leopold (mostenitorul tronului), moare la varsta de 9 ani de o boala de inima.
Regele
Leopold II (poreclit si Africanul) a fost casatorit incepand din anul 1853 cu Marie
Henriette de Habsburg , fiica arheducelui Josef,
palatin al Ungariei. Va fi una dintre cele mai nefericite casatorii din
istorie, tanara Marie Henriette declarand la trei saptamani dupa casatorie
urmatoarele: " Daca Dumnezeu vrea sa-mi indeplineasca rugaciunile nu
ma va lasa multa vreme in viata". O va insela si o va neglija toata viata.
Una dintre legaturile incepute in timpul casniciei este cea cu Blanche Delacrox- nascuta in Bucuresti, intr-o familie numeroasa a unui turnator-desenator si a unei croitorese. Au avut impreuna doi fii - Lucien si Philippe Delacrox Durrieux (copii poarta numele celui cu care Blanche se va casatori dupa moartea lui Leopold, Antoine Durrieux, fostul sau amant). Regele a intentionat sa-i legitimeze pe cei doi fii ai sai, insa a renuntat in fata protestelor familiei regale si a indignarii membrilor guvernului, care au tolerat-o cu greu pe vulgara sa amanta.
Tronul este
preluat de Albert I, nepotul predecesorului sau, fiul lui Philippe de
Belgia, conte de Flandra si al printesei Marie de Hohenzollern - Sigmaringen.
Albert I
s-a bucurat de o educatie liberala, fara constrangeri, fiind tinut departe de
conformismul de la curte, la momentul respectiv neavand drept de
succesiune (fratele sau, Baudouin, primul nascut, era succesorul tronului, insa
moare subit in anul 1891 in urma unei raceli).
La 2 octombrie 1900 se casatoreste cu printesa Elisabeth de Bavaria, nepoata imparatesei Sissy, cu care are o casnicie unita. Au impreua trei copii: Leopold (mostenitorul tronului), Charles si Marie Jose.
Este supranumit
"Regele Cavaler" datorita curajului de care da dovada in infruntarea cu
Albert I moare la 17 februrie 1934, la 59 de ani, in timp ce escalada stanca Grand Bon Dieu. Dupa ce ajunge in varf, un bloc de piatra se detaseaza, agatandu-l pe rege, care se loveste cu capul de peretele stancii.
Leopold III, primul
nascut al regelui Albert I, devine rege in urma mortii tatalui sau, in anul
1934 intr-un moment in care lumea era stabatuta de o grava criza economica, iar
la nivel politic mocneau numeroase tensiuni. La 10 mai 1940, trupele germane
patrund in
In iunie 1944,
regele si familia sunt transferati in
La 12 martie 1950 se organizeaza un referendum popular in urma caruia Leopold isi va relua functiile. Acesta revenire este, insa, una temporara, pentru ca, in urma izbucnirii revoltei din cartierul muncitoresc din Liege, regele decide sa delege puterile primului sau nascut, Baudouin, anuntand ca va abdica un an mai tarziu, cand printul va ajunge la majoratul civil.
Leopold III a fost casatorit initial cu printesa Astrid a Suediei, o figura marcanta in istoria Belgiei. Printesa cucereste inimile belgienilor prin simplitate si naturalete. Moartea ei subita (intr-un accident de masina) lasa pentru eternitate imaginea ei de suverana desavarsita. Impreuna cu Astrid, Leopold a avut 3 copii: Josephine-Charlotte, Baudouin si Albert. Din cea de-a doua casatorie, cu Liliane Baels, va avea de asemenea trei copii: Alexandre, Marie-Christine si Marie-Esmeralda.
Baudouine I
devine rege la 16 iulie 1951 in urma abdicarii tatalui sau. Este
creatorul federalizarii provinciilor pe care totul le separa, dar carora
dinastia le-a daruit drept deviza: "unirea face forta". Desi a avut o casnicie
reusita cu Fabiola de Mora y
Dupa moartea lui Baudouin, survenita in urma unui stop cardiac, in anul 1993, tronul este preluat de fratele acestuia - Albert II. Albert ezita mult inainte de a accepta coroana Belgiei, nefiind adeptul receptiilor oficiale, printre pasiunile sale numarandu-se motociclismul si mecanica. Nici sotia sa, Donna Paola di Calabria, nu agrea manifestarile protocolare. La indemnul primului ministru, Jean Luc Dehaene, Albert accepta tronul si devine al saselea rege al Belgiei la 9 august 1993. Impreuna cu Paola a avut trei copii: Philippe (care urmeaza la domnie), Astrid si Laurent.
In anul 1999 un
ziarist flamand dezvaluie existenta unei fiice nelegitime, pe care Albert a
avut-o cu baroana Sybille de Selya Longchamps, pe vremea cand mariajul sau cu
Philippe, duce de Brabant, print al Belgiei s-a nascut in castelul Belvedere la 15 aprilie 1960 si este succesorul lui Albert II la tron. Desi fusese educat pentru a deveni intr-o zi rege, la moartea unchiului sau, Baudouin, este considerat insuficient de matur pentru a prelua conducerea regatului, iar coroana ii revine tatalui sau. In anul 1999 se casatoreste cu printesa Mathilde d'Udekem d' Acoz, o tanara din aristrocatia belgiana. Impreuna cu acesta are 3 copii: Elisabeth, Gabriel si Emmanuel, ultimul nascut pe 4 octombrie 2005.
[1] In neerlandeza, una dintre cele trei limbi oficiale ale Belgiei. L'union fait la force (franceza), Einigkeit macht stark (germana).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1919
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved