Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Aparatul de fotografiat: definitie si componenteparatul de fotografiat: definitie si componente

Film+ Font mai mare | - Font mai micAparatul de fotografiat: definitie si componente

Cel mai simplu aparat de fotografiat este o cutie opaca (camera obscura), cu un orificiu minuscul pe una din fete, pe fata opusa formandu-se imaginea. Desi foarte rudimentar, acest procedeu de fotografiere inca se mai utilizeaza si poarta denumirea de 'pinhole photography'.

Oricat a avansat tehnica in ultimii ani, aparatele de fotografiat au aceleasi componente de baza:corpul aparatului (camera obscura)

obiectivul

diafragma

obturatorul

vizorul

sistemul de transport

Corpul aparatului

Este foarte important sa fie complet izolat, astfel incat sa nu permita intrarea luminii in interior, cu exceptia celei care intra prin obiectiv si e destinata impresionarii filmului. Corpul este proiectat conform unor principii ergonomice, astfel incit sa permita accesul usor si rapid la facilitatile aparatului.

Obiectivul

Obiectivul permite accesul luminii in aparat si focalizeaza imaginea pe film. Este elementul care determina in foarte mare masura claritatea si calitatea imaginii finale. Caracteristicile definitorii ale obiectivelor sunt distanta focala si luminozitatea.
Distanta focala a unui obiectiv se masoara in milimetri si determina unghiul de camp. In functie de distanta focala, obiectivele se impart in:

  • superangulare, cu distanta focala pana in 40mm;
  • obiective normale, cu distanta focala in jur de 50mm;
  • teleobiective, cu distanta focala peste 70mm.

Aceste valori sunt valabile pentru filmul de 35mm si cresc o data cu dimensiunile filmului folosit, astfel ca, de exemplu, pentru un aparat cu film 6x6cm, un obiectiv de 85mm este normal.
Luminozitatea reprezinta deschiderea maxima a diafragmei obiectivului.

Diafragma

Diafragma controleaza deschiderea obiectivului si determina cantitatea de lumina care ajunge pe film. Se masoara cu ajutorul numarului f, care este de fapt un raport intre diametrul fizic al deschiderii si distanta focala, astfel incat, indiferent de obiectiv, o anume valoare a diafragmei inseamna aceeasi cantitate de lumina intrata in aparat. De obicei, este controlata cu ajutorul unui inel de pe obiectiv.
Diafragma ia valori din scala 1; 1,4; 2; 2,8; 4; 5,6; 8; 11; 16; 22; 32; 64 etc., fiecare valoare reprezentand jumatate din cantitatea de lumina admisa de valoarea precedenta. De exemplu o diafragma f/1,4 admite de doua ori mai multa lumina decat f/2.

Obturatorul

Obturatorul este mecanismul care controleaza durata de expunere a filmului la lumina.
Ca si in cazul diafragmei, controlul timpului de expunere se face in trepte, fiecare treapta dubland sau injumatatind timpul de expunere. 1/2000; 1/1000; 1/500; 1/250; 1/125; 1/60; 1/30; 1/15; 1/8; 1/4; 1/2; 1 etc. De exemplu un timp de expunere de 1/1000 lasa sa treaca jumatate din lumina admisa intr-un timp de 1/500.
Obturatoarele pot fi de doua tipuri: centrale (leaf shutter) si focale (focal plane shutter).

Pozitia B pe butonul care controleaza timpul de expunere reprezinta modul Bulb, in care aparatul tine obturatorul deschis atata timp cat este tinut apasat butonul de declansare.
Pozitia T - mai putin folosita in prezent - este asemanatoare, cu diferenta obturatorul se deschide la apasarea butonului de declansare si ramane deschis pana la a doua apasare a butonului de declansare.
Pozitia X indica sincronizarea cu blitzul, care se face la un anumit timp de expunere, in functie de modelul aparatului (1/60, 1/125 si chiar mai putin la modelele mai noi).

Vizorul

Vizorul permite vizualizarea imaginii inainte de a fi inregistrata pe film, permitand controlarea compozitiei si, in functie de tipul aparatului, a claritatii.
In functie de tipul de vizor, aparatele se impart in:

  • aparate foto cu vizare prin obiectiv (SLR - Single Lens Reflex) - cu ajutorul unei oglinzi, care se ridica in momentul expunerii, fotograful poate vedea exact imaginea care se va inregistra pe film
  • aparate foto cu vizare laterala - vizorul este separat de obiectiv, ceea ce creeaza probleme la fotografierea unui subiect apropiat. In acest caz, imaginea care apare in vizor difera usor ca incadrare fata de imaginea care se inregistreaza pe film, fenomen denumit 'eroare de paralaxa'.

Sistemul de antrenare si pozitionare a filmului

Un aparat mai avansat permite controlarea acestui sistem, oferind posibilitatea antrenarii cadru cu cadru, continua (aparatul declanseaza continuu, cateva cadre pe secunda, atat cat este tinut apasat butonul de declansare), expunere multipla (obturatorul este armat, insa filmul este mentinut pe pozitie pentru expunerea unei imagini suplimentare).

In afara de aceste elemente de baza, anumite situatii pot impune necesitatea folosirii unor accesorii: filtre, blitz, trepied, declansator flexibil etc.

Incarcarea si descarcarea filmului

Dupa alegerea tipului de aparat, primul pas spre obtinerea unei fotografii este incarcarea acestuia cu film. Desi este o operatiune relativ simpla, cateva detalii ne pot ajuta sa evitam unele situatii neplacute. Ceea ce veti citi mai jos se refera la majoritatea aparatelor de fotografiat de format mic, SLR sau compacte. Totusi, aparatul pe care il aveti ar putea avea anumite particularitati legate de aceste operatiuni, asa ca primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa cititi manualul de utilizare, chiar daca vi se pare ca acolo sint lucruri banale sau identice cu cele prezentate aici.

Inainte de a introduce un nou film e bine sa va asigurati ca aparatul nu are deja film. Oricit de putin probabil v-ar putea parea la inceput, se poate intimpla, daca nu-l utilizati o perioada mai lunga de timp, sa uitati de lucrul asta si sa pierdeti imagini importante prin deschiderea lui.

La aparatele moderne acest lucru se poate verifica cu ajutorul ferestrei de pe capacul aparatului prin care puteti vedea caseta filmului, daca exista. In lipsa ei porniti aparatul si verificati contorul de cadre. Daca indica '0', 'empty' sau doar 'E', inseamna ca nu aveti film in aparat. La aparatele mai vechi verificati in primul rind contorul de cadre: daca arata un numar diferit de '0' e probabil sa fie film in aparat. Daca indicatia e 'S' sau reprezinta primul semn, aparatul nu are film.

O alta metoda, folosita si dupa incarcarea filmului, pentru a verifica daca s-a facut corect, se refera la aparatele cu avans manual al filmului. Incercati sa rotiti usor manivela pentru rebobinarea filmului in caseta. Daca opune rezistenta inseamna ca aveti film in aparat. Nu rotiti prea mult sau cu forta pentru a nu rupe filmul. Daca aveti totusi dubii, mai bine considerati aparatul incarcat si procedati ca atunci cind ati fi terminat filmul. In felul asta, chiar daca ramin cadre neexpuse, salvati restul fotografiilor facute, in eventualitatea ca ar exista.

O regula generala este de a nu face incarcarea sau descarcarea la lumina puternica, directa a soarelui, pentru a evita patrunderea acesteia in caseta filmului si aparitia unui voal la primele cadre. Acest lucru e valabil mai ales la filmele cu sensibilitate mare. Deci executati intotdeauna operatiunile la umbra, eventual la cea a propriului corp. Deschiderea capacului din spate al aparatului se face in general prin tragerea manivelei de rebobinare a filmului-la aparatele clasice, mecanice, sau prin apasarea unui buton aflat in partea laterala la aparatele mai noi. Verificati in manualul de utilizare acest lucru. Daca nu reusiti sa deschideti aparatul mai bine mergeti cu el la un laborator foto.

Incarcarea filmului intr-un aparat manual

Dupa deschiderea aparatului, puneti filmul la locul sau, de obicei in stinga, fixati carcasa impingind manivela de rebobinare, trageti capatul filmului usor pina ce il puteti prinde de rola de primire. Avansati filmul pina ce rotile dintate din partea dreapta a aparatului intra in perforatiile de pe marginea filmului si acesta este paralel cu ghidajele de pe aparat. Inchideti capacul si asigurati-l daca e nevoie. Daca intimpinati rezistenta, nu-l fortati, deschideti si verificati inca o data daca e asezata bine caseta. In general, dupa ce ati tras filmul, e bine sa-l rebobinati usor pentru a fi intins, astfel si carcasa se asaza bine la locul sau. Faceti cateva cadre cu capacul pus pe obiectiv pina ce contorul indica cifra '0', urmarind in acelasi timp daca manivela de rebobinare se invirte, indicind o incarcare corecta. Unele aparate au pe capacul din spate un 'memo-holder', un loc unde se poate pune una din partile laterale ale cutiei filmului pentru a sti tipul folosit.

Incarcarea filmului intr-un aparat automat

In cazul aparatelor moderne, cu autoincarcare, operatiunea e mult mai simpla. Dupa introducerea casetei la locul ei, trageti usor de capatul filmului pina ce ajunge la punctul marcat pe aparat, de obicei o linie sau un punct rosu situat in partea dreapta, jos. Verificati ca rotile dintate sa intre in perforatiile filmului si filmul sa fie intins. Daca ati tras prea mult s-ar putea sa trebuiasca sa-l reintroduceti in caseta, cu grija sa nu-l scapati de tot. Inchideti carcasa aparatului si apasati declansatorul. Filmul va avansa automat pina la primul cadru. Verificati contorul de imagini, trebuie sa indice '1'. Daca apare 'ERR' (error) inseamna ca filmul nu a fost bine pozitionat. Deschideti aparatul si reluati incarcarea in aceasta situatie. Nu incercati sa faceti economie de film la incarcare, oricum primele 1-2 cadre pot suferi de voal din cauza luminii ce patrunde in carcasa si e pacat sa ratati o fotografie astfel. In mod obisnuit veti observa ca un film de 36 de cadre are in general 38-39 pozitii posibile, depinde cum il incarcati. Daca totusi contorul depaseste aceasta cifra sau a ajuns aici si tot mai puteti face fotografii, inseamna ca s-a intimplat ceva, cel mai probabl s-au distrus perforatiile filmului intr-un loc si acesta nu mai avanseaza, sau e posibil chiar sa se fi rupt. In acest caz cel mai bine e sa mergeti la un laborator foto ca sa scoateti filmul.

Descarcarea filmului

Dupa expunerea filmului, acesta trebuie rebobinat in carcasa, lucru ce se face fie automat la aparatele moderne, fie cu ajutorul manivelei situate in stinga aparatului, privit din spate, dupa ce in prealabil a fost oprit sistemul de avans al filmului prin apasarea butonului destinat acestui lucru, buton ce se gaseste in general pe partea inferioara a aparatului, in partea dreapta. E recomandat sa consultati si manualul de utilizare al aparatului. Odata rebobinat filmul, se poate deschide aparatul pentru extragerea lui. Derularea completa se poate verifica fie cu ajutorul contorului de cadre, care trebuie sa numere in sens invers pina ajunge la '0', fie incercind sa avansati filmul pentru o noua pozitie. Daca se invirte si manivela de rebobinare inseamna ca filmul nu a fost complet introdus in carcasa.

Curatarea aparatului de fotografiat

Aceasta operatiune necesita cateva instrumente, pe care orice fotograf trebuie sa le aiba in geanta sa:

  • bucata de tesatura care indeparteaza praful,
  • o pensula fina
  • o pompita de cauciuc (asemanatoare parei de cauciuc ce se gaseste la centrele tehnico-medicale)

Acestea servesc mai ales curatirii exterioare a aparatului. Exista la unele magazine de specialitate truse speciale ce includ si o pompita prevazuta cu pensula.

Trebuie avut grija ca sa efectuam operatiile de curatire cu delicatete, deoarece, printr-o manipulare prea agresiva, se pot produce deteriorari ale suprafetelor respective. Nu trebuie exagerat cu frecventa acestei operatiuni, mai ales ca nu praful este cel care deranjeaza la fotografiere, ci petele de grasime, care scad luminozitatea aparatului. Acestea trebuie sterse cit mai repede, altfel va fi mai dificil si pot degrada in timp pelicula antireflex de pe lentila frontala a obiectivului.

Mai intii vom curata corpul aparatului si fata obiectivelor cu bucata de tesatura, de preferinta bumbac sau, mai bine, microfibra speciala pentru astfel de operatiuni. Apoi vom folosi pensula fina pentru curatarea lentilelor, filtrelor si a interiorului aparatului.

Atentie! Nu incercati sa folositi spirt ori alte substante chimice care pot ataca stratul antireflex de pe obiectiv! Exista solutii speciale, gen sampon diluat, pentru curatarea lentilelor.

Atentie! Nu curatati obturatorul aparatului cu pensule ori alte mijloace! Lamelele obturatorului sint extrem de fragile la actiuni mecanice, si o mica indoire a acestora poate duce la reparatii foarte costisitoare. Curatarea lui se va face doar de catre un specialist, ceea ce va costa cu siguranta mult mai putin decit o eventuala reparatie a sa.

Praful din interiorul aparatului si de pe obiective, care ramine dupa folosirea pensulei, poate fi indepartat cu ajutorul pompitei de cauciuc.

Nu trebuie uitat ca aparatul si obiectivele trebuie protejate de murdarie prin folosirea gentilor foto, a tocurilor speciale si a cutiilor pentru filtre. De asemenea, unii fotografi lasa permanent pe obiectiv un filtru UV [ultra violet] transparent, pentru protejarea acestuia.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5286
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved