Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


EVOLUTIA TEHNICII FOTOGRAFICE

Film



+ Font mai mare | - Font mai mic



I.          EVOLUTIA TEHNICII FOTOGRAFICE



Inventatorii fotografiei alb-negru: Nicphore Niepce si Louis Jacques Mande Daguerre

Daguerotipia

Daguerotipia a fost primul proces fotografic care a cunoscut succesul comercial.
Metoda a fost pusa la punct de Daguerre si de Niepce.


Niepce studia posibilitatea de a obtine imagini stabile inca din 1793. Primele sale rezultate au aparut in 1827, folosind bitum de Iudeea iar metoda a numit-o 'heliografie'.



Heliografie realizata de Niepce


In 1829 semneaza cu Daguerre un contract de colaborare pe aceasta tema. Cercetarile lor foloseau uleiul de lavanda. Moare in 1833, an dupa care Dagurerre a colaborat cu fiul acestuia, Isidore Niepce. Dupa 1833 Daguerre revine la cercetarea efectelor luminii asupra sarurilor de argint.



Boulevard du Temple, daguerotipie realizata de Daguerre


Procedeul consta din tratarea unei placi de cupru argintata cu iod si formarea de iodura de argint. Placa era expusa cu ajutorul unei camere obscure, timp de cateva zeci de minute si apoi 'developata' in vapori de mercur incalzit la 75 grade C. Imaginea era 'fixata' cu o solutie fierbinte de clorura de sodiu (mai tarziu cu sulfit de sodiu).



Palatul Luvru, daguerotipie realizata de Daguerre


Metodele de lucru: heliografia, physautotipia (bazata pe ulei de lavanda, rezultat al colaborarii dintre Daguerre si Joseph Nicphore Niepce) si daguerotipia au fost anuntate la 7 ianuarie 1839, la Academia Franceza de catre Arago, insa primele doua metode au palit in fata calitatii ridicate realizate prin daguerotipie.



Ruine, daguerotipie realizata de Daguerre


Dupa numai cateva luni (19 august 1839), Arago a oferit, in numele francezilor, secretul daguerotipiei, liber de orice drepturi, umanitatii (cu exceptia Regatului Unit al Marii Britanii, unde Daguerre depusese un brevet de inventie).



Natura statica, daguerotipie realizata de Daguerre


In zilele urmatoare, farmaciile, drogheriile si atelierele opticienilor (care vindeau camere obscure) au fost sufocate de cererile parizienilor care doreau, si ei, sa faca daguerotipii. Daguerotipomania s-a raspandit rapid in Franta, in Europa si in America.
Pentru inventiile lor, Daguerre si Isidore Niepce au primit din partea Statului cate o pensie viagera anuala de 4.000 franci fiecare (aproximativ de 5 ori salariul unui muncitor, in acea vreme; englezii le propusesera 200.000 franci annual)
Urmatoarele decenii au fost marcate de numeroase scandaluri referitoare la 'adevaratul' inventator al fotografiei.


Daguerotipia avea numeroase probleme: nu putea fi multiplicata, imaginea obtinuta extrem de fragila (fotografiile trebuiau pastrate intr-o cutie acoperita cu un geam de sticla), procesul de realizare era foarte toxic, costul camerei obscure era foarte mare etc. Cu toate acestea, anual se realizau sute de mii de daguerrotipii!


Calotipia, pocedeu pus la punct de Talbot (Marea Britanie) dupa numai cativa ani, utiliza doua principii pastrate si in fotografia moderna: pocesul negativ - pozitiv si developarea imaginii latente. Procedeul lui Tabot a inlocuit rapid daguerrotipia.


Louis-Jacques-Mande Daguerre (1787 - 1851)
A studiat arhitectura si apoi pictura. A fost preocupat in special de decoruri pentru teatru si opera. Deschide un salon special, numit 'Diorama', dedicat vederilor panoramice ale Parisului. Folosea decoruri pictate de 22 x 14 m si s-a bucurat de un mare succes in epoca. Folosea camera obscura pentru pictarea perspectivelor.



Louis-Jacques-Mande Daguerre


In 1826 a remarcat cercetarile lui Niepce, cu care, in 1829 a fondat o societate comerciala in scopul studierii modului de a obtine imagini permanente, identice cu cele vazute in camera obscura.       In 1833 Niepce decedeaza, iar contractul continua cu fiul acestuia, Isidore. In 1839 procedeul este recunoscut, facut public de Academia Franceza si oferit gratuit intregii umanitati, gratie implicarii politicianului Francois Arago.
Un incendiu survenit la Diorama a distrus majoritatea notelor lui Daguerre despre cercetarile sale si numeroase fotografii. In prezent se estimeaza ca se mai pastreaza doar 27 de fotografii realizate de Daguerre.


Joseph-Nicephore Niepce (1765 - 1833)
Incepand cu anul 1793, Niepce a studiat caile prin care imaginile obtinute cu ajutorul camerei obscure pe placi tratate cu substante fotosensibile, puteau fi pastrate in timp.



Joseph-Nicephore Niepce


Desi in epoca se cunostea fotosensibilitatea sarurilor de argint, Niepce a perfectionat un procedeu care folosea bitumul de Iudeea, dar care necesita expuneri de mai multe ore (prima sa imagine stabila a fost expusa 8 ore). A denumit acest procedeu: heliografie.
Din 1829 colaboreaza cu Louis Daguerre, impreuna cu care pune la punct o metoda pe care cei doi o numesc 'physautotipie', bazata pe uleiul de lavanda.


Una dintre primele realizari ale lui Niepce, care reprezinta un baiat tragand un cal (negativul obtinut prin metode fotografice si pozitivul realizat tipografic) a fost vanduta in 2002, la o licitatie, cu suma de 450.000 Euro.
Dupa moartea sa, fiul lui Niepce, Isidore, preia rolul de colaborator cu Daguerre, dar nu aduce nici o contributie la cercetarile lor. Daguerre reia cercetarile referitoare la fixarea imaginilor obtinute cu saruri de argint si isi face publica metoda sa in 1839.
Desi Niepce a avut un rol hotarator in studierea metodelor de a obtine imagini fotografice stabile in timp, numele sau este, practic, dat uitarii.

Sursa:

https://www.foto-magazin.ro/despre-fotografie_open.php?art=ftm20/archives/2008/01/dagurerrotipia.html



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2623
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved