Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Lichidul interstitial

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Lichidul interstitial



Lichidul interstitial sau tisular, ocupa spatiile intercelulare, spatii situate in afara celulelor si a vaselor capilare, reprezentand 16% din greutatea corpului.

Fig. Schimburile intre sange, lichidul interstitial si lichidul intracelular.

Fiecare celula sta in acest lichid,    de care are nevoie pentru a supravietui datorita schimburilor continui pe care le are cu acesta .

Schimburile esentiale supravietuirii celulei se fac prin traversarea unei firave frontiere, membrana celulara.

Organismul nostru este format din mai multe feluri de celule diferite ca forma si marime.

Anumite celule sunt sferice (celulele grasoase), altele sunt plate si rotunde (celulele epidermei) sau ca niste    mici discuri (globulele rosii). Altele se aseamana cu niste filamente care pot atinge mai multi centimetri in lungime (celulele muculare) altele se aseamana cu o caracatita ale carei "tentacule" pot atinge peste un metru lungime (neuronii). Fiecare dintre celule indeplineste o functie foarte precisa in functionarea organismului.

Chiar daca celulele prezinta mari diferente intre ele, toate sunt formate din:

  • O     membrana celulara

Membrana separa mediul intern al celulei de mediul sau exterm.Este o limita semipermeabila intre cele doua medii.

  • Un nucleu

Nucleul este o structura    densa, bine delimitata, ce contine materialul genetic al celulei.Acest material genetic controleaza toate functiile celulei.

In functie de numarul nucleilor, celulele pot polinicleate, binucleate, mononucleate sau anucleate (hematia -pierde nuecleul cand devine matura).

  • Citoplasma

Citoplasma reprezinta tot ceea ce se afla in spatiul dintre membrana si nucleu - substanta fundamentala (hialoplasma), organitele celulare si incluziunile citoplasmatice.

o       Hialoplasma

Este numele dat portiunii lichide din citoplasma. Este un lichid gelatinos ce contine o mare varietate de molecule organice si anorganice (proteine, electroliti, glucide, enzime)

o       Organitele celulare si incluziunile citoplasmatice

Organitele celulare sunt mici structuri cu functii foarte precise.

Unele dintre ele sunt comune tuturor celulelor (mitocondriile , ribozomii, reticulul endoplasmatic, lizozomii si centrul celular) iar altele sunt specifice (miofibrilele, neurofibrilele si cilii) se gasesc doar in anumite celule(musculare, nervoase etc.).

Incluziunile reprezinta depozite de substante nutritive de rezerva, substante specifice de sinteza, de excretie rezultate din metabolismul celular.

Principalele incluziuni citoplasmatice sunt: granulele de glicogen (in celulele hepatice si musculare), globulele de grasime (in celulele adipoase), granulatiile de proteine sau de mucoproteine (in celulele epiteliele), incluziunile pigmentare (me;anina, pigmenti biliari) si cristale de acid uric (ca produs de excretie).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6324
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved