Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Microcorpii vegetali

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Microcorpii vegetali

Microcorpii vegetali fac parte din citolizomii vegetali dar se deosebesc de lizozomi prin natura enzimelor pe care le contin. Au o marime apropiata de a lizozomilor, dar contin enzime specifice. Intre acesti microcorpi se numara peroxizomii, glioxizomii.



Peroxizomii (Fig. 43) descoperiti si numiti astfel de catre DE DUVE, contin oxidaze producatoare de peroxid de hidrogen si catalaza. Se intalnesc in acele celule care sunt capabile sa transforme compusii neglucidici (ex. uleiurile grase) in compusi glucidici, asa cum este cazul multor celule ce au ca substante de rezerva uleiurile grase (seminte de floarea soarelui, soia, ricin). Alti peroxizomi au fost identificati in frunze si participa la fotorespiratie, absorb O2 si elimina CO2 in prezenta luminii si independent de respiratie. Peroxizomii presupun existenta a doua etape reactionale:

Fig. 43: Peroxizom dintr-o celula parenchimatica a frunzei de tutun cuprins intre doua cloroplaste si o mitocondrie (dr).

Glioxizomii (Fig. 44) au fost identificati in albumenul de ricin si acestia dispun de enzime ce efectueaza un ciclu glioxilic complet avand ca enzime specifice glicolat-oxidaza, izo-citratliaza si malat-sintetaza. Ei transforma mai eficient acetatul activat in acid succinic, pe o cale mai rapida

decat in ciclul Krebs din mitocondrii.

Gf

 

L

 

Fig. 44: Glioxizom (Gl) alaturi de incluziuni lipidice (L) in celule cotiledonare in plantule de tomate

Sferozomii

Reprezinta organite celulare ce contin uleiuri grase si sunt delimitate de o membrana simpla.

Se considera ca deriva din terminatii ale REN care acumuleaza uleiul gras.

Corpii paramurali

Sunt organite specifice celulelor vegetale care sunt reprezentate de lomazomi si plasmalemazomi. Lomazomii sunt localizati la periferia celulei, intre plasmalema si peretele scheletic. Au rol in sinteza si depunerea compusilor finali ce intra in alcatuirea peretelui scheletic.

Plasmalemazomii provin din inmugurirea plasmalemei si proemineaza din hialoplasma si au rol in acumularea de poliholozide necesare edificarii peretelui scheletic. Ambele organite au forma veziculoasa si membrana simpla.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2391
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved