Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


ALGELE UCIGASE

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



ALGELE UCIGASE

Spre sfarsitul verii si mijlocul toamnei, cand incepe revarsarea fluviului Peak, pe coasta Floridei (S.U.A.), apele devin sangerii, iar acrul se incarca cu miasme usturatoare. Milioane de pesti morti plutesc deasupra undelor si acopera cu un strai gros plaja litorala, atragand imense roiuri de muste. Vechile populatii americane numeau acest fenomen "valul rosu' si, prin traditie, oamenii erau opriti sa culeaga si sa manance in aceasta perioada molustele comestibile, singurele care rezistau acestui val ucigator, dar care provocau imbolnavirea si chiar intoxicarea mortala a consumatorilor. Si in partile sudice ale Marii Mediterane au loc astfel de "fluxuri', socotite de egiptenii antici ca un flagel trimis de zei.



Analiza microscopica a aratat ca "fluxul rosu' este o uriasa aglomerare de filo plancton, pajiste vegetala care pluteste in apele marilor si oceanelor formand mediul de viata si hrana zooplanctonului. intr-un litru de lichid .s-au numarat cateva zeci de milioane de astfel de plante microscopice care coloreaza apa marii cu pigmeiilii ei.

Se stie inca de la mijlocul secolului nostru ca alga numita stiintific Trichodes-inium eiythrolwn da culoarea caracteristica Marii Rosii, iar primavara si Ia inceputul toamnei, marile si oceanele scol la suprafata o apa bogata in elemente nutritive, ceea ce produce o inmultire "exploziva' a algelor unicelulare.

Se cunoaste, de asemenea, ca pentru a se feri in aceasla perioada de inmultire de marea lacomie a pestilor, melcilor si ailor reprezentanti fitofagi ai zooplanctonului, vreo douazeci de specii de alge, in specia! din grupul dinoflagclalclor, produc acid as-corbic (vitamina C) si o substanta speciala numita substanta ucigatoare, de curent, sau rhamnocid - care actioneaza ca o otrava extrem de puternica. In 1953, patrii universitati americane au initiat un studiu asupra fenomenului chimic produs de alge pe coasta Floridei. Dupa 30 de ani de cercetari, mai exact in 1983, enigma a fost in parte dezvaluita. Pornind de la alga Gym-nodiniwn breve, chimistii au reusit prin metode ultramoderne sa izoleze 90 de mili-grame dintr-o otrava numita brevetoxina B, una din substantele alcatuitoare ale rham-nocidului, vinovat de declansarea inspaimantatoarei maree rosii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1182
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved