Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Monilioza

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Monilioza

Denumire stiintifica

Monilinia fructigena



Brown root of apple; Monilia rot; Brunfule, Schwarzfule der Apfel, Monilia Krankheit; Rot brun; Monililni Ojog iabloni.

Raspindire

Boala se gaseste frecvent in livezile de mar si par neingrijite; infectiile realizate in camp evolueaza si in conditii de depozit, pagubele ajungand la peste 60% din productia de fructe.

Biologie

Agentul patogen: Boala este produsa de ciuperca Monilinia fructigena (Aderh. et Ruhl.) Honey (sin. Sclerotinia fructigena (Pers.) Aderh. et Ruhl.), F.C. Monilinia fructigena (Pers).
Miceliul se dezvolta intercelular, este septat, hialin, neregulat ramificat. In conditii de temperatura si umiditate corespunzatoare, filamentele miceliene se impletesc strans, formand aglomerari (sporodochiile), albe la inceput, care preseaza si erup la suprafata; pe sporodochii se formeaza numerosi conidiofori scurti, simpli sau putin ramificati, slab diferentiati de miceliu. In partea superioara a conidioforului apar siraguri simple sau ramificate, constituite din conidii incolore, elipsoidale sau in forma de butoiase. Conidiile servesc la raspandirea ciupercii in timpul perioadei de vegetatie; filamentul de infectie nu este in stare sa patrunda in tesut, decat daca acesta prezinta leziuni (grindina, insecte, etc).
La flori, infectia se realizeaza prin stigmat, fiind favorizata de temperaturi scazute insotite de ploi persistente.
Germinarea conidiilor are loc la temperaturi de 0 - 25 o C; conidiile rezista peste iarna, numai in anii cu ierni blande (Rafaila si Szekely, 1964). In fructele bolnave prin impletirea miceliului, ciuperca formeaza strome sclerotiforme, forma sub care ierneaza; pe aceste fructe in primavara apar pernite cu conidii , principalele surse primare.
Pe fructele de sub pomi, dupa 1-2 ierni se formeaza apoteciile, lung pedunculate, cu aspect de palnie, galben-brunii. Acestea se formeaza numai pe tesut stromatic pseudosclerotial. Formarea apoteciilor este conditionata de umiditatea din sol si apar 1-20 pe un fruct.
In apotecie se diferentiaza numeroase asce cilindrice, usor pedunculate, rotunjite la varf, cu cate 8 ascospori fiecare, eliptici sau ovoidali, unicelulari, dispusi oblic sau uniseriati.
Infectiile in primavara sunt asigurate atat de conidiile formate pe stroma pseudosclerotiala cat si de ascospori.
Monilia fructigena ataca si samburoasele (prun, visin, cires) destul de frecvent.

Descriere

Thumen inca din 1876 mentioneaza importanta economica a bolii produsa de Monilinia spp., aratand ca paraziteaza specii din 11 familii diferite.
Simptome: Boala se manifesta pe flori, frunze, lastari, ramuri si fructe. In primaverile reci si ploioase, florile si frunzele se vestejesc, se brunifica si se usuca. Pe organele atacate apar pernite de mucegai (ca o gamalie de ac), galben - cenusii, formate din conidiofori si conidii. Lastarii atacati se usuca si atarna cu varful in jos.
Fructele atacate in stadiul tanar se brunifica si putrezesc in intregime, acoperindu-se cu pernite de mucegai; in final cad la pamant. Pe fructele ajunse la maturitate apar pete galben - cafenii, mai mult sau mai putin circulare; pulpa se inmoaie si putrezeste; in dreptul petelor apar pernite pufoase, de 1-3 mm diametru, alb-galbui, apoi cenusii - brunii, dispuse concentric.
In functie de conditiile de mediu (temperatura si umiditatea atmosferica), boala se manifesta sub forma de:
- putregaiul brun = brown rot - apare pe timp umed si calduros; fructele putrezesc in 3 - 4 zile; se brunifica si cad; prezinta pernite alb - galbui; apare vara; este cel mai frecvent, mai evident, mai pagubitor.
- putregaiul negru = black rot - este mai rar, pe timp umed si rece; apare pe fructe mai coapte; fructele mumifiate putrezesc, se innegresc, devin pieloase si nu mai prezinta fructificatii.
- putregaiul inimii = core rot; apare in conditii de uscaciune, fructele atacate se zbarcesc, se usuca, se mumifica si atarna pe pom si iarna; fenomenul se numeste mumifierea fructelor.

Combatere

Combatere: Pentru prevenirea si combaterea atacului de monilioza sunt necesare o serie de masuri de igiena culturala precum si tratamente, aplicate la avertizare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1250
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved