Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ignifugarea

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Ignifugarea

Ignifugarea este un procedeu prin care se intarzie aprinderea materialelor combustibile, se suprima flacara si se incetineste procesul de ardere.



Operatiunea de ignifugare consta in tratarea unui material combustibil prin acoperire, vopsire, impregnare, cu produse special ignifuge (ignifug - material care se aprinde si arde foarte greu sau deloc, intarziind astfel propagarea focului). Gradul de ignifugare se indica prin timpul cat obiectul ignifugat rezista la o anumita temperatura, fara a se aprinde.

Substantele ignifuge, dupa modul cum actioneaza se pot grupa in urmatoarele categorii:

- Produse solide cu actiune mecanica; acestea se aplica sub forma de amestecuri lichide si realizeaza dupa uscare un invelis izolator in stare solida incombustibil si impiedica oxigenului din aer la focar. Din aceasta categorie fac parte tencuielile de ciment, de var, argila etc.

Eficacitatea lor depinde in principal, de conditiile de aplicare.

- Produse care se topesc la caldura si formeaza invelisuri protectoare; din cauza caldurii care se degaja invelisuri protectoare; din cauza caldurii care se degaja pe timpul incendiului, aceste substante se topesc si formeaza un strat protector pe suprafata materialului combustibil (de exemplu silicatii de sodiu etc.).

Produse care produc gaze stingatoare; asemenea substante, pe timpul arderii degaja gaze inerte, care impiedica total sau partial accesul aerului la focar si prin acestea se ingreueaza arderea gazelor rezultate din descompunerea materialelor combustibile (saruri de amoniu, care pun in libertate amoniac).

- Produse care genereaza carbonizarea la suprafata de contact; substantele din aceasta categorie se descompun din cauza caldurii si produc acizi sau baze care chiar la temperaturi scazute formeaza un strat de carbune rau conductor de caldura, la suprafata materialului combustibil.     

- Produse termospumante; astfel de produse prezinta capacitate de termospumare, adica formarea din stratul peliculogen, initial (1 - 2 mm grosime) a unui strat termoizolator de spuma organica dura (30 - 70 mm). Spuma formata avand conductivitate termica redusa izoleaza materialul combustibil pe care s-a aplicat produsul ignifug si ca urmare temperatura de 700 - 800sC se reduce la circa 150sC, deci sub temperatura de termodegradare a lemnului. Produsele din aceasta categorie pot fi folosite si la protectia impotriva caldurii a elementelor de constructie din metale si beton armat.

Oricare ar fi produsul ignifug, folosit pentru protectia diferitelor materiale impotriva focului acesta trebuie sa exercite urmatoarele functiuni:

- izolarea materialului protejat de accesul liber al oxigenului din aer, necesar arderii, fie prin existenta unui strat protector de suprafata, fie prin degajarea din stratul de protectie a unor gaze incombustibile;

- reducerea temperaturii in portiunea in care materialul vine in contact cu flacarile, adica cu surse de aprinderem, ca urmare a preluarii caldurii de oxidare a materialului respectiv, de catre reactiile chimice endotermice care au loc intre componentii produsului de ignifugare;

- impiedicarea reactiilor care duc la gazeificarea carbonului si producerea reactiei de piroliza a celulozie, care fixeaza carbonul in materialul combustibil, sub forma de carbune;

- incetineste transferul de caldura de la sursa de aprindere a materialului protejat.

Practic la noi in tara, ignifugarea se realizeaza prin doua procedee: "impregnarea in masa si acoperirea la suprafata".

La impreganrea in masa materialul degajat se introduce in intregime (imersie) in solutii de fosfat de amoniu, clorura de amoniu, acid boric si borati etc.

Ignifugarea prin acoperire se realizeaza cu substante in compozitia carora intra in afara liantului si materialele de umplutura incombustibile cu termoconductivitate scazuta (azbest, diatomita, talc).

Produsul ignifug se aplica pe materialul combustibil sub forma de pelicula de 1 - 2 mm grosime.

Pentru ignifugarea lemnului si a produselor din lemn in tara noastra se produc urmatoarele produse: produse ignifuge de impregnare pe baza de fosfat diamonic si borax; produse ignifuge de impregnare pe baza de fosfat diamoniac si sulfat de amoniu.

Pentru ignifugarea materialelor textile, la noi in tara se folosesc produsele ignifuge antifoc si produsul ignifug "D" - fabricate in mod special pentru materialele textile.

Conditiile de preparare si aplicare a produselor ignifuge sunt cuprinse in "Normativul pentru ignifugarea lemnului, produselor din lemn si materialelor textile" (C. 58 - 70).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1311
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved