Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Sapunul

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Sapunul



Generalitati

Reactia chimica din care rezulta sapunul este cunoscuta ca saponificare. In saponificarea unei grasimi intr-un sapun, baza si apa hidrolizeaza grasimea, convertind-o in glicerina libera si sapun. Din punct de vedere chimic sapunul este sarea unui acid gras. Ocazional saponificarea se poate realiza natural: un mormant subteran colectiv din Sicilia contine cadavre care se saponifica lent.

Modul de actionare

Sapunul este folositor pentru curatat pentru ca moleculele sale se ataseaza si de molecule nepolare(ale grasimilor si uleiurilor)cat si de moleculele polare(ale apei). Astfel moleculele de sapun actioneaza ca un liant intre grasime si apa.

CH3-(CH2)n-CO2-+Na. Partea hidrocarbonica dizolva mizeria si uleiurile in timp ce partea ionica o face solubila in apa. Astfel permite apei sa inlature materie insolubila in mod normal prin emulsificare.

Mod de preparare

Cel mai obisnuit mod de preparare a sapunului in zilele noastre este metoda procesarii la rece, unde grasimile reactioneaza cu hidroxid de sodiu ( NaOH ). De asemenea exista si procese la cald pentru a prepara sapunuri speciale, transparente, cu ajutorul etanolului(CH3-CH2-OH) sau a izopropilului(C3H8O).

Producerea sapunului necesita folosirea tabelelor si diagramelor de saponificare pentru a determina raportul de NaOH/grasime. Daca excesul nereactat de NaOH ramane in sapun, pH-ul ridicat rezultat poate arde sau irita pielea.

Grasime sau ulei

NaOH

KOH

Unt de aloe vera

Ulei de aloe vera

Ulei de avocado

Ceara de albine

Grasime de gaina

Ulei de cocos

Ulei de porumb

Grasime de capra

Grasime de gasca

Grasime din lapte

Ulei de masline

Ulei de palmier

Ulei de alune

Ulei de seminte de dovleac

Ulei de seminte de susan

Ulei de soia

Acid stearic de origine animala

Acid stearic de origine vegetala

Ulei de floarea-soarelui

Ulei de germeni de grau

Nota - se inmulteste cu cantitatea de grasime sau ulei calculata in uncii(1 uncie=28,3 grame)

O proportie in exces a grasimii poate rezulta o pasta grasa care nu v-a forma bucati solide de sapun. Totusi exista producatori care "ingrasa" sapunul in mod special pentru ca anumilte uleiouri sa ramana in bucatile de sapun. Acest lucru poate fi realizat prin adaugarea unui surplus de 5%-10% de grasimi.

Dizolvarea NaOH in apa este un proces exotermic, solutia generand caldura instantaneu, uneori fierband. Uleiurile sunt incalzite separat pana la punctul de lichefiere daca sunt solide la temperatura camerei. Odata ce si grasimile si NaOH impreuna cu apa au ajuns la temperatura de 27-38C sunt combinate. Cel mai obisnuit proces de purificare a sapunului implica inlaturearea NaCl, NaOH si a C3H5(OH)3, prin fierberea in apa si reprecipitarea cu sare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1337
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved