Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Tragedia

Literatura romana



+ Font mai mare | - Font mai mic



Tragedia

Tragedia este o specie a genului dramatic, in versuri sau in proza, prezentind personaje puternice angajate in lupta cu destinul potrivnic, cu ordinea existenta a lumii sau cu propriile lor sentimente, acest conflict solutionindu-se cu    infringerea sau moartea eroului.



In tragedie sunt implicate puternice elemente contrare, iar infruntarea lor genereaza sentimente patetice, de maretie, de sublim. Desi tragediile se incheie cu infringerea eroului, din ele se degaja sentimentul maretiei si demnitatii umane.

Originea tragediei se afla in antichitatea greca, iar capodoperele ei sint legate de numele marilor poeti tragici: Eschil, Sofocle si Euripide.

Tragediile grecesti formau cicluri de cite trei si se inspirau dintr-un fond mitologic comun. Lupta dintre personaje si destin este semnificativa pentru tragediile antichitatii. Alte momente de seama in evolutia tragediei le reprezinta opera lui W.Shakespeare si clasicismul francez din secolul al XVII-lea, care, prin P.Corneille si J.Racine, a creat tragedii bazate pe conflictul dintre datorie si pasiune.

Referiri critice despre tragedie:

"Tragedia e, asadar, imitatia unei actiuni alese si intregi, de oarecare intindere, in grai impodobit cu diferite soiuri de podoabe osebit dupa fiecare din partile ei, imitatie inchipuita de oameni in actiune, si nu povestita, si care stirnind mila si frica savirseste curatirea acestor patimi".

(Aristotel, "Poetica")

"Avem de-a face cu o tragedie ori de cite ori omul, din trufie, incepe sa tagaduiasca orinduirea divina, personificata de un zeu sau intruchipata in societate. Si tragedia va fi cu atit mai mare cu cit aceasta revolta va fi mai legitima si aceasta orinduire mai necesara"

(Albert Camus, "Conferinta privind viitorul tragediei)

"Tragedia nu se produce la nivelul lumii noastre; trebuie sa ne ridicam pina la ea. Sintem inaltati la ea. Este ireala. Daca vrem sa gasim in existenta noastra ceva asemanator, trebuie sa ne ridicam ochii si sa-i indreptam spre culmile cele mai inalte ale istoriei."

(Jose Ortega Y Gasset, "Meditatii despre")

Opere reprezentative din literatura universala:

Eschil, "Orestia", "Persii", "Prometeu inlantuit"

Sofocle, "Antigona", "Edip rege"

Euripide, "Troienile", "Hecuba", "Andromaca"

W.Shackespeare, "Hamlet", "Regele Lear", "Macbeth"

P.Corneille, "Cidul", "Horatiu"

J.Racine, "Andromaca", "Fedra"

Voltaire, "Meropa"



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1596
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved