CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
Tulburarile psihosexuale
DSM-IV-R mentioneaza urmatoarele tipuri de tulburari psihosexuale:
Disfunctiile sexuale
Tulburarile de identitate sexuala
Parafiliile
Tulburari sexuale fara alta specificatie
Disfunctiile sexuale presupun perturbarea procesului actului sexual sau aparitia durerii in timpul actului sexual. Pentru a se pune acest diagnostic, disfunctia trebuie sa fie persistenta, recurenta si sa fie insotita de dificultati interpersonale majore.
Ele pot fi primare, adica au aparut de la primul raport sexual, sau secundare/dobandite, adica au aparut la un moment dat, dupa o perioada de functionare normala. De asemenea, pot fi generalizate, adica disfunctiile se manifesta indiferent de situatii, de parteneri, de tipurile de stimulare, sau situationale, daca disfunctiile sunt limitate la anumite situatii, parteneri, modalitati de stimulare.
Disfunctiile sexuale se pot datora unor factori psihologici, sau unora combinati (adica factori psihologici si organici ca urmare a unei maladii sau a medicatiei pentru o anumita boala).
O sa iti prezint aceste disfunctii separat la femei, apoi la barbati, dupa care vor fi disfunctiile comune celor doua sexe.
Disfunctiile sexuale feminine sunt:
Vaginismul
Frigiditatea
Anorgasmia
Vaginismul - contractia reflexa si involuntara a muschilor vaginului si ai coapselor, astfel incat copulatia nu mai este posibila sau devine extrem de dureroasa pentru femeie. Mastter si Johnson considera ca principala cauza a vaginismului o reprezinta teama femeii in fata unui posibil agresor. In mod inconstient femeia percepe partenerul ca pe un agresor si actul sexual ca pe o agresiune. Mai pot exista si alte cauze: amintiri traumatizante reale sau fantasmante; experiente anterioare nesatisfacatoare; erori de identitate sexuala; violuri, abuzuri sexuale.
Femeile predispuse la vaginism sunt:
teama de actul sexual;
sentimentul de obligatie de a avea raport sexual;
prezenta unor conflicte maritale, profunde;
istorii de viol, abuz, interventii chirurgicale.
Anorgasmia - incapacitatea de a ajunge la orgasm. In prima perioada a vietii sexuale anorgasmia este considerata normala. De regula se datoreaza temerilor ce duc la lipsa de lubrifiere a vaginului.
Tulburarile legate de potenta
Tulburarile de ejaculare
Tulburarile de ejaculare se diferentiaza in:
ejacularea precoce: normala in primii ani de viata sexuala; ea apare la barbatii anxiosi care manifesta teama de a fi judecat, devalorizat, de a nu li se recunoaste virilitatea, cu stima de sine scazuta si dificultati de manifestare a identitatii sexuale masculine.
ejacularea intarziata - cauze organice : alcoolism, diabet
ejacularea involuntara - poate sa fie sau nu insotita de erectie, datorata unor disfunctii ale sistemului nervos, sau alte boli;
ejacularea anestezica - barbatul nu simte nimic; cauzele: afectiuni ale prostatei, desensibilizarea nervilor din zona genitala.
Disfunctiile sexuale comune celor doua sexe sunt dorinta sexuala diminuata sau inexistenta, dispareunia si aversiunea sexuala.
Diminuarea sau disparitia dorintei sexuale presupune diminuarea sau inexistenta fanteziilor sexuale si a dorintei de implicare in activitati sexuale. Ea se poate datora unor conflicte interioare referitoare la moralitate, vinovatie, conflictului de rol (de exemplu intre cel de mama si cel de sotie, sau intre cel de sot/sotie si cel de ginere sau nora), anxietate sau depresie crescuta.
Aversiunea sexuala presupune sentimente de respingere si evitarea implicarii in acte sexuale genitale cu un partener. Persoana manifesta anxietate, frica sau dezgust cand se afla in situatia de a avea contact sexual. Aversiunea poate fi fata de anumite aspecte ale experientei sexuale (cum ar fi mirosul, organul sexual sau secretiile genitale) sau fata de toti stimulii sexuali. Cauzele stau de regula in experiente sexuale negative (abuzuri, violuri) sau educatie sexuala extrem de rigida si negativa, inhibitoare a pulsiunii sexuale.
Dispareunia se refera la senzatia dureroasa provocata de raportul sexual. Cauzele psihologice ale dispareuniei sunt:
teama de actul sexual;
sentimentul de obligatie de a avea raport sexual; de aici, respingerea partenerului, insotita uneori de culpabilizarea acestuia;
neplacere, insuficienta atractie erotica;
teama de o sarcina nedorita;
istorii de abuz sexual.
Parafiliile, conform DSM-IV-R (2003, p. 566) - se caracterizeaza prin prezenta unor fantezii sexuale excitante intense, recurente, precum si impulsuri si comportamente sexuale fata de obiecte sau care presupun suferinta sau/si umilirea proprie sau a partenerului sau implica copii sua alte persoane care nu consimt la actul sexual. Toate aceste se manifesta pe o perioada de cel putin 6 luni. Aceste sunt:
Exibitionismul - impulsul unui individ de a-si arata organele genitale in locuri publice. Se manifesta aproape exclusiv la barbati.
Fetisismul - atasamentul erotic fata de un obiect (de regula lenjerie intima feminina, incaltaminte etc.) sau fata de una din partile corpului partenerului. Poate fi extins la parfumuri , bijuterii, etc. Apare cu precadere la barbati.
Pedofilia atractie sexuala manifesta de un adolescent sau adult (peste 16 ani) pentru copii mici (de regula sub 13 ani), proprii sau ai altora.
Masochismul -placerea sexuala intervine numai in urma unor dureri fizice, a unor lovituri sau maltratari sau umiliri.
In literatura mai gasim descrise si alte activitati sexuale atipice:
Zoofilia - consta in raporturi erotice si sexuale pe care persoana le are cu animale.
Necrofilia (vampirism) - atractia sexuala manifestata de individ fata de cadavre.
Nuvitism - placerea sexuala este obtinuta prin alergarea dezbracat prin parcurile sau gradinile unor camine sau internate.
Mooningul - aratarea feselor nude in public. Mooningul si nuvitismul tin mai mult de educatie si de o anumita atitudine de bravada si nu de deviatii sexuale.
Scatologia telefonica - obsesia dorintei de a-si excita verbal activitatea sexuala.
Incestul - semnifica o relatie sexuala intre membrii aceleiasi familii.
Violul - presupune a avea un raport sexual cu o persoana care nu si-a dat acordul pentru ctivitatea sexuala impreuna.
Tulburarile de indentitate sexuala (DSM-IV-R, 2003, p. 576-577) presupun identificarea puternica si persistenta cu sexul opus, adica dorinta de a fi ori insistenta subiectului ca este de celalalt sex, asociata cu un disconfort persistent in legatura cu propriul sex atribuit ori cu un sentiment de inadecvare in rolul genului acelui sex. Identificarea cu celalalt sex trebuie sa nu constea doar dintr-o dorinta de a avea beneficiile culturale percepute din apartenenta la sexul opus.
La baieti, acesta tulburare se manifesta printr-o preocupare semnificativa pentru activitati traditional feminine, inclusiv jocuri si distractii, pentru imbracamintea feminina. Sunt mai putin agresivi si isi exprima dorinta de a fi fata, afirmand ca atunci cand vor creste mari vor deveni femei. Uneori, afirma ca testicolele si penisul sunt dezgustatoare, ca doresc sa le inlature si sa aiba vagin.
La fete, aceasta tulburare se manifesta prin refuzul imbracamintii feminine, alegerea unor nume masvuline, a unor eroi de poveste sau film masculini, prefera jocurile baietilor, sporturile competitive si chiar agresive. Pot afirma ca le va creste penisul si pot sustine ca nu doresc sa le creasca sanii sau sa aiba menstruatie.
Adultii cu tulburare de identitate sexuala doresc sa fie membrii ai celuilalt sex. Ca urmare, ei pot adopta rolul social al celuilalt sex sau pot dobandi aspectul fizic al celuilalt sex prin interventii medicamentoase hormonale sau chirurgicale. De regula, petrec mult timp aranjandu-si fizicul pentru a putea trece in societate drept membru al sexului opus. Multi devin convingatori. Activitatea sexuala a acestor persoane cu parteneri de acelasi sex este in general marcata de preferinta lor ca partenerii sa nu le vada niciodata organele sexuale si nici sa le atinga.
Vizualizari: 948
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved