Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Rusia

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Rusia

Fosta Uniune a Republicilor Socialiste Sovietice (URSS), Rusia este un stat independent de la dizolvarea Uniunii in 1991. Mare parte a teritoriului, popultiei, si productiei industriale a Uniunii Sovietice, in trecut una dintre cele doua mari superputeri, se afla acum in Rusia. Dupa destramarea URSS-ului, rolul global al Rusiei a scazut dramatic in comparatie cu cel al Uniunii Sovietice de acum un deceniu.



Federatia Rusa este o tara care se intinde pe doua continente: Europa si Asia. Ca suprafata, este cea mai mare din lume, dupa ea urmand Canada, care este aproximativ jumatate din Rusia.

1. Economie

La mai mult de un deceniu de la prabusirea Uniunii Sovietice din , Rusia incearca in continuare sa edifice o economie de piata functionala si sa atinga o crestere economica mai ridicata.

Dupa dizolvarea URSS-ului, primele semne ale refacerii economice au aparut in Rusia in 1997, aratand influentele economiei de piata. Totusi, in acel an, criza financiara asiatica a culminat in august in Rusia cu deprecierea rublei. Au urmat cresterea datoriei publice si scaderea nivelului de trai pentru cea mai mare parte a populatiei. In anul urmator, 1998, recesiunea a continuat.

In 1999, economia a inceput sa se refaca. Aceasta refacere a fost favorizata de o rubla slaba, care a scumpit importurile si a stimulat exporturile. In 1999-2005, cresterea produsului intern brut a fost de aproximativ 6,7%, in special datorita cresterii pretului petrolului, continuarii politicii rublei slabe, dar si cresterii productiei industriale. In momentul de fata, Rusia are un excedent comercial urias, datorat barierelor protectioniste la importuri si coruptiei locale care impiedica intreprinderile mici si mijlocii straine sa importe produse rusesti fara intermedierea firmelor locale.

Dezvoltarea economica a tarii a fost extrem de inegala: regiunea Moscovei contribuie cu o treime din produsul intern brut, in conditiile in care in regiune este concentrata numai o zecime din populatia tarii.

Recenta refacere a economiei tarii datorata cresterii pretului titeiului, impreuna cu eforturile guvernamentale reinnoite in 2000 si 2001 pentru ducerea la bun sfarsit a unor reforme structurale, au crescut increderea investitorilor si oamenilor de afaceri in sansele Rusiei in al doilea deceniu de tranzitie. Rusia a ramas profund dependenta de exporturile de materii prime, in mod special petrol, gaze naturale, metale si cherestea, care asigura 80% din totalul exporturilor, lasand tara vulnerabila la variatia preturilor pe piata mondiala. In ultimii ani, a crescut foarte mult cererea interna de bunuri de larg consum, aproximativ cu 12% pe an in perioada 2000-2005, ceea ce demonstreaza intarire pietei interne.

Produsul intern brut se apropia de 1200 milioane euro ( ) in 2004, ceea ce face ca economia Rusiei sa fie cea de-a noua economie a lumii si a cincea a Europei. Daca rata anuala de dezvoltare continua la fel cum este acum, este de asteptat ca economia Rusiei sa ajunga pe pozitia a doua in Europa, dupa cea a Germaniei, in numai cativa ani.

Pe 1 aprilie 2006, rezervele internationale ale Rusiei atinsesera 206 miliarde USD si existau previziuni pentru cresterea acestei rezerve la 230-280 miliarde USD pana la sfarsitul anului si la 300-400 miliarde USD pậna la sfarsitul anului 2007.

Cea mai mare provocare care se afla in fata guvernului Rusiei este modalitatea prin care pot fi incurajate si dezvoltate intreprinderile mici si mijlocii, in conditiile unui sistem bancar tanar si lipsit de functionalitate, dominat de oligarhii rusi. Numeroase banci sunt detinute de oligarhi locali, care folosesc deseori fondurile bancilor pentru a-si finanta doar propriile afaceri.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ( BERD ) si Banca Mondiala au incercat sa initieze practici bancare normale prin intermediul investitiilor de capital si al dividentelor, dar succesul acestora a fost limitat.

Printre problemele economiei Rusiei se numara si dezvoltarea inegala a regiunilor tarii. In timp ce regiunea capitalei, Moscova, se dezvolta exploziv, nivelul de viata din zona metropolitana aporiindu-se de cel al celor mai dezvoltate tari europene, cea mai mare parte a tarii, in special in zonele rurale si ale populatiilor minoritare din Asia, a ramas cu mult in urma. Dezvoltarea economica se face sesizabila si in alte cateva mari orase precum Sankt Peterburg, Kaliningrad si Ecaterinburg, ca si in zonele rurale adiacente.

Incurajarea investitiilor straine este de asemenea o provocare, datorita barierelor legale, culturale, lingvistice si anumitor particularitati politice ale tarii. In ultimul timp s-au inregistrat investitii importante a unor mari investotori europeni, favorizate de preturile scazute ale terenurilor si fortei de munca, ca si de ratele de crestere mai ridicate decat in restul Europei.

2. Principalii parteneri comerciali

Comertul exterior al Rusiei a crescut cu 34,2%, ajungand la 151,5 mld. USD, in prima jumatate a anului 2005, in principal datorita cresterii preturilor la petrol si gaz, care in prezent reprezinta 64% din valoarea exporturilor. Comertul cu Comunitatea Statelor Independente (CIS) a crescut cu 13,2%, ajungand la 23,3 mld. USD. Schimburile comerciale cu UE reprezinta 52,9%, cu CIS 15,4%, cu Comunitatea Economica Eurasia 7,8% si cu Comunitatea Economica Asia Pacific 15,9%.

Volumul comertului dintre China si Rusia a ajuns la 29,1 mld. USD in 2005, inregistrand o crestere de 37,1% fata de anul 2004.

Rusia este al optulea partener comercial ca importanta al Chinei, iar China este in prezent al patrulea partener comercial pentru Rusia. RPC are peste 750 de proiecte de investitii in Rusia, reprezentand 1 mld. USD. Investitiile contractate de la Rusia in China erau totalizate la 368 mil. USD in perioada ianuarie septembrie 2005, dublu fata de 2004.

China importa in principal din Rusia surse energetice, cum ar fi petrol neprelucrat, transportat pe cale feroviara, si electricitate din Serbia. In viitorul apropiat, exporturile la aceste bunuri vor creste, Rusia construind o conducta gigant la Oceanul Pacific cu o ramura la granita cu China.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1874
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved