Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

CEHIA

geografie+ Font mai mare | - Font mai micCehia

Asocierea trasaturilor fizico-geografice, umane si economice, intr-un cadrul omogen au permis individualizarea urmatoarelor doua macroregiuni: Boemia si Moravia.Boemia. Structura geologica confirma existenta resurselor de subsol, la care se adauga padurea, apele, solul etc. Zacamintele de carbune (bazinul Most, Kladno, Sokolov etc.), minereurile neferoase si metalele pretioase (argint) au permis dezvoltarea unei puternice industrii prelucratoare (siderurgia). Bine reprezentate sunt si industria constructiilor de masini, industria chimica (petrochimia) si industria materialelor de constructie (inclusiv ceramica).

In Boemia exista o regiune industriala reprezentativa - Praga- si altele secundare cum sunt Boemia de Vest, Nord-Vest (Usti nad Laben, Plze, Most, Sokolov, Karlovy Vary) si Boemia de Sud (esk Budĕjovice, Tabor). In centrele mentionate, se exploateaza sau se prelucreaza fie resurse autohtone (carbune, neferoase, lemn, material de constructie), fie importate (petrol, minereuri de fier). La ramurile traditionale (siderurgie, lemn, textila) s-au adaugat unele noi, de varf (electronica, biotehnologia, agrotehnologia).

O agricultura complexa (policultura) imbina cultura cerealelor, a plantelor tehnice, legumicultura si pomicultura. Se cresc animale, indeosebi pentru carne si lapte, pentru piei si lana. Regiunea este traversata de cai ferate, din care unele electrificate, drumuri modernizate etc. Are nenumarate obiective turistice.

Moravia. Este o regiune care are importante resurse de huila, minereuri de fier, petrol, gaze naturale, materiale de constructie. Pe seama acestora s-au dezvoltat industria siderurgica, industria constructiilor de masini, industria chimica, industria textila, dar mai ales a pielariei si incaltamintei, a materialelor de constructie.

Principalele centre ale regiunii, cu un mare hinterland de actiune, sunt: Ostrava - puternic centru industrial (siderurgie, carbune); Brno - centru cu functii complexe, dar in care industria este precumpanitoare, nod de comunicatii; Olomouc - centru industrial, si cu rol in  comunicatii; Zilina - centru al industriei incaltamintei, centru cultural.


Praga - "orasul de aur" combina stiluri ale unor epoci diferite, fiecare insa cu farmecul sau. Este unul dintre pilonii dezvoltarii actuale a Cehiei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2041
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved