CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
NUPTIALITATEA POPULATIEI
Concepte-cheie: nuptialitate, populatie nuptiabila, casatorie, rata bruta de nuptialitate, divortialitate, rata bruta de divortialitate
Notiunile fundamentale in demografia nuptialitatii sunt: casatoria, recasatorirea si populatia nuptiabila.
Casatoria (prima casatorie sau casatoria de rang I) este casatoria incheiata de o persoana avand varsta legala de casatorie, care nu a mai fost casatorita.
Recasatorirea este casatoria persoanei care este vaduva sau divortata.
Populatia nuptiabila cuprinde toate persoanele in varsta legala de casatorie (18 ani pentru barbati si 15/16 ani pentru femei) care nu sunt casatorite, sunt vaduve sau divortate.
Informatii statistice importante despre casatorii se obtin prin buletinele statistice de casatorie: a cata casatorie contracteaza (sotul, sotia), starea civila, data nasterii, nationalitatea, ocupatia, locul de munca, domiciliul stabil al sotului.
Rata bruta de nuptialitate (RBC) este indicatorul statistic cel mai general al intensitatii sau frecventei nuptialitatii si raprezinta raportul dintre numarul casatoriilor incheiate in decurs de un an si populatia medie, deinmultit cu 1000.
Rata generala de nuptialitate (RGC) raporteaza numarul de casatorii la numarul de persoane de sex feminin in varsta de 15 ani si peste, deinmultit cu 1000.
In Romania, casatoria inceteaza prin decesul unuia din soti sau prin divort. Precocitatea casatoriilor, masurata prin varsta medie la prima casatorie, s-a schimbat putin in comparatie cu inceputul secolului (la Recensamantul din 1912: 25,2 ani pentru barbati si 21,7 ani pentru femei .
Dupa cel de-al doilea
razboi mondial, aceasta varsta s-a redus in perioada 1960 - 1970
pentru a creste lent dupa aceea . In 1979 era de 25,35 ani pentru
barbati si 21,98 pentru femei. Aceste varste sunt mai mari
comparativ cu regimul pre-modern de nuptialitate (caracterizat printr-o
varsta medie la casatorie sub 18 ani) dar mai mici in
comparatie cu tarile occidentale unde varsta femeilor la prima
casatorie este de 25 - 28 ani.
Varsta medie la prima
casatorie variaza, in functie de sex: barbatii se
casatoresc mai tarziu decat femeile. De asemenea, in mediul rural,
acest indicator are valori mai scazute decat in mediu urban (casatoria
este mai precoce la sate decat la orase).
Instabilitatea casatoriilor este o trasatura a familiei moderne. Acest lucru este dovedit si de cresterea ratei brute a divorturilor (divorturi la 1000 de locuitori) odata cu consolidarea procesului de modernizare. Acest indicator este mai ridicat in tara noastra in perioada postbelica in comparatie cu perioada anterioara; in mediul urban fata de mediul rural; in zonele industrializate in comparatie cu zonele predominant rurale; in provinciile istorice din vestul tarii in comparatie cu cele din sud si est.
In ceea ce priveste divorturile, sursa informationala principala privind demografia divorturilor este statistica starii civile, buletinul statistic de divort precizand: data nasterii sotului/sotiei, nationalitatea, ocupatia, locul de munca, data incheierii casatoriei care se desface, al catelea divort, numarul copiilor minori ramasi din casatoria care se desface, ultimul domiciliu comun al sotilor inaintea divortului.
Rata bruta de divortialitate (RBD) este raportul dintre numarul total al divorturilor si populatia la mijlocul anului, deinmultit cu 1000.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2652
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved