Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Influenta Ph-ului solului asupra cantitatii de vitamina C la unele specii de plante în zona miniera Motru

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micInfluenta Ph-ului solului asupra cantitatii de vitamina C la unele specii de plante în zona miniera Motru 

Plantele agricole suporta o amplitudine diferita în ceea ce priveste valoarea Ph-lui din sol. În general, cele mai multe plante suporta un pH neutru sau usor acid. Vitamina C sau acidul ascorbic este cea mai raspândita vitamina în natura. Continutul de vitamina C este mai crescut la plantele crude, în special cele tinere, decât la cele uscate. În procesul de sinteza participa numeroase elemente minerale din care unele intra în alcatuirea unor enzime din ciclul Krebs (Fe2+, Cu2+, Mn2+) sau de depozitare a substantelor de rezerva (K+, Na+, Ca2+, Cl-, HPO4, etc.).

Pentru a pune în aplicare ideea pe care am conceput-o, am folosit frunze de la unele plante (varza si salata), tubercul de cartof si bulb de ceapa.

S-a folosit metoda determinarii pH-ului solului cu ajutorului hârtiei Meck pentru cele 8 probe de sol, câte 2 fiecare pentru fiecare planta.

S-a determinat: - cartoful (tubercul) – pH = 5, 5 – 6

- varza (frunze) – pH = 6 – 6, 5

- salata (frunze) – pH = 6 – 6, 5

- ceapa (bulb) – pH = 6, 5 – 7

S-a folosit metoda iodometrica de determinare a cantitatii de vitamina C cu ajutorul iodului oxidant si a solutiei KIO3 n/250.

S-au determinat urmatoarele cantitati de vitamina C:

- cartof (tubercul)  – pH = 5, 5→vit.C = 17, 61%mg

– pH = 6 →vit.C = 19, 36%mg

- varza (frunze) – pH = 6 →vit.C = 38, 9%mg

– pH = 7 →vit.C = 44%mg

- ceapa (frunze) – pH = 6 →vit.C = 59, 87%mg

– pH = 7 →vit.C = 63, 39%mg

- salata (frunze)  – pH = 6 →vit.C = 16, 8%mg– pH = 7 →vit.C = 17, 6%mg

S-a constatat ca valoarea pH-ului influenteaza cantitatea de vitamina C din frunze, care, la rândul ei, este influentata de produsii primari ai fotosintezei, ce poate fi de asemenea influentata (încetinita) de factorii poluanti ai zonei miniere Motru (praf steril, praf carbune, ape de mina, gaze toxice, etc.).

Se impune pastrarea pH-ului solului în limite apropiate de neutru pentru optimizarea sintetizarii cantitatii de vitamina C.


CONCLUZII

Plantele studiate si supuse experimentului (ceapa, salata, varza si cartoful) suporta un pH cuprins între 6 si 7, ceea ce reprezinta un mediu propice sintezei glucozei în procesul de fotosinteza.

CO2 +H2O pig.asimil. C6H12O6+O2

Glucoza

Modificarile pH-ului spre acid datorita proceselor chimice conform desenului duc la scaderea procesului de fotosinteza si implicit scaderea cantitatii de glucoza. De asemenea scade si cantitatea de acid ascorbic ca precursor al sintezei. Vitamina C se sintetizeaza numai la plantele si la animalele inferioare, exceptie facând omul, primatele si cobaiul.

Omul preia vitamina C prin alimentele de origine vegetala (legume, fructe, etc.) care influenteaza procesele oxido-reducatoare ce au loc la nivel celular. Cantitatea de vitamina C scade la plantele al caror pH al solului devine acid prin poluare.

Se impune pastrarea pH-ului solului în limite apropiate de neutru pentru optimizarea sintetizarii cantitatii de vitamina C.


BIBLIOGRAFIE


►Dinu Valeriu – Mediul înconjurator în viata omenirii contemporane, Editura Ceres, Bucuresti, 1979

►Lazarescu Ion – Protectia mediului înconjurator si industria miniera, Editura S. Românesc, Craiova, 1983

►Neamtu Gavril – Biochimie vegetala, Editura Ceres, Bucuresti, 1981

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 50
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved