Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


ORGANIZAREA SI DEZVOLTAREA UNEI PRACTICI PRIVATE IN DOMENIUL MEDIULUI

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micORGANIZAREA SI DEZVOLTAREA UNEI PRACTICI PRIVATE IN DOMENIUL MEDIULUI

Caracteristici de organizare

Dezvoltarea si organizarea unei practici de consulting in managementul ecologic are trasaturi distinctive fata de alte activitati profesionale. In ce constau aceste caracteristici?a)      In primul rand trebuie mentionat ca o firma de management ecologic se concentreaza pe nevoia de a intreprinde si a integra studii interdisciplinare;

b)      O alta caracteristica este data de nevoia de comunicare clara. Pentru depasirea obstacolelor ridicate de necunoasterea vocabularului si a tehnicilor specifice mai multor domenii se impune acuratetea si claritatea comunicarii;

c)      Problema cea mai critica in practicarea profesiei de manager ecologic consta in faptul ca firma nu poate fi organizata si nu poate functiona doar printr-o singura persoana, ci este necesara o echipa. Experientele arata ca o firma de management ecologic trebuie sa aiba o echipa interdisciplinara formata din cel putin 3-4 persoane.

In functionarea cu succes a firmei se puncteaza cateva aspecte importante privind relatiile dintre managerul profesionist si beneficiarii (clientii) sai. Aceste aspecte se refera la urmatoarele:

contactarea beneficiarilor (clientilor);

elaborarea proiectelor de studiu;

organizarea echipei;

determinarea metodologiei de lucru si a gradului de detaliere a studiului;

fixarea perioadei si aspectele sezoniere;

esalonarea lucrarilor;

garantarea confidentialitatii;

asigurarea credibilitatii;

pregatirea pentru audierile publice.

Contactarea clientilor

Aspectul cel mai important in contactarea clientilor il reprezinta intelegerea nivelului de cunoastere al acestora fata de o serie de probleme la care ei se refera.

In al doilea rand, in contactarea clientilor sunt deosebit de importante studiile de marketing.

In al treilea rand, se obtin rezultate bune prin abordarea directa a clientilor. Aceasta inseamna elaborarea unei "scrisori de intentie" care nu face altceva decat sa introduca firma in banca de date a clientilor potentiali. O alta modalitate de abordare directa o ofera intalnirile la o cafea sau pentru a servi masa. In sfarsit, mentionarea firmei in reviste si publicatii de inginerie sau alte brosuri. Editarea unei brosuri atractive dedicata firmei din care sa nu lipseasca prezentarea foto si a unui text scurt pe coperta poate contribui considerabil la lansarea echipei in fata clientilor.

Modalitatile indirecte de contactare a clientilor sunt tot atat de productive ca si cele directe. Dintre acestea se mentioneaza urmatoarele:

Participarea la diferite comisioane sau contracte ca membru a unei firme comerciale sau pe actiuni, al unei organizatii profesionale, institute de cercetare, comitete guvernamentale sau fundatii. Aceste grupuri, care dispun de resurse importante, au numeroase contacte de afaceri formale sau informale, oferind acces la informatii greu accesibile si la persoane in pozitie "cheie";

Oratoria in favoarea protectiei mediului . In multe tari dezvoltate sunt amenajate locuri speciale, de obicei in parcuri, unde vorbitorii pledeaza pentru diverse cauze;

Participarea la cursuri si seminarii organizate de diferite institutii si laboratoare. Scopul nu este de a invata, ci de a intra in contact cu cei veniti sa invete.

Elaborarea proiectelor de studiu

In cele mai multe cazuri nu se intelege ca problemele de mediu sunt, inainte de toate, de natura calitativa. Deci acestea trebuie percepute mai intai pe cale senzoriala si apoi se contureaza problema de studiu. Astfel o vizita la locul impricinat este de importanta capitala in toate studiile de impact.

Bazandu-se pe cunoasterea cadrului regional (zonal) si pe propria experienta, managerul profesionist poate elabora propunerea-proiect de studiu. Acest proiect trebuie sa includa: o scurta prezentare a aspectelor necesare analizei, timpul solicitat, personalul implicat, coordonatorul lucrarii si raspunderea pentru audiere.

Organizarea echipeiIn jurul acestui aspect sunt diferite pareri, verdictul fiind dat de practica.

Experienta a aratat ca sunt patru posibilitati de formare a echipei interdisciplinare, fiecare cu avantaje si dezavantaje. De asemenea, echipa poate fi permanenta, deci aceeasi la nivelul firmei sau poate fi organizata ocazional, cu specialisti din afara, care se ataseaza la un numar foarte restrans (miezul) firmei.

Cele patru posibilitati de formare a echipei (firmei) sunt urmatoarele:

a)      Personalul este format numai din specialisti in stiintele naturii;

b)      Personalul este format din specialisti in stiintele naturii si un specialist proiectant in amenajarea teritoriului;

c)      Personal ingineresc calificat in ecologie;

d)      Personalul specializat in stiinte sociale, plus specialisti din discipline diferite.

Determinarea metodologiei de lucru si a gradului de detaliere

Un proiect de succes cere o anumita intelegere a gradului de detaliere a analizelor, a scarii detaliilor. De exemplu, in analizele socio-economice sunt foarte importante legaturile teritoriale si tendintele evolutiei lor.

5. Fixarea perioadei si aspectele sezoniere

Cei mai multi clienti, necunoscatori ai ritmurilor naturale de evolutie, se asteapta ca toate informatiile sa le fie furnizate dintr-o data si intr-un termen cat mai scurt.

Spre deosebire de alte firme de consulting, analizele pentru mediul inconjurator sunt legate si de aspecte sezoniere care restrictioneaza timpul de alaborare. O serie de studii de geomorfologie, geologie, piscicultura, fauna migratorie, flora etc necesita observatii atente de-a lungul anotimpurilor, cu variatii mari de la un sezon la altul.

Esalonarea lucrarilor

Analizele privind mediul pot fi sectionate in doua faze:

a)      recunoasterea problematicii de studiu;

b)      analiza de detaliu.

Aceasta etapizare este obligatorie in cazul unor proiecte foarte complexe (de exmplu, hidrocentrale). Studiul de recunoastere trebuie sa identifice cu claritate care sunt aspectele supuse analizei si care sunt metodologiile de lucru. Aceasta etapa poate fi parcursa de 1-3 persoane, timp de o luna de zile, ceea ce face posibila economisirea de timp si de bani. Analiza de recunoastere implica elaborarea unui raport preliminar si a propunerilor detaliate pentru faza a doua a studiului, ceea ce vine in avantajul clientului.

Garantarea confidentialitatii

Sunt multe lucrari, mai ales in cazul celor cerute de agentii guvernamentale, unde se vehiculeaza informatii strategice care pot fi obiect de speculatii politice sau in alte scopuri. De aceea este necesara garantarea oricarei discutii (acoperirea in fata documentelor secrete), care sa nu aduca prejudicii reputatiei firmei. Pentru asigurarea confidentialitatii, firma trebuie sa-si insuseasca liniile "vizibile" si "invizibile" inaintea comunicarii de informatii catre agentii economici, public sau presa. De obicei se cere ca disponibilitatea si publicarea datelor sa se faca sub controlul agentiei (clientului) care incheie contractul.

Asigurarea credibilitatii

Credibilitatea firmei tine de blazonul ei, iar pastrarea acestei credibilitati este lucrul cel mai important de care depinde viabilitatea ei.

Pentru mentinerea credibilitatii sunt necesare urmatoarele masuri

verificarea atenta (de cel putin doua ori) a datelor de analiza pentru a fi corecte si clare;

sublinierea modificarilor facute la cererea clientului si precizarea consecintelor periculoase in cazul ignorarii unor situatii critice;

retragerea datelor si a informatiilor care nu pot fi sustinute veridic in fata instantelor judecatoresti cand declaratia se face sub juramant.

Daca clientul insista sa musamalizeze anumite situatii este de preferat ca firma sa se elibereze de orice obligatie sau plata pentru erorile comise.

9. Pregatirea pentru audierile publice

Performantele unei firme de management al mediului sunt evaluate pana la urma cu ocazia sustinerii studiilor in fata comisiilor de avizare sau a instantelor judecatoresti cand este vorba de un litigiu. Redactarea raportului, propunerile de solutii alternative (daca este cazul) si sustinerea acestora trebuie sa se faca cu multa acuratete si argumentate stiintific pe baza de prelucrari de date si informatii interdisciplinare cu tehnici moderne de calcul si analiza. De mare folos este ilustrarea grafica, cu harti, scheme, planse, precum si dactilografierea materialului.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1127
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved